Η επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ανησυχία

Η επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ανησυχία

Η επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ανησυχία

Η επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ανησυχία 1792 1024 Πατεράκης Μιχάλης
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Η ανησυχία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι μια μορφή άγχους που προκαλείται από τις διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις και συγκρίσεις και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική σας υγεία.

Ως ψυχολόγος, έχω δει πώς αυτές οι πλατφόρμες μπορούν να προκαλέσουν άγχος και ανησυχία , με κάθε ειδοποίηση να λειτουργεί ως πιθανός στρεσογόνος παράγοντας. Βυθίζεστε σε ένα χώρο συγκρίσεων που δεν αντικατοπτρίζουν πάντα την πραγματικότητα, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματα ανεπάρκειας και απομόνωσης.

 

Ανησυχία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το άγχος και η ανησυχία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι μια μορφή άγχους που προκαλείται από τις διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις και συγκρίσεις και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική σας υγεία.

Ο υπερβολικός χρόνος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να εξελιχθεί σε προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία συχνά συνδέεται με αυξημένο άγχος και ανησυχία.

Οι επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι μόνο στιγμιαίες στιγμές δυσφορίας- μπορεί να έχουν μόνιμο αντίκτυπο στην ευημερία σας. Είναι σαν να βρίσκεστε σε μια κούνια, όπου η μία πλευρά είναι η άμεση ικανοποίηση που προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η άλλη είναι το ενδεχόμενο άγχους και ανησυχίας που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια. Το κλειδί για τη διατήρηση της ισορροπίας βρίσκεται στα χέρια σας.

Παρακολουθώντας τις συνήθειές σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θέτοντας όρια στη χρήση τους, προστατεύετε την ψυχική σας υγεία.

Τι είναι η ανησυχία από ψυχαναλυτική άποψη

Από ψυχαναλυτική άποψη, η ανησυχία συχνά εξετάζεται μέσα από τις ασυνείδητες διεργασίες και της αλληλεπίδρασης διαφόρων ψυχολογικών δυναμικών. Σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία, η ανησυχία μπορεί να θεωρηθεί ως εκδήλωση υποκείμενων ανησυχιών που έχουν τις ρίζες τους στο ασυνείδητο. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ, ο ιδρυτής της ψυχανάλυσης, πρότεινε ότι η ανησυχία μπορεί να προκύψει από άλυτες συγκρούσεις και καταπιεσμένες σκέψεις ή συναισθήματα.

Οι ανησυχίες αυτές μπορεί να συνδέονται με εμπειρίες της πρώιμης παιδικής ηλικίας ή με ασυνείδητους φόβους που σχετίζονται με θεμελιώδεις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως η θνησιμότητα ή η προσωπική ανεπάρκεια. Η ψυχαναλυτική διερεύνηση της ανησυχίας περιλαμβάνει τη διείσδυση στα στρώματα του ψυχισμού για την αποκάλυψη κρυμμένων φόβων και συγκρούσεων, με στόχο να τα φέρει στη συνειδητή επίγνωση για καλύτερη κατανόηση και επίλυση.

Με τη διερεύνηση των ασυνείδητων ριζών της ανησυχίας, τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την προέλευση των ανησυχιών τους, διευκολύνοντας μια βαθύτερη και πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση και την ανακούφιση της ανησυχίας.

Κατανόηση της ανησυχίας

Η ανησυχία είναι ένα διάχυτο και συχνά παρεμβατικό συναίσθημα που προκύπτει από μια αίσθηση έντασης και άγχους για μελλοντικές αβεβαιότητες. Εκδηλώνεται ως μια ψυχική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επίμονες σκέψεις και ανησυχίες, οι οποίες συχνά περιστρέφονται γύρω από πιθανά αρνητικά αποτελέσματα ή απρόβλεπτες προκλήσεις.

Η ανησυχία μπορεί να πυροδοτηθεί από μια σειρά παραγόντων, όπως επικείμενες προθεσμίες, προσωπικές σχέσεις ή εξωτερικά γεγονότα που δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν από κάποιον. Αυτή η συναισθηματική αντίδραση τείνει να συνοδεύεται από σωματικές αισθήσεις όπως η ένταση και αυξημένη κατάσταση εγρήγορσης. Ενώ κάποιος βαθμός ανησυχίας είναι φυσικό μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας, η υπερβολική ή χρόνια ανησυχία μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική υγεία του ατόμου.

Σύνδεση της ανησυχίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Πλήθος μελετών έχουν αποδείξει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της συχνής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των αυξημένων επιπέδων άγχους. Ακόμα αποκάλυψε ότι η χρήση των κοινωνικών δικτύων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης.

Η έρευνα επισημαίνει ότι η παρατεταμένη έκθεση σε πλατφόρμες όπως το Facebook συσχετίζεται με αρνητικά σημάδια κατάθλιψης και άγχους. Τα ευρήματα αυτά είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη στρατηγικών για την υποστήριξη ατόμων που αγωνίζονται με αυτές τις προκλήσεις.

Επιπλέον, έχουν παρατηρηθεί αυξημένα αυτοαναφερόμενα καταθλιπτικά συμπτώματα και μείζων κατάθλιψη σε άτομα που επενδύουν σημαντικό χρόνο σε διαδικτυακές δραστηριότητες και διαχείριση της εικόνας τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της μείωσης της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί να συμβάλει στο άγχος και την κατάθλιψη.

Κοινωνική σύγκριση και αυτοεκτίμηση

Η τάση να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους μπορεί να μειώσει την αυτοεκτίμησή σας. Καθώς γίνεστε μάρτυρες της φαινομενικά αψεγάδιαστης ζωής των συνομηλίκων σας, η κοινωνική σύγκριση γίνεται συχνά ένα ακούσιο αντανακλαστικό. Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσετε ότι αυτές είναι επιμελημένες εικόνες, όχι αληθινές. Να θυμάστε ότι η αξία σας δεν μετριέται με τα likes ή τις κοινοποιήσεις.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προωθήσουμε τα ρεαλιστικά πρότυπα μεταξύ των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύετε όσα βλέπετε στο διαδίκτυο, μπορείτε να προστατεύσετε την ψυχική σας υγεία και να διατηρήσετε μια πιο υγιή αυτοαντίληψη.

Στρατηγικές για πιο υγιή χρήση

Για να καταπολεμήσετε την αύξηση του άγχους και της ανησυχίας που συνδέεται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να υιοθετήσετε στρατηγικές που προωθούν την υγιέστερη χρήση και ψηφιακή κατανάλωση. Θέτοντας όρια στο χρόνο που αφιερώνετε στις κοινωνικές πλατφόρμες, κάνετε ένα σημαντικό βήμα προς τη διαφύλαξη της ψυχικής σας υγείας. Σκεφτείτε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα που να εξισορροπεί τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με δραστηριότητες εκτός σύνδεσης που εμπλουτίζουν τη ζωή σας, όπως το να περνάτε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα ή να ασχολείστε με χόμπι.

Είναι σημαντικό να καλλιεργηθεί ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο, μειώνοντας το φόβο της απώλειας και το σχετικό άγχος. Για τα μέλη της οικογένειας, ιδίως για τα παιδιά, αναπτύξτε ένα σχέδιο που ρυθμίζει τη χρήση των συσκευών και παρακολουθείτε τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες για να ενημερώνεστε για τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν.

Αναγνώριση ανθυγιεινών μοτίβων

Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά ορισμένες συμπεριφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να ενισχύουν την ανησυχία σας.

Όταν συγκρίνετε συχνά τον εαυτό σας με άλλους στο διαδίκτυο ή περνάτε περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρά με αγαπημένα πρόσωπα, μπορεί να επηρεάσετε ακούσια την ψυχική σας υγεία και να βιώσετε άγχος και ανησυχία.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση, είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίζετε αυτά τα μοτίβα. Μήπως η περιήγηση στις ροές σας σας αφήνει να νιώθετε περισσότερο απομονωμένοι ή αγχωμένοι; Παραμελείτε την αυτοφροντίδα ή τις σχέσεις σας στην πραγματική ζωή λόγω του υπερβολικού χρόνου στα σόσιαλ; Αυτά είναι σημάδια ότι οι συνήθειές σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι επιζήμιες.

Αναγνωρίζοντας τη σχέση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της ψυχικής σας υγείας, δίνετε στον εαυτό σας και στους άλλους τη δυνατότητα να αναλάβουν δράση. Ο καθορισμός ορίων στο χρόνο που αφιερώνετε στην οθόνη, το να κάνετε τακτικά διαλείμματα και το να βρίσκετε χαρά σε δραστηριότητες εκτός σύνδεσης μπορεί να είναι μεταμορφωτικό.

Επικοινωνία με τον ψυχολόγο ψυχοθεραπευτή

Ο ψυχοθεραπευτής λειτουργεί ως σύμμαχος, προσφέροντας έναν εμπιστευτικό χώρο όπου μπορεί κανείς να εξερευνήσει ανοιχτά τους φόβους, τις ανησυχίες και τις αβεβαιότητές του. Σε αυτό το ταξίδι, ένας ψυχοθεραπευτής παρέχει ανεκτίμητα εργαλεία και γνώσεις, προωθώντας την αυτογνωσία και την προσωπική ανάπτυξη. Η αναζήτηση της υποστήριξης ενός ψυχοθεραπευτή είναι μια ενδυναμωτική πράξη αυτοφροντίδας, μια δέσμευση για βαθύτερη κατανόηση του εαυτού μας και ένα θαρραλέο βήμα προς την οικοδόμηση ανθεκτικότητας απέναντι στις προκλήσεις της ζωής.

Αν βρεθείτε στη δίνη μιας επίμονης ανησυχίας, άγχους ή συναισθηματικής αναταραχής, σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν ψυχοθεραπευτή – έναν αφοσιωμένο συνεργάτη στο δρόμο προς τη συναισθηματική ευημερία και μια πιο ολοκληρωμένη ζωή. Η ψυχική σας υγεία έχει σημασία, και το ταξίδι προς τη θεραπεία ξεκινά με μια μόνο απόφαση. Κάντε αυτό το βήμα σήμερα.

Ήρθε η ώρα να απελευθερωθείτε από την παγίδα της κοινωνικής σύγκρισης. Θέστε όρια, επιμεληθείτε την τροφοδοσία σας και συνδεθείτε πιο ουσιαστικά.

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα.

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης

Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής

Καρνεάδου 37, Κολωνάκι

Δέχομαι Κατόπιν ραντεβού

Τηλ: 211 7151 801

www.mixalispaterakis.gr

www.psychotherapy.net.gr

 


  Πατεράκης Μιχάλης
  Ψυχολόγος Αθήνα
  Κολωνάκι

  Ψυχοθεραπευτής


   PATERAKIS MIXALIS
   Psychologist Athens
   Kolonaki

   Psychotherapist