Επιπτώσεις του άγχους στις σχέσεις

Επιπτώσεις του άγχους στις σχέσεις

Επιπτώσεις του άγχους στις σχέσεις

Επιπτώσεις του άγχους στις σχέσεις 1024 1024 Πατεράκης Μιχάλης
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά

Αν το άγχος επιβαρύνει την σχέση σας, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη θεραπεία διαχείρισης του άγχους στη σχέση μας και πώς μπορεί να ωφελήσει εσάς και τον/την σύντροφό σας.

Αφήστε μας να σας βοηθήσουμε στην οικοδόμηση ενός ισχυρότερου, πιο ανθεκτικού δεσμού. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για περισσότερες πληροφορίες ή για να προγραμματίσετε μια διαβούλευση.

Άγχος στις σχέσεις

Το άγχος, μια αναπόφευκτη πτυχή της σύγχρονης ζωής, έχει τη δυνατότητα να διαβρώσει τα θεμέλια των σχέσεων, ωστόσο αποτελεί επίσης μια ευκαιρία για τα ζευγάρια να καλλιεργήσουν μια βαθύτερη σύνδεση και ανθεκτικότητα.

Διερευνώντας τη σχέση μεταξύ του άγχους και της υγείας των σχέσεων, το παρόν άρθρο επιδιώκει να παράσχει την οπτική γωνία ενός ψυχολόγου επί του θέματος, ενσωματώνοντας την επιστημονική κατανόηση με πρακτικές εφαρμογές.

Εξετάζοντας τους πολύπλευρους τρόπους με τους οποίους το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί μέσα σε μια σχέση, γίνεται σαφές ότι ο δρόμος για την καλλιέργεια της αγάπης μέσα στις πιέσεις της ζωής δεν αφορά μόνο τη διαχείριση των εξωτερικών στρεσογόνων παραγόντων, αλλά και την ενίσχυση της εσωτερικής δυναμικής μεταξύ των συντρόφων.

 

 

Τι είναι το άγχος

Το άγχος είναι μια φυσική αντίδραση στο στρες ή στον κίνδυνο, που χαρακτηρίζεται από φόβο ή ανησυχία για μελλοντικά γεγονότα. Μπορεί να εκδηλωθεί σωματικά και συναισθηματικά, με συμπτώματα όπως υπερβολική ανησυχία, κόπωση, ευερεθιστότητα, μυϊκή ένταση, δυσκολία συγκέντρωσης και διαταραχές ύπνου.

Το άγχος γίνεται ανησυχητικό όταν παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αγχωδών διαταραχών, όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, η διαταραχή κοινωνικού άγχους, η διαταραχή πανικού και οι ειδικές φοβίες.

Η αναζήτηση υποστήριξης από επαγγελματίες ψυχικής υγείας συνιστάται όταν το άγχος γίνεται χρόνιο ή επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή λειτουργία. Οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμό και των δύο.

Αναγνωρίζοντας το άγχος των σχέσεων

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων άγχους σε μια σχέση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας υγιούς και υποστηρικτικής σχέσης. Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές και τα συμπτώματά του μπορεί να μην είναι πάντα άμεσα εμφανή. Είναι σημαντικό για τα άτομα σε μια σχέση να είναι σε εγρήγορση και να αντιλαμβάνονται τις αλλαγές που μπορεί να υποδηλώνουν άγχος. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν μεταβολές στα πρότυπα επικοινωνίας, όπως μειωμένο άνοιγμα ή αυξημένη συχνότητα συγκρούσεων. Σωματικά σημάδια όπως η ανησυχία, η κόπωση και οι αλλαγές στον ύπνο ή την όρεξη μπορεί επίσης να είναι ενδεικτικά του στρες που επηρεάζει τον έναν ή και τους δύο συντρόφους.

Η παρουσία άγχους σε μια σχέση συχνά διαταράσσει την ισορροπία της αμοιβαίας υποστήριξης και μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο αρνητικότητας, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη. Είναι επιτακτική ανάγκη να προσεγγίζει κανείς αυτά τα συμπτώματα με συμπόνια και διάθεση κατανόησης και βοήθειας προς τον σύντροφό του. Ο έγκαιρος εντοπισμός του άγχους επιτρέπει στα ζευγάρια να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια, όπως οι υπηρεσίες που προσφέρουμε, και να εφαρμόσουν στρατηγικές σχεδιασμένες για την μείωση των παραγόντων του άγχους.

Συνολική αξιολόγηση του άγχους σε μια σχέση

Μια ενδελεχής αξιολόγηση του άγχους αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας μας, αξιολογώντας σχολαστικά τους μοναδικούς στρεσογόνους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν κάθε σχέση. Εξετάζοντας προσεκτικά την πληθώρα των πιέσεων που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια – είτε πρόκειται για οικονομικές δυσκολίες, είτε για εργασιακές απαιτήσεις, είτε για προβλήματα υγείας, είτε για οικογενειακές υποχρεώσεις – μπορούμε να εντοπίσουμε τα βαθύτερα αίτια της σχεσιακής έντασης. Αυτή η ολοκληρωμένη αξιολόγηση όχι μόνο εντοπίζει τους στρεσογόνους παράγοντες αλλά και μετρά την έντασή τους και τους ατομικούς και συλλογικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης που υπάρχουν.

Η τεκμηριωμένη προσέγγισή μας διασφαλίζει ότι κάθε ζευγάρι λαμβάνει ένα εξατομικευμένο προφίλ άγχους. Αυτό το προφίλ περιλαμβάνει ανάλυση του τρόπου με τον οποίο εκδηλώνεται το στρες στη σχέση, τον αντίκτυπό του στην επικοινωνία και την οικειότητα και το ενδεχόμενο επιδεινούμενου στρες όταν οι επιμέρους πιέσεις διασταυρώνονται.

Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τα ζευγάρια όχι μόνο να επιβιώνουν από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αλλά και να ευδοκιμούν, χρησιμοποιώντας το άγχος ως ευκαιρία για να εμβαθύνουν τη σύνδεση και τη δέσμευσή τους ο ένας στον άλλο.

Ενίσχυση της επικοινωνίας ζευγαριών

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι θεμελιώδης για κάθε επιτυχημένη σχέση, καθώς αποτελεί γέφυρα για την κατανόηση και την εγγύτητα μεταξύ των συντρόφων. Ο ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος προάγει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον όπου τα άτομα μπορούν να εκφράζουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους χωρίς το φόβο της κρίσης ή της απόρριψης. Η βελτίωση της επικοινωνίας του ζευγαριού δεν αφορά απλώς την αύξηση της συχνότητας της συζήτησης, αλλά τη βελτίωση της ποιότητάς της. Περιλαμβάνει την ενεργητική ακρόαση, όπου οι σύντροφοι δίνουν την πλήρη προσοχή τους, αναγνωρίζουν ο ένας την οπτική γωνία του άλλου και ανταποκρίνονται με ενσυναίσθηση.

Για τη διευκόλυνση της καλύτερης επικοινωνίας, η θεραπεία μας τονίζει τη σημασία της καθιέρωσης ενός “τελετουργικού επικοινωνίας”. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας καθορισμένος χρόνος κάθε μέρα αφιερωμένος στην ανταλλαγή και τον προβληματισμό σχετικά με τις καθημερινές εμπειρίες, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες. Εισάγουμε επίσης τεχνικές όπως οι δηλώσεις “Εγώ” για να βοηθήσουμε τους εταίρους να εκφραστούν χωρίς να επιρρίπτουν ευθύνες, και ο “καθρέφτης” για να διασφαλίσουμε ότι τα μηνύματα λαμβάνονται όπως επιδιώκεται.

Επιπλέον, καθοδηγούμε τα ζευγάρια στην πλοήγηση δύσκολων συζητήσεων με στρατηγικές για αποκλιμάκωση και αμοιβαία κατανόηση. Μαθαίνοντας να αναγνωρίζουν τις μη λεκτικές ενδείξεις και τα συναισθηματικά ερεθίσματα, οι σύντροφοι μπορούν να αποτρέψουν τις παρεξηγήσεις και να εμβαθύνουν τη σύνδεσή τους. Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τα ζευγάρια με τα εργαλεία που χρειάζονται για να επικοινωνούν αποτελεσματικά, διασφαλίζοντας ότι το άγχος δεν θα υπονομεύσει την αγάπη και τον σεβασμό που αποτελούν τα θεμέλια της σχέσης τους.

Ατομικές στρατηγικές αντιμετώπισης

Ενώ η βελτίωση της επικοινωνίας αποτελεί κοινή προσπάθεια για την ενίσχυση των σχέσεων, οι ατομικές στρατηγικές αντιμετώπισης παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του προσωπικού στρες που μπορεί να μεταφερθεί στις σχέσεις. Η ικανότητα του κάθε συντρόφου να αντιμετωπίζει το άγχος ανεξάρτητα είναι απαραίτητη για την προώθηση ενός περιβάλλοντος φροντίδας όπου η αγάπη μπορεί να ευδοκιμήσει. Η θεραπεία μας δίνει έμφαση στην ατομική ανθεκτικότητα και στις τεχνικές αυτορρύθμισης, διασφαλίζοντας ότι οι σύντροφοι μπορούν να στηρίζουν ο ένας τον άλλον χωρίς να κατακλύζονται από προσωπικές ανησυχίες.

Εξοπλίζουμε τα άτομα με εργαλεία όπως η ενσυνειδητότητα, η οποία ενθαρρύνει την παρουσία και την επίγνωση, μειώνοντας τα αντιδραστικά πρότυπα που μπορούν να κλιμακώσουν τις εντάσεις. Οι πελάτες μαθαίνουν να εντοπίζουν τα συναισθηματικά εναύσματα και να αναπτύσσουν πιο υγιείς αντιδράσεις. Ενθαρρύνεται επίσης η τακτική σωματική δραστηριότητα, καθώς είναι αποδεδειγμένα αγχολυτικό που μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία. Επιπλέον, καθοδηγούμε τα άτομα στην καθιέρωση ρουτινών αυτοφροντίδας που τιμούν τις ανάγκες τους, επιτρέποντάς τους να προσεγγίσουν τη σχέση τους από μια θέση ισορροπίας και ευεξίας.

Η κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ της προσωπικής διαχείρισης του άγχους και της δυναμικής των σχέσεων είναι ζωτικής σημασίας. Με την ενσωμάτωση ατομικών στρατηγικών αντιμετώπισης, οι σύντροφοι μπορούν να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες, δημιουργώντας μια πιο σταθερή και υποστηρικτική ένωση. Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε κάθε άτομο μέσα στη σχέση ώστε να συμβάλει σε μια συλλογική ανθεκτικότητα, καλλιεργώντας έναν δεσμό που μπορεί να αντέξει τις δοκιμασίες της ζωής με χάρη και ενότητα.

Τεχνικές επίλυσης συγκρούσεων

Σχεδόν όλα τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν διαφωνίες, αλλά οι τεχνικές επίλυσης συγκρούσεων της θεραπείας μας εξοπλίζουν τους εταίρους με τις δεξιότητες να αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις εποικοδομητικά, διασφαλίζοντας ότι το άγχος δεν θα κλιμακωθεί σε επιζήμιες διαφωνίες.

Ακρογωνιαίος λίθος της προσέγγισής μας είναι η ενεργητική ακρόαση, η οποία προάγει την ενσυναίσθηση και την κατανόηση, ενθαρρύνοντας τους εταίρους να κατανοήσουν πλήρως τις απόψεις του άλλου χωρίς άμεση κρίση ή αντίκρουση.

Τονίζουμε επίσης τη σημασία των δηλώσεων “εγώ”, οι οποίες επιτρέπουν στα άτομα να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους χωρίς να ρίχνουν ευθύνες. Αρθρώνοντας τα συναισθήματα ως προσωπικές εμπειρίες και όχι ως κατηγορίες, τα ζευγάρια μπορούν να αποφύγουν την αμυντικότητα που συχνά εκτροχιάζει τον παραγωγικό διάλογο.

Με την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης και όχι μόνο των συμπτωμάτων, οι σύντροφοι μπορούν να εργαστούν για μακροπρόθεσμες λύσεις που ικανοποιούν και τα δύο μέρη.

Επιπλέον, παρέχουμε στρατηγικές για την αποκλιμάκωση, διδάσκοντας τους εταίρους να αναγνωρίζουν την κλιμάκωση των εντάσεων και να χρησιμοποιούν τεχνικές όπως ένα σύντομο διάλειμμα ή την αναπροσαρμογή του τόνου της συζήτησης πριν αυτή οδηγήσει σε περαιτέρω σύγκρουση.

Μέσω αυτών των μεθόδων, ενδυναμώνουμε τα ζευγάρια να μετατρέψουν τις συγκρούσεις σε ευκαιρίες για ανάπτυξη και βαθύτερη σύνδεση, καλλιεργώντας έτσι μια αγάπη που είναι ανθεκτική απέναντι στο άγχος.

Κατανόηση της δυναμικής του άγχους στις σχέσεις

Βασιζόμενοι στις τεχνικές επίλυσης συγκρούσεων που συζητήθηκαν προηγουμένως, είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε τη δυναμική του στρες μέσα στις σχέσεις για να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανθεκτικότητα της.

Η δυναμική του άγχους στις σχέσεις είναι πολύπλευρη. Περιλαμβάνουν όχι μόνο τους ατομικούς στρεσογόνους παράγοντες αλλά και εκείνους που προκύπτουν στο πλαίσιο της ίδιας της σχέσης. Όταν τα άτομα είναι στρεσαρισμένα, μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως ευερεθιστότητα, απόσυρση ή υπερβολική αντίδραση, τα οποία μπορεί να επιβαρύνουν την επικοινωνία και την οικειότητα.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το άγχος μπορεί να είναι τόσο προσωπικό όσο και διαδραστικό φαινόμενο. Οι προσωπικοί στρεσογόνοι παράγοντες περιλαμβάνουν πίεση που σχετίζεται με την εργασία, θέματα υγείας ή οικονομικές ανησυχίες, ενώ οι διαδραστικοί στρεσογόνοι παράγοντες περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις της σχέσης, όπως διαφωνίες, διαφορετικές προσδοκίες ή ευθύνες φροντίδας.

Η κατανόηση αυτών των δυναμικών μας επιτρέπει να διευκολύνουμε πιο ενσυναισθητικές και υποστηρικτικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των εταίρων. Εφαρμόζοντας στρατηγικές μείωσης του άγχους- όπως το να αφιερώνουν χρόνο για αμοιβαία χαλάρωση, να ακούνε ενεργά ο ένας τις ανησυχίες του άλλου και να καλλιεργούν μια κουλτούρα εκτίμησης και κατανόησης – τα ζευγάρια μπορούν να μετριάσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις του στρες.

Αυτή η συλλογική προσπάθεια όχι μόνο θωρακίζει τη σχέση απέναντι σε βλάβες που προκαλούνται από το άγχος, αλλά προάγει επίσης μια βαθύτερη, πιο περιποιητική σύνδεση.

Χτίζοντας συναισθηματική οικειότητα

Η καλλιέργεια της συναισθηματικής οικειότητας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο μιας ανθεκτικής και ικανοποιητικής σχέσης. Η συναισθηματική οικειότητα περιλαμβάνει την αμοιβαία κατανόηση και το μοίρασμα των ενδόμυχων σκέψεων και συναισθημάτων του άλλου. Είναι η κόλλα που συνδέει τους συντρόφους μεταξύ τους, επιτρέποντάς τους να στηρίζουν ο ένας τον άλλον στις προκλήσεις της ζωής.

Για να οικοδομήσουν συναισθηματική οικειότητα, οι σύντροφοι πρέπει να καλλιεργήσουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Αυτό περιλαμβάνει την ενεργή ακρόαση των ανησυχιών του άλλου χωρίς κριτική και την έκφραση ενσυναίσθησης. Είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα να αισθάνονται ασφαλείς στην αποκάλυψη των τρωτών σημείων και να γνωρίζουν ότι ο σύντροφός τους είναι συναισθηματικά προσιτός και ανταποκρίνεται.

Οι σύντροφοι θα πρέπει να προσπαθούν να μοιράζονται τακτικά τις εμπειρίες, τις ελπίδες και τους φόβους τους. Δεν πρόκειται απλώς για τη συχνότητα των αλληλεπιδράσεων, αλλά για το βάθος και την ποιότητα. Η συμμετοχή σε ουσιαστικές συζητήσεις, η επίδειξη γνήσιου ενδιαφέροντος για τη ζωή του άλλου και η προσφορά επικύρωσης είναι όλες βασικές πρακτικές που ενισχύουν τη συναισθηματική εγγύτητα.

Επιπλέον, το να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί, να ασχολείστε με κοινές δραστηριότητες και να δημιουργείτε κοινές αναμνήσεις συμβάλλουν σε έναν ισχυρότερο συναισθηματικό δεσμό. Μέσω τέτοιων σκόπιμων προσπαθειών, τα ζευγάρια μπορούν να δημιουργήσουν ένα γερό θεμέλιο που όχι μόνο αντέχει στο άγχος αλλά και καλλιεργεί μια βαθύτερη αίσθηση ενότητας και αγάπης.

 

 

Η σημασία της ψυχοθεραπείας στη διαχείριση του άγχους στις σχέσεις

Η ψυχοθεραπεία ή συμβουλευτική, μπορεί να είναι ευεργετική για τη διαχείριση του άγχους . Το άγχος έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική ευεξία και η ψυχοθεραπεία αντιμετωπίζει τους υποκείμενους ψυχολογικούς παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό.

Η ψυχοθεραπεία παρέχει έναν ασφαλή χώρο στα άτομα για να διερευνήσουν και να κατανοήσουν τις πηγές του άγχους τους. Ο εντοπισμός συγκεκριμένων στρεσογόνων παραγόντων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών αντιμετώπισης.

Οι θεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να αμφισβητήσουν και να αναδιαμορφώσουν τα αρνητικά μοτίβα σκέψης που συμβάλλουν στο άγχος. Αυτή η γνωστική αναδιάρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε πιο προσαρμοστικούς και υγιείς τρόπους σκέψης, μειώνοντας τα συνολικά επίπεδα άγχους.

Η εκμάθηση του τρόπου διαχείρισης των συναισθημάτων αποτελεί βασικό συστατικό πολλών ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων συναισθηματικής ρύθμισης βοηθά τα άτομα να αντιμετωπίσουν το στρες με πιο εποικοδομητικό τρόπο, αποτρέποντας τις αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική υγεία.

Η ψυχοθεραπεία συχνά περιλαμβάνει τη διδασκαλία πρακτικών στρατηγικών για τη διαχείριση του άγχους, όπως η διαχείριση του χρόνου, η επίλυση προβλημάτων και οι τεχνικές χαλάρωσης.

Οι θεραπευτές συχνά συνεργάζονται με τους πελάτες για να αναπτύξουν εξατομικευμένες ρουτίνες αυτοφροντίδας. Η ενασχόληση με δραστηριότητες που προάγουν τη χαλάρωση και την ευεξία μπορεί να εξουδετερώσει τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες στη σωματική υγεία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τους ατομικούς παράγοντες, τον συγκεκριμένο τύπο θεραπείας που χρησιμοποιείται και τη φύση των στρεσογόνων παραγόντων που εμπλέκονται.

Επικοινωνία με τον ψυχολόγο ψυχοθεραπευτή

Ενώ ερευνάτε τις θεραπευτικές επιλογές για το άγχος, είναι ζωτικής σημασίας να επικοινωνείτε ανοιχτά με τον ψυχολόγο ή τον ψυχοθεραπευτή σας, ώστε να προσαρμόσετε αποτελεσματικά τη θεραπεία σας. Τα οφέλη της θεραπείας μεγιστοποιούνται όταν είστε ειλικρινείς σχετικά με τα συναισθήματα, τις προκλήσεις και την πρόοδό σας. Οι αποτελεσματικές στρατηγικές επικοινωνίας, όπως το να μοιράζεστε τις σκέψεις σας και να κάνετε ερωτήσεις, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχοθεραπεία. Είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση μιας θεραπευτικής σχέσης που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την κατανόηση.

Η σημασία της ανοιχτής επικοινωνίας δεν μπορεί να μην υπερτονιστεί. Εξασφαλίζει ότι ο θεραπευτής σας κατανοεί τη μοναδική σας εμπειρία με το άγχος, γεγονός που βοηθά στην ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας. Να θυμάστε, ο ψυχολόγος σας είναι εκεί για να σας υποστηρίξει και η ειλικρίνεια μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές συνεδρίες και, τελικά, σε ένα πιο ικανοποιητικό ταξίδι στη διαχείριση του άγχους σας.

Συμπερασματικά, το άγχος σε μια σχέση απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση. Η προσέγγιση αυτή περιλαμβάνει την αναγνώριση των σχεσιακών στρεσογόνων παραγόντων, τη βελτίωση της επικοινωνίας, τη χρήση ατομικών μηχανισμών αντιμετώπισης, την εκμάθηση της επίλυσης συγκρούσεων και την κατανόηση της δυναμικής του άγχους.

Η ενίσχυση της συναισθηματικής οικειότητας και η αξιοποίηση των πόρων υποστήριξης αποτελούν κρίσιμα στοιχεία αυτής της προσέγγισης. Με την ενίσχυση της συναισθηματικής οικειότητας, τα ζευγάρια μπορούν να εμβαθύνουν τη σύνδεσή τους και να παρέχουν ο ένας στον άλλον την απαραίτητη υποστήριξη σε περιόδους άγχους.

Επιπλέον, η αναζήτηση υποστήριξης από εξωτερικούς πόρους, όπως είναι οι φίλοι, η οικογένεια ή οι θεραπευτές, μπορεί να προσφέρει στα ζευγάρια πρόσθετα εργαλεία και προοπτικές για την αντιμετώπιση του άγχους.

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα.

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης

Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής

Καρνεάδου 37, Κολωνάκι

Δέχομαι Κατόπιν ραντεβού

Τηλ: 211 7151 801

www.mixalispaterakis.gr

www.psychotherapy.net.gr

 


    Πατεράκης Μιχάλης
    Ψυχολόγος Αθήνα
    Κολωνάκι

    Ψυχοθεραπευτής


      PATERAKIS MIXALIS
      Psychologist Athens
      Kolonaki

      Psychotherapist