Κατάθλιψη

κατάθλιψη

Κατάθλιψη

Κατάθλιψη 768 768 Πατεράκης Μιχάλης
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 18 λεπτά

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που επηρεάζει τη συναισθηματική, τη σωματική και την κοινωνική ευημερία ενός ατόμου. Μπορεί να προκληθεί από γενετικούς παράγοντες, στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή, ή ακόμη και βιοχημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο. Η κατάθλιψη έχει μελετηθεί εκτενώς όλα αυτά τα χρόνια για να κατανοηθούν καλύτερα οι επιπτώσεις της στα άτομα. Αυτό το άρθρο παρέχει μια σύνοψη της κατάθλιψης, θα συζητήσει πιθανές αιτίες και παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυτήν την πάθηση και θα εξετάσει τις διαθέσιμες θεραπείες για τη διαχείρισή της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη ανά πάσα στιγμή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίμονη θλίψη, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανε κανείς, αλλαγές στην όρεξη ή τις συνήθειες ύπνου, δυσκολία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, κόπωση, αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής, σωματικούς πόνους και πόνους χωρίς ιατρική αιτία. Οι αυτοκτονικές σκέψεις είναι επίσης συχνές. Η διάγνωση βασίζεται στα συμπτώματα που παρουσιάζονται καθώς και στο οικογενειακό ιστορικό και σε άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές για όσους υποφέρουν από κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας ομιλίας, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η διαπροσωπική ψυχοθεραπεία (IPT), η διαχείριση φαρμάκων όπως τα αντικαταθλιπτικά και οι σταθεροποιητές διάθεσης, οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής όπως η άσκηση και οι διατροφικές αλλαγές μαζί με συμπληρωματικές θεραπείες όπως η γιόγκα και ο βελονισμός. Το ποσοστό επιτυχίας για αυτές τις παρεμβάσεις ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της ασθένειας καθώς και την ανταπόκριση του ασθενούς στο θεραπευτικό σχέδιο που έχει παρασχεθεί από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

-ΕΙΝΑΙ-ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ_1 Κατάθλιψη

Κατάθλιψη

Τι είναι η Κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επίμονα συναισθήματα θλίψης, κενού και απελπισίας. Μπορεί να έχει επίδραση στις σκέψεις, τη συμπεριφορά, τη διάθεση και τη σωματική υγεία κάποιου. Η κατάθλιψη συχνά διαταράσσει τα πρότυπα ύπνου καθώς και τα επίπεδα όρεξης και ενέργειας. Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη συγκέντρωση ή τη λήψη αποφάσεων.

Η σοβαρότητα της κατάθλιψης διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά γενικά επηρεάζει την κοινωνική ζωή, την εργασιακή απόδοση και τις σχέσεις με τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονικό ιδεασμό ή απόπειρες αυτοκτονίας. Η θεραπεία για την κατάθλιψη συνήθως περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή και τα δύο ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου.

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που απαιτεί επαγγελματική βοήθεια εάν τα συμπτώματα επιμείνουν ή επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Η επόμενη ενότητα θα συζητήσει τον εντοπισμό προειδοποιητικών συμπτωμάτων κατάθλιψης.

-ΕΙΝΑΙ-ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ_4 Κατάθλιψη

Αιτίες και Παράγοντες Κινδύνου

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή ψυχικής υγείας που μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας και φύλου. Μπορεί να προκαλέσει αισθήματα λύπης, αναξιότητας, απελπισίας, κόπωσης και απώλειας ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που απολάμβανες στο παρελθόν. Οι υποκείμενες αιτίες της κατάθλιψης δεν είναι πλήρως κατανοητές. Ωστόσο, έχει συνδεθεί τόσο με βιολογικούς όσο και με περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Τα βιολογικά συστατικά που σχετίζονται με την κατάθλιψη περιλαμβάνουν τη γενετική προδιάθεση, αλλαγές στα επίπεδα ορμονών ή στη δομή/χημεία του εγκεφάλου, ορισμένες ιατρικές καταστάσεις (δηλαδή, διαταραχές του θυρεοειδούς), κατάχρηση ουσιών και χρόνιο στρες. Επιπλέον, περιβαλλοντικές επιρροές όπως τραυματικά γεγονότα της ζωής (δηλαδή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου), το οικογενειακό ιστορικό ψυχικής ασθένειας, η κοινωνική απομόνωση ή η φτώχεια μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη συμπτωμάτων κατάθλιψης. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση από άλλους λόγω της ηλικιακής ομάδας ή του φύλου τους – για παράδειγμα, οι γυναίκες τείνουν να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης από τους άνδρες σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή κατά την ενηλικίωση.

Έχουν εντοπιστεί διάφοροι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει συμπτώματα κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των εξής: προσωπικού ιστορικού προβλημάτων ψυχικής υγείας ή εθισμού, σημαντικές μεταβάσεις ζωής, σωματικές ασθένειες, χρηματοπιστωτική αστάθεια, αγχωτικό περιβάλλον εργασίας, έλλειψη συστήματος υποστήριξης, βία ή τραύματα που σχετίζονται με κακοποίηση, μακροχρόνια ανεργία, ανεπίλυτες διαφορές με μέλη της οικογένειας ή στενούς φίλους, παρατεταμένη επαφή με αρνητικούς ανθρώπους / καταστάσεις / περιβάλλοντα. και πρόσφατο πένθος.

 

Διάγνωση της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή ψυχικής υγείας που επηρεάζει το πώς αισθάνονται, σκέφτονται και ενεργούν οι άνθρωποι. Προκειμένου να διαγνωστεί με ακρίβεια η κατάθλιψη, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τα διάφορα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτήν την πάθηση. Η διάγνωση της κατάθλιψης περιλαμβάνει την αξιολόγηση της συναισθηματικής κατάστασης, των συμπεριφορών, των σκέψεων και της σωματικής λειτουργίας ενός ατόμου. Μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο υποκειμενικά στοιχεία, όπως συναισθήματα που αναφέρονται από τον εαυτό τους, όσο και αντικειμενικά στοιχεία, όπως παρατηρούμενα πρότυπα συμπεριφοράς ή τεστ βιολογικών δεικτών.

Η πιο κοινή μέθοδος διάγνωσης της κατάθλιψης είναι μέσω κλινικών συνεντεύξεων που πραγματοποιούνται από ψυχιάτρους ή ψυχολόγους. Κατά τη διάρκεια αυτών των συνεδριών, τα άτομα υποβάλλονται σε ερωτήσεις σχετικά με τις διαθέσεις, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές τους, προκειμένου να αξιολογηθεί εάν πληρούν τα κριτήρια για τη διάγνωση της καταθλιπτικής διαταραχής. Επιπρόσθετα, οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τυποποιημένα ερωτηματολόγια όπως το PHQ-9 (Ερωτηματολόγιο υγείας ασθενών) ή το Beck Depression Inventory για να προσδιορίσουν εάν κάποιος έχει μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εξέταση αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκλειστούν τυχόν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε συμπτώματα κατάθλιψης. Αυτά τα τεστ μπορεί επίσης να εξετάσουν τα επίπεδα ορμονών όπως η σεροτονίνη που έχουν συνδεθεί με τη ρύθμιση της διάθεσης και ειδικά την κατάθλιψη. Τελικά, ο στόχος της διαγνωστικής αξιολόγησης για την κατάθλιψη είναι να αποκτήσει μια εικόνα για την εμπειρία ενός ατόμου, έτσι ώστε να μπορούν να συστηθούν και να εφαρμοστούν ακριβείς θεραπευτικές επιλογές.

 

-ΕΙΝΑΙ-ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ_3 Κατάθλιψη

Επιλογές θεραπείας

  • Φαρμακευτική αγωγή

 

  • Αντικαταθλιπτικά

Αυτά τα φάρμακα δρουν αλλάζοντας τα επίπεδα ορισμένων νευροδιαβιβαστών προκειμένου να θεραπεύσουν συμπτώματα όπως η λύπη ή η έλλειψη ενέργειας. Τα συνήθως συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά περιλαμβάνουν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) και τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.

  • Σταθεροποιητές διάθεσης

Φάρμακα όπως το λίθιο χρησιμοποιούνται συχνά για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της διάθεσης όταν αποτύχουν άλλες θεραπείες. Μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής όταν λαμβάνονται τακτικά.

  • Φάρμακα κατά του άγχους

Αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν τα συμπτώματα άγχους που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Παραδείγματα περιλαμβάνουν βενζοδιαζεπίνες και βουσπιρόνη.

  • Ψυχοθεραπεία

Αυτή η μορφή θεραπείας περιλαμβάνει συζήτηση μέσω σκέψεων και συναισθημάτων με έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η διαπροσωπική θεραπεία και η οικογενειακή θεραπεία είναι όλοι οι συνήθεις τύποι ψυχοθεραπειών που μπορεί να είναι ευεργετικές για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Η ψυχαναλυτικού τύπου όμως θεραπεία είναι η πρώτη θεραπεία εκλογής όταν το άτομο θέλει πραγματικά να προσεγγίσει με σταθερό βήμα τον πυρήνα του προβλήματος και να το λύσει οριστικά. Δεν είναι διαθέσιμη ευρέως γιατί απαιτείται μακροχρόνια εκπαίδευση του ειδικού ψυχικής υγείας με μεγάλο οικονομικό και χρονικό κόστος στις σπουδές. Ωστόσο πρόκειται για μια προσέγγιση ζωής η οποία στόχο έχει να θεραπεύσει όχι μόνο τα συμπτώματα ή να αλλάξει συμπεριφορές αλλά να δημιουργήσει τρόπους επεξεργασίας των ανθρώπινων σχέσεων με αποτέλεσμα να ξεκινήσει κανείς να βρίσκει έναν αληθινό τρόπο να συσχετίζεται με τους ανθρώπους. Με ζεστασιά και πραγματική κατανόηση.

  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Ο Υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να έχει θετική επίδραση στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τακτική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, αρκετό ύπνο, ενασχόληση με τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός επίγνωσης ή η γιόγκα, ο χρόνος για ευχάριστες δραστηριότητες, η αναζήτηση κοινωνικής υποστήριξης από φίλους και μέλη της οικογένειας κ.λπ.

Αυτές οι στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους, ώστε να μπορούν να κάνουν σημαντικές αλλαγές για να βελτιώσουν τη συνολική τους ευημερία.

Εφαρμόζοντας αυτές τις διάφορες μορφές θεραπείας μαζί με συνεχή παρακολούθηση από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη μπορούν να αρχίσουν να αισθάνονται καλύτερα με την πάροδο του χρόνου και να προχωρήσουν προς την ανάκαμψη πιο γρήγορα από ό,τι αν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Φάρμακα

Τα φάρμακα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ατόμων με την πάθηση. Τα φάρμακα λειτουργούν αλλάζοντας τη χημεία του εγκεφάλου και παρέχοντας ανακούφιση από συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι τα αντικαταθλιπτικά όπως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), οι αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (MAOIs) και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (TCAs). Αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συναισθημάτων λύπης ή απελπισίας που συχνά συνοδεύουν την κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να βελτιώσουν τη συγκέντρωση και την ποιότητα του ύπνου, κάτι που μπορεί να έχει θετική επίδραση στη συνολική διάθεση.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα λαμβάνονται συνήθως για αρκετές εβδομάδες πριν εμφανιστεί οποιαδήποτε αξιοσημείωτη βελτίωση στα συμπτώματα. Είναι σημαντικό να παίρνετε αυτά τα φάρμακα σωστά, σύμφωνα με τις οδηγίες ενός γιατρού ή ψυχιάτρου για να διασφαλιστεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα και να αποφευχθούν πιθανές παρενέργειες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, άλλοι τύποι ψυχοτρόπων φαρμάκων μπορεί να προστεθούν σε ένα αντικαταθλιπτικό σχήμα που περιλαμβάνει αντιψυχωσικά, αγχολυτικά και αντισπασμωδικά. Ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες, μπορούν να δοκιμαστούν διαφορετικοί συνδυασμοί φαρμάκων μέχρι να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ τα φάρμακα μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα σε πολλές περιπτώσεις κατάθλιψης, δεν μπορούν να θεραπεύσουν την ίδια τη διαταραχή. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη λήψη τους, όπως αύξηση βάρους ή σεξουαλική δυσλειτουργία. Επομένως, είναι σημαντικό να συζητήσετε προσεκτικά όλες τις διαθέσιμες επιλογές με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε είδος φαρμακευτικής θεραπείας για την κατάθλιψη. Έχοντας κατά νου αυτο, η μετάβαση σε εναλλακτικές θεραπείες θα μπορούσε να προσφέρει πρόσθετα υποστηρικτικά εργαλεία για τη διαχείριση συμπτωμάτων που σχετίζονται με καταθλιπτικές διαταραχές.

Εναλλακτικές θεραπείες

Όπως λέει και το παλιό ρητό, «Όταν μια πόρτα κλείνει, μια άλλη ανοίγει». Για όσους υποφέρουν από κατάθλιψη, οι εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να προσφέρουν ελπίδα. Ο διαλογισμός και η επίγνωση έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με καταθλιπτικά επεισόδια. Η ενσυνειδητότητα περιλαμβάνει την εστίαση στην παρούσα στιγμή χωρίς κρίση ή μηρυκασμό για γεγονότα του παρελθόντος, μπορεί να βοηθήσει στην επίγνωση των συναισθημάτων και των σκέψεων ενώ παρέχει μια αίσθηση ηρεμίας. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι η γιόγκα μειώνει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης και βοηθώντας τα άτομα να προσέχουν περισσότερο τις κινήσεις του σώματός τους.

Άλλες μέθοδοι για τη θεραπεία της κατάθλιψης περιλαμβάνουν τη φωτοθεραπεία, η οποία εκθέτει τους ασθενείς σε προσομοίωση φυσικού ηλιακού φωτός κατά τους σκοτεινούς χειμερινούς μήνες, όταν οι ώρες της ημέρας είναι περιορισμένες. Η θεραπεία με φως πιστεύεται ότι επηρεάζει τις ορμόνες στον εγκέφαλο που ρυθμίζουν τις διαθέσεις όπως η σεροτονίνη και η μελατονίνη. Η θεραπεία με τη βοήθεια ζώων (AAT) ήταν επίσης αποτελεσματική στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της ψυχικής υγείας, ειδικά μεταξύ των παιδιών που υποφέρουν από κατάθλιψη, λόγω των ηρεμιστικών της επιδράσεων και της ικανότητάς της να δημιουργεί ουσιαστικούς δεσμούς με τα ζώα.

Αυτές οι θεραπείες προσφέρουν μια ευκαιρία σε άτομα που παλεύουν με κατάθλιψη να εξερευνήσουν διαφορετικές επιλογές που λειτουργούν καλύτερα για αυτούς αντί να βασίζονται αποκλειστικά σε φαρμακευτικές παρεμβάσεις και μόνο. Η μετάβαση στο επόμενο θέμα, η αντιμετώπιση των αυτοκτονικών σκέψεων απαιτεί προσεκτική εξέταση, δεδομένου του πόσο σοβαρό μπορεί να είναι αυτό το ζήτημα.

Αντιμετώπιση αυτοκτονικών σκέψεων

Όταν ένα άτομο αισθάνεται κατάθλιψη, μπορεί να έχει σκέψεις αυτοκτονίας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτά τα συναισθήματα είναι πραγματικά και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των αυτοκτονικών σκέψεων είναι η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας από έναν πάροχο ψυχικής υγείας. Ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να παρέχει μια αξιολόγηση και να προσφέρει θεραπευτικές επιλογές, όπως θεραπεία ή διαχείριση φαρμάκων.

Εκτός από την επαγγελματική βοήθεια, υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορεί να λάβει κάποιος όταν βιώνει σκέψεις αυτοκτονίας. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων υγιούς αντιμετώπισης, όπως ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας, το ημερολόγιο, η άσκηση, ο χρόνος σε εξωτερικούς χώρους και η ενασχόληση με δημιουργικές δραστηριότητες, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της έντασης των αυτοκτονικών ορμών και στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων με την πάροδο του χρόνου. Η σύνδεση με υποστηρικτικά άτομα που νοιάζονται για την ευημερία κάποιου είναι επίσης απαραίτητη για τη διαχείριση του αυτοκτονικού ιδεασμού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μέλη της οικογένειας, φίλους, κοινοτικές ομάδες, θρησκευτικές οργανώσεις ή διαδικτυακά δίκτυα υποστήριξης.

Η δημιουργία ενός πλάνου ασφαλείας – συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού των ερεθισμάτων για απόπειρες αυτοκτονίας και των στρατηγικών για το πώς να το αντιμετωπίσει – είναι ένας άλλος χρήσιμος τρόπος για να προστατευτεί κανείς από την ενεργοποίηση των αυτοκτονικών παρορμήσεων. Ο καθορισμός ορίων γύρω από την πρόσβαση σε θανατηφόρα μέσα (π.χ. πυροβόλα όπλα) ή περιβάλλοντα όπου ενδέχεται να συμβούν απόπειρες αυτοκτονίας (π.χ. γέφυρες), καθώς και η διασφάλιση ότι τα στοιχεία επικοινωνίας για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι άμεσα διαθέσιμα, θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται σε οποιοδήποτε ολοκληρωμένο σχέδιο ασφάλειας.

Οι στρατηγικές αυτοβοήθειας, όπως οι τεχνικές επίλυσης προβλημάτων και οι μέθοδοι απόσπασης της προσοχής, μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να διαχειριστούν το άγχος τους πριν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα και δυνητικά οδηγήσει σε αυτοβλαβερή συμπεριφορά.

Στρατηγικές Αυτοβοήθειας

Έχοντας αντιμετωπίσει το ζήτημα των αυτοκτονικών σκέψεων, αυτή η ενότητα θα εξετάσει πιθανές στρατηγικές αυτοβοήθειας για τη διαχείριση της κατάθλιψης. Οι τεχνικές αυτοβοήθειας μπορούν να είναι ωφέλιμες παρέχοντας στους ανθρώπους μια αίσθηση ελέγχου και ενδυνάμωσης για την κατάστασή τους καθώς προσπαθούν να διατηρήσουν ή να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία. Αυτές οι προσεγγίσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, όπως αυξημένη σωματική δραστηριότητα, βελτιωμένη διατροφή, επαρκής ύπνος, μεθόδους χαλάρωσης και πρακτικές που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα.

Ομάδες Υποστήριξης

Οι ομάδες υποστήριξης είναι μια σημαντική πηγή για άτομα που ζουν με κατάθλιψη. Παρέχουν ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής εμπειριών, προσφέροντας υποστήριξη και κατανόηση από ανθρώπους που μπορούν να κατανοήσουν τους αγώνες τους. Τα μέλη της ομάδας μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίζουν καλύτερα δύσκολες καταστάσεις και αποκτούν δεξιότητες στην επίλυση προβλημάτων που μπορούν να εφαρμόσουν στη ζωή τους.

Επιπλέον, τα μέλη της ομάδας επωφελούνται από το να ακούν για τις επιτυχίες των άλλων καθώς και τις αποτυχίες τους, καθώς τους βοηθά να βρουν ελπίδα και έμπνευση. Συμμετέχοντας σε μια ομάδα υποστήριξης, τα άτομα μπορούν να αναπτύξουν ουσιαστικές συνδέσεις με άλλα μέλη, παρέχοντας άνεση σε περιόδους δυσφορίας. Αυτός ο τρόπος συμβάλει ώστε να μειωθούν τα συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης που συχνά συνοδεύουν την κατάθλιψη.

Επιπλέον, πολλές ομάδες υποστήριξης προσφέρουν πόρους, όπως παραπομπές σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας ή πρόσθετες κοινοτικές υπηρεσίες που μπορεί να βοηθήσουν όσους αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη να διαχειριστούν τα συμπτώματα πιο αποτελεσματικά. Αυτό επιτρέπει την πρόσβαση στην απαραίτητη φροντίδα ακόμα και όταν τα οικονομικά είναι στενά ή λείπει ασφάλιση. Ως εκ τούτου, οι ομάδες υποστήριξης αντιπροσωπεύουν μία από τις πολλές θεραπείες που βασίζονται σε στοιχεία και που είναι διαθέσιμες για τη διαχείριση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων με την πάροδο του χρόνου. Για να βελτιωθεί περαιτέρω η ποιότητα ζωής, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη και οι συνήθειες διατροφής και άσκησης.

 

-ΕΙΝΑΙ-ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ_5-300x143 Κατάθλιψη

Διατροφές και συνήθειες άσκησης

Κατά ειρωνικό τρόπο, συχνά πιστεύεται ότι όταν κάποιος αισθάνεται πεσμένος ή σε κατάθλιψη, το τελευταίο πράγμα που θέλει να κάνει είναι να ασκείται και να τρώει υγιεινά. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή και η άσκηση μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Έχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη συχνά βιώνουν σωματικές αλλαγές λόγω της ψυχικής τους κατάστασης, όπως κόπωση και έλλειψη κινήτρων οδηγώντας σε συνολική μείωση της φυσικής δραστηριότητας. Η άσκηση βοηθά στην απελευθέρωση ενδορφινών που είναι νευροδιαβιβαστές υπεύθυνοι για συναισθήματα ευχαρίστησης και χαλάρωσης. Έτσι, η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της διάθεσης παρέχοντας ψυχολογικά οφέλη όπως βελτιωμένη αυτοεκτίμηση, ενισχυμένα επίπεδα ενέργειας και μείωση της έντασης που προκαλείται από το στρες. Επιπλέον, η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής με άφθονες ποσότητες αντιοξειδωτικών και ωμέγα 3 λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με καταθλιπτικά επεισόδια.

Εκτός από αυτές τις φυσιολογικές επιδράσεις, η έρευνα προτείνει ότι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που βιώνονται κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως τα ομαδικά αθλήματα μπορεί να είναι ευεργετικές για τη θεραπεία της κατάθλιψης με την πάροδο του χρόνου, βελτιώνοντας τις δεξιότητες επικοινωνίας και μειώνοντας την απομόνωση. Ως εκ τούτου, η καθιέρωση μιας συνεπούς ρουτίνας άσκησης και η τήρηση διατροφικών συστάσεων μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική κατά την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Η σημασία της διατήρησης του υγιεινού τρόπου ζωής δεν μπορεί να υποτιμηθεί όταν αντιμετωπίζει ζητήματα που σχετίζονται με το στρες ή το άγχος – αυτό περιλαμβάνει τον επαρκή ύπνο, να παραμένουμε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και τον περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Αντιμετώπιση του στρες και του άγχους

Το στρες και το άγχος μπορεί να είναι οι βασικές αιτίες της κατάθλιψης, επομένως είναι σημαντικό να μάθετε πώς να τα αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά. Οι στρατηγικές αντιμετώπισης μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά ορισμένες κοινές τεχνικές παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα:

| – Εφαρμόσιμες στρατηγικές – | – Οφέλη – | – Περιορισμοί – |

 

1 | Ασκηθείτε τακτικά | Απελευθέρωση ενδορφινών | Μπορεί να μην υπάρχει πρόσβαση ή χρόνος για γυμναστική |

2 | Προσδιορισμός ενεργοποιητών | Καταλαβαίνει όταν αισθάνεται άγχος | Μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί |

3 | Συμμετοχή σε χόμπι | Να αποσπά την προσοχή του από τις αρνητικές σκέψεις | Μπορεί να χρειάζεται καθοδήγηση ή πόρους |

4 | Θεραπεία ομιλίας | Παρέχει συναισθηματική υποστήριξη | Απαιτεί επαγγελματική βοήθεια |

Κάθε στρατηγική έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν την εφαρμογή τους στη ζωή κάποιου. Επιπλέον, μερικές φορές ένας συνδυασμός στρατηγικών μπορεί να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα από το να βασίζεσαι απλώς σε μία τεχνική και μόνο. Η κατανόηση του στρες και του άγχους βοηθά στη δημιουργία μιας συνειδητοποίησης που επιτρέπει υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης, καθώς αυτά τα ζητήματα δεν υποχωρούν από τη μια μέρα στην άλλη. Με την κατάλληλη δράση, τα άτομα μπορούν να πάρουν τον έλεγχο της ψυχικής τους υγείας και να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή. Μετά τη μετάβαση στη μακροπρόθεσμη προοπτική, οι πρακτικές αυτοεξυπηρέτησης μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και στη βελτίωση της συνολικής ευημερίας.

Μακροπρόθεσμες προοπτικές

Η μετάβαση από το άγχος και το άγχος στην κατάθλιψη μπορεί να είναι ανεπαίσθητη, αλλά οι επιπτώσεις αυτού του ζητήματος ψυχικής υγείας είναι σοβαρές. Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ορίζει τη ζωή κάποιου. Με την κατάλληλη θεραπεία και υποστήριξη, τα άτομα με κατάθλιψη μπορούν να βρουν τρόπους να ζήσουν ικανοποιητική ζωή ακόμα και μετά τη διάγνωση.

Η κατάθλιψη έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική ευεξία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στην όρεξη ή το βάρος, κόπωση, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που απολάμβανες στο παρελθόν, δυσκολία στον ύπνο ή υπερβολικό ύπνο και αισθήματα απελπισίας ή αναξιότητας. Αν και αυτά τα συμπτώματα μπορεί να φαίνονται συντριπτικά με την πρώτη ματιά, μπορούν να αντιμετωπιστούν με την πάροδο του χρόνου με επαγγελματική βοήθεια. Τα σχέδια θεραπείας για την κατάθλιψη συνήθως αποτελούνται από διαχείριση φαρμάκων, ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες θεραπείας, τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, όπως η άσκηση και η αλλαγή διατροφής και συνεχείς πρακτικές αυτοεξυπηρέτησης, όπως το ημερολόγιο και ο διαλογισμός επίγνωσης. Εκτός από τις παραδοσιακές θεραπείες για την κατάθλιψη που περιγράφηκαν παραπάνω, νέα έρευνα προτείνει τα πιθανά οφέλη εναλλακτικών θεραπειών όπως η γιόγκα, ο βελονισμός, το τάι τσι και η θεραπεία με φως για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε όσους έχουν διαγνωστεί με σοβαρές μορφές της διαταραχής.

Παρά τις δυσκολίες, η κατάθλιψη μπορεί να ανοίξει ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη. Παρέχει την ευκαιρία να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του ενώ μαθαίνει πώς να αντιμετωπίζει δύσκολα συναισθήματα με υγιείς τρόπους. Όσοι ζουν με κατάθλιψη συχνά αναπτύσσουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα όταν αντιμετωπίζουν αντιξοότητες, γεγονός που τους καθιστά πιο ικανούς να χειρίζονται εποικοδομητικά μελλοντικά προβλήματα. Τελικά, αν και είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ανάκαμψη είναι δυνατή ανεξάρτητα από το πόσο τρομακτικό μπορεί να φαίνεται το ταξίδι που ακολουθεί – κάνοντας μικρά βήματα προς την πρόοδο κάθε μέρα θα οδηγήσει τελικά σε μια πορεία προς την ευεξία.

-ΕΙΝΑΙ-ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ_6 Κατάθλιψη

 

Συχνές Ερωτήσεις

 

Πόσος χρόνος χρειάζεται για τη θεραπεία της κατάθλιψης;

Το ερώτημα για το πόσος χρόνος χρειάζεται για τη θεραπεία της κατάθλιψης είναι κοινό. Μπορεί να είναι δύσκολο να απαντηθεί, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα και τη διάρκεια της θεραπείας για κάθε μεμονωμένο ασθενή. Οι χρόνοι θεραπείας μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τον τύπο της κατάθλιψης που αντιμετωπίζεται, τη σοβαρότητά της και άλλες προσωπικές εκτιμήσεις.

Από την άλλη πλευρά, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βελτιώσουν τα συμπτώματα. Ενώ ορισμένα άτομα μπορεί να βιώσουν ανακούφιση μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη ενός αντικαταθλιπτικού σχήματος, μπορεί να χρειαστούν έως και 6 μήνες μέχρι να επιτευχθεί πλήρης ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Επιπλέον, ακόμη και όταν έχει γίνει βελτίωση μόνο με φάρμακα, θα πρέπει να εξετάζονται περαιτέρω συνεδρίες ψυχοθεραπείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν υποκείμενα συναισθηματικά ζητήματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Συνοπτικά, η διάρκεια της θεραπείας για την κατάθλιψη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την εξέταση πιθανών θεραπειών. Διαφορετικοί τύποι θεραπειών απαιτούν διαφορετικό χρόνο για αποτελέσματα. Ωστόσο, τόσο η παραδοσιακή θεραπεία όσο και η φαρμακευτική αγωγή παίζουν σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα συμπτώματά τους.

Υπάρχουν φυσικές θεραπείες για την κατάθλιψη;

Η αναζήτηση φυσικών θεραπειών για την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας, περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων των ΗΠΑ χρησιμοποιούν συμπληρωματικές θεραπείες όπως συμπληρώματα διατροφής ή φυτικά φάρμακα για τη θεραπεία ιατρικών παθήσεων συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης . Δεδομένης αυτής της τάσης, δεν προκαλεί έκπληξη το ότι οι άνθρωποι τώρα ρωτούν εάν υπάρχουν διαθέσιμες φυσικές θεραπείες για την κατάθλιψη.

Έχουν διεξαχθεί διάφορες μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εναλλακτικών θεραπειών για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Για παράδειγμα, μια συστηματική ανασκόπηση του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings εξέτασε 30 μελέτες που εξέτασαν πώς η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν με συμπτώματα όπως άγχος, κόπωση, ποιότητα ύπνου και επίπεδα στρες που σχετίζονται με την καταθλιπτική διαταραχή.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι και οι δύο παρεμβάσεις θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές μορφές θεραπείας όταν συνδυάζονται με άλλες ψυχοθεραπείες. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι ο βελονισμός μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης διεγείροντας συγκεκριμένα σημεία στο σώμα που απελευθερώνουν ενδορφίνες – ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε καλά .

Ενώ αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν πιθανά οφέλη από ορισμένες συμπληρωματικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση της κατάθλιψης, απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού προταθούν ως αξιόπιστες θεραπείες μόνες τους ή παράλληλα με συμβατικές μεθόδους όπως η φαρμακευτική αγωγή και η ψυχοθεραπεία.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένα βότανα που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική έχουν πιθανές παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις, επομένως τα άτομα θα πρέπει να ζητούν συμβουλές από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν τα δοκιμάσουν.

Συνοψίζοντας, ενώ χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να θεωρηθούν οι εναλλακτικές θεραπείες βιώσιμες εναλλακτικές σε σχέση με τις συμβατικές θεραπείες για την κατάθλιψη, φαίνεται να υπάρχει πιθανό όφελος από ορισμένες στρατηγικές όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και ο βελονισμός. Ωστόσο, πρέπει να δίνεται προσοχή κατά τη χρήση τους, δεδομένου του κινδύνου παρενεργειών ή αλληλεπιδράσεων με φάρμακα.

Υπάρχουν δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην κατάθλιψη;

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η ενασχόληση με δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής ψυχικής υγείας. Αυτό το άρθρο θα εξετάσει το ερώτημα εάν υπάρχουν ή όχι δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην κατάθλιψη.

Υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές, που μπορεί να είναι ωφέλιμες για όσους υποφέρουν από κατάθλιψη:

  • Η άσκηση όπως το περπάτημα, η ποδηλασία, η κολύμβηση, η γιόγκα και άλλες μορφές σωματικής δραστηριότητας έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τις ενδορφίνες που μπορούν να ανεβάσουν φυσικά τη διάθεση.
  • Οι πρακτικές διαλογισμού ενσυνειδητότητας, όπως η βαθιά αναπνοή ή οι καθοδηγούμενες εικόνες μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση των συναισθημάτων και των σκέψεών τους χωρίς κρίση.
  • Χόμπι όπως η ζωγραφική, η συγγραφή ποίησης ή το παίξιμο ενός οργάνου επιτρέπουν στους ανθρώπους να εκφραστούν δημιουργικά ενώ παράλληλα παρέχουν μια αίσθηση ολοκλήρωσης.
  • Η κοινωνικοποίηση με την οικογένεια και τους φίλους μπορεί να προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη σε δύσκολες στιγμές.
  • Το να περνάς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους έχει συνδεθεί με βελτιωμένη αυτοεκτίμηση και μειωμένα επίπεδα άγχους λόγω των ηρεμιστικών επιδράσεών του στο μυαλό και το σώμα.

Όταν ασκούνται τακτικά, αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη βοηθώντας τα άτομα να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα αρνητικά συναισθήματα και να αποκτήσουν οπτική για τις προκλήσεις της ζωής.

Ο συνδυασμός διαφορετικών τύπων δραστηριότητας στην καθημερινή ρουτίνα μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τα θετικά αποτελέσματα καθώς επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση καταθλιπτικών καταστάσεων με την πάροδο του χρόνου. Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι η ενασχόληση με ορισμένες δραστηριότητες θα μπορούσε να είναι χρήσιμη όταν αντιμετωπίζετε την κατάθλιψη.

Τι πρέπει να κάνω αν νομίζω ότι κάποιος έχει κατάθλιψη;

Όταν κάποιος που σας ενδιαφέρει παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε τι να κάνετε. Η γνώση του τρόπου προσέγγισης της κατάστασης και παροχής υποστήριξης είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι το άτομο λαμβάνει την κατάλληλη βοήθεια.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η εμπειρία κάθε ατόμου με την κατάθλιψη είναι μοναδική, επομένως υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να ληφθούν εάν πιστεύετε ότι κάποιος έχει κατάθλιψη.

Το πρώτο βήμα κατά την προσέγγιση αυτής της κατάστασης είναι η κατανόηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στα πρότυπα ύπνου, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβαναν, δυσκολία συγκέντρωσης, αίσθημα απελπισίας ή αναξιότητας, έλλειψη ενέργειας, καθώς και σκέψεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού.

Μόλις εντοπιστούν αυτά τα σημάδια, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στο άτομο και να εκφράσετε την ανησυχία σας για την ευημερία του. Η ανοιχτή επικοινωνία και η ενεργητική ακρόαση είναι βασικά στοιχεία για την παροχή συναισθηματικής υποστήριξης δίνοντάς τους χώρο να μοιραστούν τα συναισθήματά τους χωρίς κρίση, θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για θεραπεία.

Είναι επίσης απαραίτητο να προτείνετε την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας, όπως να μιλήσετε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας ή θεραπευτή που μπορεί να προσφέρει περαιτέρω καθοδήγηση για τη διαχείριση της κατάθλιψης.

Τελικά, το να είστε υπομονετικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ενώ τους ενθαρρύνετε στην πορεία, βοηθά στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας που ενθαρρύνει την ανάρρωση από την κατάθλιψη.

Πώς μπορώ να βοηθήσω ένα αγαπημένο άτομο με κατάθλιψη;

Η υποστήριξη ενός αγαπημένου προσώπου με κατάθλιψη μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά υπάρχουν τρόποι να παρέχετε βοήθεια. Για να βοηθήσετε κάποιον που αντιμετωπίζει αυτήν την ψυχική ασθένεια, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαταραχή και να μάθετε πώς να προσφέρετε υποστήριξη με υγιείς τρόπους.

Αυτό το άρθρο θα συζητήσει πώς να φροντίσετε καλύτερα έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας με κατάθλιψη εστιάζοντας σε τρία κύρια θέματα: κατανόηση της πάθησης, προσφορά συναισθηματικής καθοδήγησης και παροχή πρακτικής βοήθειας.

Πρώτον, θα πρέπει να κατανοήσετε την σημασία της κατάθλιψης όταν προσπαθείτε να βοηθήσετε ένα άτομο που έχει διαγνωστεί. Η έρευνα κοινών συμπτωμάτων και πιθανών αιτιών μπορεί να δώσει μια εικόνα για το γιατί οι άνθρωποι βιώνουν καταθλιπτικές διαθέσεις και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης.

Είναι επίσης ωφέλιμο να εξετάζονται επιλογές θεραπείας, όπως θεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να βελτιώσουν τη συνολική ευημερία του ατόμου. Η επίγνωση αυτών των γεγονότων μπορεί να είναι χρήσιμη όταν συμβουλεύετε κάποιον που παλεύει με αυτήν την πάθηση.

Εκτός από τη συλλογή πληροφοριών για την κατάθλιψη, η παροχή συναισθηματικής ασφάλειας είναι εξίσου κρίσιμη όταν υποστηρίζονται όσοι πάσχουν από αυτή τη διαταραχή. Η προσεκτική ακρόαση χωρίς να τους κρίνουν επιτρέπει στα άτομα να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους ενώ νιώθουν αποδεκτοί και επικυρωμένοι στις εμπειρίες τους.

Η ενθάρρυνση δραστηριοτήτων όπως η άσκηση ή το πέρασμα χρόνου σε εξωτερικούς χώρους που προάγουν τη χαλάρωση βοηθά περαιτέρω τα άτομα στη διαχείριση των επιπέδων του στρες που βοηθά στην άρση των αρνητικών διαθέσεων που σχετίζονται με καταθλιπτικά επεισόδια. Τέλος, η διαθεσιμότητα σε όλα τα στάδια της ανάρρωσης διασφαλίζει ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα γνωρίζουν ότι έχουν ακλόνητη υποστήριξη από φίλους και συγγενείς σε δύσκολες στιγμές.

Τέλος, η πρακτική βοήθεια μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά στη φροντίδα κάποιου που παλεύει με την κατάθλιψη.

Μικρές πράξεις καλοσύνης, όπως το τρέξιμο ή το μαγείρεμα των γευμάτων, βοηθούν πολύ στην ανακούφιση από το βάρος που προκαλείται από τις καθημερινές εργασίες, έτσι ώστε το άτομο να έχει περισσότερη ενέργεια για δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης όπως ο επαρκής ύπνος ή η ενασχόληση με χόμπι που φέρνουν χαρά.

Συνολικά, η εκμάθηση του καλύτερου τρόπου φροντίδας ενός φίλου ή συγγενή που πάσχει από κατάθλιψη απαιτεί υπομονή και αφοσίωση, αλλά αποκομίζει σημαντικά οφέλη. Όχι μόνο ωφελεί το άτομο που ζει με αυτήν την πάθηση αλλά δίνει επίσης στους φροντιστές την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην πορεία.

Συμπέρασμα

Η ψυχολογική διαταραχή που είναι γνωστή ως κατάθλιψη είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή ενός ατόμου. Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις πιο κοινές ψυχικές ασθένειες, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί.

Ενώ η θεραπεία για την κατάθλιψη απαιτεί συνήθως επαγγελματική φροντίδα, υπάρχουν ορισμένες χρήσιμες δραστηριότητες και φυσικές θεραπείες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα άτομα για να αποκτήσουν τον έλεγχο των συμπτωμάτων τους.

Η κατάθλιψη έχει τη δύναμη να αφαιρεί τη χαρά από τις καθημερινές καταστάσεις, αλλά με την κατάλληλη καθοδήγηση, όσοι υποφέρουν μπορεί να βρουν παρηγοριά σε απλές εργασίες ή δραστηριότητες όπως η άσκηση, η θεραπεία τέχνης ή οι πρακτικές ενσυνειδητότητας. Επιπλέον, η αναζήτηση βοήθειας από νωρίς είναι απαραίτητη.

Εάν κάποιος υποψιάζεται ότι αυτός ή κάποιο άλλο άτομο μπορεί να αντιμετωπίζει κατάθλιψη, η επικοινωνία με έναν επαγγελματία υγείας θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση.

Επιπλέον, τα μέλη της οικογένειας και τα αγαπημένα πρόσωπα ατόμων που παλεύουν με την κατάθλιψη μπορούν επίσης να προσφέρουν υποστήριξη παρέχοντας ενθάρρυνση σε δύσκολες στιγμές και βοηθώντας τους σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την ευεξία.

Μέσω της κατανόησης του τρόπου με τον οποίο η κατάθλιψη επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων και αναγνωρίζοντας τα προειδοποιητικά σημάδια από νωρίς, μπορούμε να εργαστούμε μαζί για να μειώσουμε το στίγμα που σχετίζεται με τις ψυχικές ασθένειες και να ενδυναμώσουμε όσους αγωνίζονται προσφέροντας πόρους και υποστήριξη.

Τελικά υπάρχει ελπίδα για όσους υποφέρουν από αυτή την εξουθενωτική κατάσταση. Εφόσον υπάρχει πίστη στον εαυτό του καθώς και προθυμία να αναζητήσει βοήθεια όταν χρειάζεται, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολα φαίνονται τα πράγματα κατά καιρούς, θα έρθουν και πάλι καλύτερες μέρες.

 

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University Of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι (δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Δέχομαι Κατόπιν Ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr


    Πατεράκης Μιχάλης
    Ψυχολόγος Αθήνα
    Κολωνάκι

    Ψυχοθεραπευτής


      PATERAKIS MIXALIS
      Psychologist Athens
      Kolonaki

      Psychotherapist