Διπολική Διαταραχή

Διπολική Διαταραχή

Διπολική Διαταραχή

Διπολική Διαταραχή 666 399 Πατεράκης Μιχάλης

Table of Contents

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 21 λεπτά

Διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχική διαταραχή που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να είναι μια εξουθενωτική κατάσταση, προκαλώντας σοβαρές αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά – από μανιακά υψηλά σε καταθλιπτικά χαμηλά. Αλλά υπάρχει ελπίδα: με την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία, είναι δυνατό κανείς να διαχειριστεί αυτό το πρόβλημα ψυχικής υγείας και να ζήσει μια υγιή ζωή. Είμαι ο Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ και θέλω να σας ταξιδέψω στη διπολική διαταραχή – εξερευνώντας τις αιτίες, τα συμπτώματα, τις θεραπείες και πολλά άλλα.

Ας ξεκινήσουμε μιλώντας για το τι ακριβώς είναι η διπολική διαταραχή. Η διπολική διαταραχή χαρακτηρίζεται από ακραίες αλλαγές στη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας – που κυμαίνονται από επεισόδια έντονης ευφορίας ή ευερεθιστότητας (γνωστή ως μανία) έως περιόδους βαθιάς κατάθλιψης. Αυτός ο τύπος διακυμάνσεων της διάθεσης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για όσους επηρεάζονται, διαταράσσοντας τις προσωπικές τους σχέσεις, την εργασιακή τους απόδοση και την ικανότητα να λειτουργούν κανονικά καθημερινά.

Αλλά μην απελπίζεστε! Με τη βοήθεια επαγγελματιών υγείας όπως εγώ, τα άτομα που ζουν με διπολική διαταραχή μπορούν να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν καλύτερα τα συμπτώματά τους και να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή τους. Στις επόμενες παραγράφους θα εξετάσουμε μερικά από τα βασικά στοιχεία που εμπλέκονται στη θεραπεία αυτής της περίπλοκης πάθησης, όπως ο εντοπισμός των ερεθισμάτων, η κατανόηση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται, η δημιουργία δικτύων υποστήριξης, η διαχείριση των στρεσογόνων παραγόντων και τελικά η προσαρμογή στον τρόπο ζωής. Ελάτε λοιπόν μαζί μου τώρα καθώς βουτάμε στις δυσκολίες της διπολικής διαταραχής!

Τι είναι η Διπολική Διαταραχή;

Η διπολική διαταραχή, γνωστή και ως μανιοκαταθλιπτική ασθένεια, είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που προκαλεί ακραίες αλλαγές στη διάθεση. Για όσους ζουν με διπολική διαταραχή, αυτό μπορεί να σημαίνει δραστικά υψηλά και χαμηλά επίπεδα ενέργειας, συναισθημάτων, προτύπων ύπνου και συμπεριφοράς. Οι επιπτώσεις αυτών των διακυμάνσεων μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικές για τις καθημερινές δραστηριότητες.

Καθώς η αιτία της διπολικής διαταραχής παραμένει άγνωστη, είναι δύσκολο να εντοπιστεί τι προκαλεί ένα επεισόδιο ή γιατί μερικοί άνθρωποι το βιώνουν πιο σοβαρά από άλλους. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να αλληλεπιδράσουν μαζί για να δημιουργήσουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη της πάθησης. Αυτά περιλαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες όπως η γενετική, οι περιβαλλοντικές επιρροές όπως το άγχος, διάφορα ψυχολογικά στοιχεία συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας καθώς και ιατρικές καταστάσεις όπως νόσος του θυρεοειδούς ή οι εγκεφαλικές βλάβες.

Δεδομένων όλων αυτών των μεταβλητών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διπολική διαταραχή, χρειαζόμαστε περαιτέρω έρευνα για τους υποκείμενους μηχανισμούς πίσω από την ανάπτυξή της. Πρέπει να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τι οδηγεί τα άτομα σε αυτό το μονοπάτι, ώστε να μπορούν να ληφθούν κατάλληλα μέτρα πρόληψης και να εφαρμοστούν αποτελεσματικές θεραπείες. Για να γίνει αυτό αποτελεσματικά απαιτείται συνεργασία μεταξύ πολλών επιστημών: η ψυχιατρική, οι νευροεπιστήμες, η ψυχολογία και οι κοινωνικές επιστήμες έχουν όλες συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις στην τρέχουσα κατανόηση της πάθησης. Με συνεχή δέσμευση τόσο από τους κλινικούς ιατρούς όσο και από ερευνητές, θα σημειώσουμε τελικά πρόοδο στην αντιμετώπιση αυτού του περίπλοκου ζητήματος ψυχικής υγείας. Προχωράμε στη συνέχεια για να εξετάσουμε πιθανές αιτίες διπολικής διαταραχής…

Αιτίες Διπολικής Διαταραχής

Η διπολική διαταραχή είναι μια σύνθετη ψυχική ασθένεια που μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα αίτια, επομένως είναι σημαντικό να εξοικειωθείτε με αυτά. Θα αναλύσω τρεις κύριες αιτίες και θα εξηγήσω γιατί η καθεμία παίζει ρόλο στη διπολική διαταραχή:

1)            Γενετική προδιάθεση – Τα άτομα που έχουν μέλη της οικογένειας που πάσχουν από διπολική διαταραχή μπορεί επίσης να την αναπτύξουν λόγω γενετικών παραγόντων που υπάρχουν στις οικογένειές τους. Με άλλα λόγια, τα κληρονομικά χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν ορισμένα άτομα να είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη της πάθησης από άλλα.

2)            Τραύμα ή άγχος – Εμπειρίες όπως σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, συναισθηματική παραμέληση, ακραία θλίψη ή απώλεια, σημαντικές αλλαγές στη ζωή (όπως μετακίνηση) και χρόνιες ιατρικές παθήσεις μπορούν όλα να συμβάλουν στην πυροδότηση επεισοδίων μανίας ή κατάθλιψης που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή.

3)            Ανισορροπίες στη χημεία του εγκεφάλου – Οι νευροδιαβιβαστές που ονομάζονται ντοπαμίνη και σεροτονίνη παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης, των προτύπων ύπνου, των επιπέδων ενέργειας, της όρεξης και της συμπεριφοράς. Μια ανισορροπία μεταξύ αυτών των δύο νευροδιαβιβαστών έχει συνδεθεί με συμπτώματα διπολικής διαταραχής όπως μανιακά υψηλά και καταθλιπτικά χαμηλά.

Αυτά τα τρία συστατικά αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος του τι περιλαμβάνει η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο κάποιος αναπτύσσει διπολική διαταραχή. Ωστόσο αποτελούν βασικά στοιχεία στη διαδικασία της νόσου. Η κατανόηση του τι συμβαίνει σε βιοχημικό επίπεδο μας βοηθά να κατανοήσουμε γιατί είναι απαραίτητη η κατάλληλη θεραπεία για την αποτελεσματική διαχείριση αυτής της κατάστασης με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, η γνώση των αιτιών δεν είναι αρκετή. Στη συνέχεια, πρέπει να δούμε πώς εκδηλώνονται αυτές οι αιτίες όσον αφορά τα συμπτώματα…

Συμπτώματα Διπολικής Διαταραχής

Όταν πρόκειται για διπολική διαταραχή, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να καταλάβουμε είναι τα συμπτώματά της. Γνωρίζοντας ποια είναι τα σημάδια μπορεί να βοηθήσει κάποιον να αναγνωρίσει πότε αυτός ή ένα αγαπημένο του πρόσωπο μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια.

Το κύριο σύμπτωμα της διπολικής διαταραχής είναι οι εναλλαγές της διάθεσης που κυμαίνονται από ακραία υψηλά (μανία) έως εξαιρετικά χαμηλά (κατάθλιψη). Μέσα σε αυτά τα δύο άκρα, υπάρχουν διάφορες παραλλαγές τόσο ως προς την ένταση όσο και ως προς τη διάρκεια. Η μανία συνήθως περιλαμβάνει ασυνήθιστα αυξημένα επίπεδα ενέργειας, ευφορία, ευερεθιστότητα, ανησυχία, αιχμηρές σκέψεις, παρορμητικότητα και αδυναμία συγκέντρωσης. Η κατάθλιψη από την άλλη πλευρά περιλαμβάνει συναισθήματα λύπης, απελπισίας, κενού, ενοχής, αναξιότητας και απομόνωσης. Επιπλέον, τα άτομα με διπολική διαταραχή συχνά έχουν δυσκολία στον ύπνο και αλλαγές στην όρεξη.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν αυξημένη συμπεριφορά ανάληψης κινδύνου, όπως αλόγιστες δαπάνες ή ασωτία, συχνές εναλλαγές μεταξύ της γρήγορης και ενθουσιασμένης ομιλίας έως της ελάχιστης ομιλίας, αυταπάτες ή παραισθήσεις, κόπωση παρά την υπερβολική ποσότητα ύπνου, κακή κρίση, αποδιοργάνωση, απότομη ανακίνηση αναμνήσεων, αμνησία, κοινωνική απόσυρση και αυτοκτονικός ιδεασμός ή απόπειρες. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαταράξουν την καθημερινή ζωή, καθιστώντας δύσκολο για όσους τα βιώνουν να λειτουργήσουν κανονικά στην καθημερινή τους ζωή.

Ο έγκαιρος εντοπισμός αυτών των μοτίβων είναι απαραίτητος, καθώς η διπολική διαταραχή απαιτεί θεραπεία για την αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων της. Η διάγνωση από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη πριν ξεκινήσει οποιοδήποτε είδος θεραπείας, επομένως η κατανόηση των σημείων που αναφέρονται παραπάνω είναι το κλειδί για να αναγνωρίσουμε πότε η αναζήτηση βοήθειας καθίσταται απαραίτητη….

Διάγνωση Διπολικής Διαταραχής

Ακούω συχνά ανθρώπους να μιλούν για διπολική διαταραχή, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν τα κριτήρια για μια διάγνωση. Το να γνωρίζετε τι πρέπει να αναζητήσετε είναι το κλειδί για την αναγνώριση και τη θεραπεία αυτής της πάθησης.

Η διαγνωστική διαδικασία ξεκινά με αξιολόγηση από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης με εμπειρία στη διάγνωση ψυχικών διαταραχών. Μπορεί να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό σας καθώς και για το πώς αισθάνεστε πρόσφατα. Είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς και να παρέχετε ακριβείς πληροφορίες, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν την πιο τεκμηριωμένη δυνατή απόφαση.

Είναι επίσης σημαντικό τα συμπτώματα να πληρούν ορισμένα κριτήρια πριν διαγνωστούν με διπολική διαταραχή: επεισόδια κατάθλιψης, ακολουθούμενα από περιόδους μανίας ή υπομανίας (λιγότερο έντονες μανιακές καταστάσεις οι οποίες συμπεριλαμβάνουν ευφορία). Αυτές οι αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά, είναι συνηθισμένες καταστάσεις για όσους επηρεάζονται από αυτή την διαταραχή. Επίσης αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κανονική λειτουργία τους μέσα στην καθημερινότητα τους στο σπίτι, την εργασία ή το σχολείο. Έχουν μεγάλα προβλήματα με τις σχέσεις, μπορεί να εξαφανίζονται, κάνουν υπερβολική χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ, ή μπαίνουν σε κινδύνους κάνοντας αλόγιστες δαπάνες ή έχοντας παρορμητική σεξουαλική συμπεριφορά. Συγκρίνοντας την τρέχουσα κατάσταση κάποιου με προηγούμενες εμπειρίες, οι γιατροί μπορούν να προσδιορίσουν εάν το άτομο χρειάζεται θεραπεία.

Η ακριβής διάγνωση οδηγεί στην εύρεση των καλύτερων διαθέσιμων πόρων και επιλογών θεραπείας που θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική διαχείριση αυτής της κατάστασης.

Επιλογές θεραπείας για τη διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή είναι μια σοβαρή κατάσταση ψυχικής υγείας που απαιτεί θεραπεία. Είμαι εδώ για να μιλήσω για τις διάφορες διαθέσιμες επιλογές για όσους υποφέρουν από αυτό.

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής είναι η εύρεση κατάλληλης ψυχολογικής παρέμβασης. Αυτό συχνά περιλαμβάνει τη συνεργασία με έναν θεραπευτή, ψυχολόγο ή ψυχίατρο για τη διαχείριση των διακυμάνσεων της διάθεσης, για την ανάπτυξη δεξιοτήτων αντιμετώπισης αυτών των διακυμάνσεων και για την κατανόηση των ερεθισμάτων. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει στρατηγικές αυτοβοήθειας, όπως το ημερολόγιο και ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας που έχει βρεθεί ότι βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Η φαρμακευτική αγωγή είναι μια άλλη επιλογή για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση ενός ειδικευμένου επαγγελματία ιατρού, καθώς οι ανάγκες κάθε ατόμου είναι μοναδικές. Ορισμένα φάρμακα λειτουργούν καλύτερα από άλλα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην ελαχιστοποίηση των παρενεργειών, επομένως είναι σημαντικό να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Η ύπαρξη του σωστού φαρμακευτικού πλάνου μπορεί να κάνει τη διαφορά όσον αφορά την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασής σας.

Για να ξεκινήσετε να βρίσκετε τον σωστό συνδυασμό ψυχολογικών παρεμβάσεων και φαρμάκων, είναι απαραίτητο να μιλήσετε με έναν γιατρό ή άλλο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Θα είναι σε θέση να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ποιες θεραπείες μπορεί να είναι ωφέλιμες για εσάς συγκεκριμένα. Από εκεί, μπορούμε να προχωρήσουμε στην εξερεύνηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας ακόμη περισσότερο.

Φάρμακα για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής

Όταν έχει κανείς διπολική διαταραχή και αναζητά θεραπείες για να τη διαχειριστεί τότε σίγουρα η σωστή φαρμακευτική αγωγή είναι μια από τις πιο κοινές μορφές θεραπείας κατά τη διαχείριση αυτής της πάθησης. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι φαρμάκων: σταθεροποιητές διάθεσης, αντιψυχωσικά και αντικαταθλιπτικά – το καθένα με τα δικά του οφέλη:

1)            Οι σταθεροποιητές της διάθεσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μακροπρόθεσμη βάση για τη μείωση των επεισοδίων μανίας ή κατάθλιψης.

2)            Τα αντιψυχωσικά μπορούν επίσης να συνταγογραφηθούν για την αποτελεσματική θεραπεία μανιακών επεισοδίων καθώς και ψυχωσικών συμπτωμάτων.

3)            Τέλος, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να είναι χρήσιμα στην πρόληψη των καταθλιπτικών επεισοδίων χωρίς να προκαλούν υπομανιακά ή μανιακά επεισόδια.

Διαφορετικά φάρμακα θα λειτουργήσουν διαφορετικά ανάλογα με τις ατομικές σας ανάγκες και περιστάσεις. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τα φάρμακα που σας προτείνει. Θα εξετάσει παράγοντες όπως οι προηγούμενες εμπειρίες με παρενέργειες φαρμάκων και οι τρέχουσες συνήθειες του τρόπου ζωής πριν λάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις σχετικά με το είδος του φαρμάκου που θα ταιριάζει καλύτερα για εσάς. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να παρέχει πληροφορίες σχετικά με άλλους τρόπους συμπλήρωσης του σχεδίου θεραπείας σας, όπως συνεδρίες θεραπείας ή αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Για να βεβαιωθείτε ότι αποκομίζετε το καλύτερο από το σχέδιο θεραπείας σας, σίγουρα θα συζητήσετε όλες τις επιλογές σας με τον γιατρό σας, ώστε να αποφασίσετε μαζί ποιες ήταν κατάλληλες για εσάς. Τότε θα νιώθετε πιο ενημερωμένοι και έτοιμοι να εξερευνήσετε συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες για τη διπολική διαταραχή.

Συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες για τη διπολική διαταραχή

Είμαι βέβαιος ότι πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει για τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες επιλογές εκεί έξω! Συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες για τη διπολική διαταραχή μπορεί επίσης να είναι ευεργετικές στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Ας διερευνήσουμε περαιτέρω αυτές τις προσεγγίσεις.

Πρώτον, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι μια σημαντική πτυχή της θεραπείας αυτής της πάθησης. Η υγιεινή διατροφή και η άφθονη άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της διάθεσης και στη βελτίωση της συνολικής ευεξίας. Θυμηθείτε επίσης ότι πρέπει να κοιμάστε αρκετά – όχι πολύ ή πολύ λίγο. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στην εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα, που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα στρες και άγχους.

Εκτός από τις τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση από συμπληρωματικές θεραπείες όπως ο βελονισμός ή τα φυτικά φάρμακα. Άλλοι βρίσκουν άνεση σε δημιουργικές δραστηριότητες όπως η ζωγραφική ή η αναπαραγωγή μουσικής, ενώ άλλοι προτιμούν πνευματικές πρακτικές όπως η προσευχή ή οι ασκήσεις επίγνωσης. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε νέα θεραπεία, ώστε να μπορεί να σας δώσει οδηγίες για το τι μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για εσάς.

Ανεξάρτητα από την προσέγγιση που θα επιλέξετε, είναι σημαντικό να θέσετε την αυτοφροντίδα προτεραιότητα όταν ζείτε με διπολική διαταραχή. Η φροντίδα του εαυτού σας σωματικά και συναισθηματικά θα βοηθήσει πολύ στη διαχείριση των συμπτωμάτων σας πιο αποτελεσματικά με την πάροδο του χρόνου.

Τώρα ας στρέψουμε την προσοχή μας στον ρόλο της θεραπείας στη θεραπεία της διπολικής διαταραχής…

Ο ρόλος της θεραπείας στη θεραπεία της διπολικής διαταραχής

Συχνά ακούω ανθρώπους να μιλούν για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής με φάρμακα και θεραπεία. Ποιος είναι όμως ο πραγματικός ρόλος της θεραπείας στη διαχείριση αυτής της πάθησης; Η θεραπεία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσει τα άτομα που ζουν με διπολική διαταραχή να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τα προβλήματά τους, να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους και να οδηγηθούν σε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πρώτον, η θεραπεία βοηθά όσους επηρεάζονται από τη διπολική διαταραχή να αποκτήσουν μια εικόνα για το γιατί μπορεί να έχουν επεισόδια ή να αισθάνονται ορισμένα συναισθήματα. Τους επιτρέπει επίσης να μάθουν πώς να αναγνωρίζουν τα ερεθίσματα για αυτά τα επεισόδια, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν μέτρα για να τα αποφύγουν ή να τα αντιμετωπίσουν όταν συμβαίνουν. Μέσω της καλύτερης κατανόησης του εαυτού τους, τα άτομα με διπολική διαταραχή μπορούν να αναπτύξουν αποτελεσματικές στρατηγικές για τη διαχείριση της διάθεσης και της συμπεριφοράς τους.

Δεύτερον, η θεραπεία παρέχει έναν ασφαλή χώρο όπου όσοι παλεύουν με την πάθηση μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους χωρίς να φοβούνται την κρίση ή την κριτική από τους άλλους. Επιπλέον, τους παρέχει την ευκαιρία να εξασκηθούν χρησιμοποιώντας δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων και η επικοινωνία που θα βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων άγχους και στη βελτίωση των σχέσεων με τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους.

Τρίτον, οι θεραπευτικές συνεδρίες δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες να μοιράζονται τις επιτυχίες και τις απογοητεύσεις τους σχετικά με την αντιμετώπιση της ασθένειάς τους, ενώ λαμβάνουν εποικοδομητική ανατροφοδότηση από ειδικευμένους επαγγελματίες που έχουν εμπειρία στην εργασία με θέματα ψυχικής υγείας. Ακολουθούν 4 τρόποι με τους οποίους οι επαγγελματίες θεραπευτές υποστηρίζουν όσους ζουν με διπολική διαταραχή:

1)            Ανάπτυξη υγιών μηχανισμών αντιμετώπισης.

2)            Διερεύνηση επιλογών θεραπείας.

3)            Βελτίωση τεχνικών συναισθηματικής ρύθμισης.

4)            Εργασία σε προκλήσεις διαπροσωπικών σχέσεων. Αυτές οι δραστηριότητες δίνουν τη δυνατότητα στα άτομα να γίνουν ενεργοί συμμετέχοντες στη διαχείριση της δικής τους ευημερίας αντί να βασίζονται μόνο στα φάρμακα. Η θεραπεία είναι απαραίτητη για όποιον προσπαθεί να ζήσει καλά παρά την παρουσία αυτής της περίπλοκης κατάστασης ψυχικής υγείας. Ο απώτερος στόχος είναι κάθε άτομο να βρει ισορροπία μέσω της εκμάθησης νέων εργαλείων και δεξιοτήτων που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την ελπίδα ακόμη και σε δύσκολες στιγμές. Με την υποστήριξη από συμπονετικούς παρόχους φροντίδας ψυχικής υγείας, η πλοήγηση στις προκλήσεις της ζωής γίνεται πολύ πιο εύκολη με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντάς μας να οικοδομήσουμε ουσιαστικές συνδέσεις μέσα στην κοινότητά μας για άλλη μια φορά. Αυτό θέτει το σκηνικό για τη διερεύνηση στρατηγικών αντιμετώπισης για να ζήσετε με επιτυχία παράλληλα με τη διπολική διαταραχή.

Στρατηγικές αντιμετώπισης για τη ζωή με τη διπολική διαταραχή

Οι στρατηγικές αντιμετώπισης για τη ζωή με τη διπολική διαταραχή είναι το κλειδί για τη διαχείριση της πάθησης. Οι καλύτερες τεχνικές περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό αυτορρύθμισης και εξωτερικής υποστήριξης, η οποία μπορεί να παρέχεται από μέλη της οικογένειας ή επαγγελματίες. Η αυτορρύθμιση περιλαμβάνει την παρακολούθηση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών με σκοπό τον εντοπισμό των παραγόντων και τη διαχείρισή τους προτού γίνουν συντριπτικά. Για να γίνει αυτό αποτελεσματικά απαιτείται η κατανόηση των δικών του μοναδικών προτύπων καθώς και η εικόνα του τρόπου με τον οποίο αυτά τα μοτίβα αλληλεπιδρούν με τα περιβαλλοντικά στοιχεία. Η ανάπτυξη μιας συνειδητής επίγνωσης είναι απαραίτητη για την αναγνώριση πρώιμων προειδοποιητικών σημείων όταν τα συναισθήματα αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

Η εξωτερική υποστήριξη έρχεται με πολλές μορφές, όπως θεραπεία ομιλίας, αλλαγές στον τρόπο ζωής (δηλαδή, επαρκής ύπνος), διαχείριση φαρμάκων και ομάδες υποστήριξης συνομηλίκων που παρέχουν συναισθηματική επικύρωση και σύνδεση από άλλους που κατανοούν τους αγώνες που σχετίζονται με την ασθένεια. Αυτοί οι πόροι μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να αναγνωρίσουν τα δυνατά τους σημεία, ενώ παρέχουν πρακτικές συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσουν δύσκολες στιγμές που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της καθημερινής ζωής. Επιπλέον, η ύπαρξη στενών σχέσεων με άτομα που είναι υποστηρικτικά και ενθαρρυντικά μπορεί να προσφέρει παρηγοριά σε περιόδους δυσφορίας και να μας υπενθυμίσει ότι δεν είμαστε μόνοι στο ταξίδι μας προς την ανάκαμψη.

Η επιτυχής ζωή με τη διπολική διαταραχή απαιτεί χρόνο, υπομονή, εξάσκηση και συχνά επαγγελματική βοήθεια – αλλά δεν είναι αδύνατο! Με αφοσίωση στην εκμάθηση αποτελεσματικών δεξιοτήτων αντιμετώπισης μαζί με την ανάπτυξη ουσιαστικών συνδέσεων μέσα στο κοινωνικό περιβάλλον κάποιου, τα άτομα μπορούν να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τα συμπτώματα αυτής της περίπλοκης διαταραχής ψυχικής υγείας με την πάροδο του χρόνου. Η πρόοδος μπορεί μερικές φορές να μοιάζει με δύο βήματα προς τα εμπρός που ακολουθούνται από οπισθοδρόμηση. Ωστόσο, κάθε προσπάθεια που γίνεται για την αυτοφροντίδα αξίζει να γιορταστεί – ακόμα κι αν στην αρχή σημειωθούν μόνο μικρά κέρδη. Τέτοιες προσπάθειες θα οδηγήσουν τελικά σε διαρκή θετική αλλαγή που μας επιτρέπει να ζούμε γεμάτες ζωές παρά την παρουσία αυτής της διαταραχής της διάθεσης. Η μετάβαση σε πιο υγιεινές συνήθειες δημιουργεί σταδιακά ανθεκτικότητα, ώστε να μπορούμε να πλοηγηθούμε καλύτερα σε όποιες μελλοντικές προκλήσεις συναντήσουμε.

Ο αντίκτυπος της διπολικής διαταραχής στις σχέσεις

Η ζωή με τη διπολική διαταραχή επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών μας. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσετε υγιείς και υποστηρικτικούς δεσμούς με μέλη της οικογένειας, φίλους και ρομαντικούς συντρόφους. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης ελαχιστοποιείται.

Έχοντας μια ψυχική ασθένεια όπως η διπολική διαταραχή σημαίνει ότι μερικές φορές οι διαθέσεις αυξομειώνονται γρήγορα ή γίνονται ασυνήθιστα έντονες. Αυτό μπορεί να κάνει την επικοινωνία δύσκολη, ειδικά όταν μιλάμε για θέματα που μπορεί να προκαλέσουν συναισθηματική αντίδραση – όπως διαφωνίες ή οικονομικές ανησυχίες. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτά τα συμπτώματα είναι πέρα από τον έλεγχό μας, αλλά δεν πρέπει να μας εμποδίζουν να κάνουμε ουσιαστικές συζητήσεις με τους γύρω μας.

Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς για το πώς νιώθουμε, ώστε οι αγαπημένοι μας να καταλάβουν τι περνάμε και να μην παίρνουν τα πράγματα προσωπικά εάν παρερμηνεύουν κάτι λόγω αλλαγών στη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια επεισοδίων μανίας ή κατάθλιψης. Το να αφιερώνουμε χρόνο για τον εαυτό μας όταν χρειάζεται είναι επίσης σημαντικό, ώστε να έχουμε χώρο να σκεφτούμε πώς να διαχειριστούμε καλύτερα τυχόν δυσκολίες που προκύπτουν.

Έχοντας επίγνωση του πώς η διπολική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις μας, μπορούμε να εξοπλιστούμε καλύτερα με τα απαραίτητα εργαλεία για τη διατήρηση ισχυρών δεσμών παρά τις προκλήσεις της. Επομένως, η διασφάλιση ότι λαμβάνουμε τη σωστή φροντίδα και υποστήριξη είναι απαραίτητη για την επιτυχή πλοήγηση της διαπροσωπικής δυναμικής που επηρεάζεται από αυτήν την κατάσταση. Προχωρώντας προς τα εμπρός, η κοινωνική υποστήριξη θα διαδραματίσει βασικό ρόλο βοηθώντας τα άτομα που ζουν με διπολική διαταραχή να δημιουργήσουν ουσιαστικές συνδέσεις ενώ ζουν πλήρη και παραγωγική ζωή.

Κοινωνική υποστήριξη για άτομα με διπολική διαταραχή

Τα άτομα με διπολική διαταραχή χρειάζονται κοινωνική υποστήριξη εάν θέλουν να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους και να παραμείνουν υγιείς. Τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να παρέχουν μια σημαντική πηγή συναισθηματικής δύναμης για άτομα που επηρεάζονται από αυτή την πάθηση. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο για τα άτομα που παλεύουν με τις προκλήσεις της διπολικής διαταραχής να έχουν έναν ισχυρό κύκλο υποστηρικτικών φίλων και μελών της οικογένειας που θα ακούν χωρίς κρίση, θα παρέχουν συμβουλές και θα ενθαρρύνουν και θα προσφέρουν πρακτική βοήθεια όταν χρειάζεται.

Μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμο για όσους ζουν με διπολική διαταραχή να συμμετάσχουν σε μια ομάδα αυτοβοήθειας ή να αναζητήσουν συμβουλευτικές υπηρεσίες από επαγγελματίες. Η παρακολούθηση τακτικών συναντήσεων για την ανταλλαγή εμπειριών και στρατηγικών αντιμετώπισης θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιον να κατανοήσει καλύτερα πώς να αντιμετωπίσει την ασθένειά του σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, οι επαγγελματίες σύμβουλοι ψυχικής υγείας μπορούν να δώσουν εξατομικευμένες συμβουλές προσαρμοσμένες ειδικά για τη μοναδική κατάσταση κάθε ατόμου.

Η κοινωνική υποστήριξη διαδραματίζει αναπόσπαστο ρόλο στη διαχείριση των συναισθημάτων, των συμπεριφορών και της συνολικής ευημερίας κάποιου σε περιόδους δυσφορίας λόγω διπολικής διαταραχής. Μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο να νιώθεις απομόνωση ή σύνδεση, υποστήριξη ή ευαλωτότητα. Η διασφάλιση της πρόσβασης σε επαρκή κοινωνική υποστήριξη θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων που παλεύουν με αυτήν την προκλητική κατάσταση. Με την κατάλληλη φροντίδα και προσοχή που δίνεται σε αυτές τις ανάγκες, μπορούμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία υγιέστερων ζωών τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Και έτσι το επόμενο βήμα μας είναι να διερευνήσουμε τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή…

Κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία ενός ατόμου. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους σχετικούς κινδύνους, ώστε να μπορούν να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη και τη διαχείριση.

Πρώτον, τα άτομα με διπολική διαταραχή είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σωματικές ασθένειες λόγω των επιλογών του τρόπου ζωής που έγιναν κατά τη διάρκεια μανιακών επεισοδίων, όπως: 1) κακή διατροφή. 2) ανεπαρκής ύπνος. 3) επικίνδυνη συμπεριφορά όπως η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ. 4) έλλειψη άσκησης. Αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, το εγκεφαλικό επεισόδιο ή ο καρκίνος, εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Δεύτερον, είναι επίσης πιθανό η φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες. Οι συνήθεις περιλαμβάνουν αυξημένη όρεξη, αύξηση βάρους, πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές και τρέμουλο των χεριών. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν ακόμη και σοβαρές επιπλοκές όπως ηπατική βλάβη ή ορισμένοι τύποι αιματολογικών διαταραχών. Επομένως, οποιεσδήποτε αλλαγές παρατηρήσετε θα πρέπει να συζητηθούν αμέσως με το γιατρό σας.

Τέλος, προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος είναι κοινά μεταξύ των ατόμων με διπολική διαταραχή, τα οποία θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τους υπάρχοντες παράγοντες κινδύνου που αναφέρονται παραπάνω. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθεί κανείς στενά την ψυχική του κατάσταση και να αναζητά βοήθεια από επαγγελματίες όταν χρειάζεται – τόσο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της διπολικής διαταραχής όσο και για τη διατήρηση της καλής συνολικής υγείας. Η λήψη αυτών των προφυλάξεων θα βοηθήσει στη διασφάλιση μακροπρόθεσμης ευεξίας.

Με επαρκή υποστήριξη και προσεκτική παρακολούθηση, είναι δυνατό για κάποιον που ζει με διπολική διαταραχή να απολαμβάνει μια υγιή ζωή απαλλαγμένη από πολλά από τα σχετικά ζητήματα. Το να γνωρίζετε πού μπορείτε να βρείτε αξιόπιστους πόρους είναι το κλειδί, επομένως ας διερευνήσουμε τώρα πώς μπορούμε να λάβουμε βοήθεια για αυτήν την πάθηση…

Πώς να βρείτε βοήθεια για τη διπολική διαταραχή

Όσον αφορά την εύρεση βοήθειας για τη διπολική διαταραχή, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές. Για να λάβετε την καλύτερη απόφαση, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ποιες είναι οι ανάγκες και οι πόροι σας. Θα αναλύσω μερικούς από τους διαφορετικούς τρόπους που μπορεί κανείς να βρει βοήθεια όταν αντιμετωπίζει αυτήν την κατάσταση:

Αρχικά, ας δούμε την επαγγελματική υποστήριξη. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει επίσκεψη σε ψυχίατρο ή ψυχολόγο που ειδικεύεται σε θέματα ψυχικής υγείας. Αυτοί οι επαγγελματίες μπορούν να παρέχουν αξιολόγηση, διαχείριση φαρμάκων εάν είναι απαραίτητο και θεραπεία ομιλίας προσαρμοσμένης για τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενούς.

Δεύτερον, υπάρχουν επίσης ομάδες υποστήριξης που είναι χρήσιμες για όσους παλεύουν με διπολική διαταραχή. Η συνάντηση με άλλους που έχουν περάσει παρόμοιες εμπειρίες μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμη. Η παροχή ενός ασφαλούς μέρους για να μοιραστείτε συναισθήματα και να λάβετε επικύρωση από συνομηλίκους είναι ανεκτίμητη.

Τέλος, υπάρχουν στρατηγικές αυτοβοήθειας που οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν και μόνοι τους. Για παράδειγμα:

  • Διατήρηση ημερολογίου διάθεσης – Η τακτική καταγραφή των σκέψεων και των συναισθημάτων μπορεί να δώσει πληροφορίες για τα πρότυπα και τα αίτια των συμπτωμάτων
  • Τήρηση μιας σταθερής ρουτίνας – Ο καθορισμός τακτικών ωρών αφύπνισης/ ύπνου και προγραμμάτων γευμάτων συμβάλλει στη διατήρηση της σταθερότητας
  • Συμμετοχή σε δραστηριότητες με επίγνωση – Δραστηριότητες όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός κάνουν θαύματα για να καθαρίσει το μυαλό και να ηρεμήσει τις αγωνιστικές σκέψεις

Αυτές οι μέθοδοι επιτρέπουν στα άτομα που αντιμετωπίζουν διπολική διαταραχή να πάρουν τον έλεγχο της ζωής τους διαχειριζόμενοι ενεργά τα συμπτώματα και βελτιώνοντας τη συνολική λειτουργικότητα.

Η εύρεση της κατάλληλης βοήθειας δεν χρειάζεται να γίνεται αισθητή ως συντριπτική – η κατανόηση των θεραπειών που λειτουργούν καλύτερα για εσάς είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ανάπτυξης αποτελεσματικών δεξιοτήτων αντιμετώπισης και της επιτυχούς ζωής με τη διπολική διαταραχή. Γνωρίζοντας πού να στραφούμε ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ουσιαστικών αλλαγών, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο θεραπευτικό μας ταξίδι. Με αυτή τη γνώση κατά νου, θα συζητήσουμε τώρα τη μείωση του στίγματος γύρω από τη διπολική διαταραχή…

Μείωση του στίγματος γύρω από τη διπολική διαταραχή

Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχει ακόμα πολύ στίγμα γύρω από θέματα ψυχικής υγείας, όπως η διπολική διαταραχή. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τους ανθρώπους που υποφέρουν να ζητήσουν βοήθεια. Έτσι, η μείωση του στίγματος που περιβάλλει αυτήν την κατάσταση είναι ένα απίστευτα σημαντικό έργο.

Το στίγμα προκύπτει όταν άτομα με ψυχικές ασθένειες υφίστανται διακρίσεις και προκαταλήψεις λόγω της διάγνωσής τους. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν την πολυπλοκότητα αυτών των συνθηκών ή πώς επηρεάζουν αυτούς που ζουν μαζί τους. Για να μειώσουμε το στίγμα που σχετίζεται με τη διπολική διαταραχή, πρέπει να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πάθηση, να εκπαιδεύσουμε τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για τις επιπτώσεις της και να παρέχουμε καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες θεραπείας.

Το να αρχίσουμε να αλλάζουμε τη στάση απέναντι σε θέματα ψυχικής υγείας γενικά – και συγκεκριμένα στη διπολική διαταραχή – είναι το κλειδί. Κατανοώντας περισσότερα σχετικά με το τι προκαλεί αυτές τις ασθένειες και πώς λειτουργούν οι θεραπείες, η κοινωνία μπορεί να γίνει πιο δεκτική σε αυτούς που επηρεάζονται από την ασθένεια. Οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν τους διαθέσιμους πόρους για την υποστήριξη όσων αγωνίζονται με διπολική διαταραχή, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών βοήθειας που διευθύνονται από φιλανθρωπικές οργανώσεις που προσφέρουν συμβουλές και καθοδήγηση σε κάποιες περιπτώσεις 24 ώρες το 24ωρο. Η διασφάλιση της πρόσβασης όλων στην κατάλληλη περίθαλψη θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στον αποστιγματισμό αυτής της σοβαρής ιατρικής κατάστασης και στην ενθάρρυνση των ατόμων που μπορεί να επηρεαστούν από αυτήν να αναζητήσουν βοήθεια χωρίς φόβο ή ντροπή. Προχωρώντας προς τα εμπρός, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διπολική διαταραχή, έτσι ώστε όλα τα άτομα να μπορούν να λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται χωρίς κρίση ή αρνητικά στερεότυπα.

Μακροπρόθεσμες προοπτικές για άτομα με διπολική διαταραχή

Η ζωή με τη διπολική διαταραχή μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά υπάρχει ελπίδα. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη μακροπρόθεσμη προοπτική και πώς μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά που γνωρίζουμε για τη ζωή με αυτήν την πάθηση.

Η διπολική διαταραχή επηρεάζει τους ανθρώπους διαφορετικά και έχει διάφορα επίπεδα σοβαρότητας. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, πολλοί άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μια πλήρη ζωή εάν λάβουν την κατάλληλη θεραπεία και υποστήριξη από την ιατρική τους ομάδα. Με φάρμακα, θεραπεία, αλλαγές στον τρόπο ζωής και άλλες στρατηγικές, τα άτομα μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν υγιή ζωή.

Η πρόγνωση για τα άτομα με διπολική διαταραχή είναι γενικά καλή όταν αντιμετωπίζεται σωστά. Ενώ ορισμένα άτομα εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα που απαιτούν πιο εντατική φροντίδα από άλλα, τα περισσότερα θα δουν βελτίωση με την πάροδο του χρόνου καθώς κάνουν θετικές αλλαγές στην καθημερινή τους ρουτίνα και τηρούν το προτεινόμενο πρόγραμμα θεραπείας. Με τεχνικές αφοσίωσης, συνέπειας και αυτοφροντίδας, όπως η διαχείριση του άγχους ή η πρακτική ενσυνειδητότητας, όσοι επηρεάζονται από τη διπολική διαταραχή μπορούν να βιώσουν μεγαλύτερη σταθερότητα στη διάθεση και τη συνολική ευεξία.

Είναι ενθαρρυντικό να γνωρίζουμε ότι ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο μπορεί να φαίνεται αυτή τη στιγμή, τα άτομα με διπολική διαταραχή έχουν διαθέσιμες επιλογές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους μακροπρόθεσμα.

Συχνές Ερωτήσεις

Υπάρχει θεραπεία για τη διπολική διαταραχή;

Συχνά αναρωτιόμαστε αν υπάρχει θεραπεία για τη διπολική διαταραχή και είναι δύσκολο να απαντήσουμε. Αυτή η κατάσταση ψυχικής υγείας επηρεάζει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές για όσους υποφέρουν από αυτήν. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτή η ασθένεια δεν μπορεί να “θεραπευθεί” με την παραδοσιακή έννοια της λέξης – αλλά υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές που βοηθούν στην αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων.

Όταν μιλάμε για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής, μιλάμε περισσότερο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων παρά για την εύρεση μιας απόλυτης θεραπείας. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες διαθέσιμες ανάλογα με τις ατομικές σας ανάγκες και περιστάσεις. Γενικά, αυτές περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η τακτική άσκηση και η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων, ψυχοθεραπεία ή συμβουλευτική, φάρμακα όπως σταθεροποιητές διάθεσης ή αντιψυχωσικά, ή άλλες στρατηγικές όπως η εκμάθηση για το πώς να αντιμετωπίζετε καλύτερα το άγχος.

Κάθε τύπος θεραπείας έχει μοναδικά οφέλη, επομένως είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό ή τον θεραπευτή σας για να καταλάβετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Με την κατάλληλη φροντίδα, υποστήριξη και εκπαίδευση σχετικά με τη διαχείριση των συμπτωμάτων, η ζωή με τη διπολική διαταραχή μπορεί να γίνει πολύ πιο διαχειρίσιμη με την πάροδο του χρόνου.

Είναι δυνατή η πρόληψη της διπολικής διαταραχής;

Όταν πρόκειται για διπολική διαταραχή, η πρόληψη αυτής της ασθένειας είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Όπως συμβαίνει με κάθε πάθηση ψυχικής υγείας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν και καμία ενιαία προσέγγιση δεν λειτουργεί για όλους. Ωστόσο, η κατανόηση του τι μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε καλύτερα τον δικό μας κίνδυνο ή να λάβουμε μέτρα για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης στο μέλλον.

Αρχικά, ας δούμε μερικά από τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τη διπολική διαταραχή:

  • Αναπτύξτε ισχυρά κοινωνικά δίκτυα – Η σύνδεση με υποστηρικτικά άτομα που καταλαβαίνουν ότι μπορείτε να δημιουργήσετε ανθεκτικότητα όταν αντιμετωπίζετε στρεσογόνους παράγοντες.
  • Ασκήστε αυτοφροντίδα – Φροντίστε τις σωματικές και συναισθηματικές σας ανάγκες καθιερώνοντας υγιεινές συνήθειες όπως άσκηση, διατροφή, υγιεινή ύπνου, πρακτικές επίγνωσης και πολλά άλλα.
  • Αναζητήστε επαγγελματική υποστήριξη – Η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο θεραπευτή ή ψυχίατρο που ειδικεύεται στη θεραπεία διαταραχών της διάθεσης μπορεί να παρέχει καθοδήγηση για το πώς να αντιμετωπίσετε καλύτερα και να κάνετε θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Είναι επίσης ωφέλιμο να μάθετε για τα σημάδια των πρώιμων συμπτωμάτων, ώστε να μπορούν να χορηγηθούν κατάλληλες παρεμβάσεις και θεραπείες εάν χρειάζεται. Αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση των ερεθισμάτων που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον σε ένα επεισόδιο –όπως γεγονότα ζωής, χρήση ουσιών ή έλλειψη επαρκούς ύπνου– και μάθηση πώς να προβλέπετε αυτές τις καταστάσεις πριν γίνουν συντριπτικές. Επιπλέον, η διερεύνηση επιλογών θεραπείας κατά τη διάρκεια περιόδων υποτροπής μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της διάρκειας και της σοβαρότητάς τους, διατηρώντας παράλληλα τους γενικούς στόχους ευεξίας.

Μέσω της ευαισθητοποίησης και των προληπτικών στρατηγικών όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, ελπίζουμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με επιτυχία τους κινδύνους που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή —τόσο τώρα όσο και στο μέλλον— ώστε να μπορούμε να ζούμε πιο υγιεινά.

Υπάρχουν κοινά ερεθίσματα για διπολικά επεισόδια;

Συχνά ρωτάται εάν υπάρχουν κοινά ερεθίσματα για επεισόδια διπολικής διαταραχής. Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το άτομο, αλλά η έρευνα έχει αποκαλύψει ορισμένα πιθανά μοτίβα στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα με διπολική διαταραχή βιώνουν τα συμπτώματά τους. Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα αυτούς τους παράγοντες ενεργοποίησης, μπορούμε να εξετάσουμε τις διάφορες πτυχές που ενδέχεται να εμπλέκονται.

Η πρώτη πτυχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν στρεσογόνους παράγοντες όπως σημαντικές αλλαγές στη ζωή, οικονομικά προβλήματα ή ζητήματα σχέσεων. Η αφαίρεση χρόνου από τις τακτικές ευθύνες και δραστηριότητες μπορεί επίσης να προκαλέσει επεισόδιο λόγω μειωμένης δομής και ρουτίνας. Άλλα στοιχεία όπως η εργασία με βάρδιες, η στέρηση ύπνου ή οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν όλα να συμβάλουν σε ένα συμβάν πυροδότησης.

Ο δεύτερος παράγοντας σχετίζεται με βιολογικές διεργασίες μέσα στο σώμα, όπως ορμόνες και νευροδιαβιβαστές που ελέγχουν τις διαθέσεις και τα συναισθήματά μας. Οι αλλαγές στα επίπεδα της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης έχουν συνδεθεί με επεισόδια μανίας ή κατάθλιψης σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με διπολική διαταραχή. Οι ελλείψεις σε ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο ή το μαγνήσιο θα μπορούσαν να προσθέσουν περαιτέρω αστάθεια όταν συνδυάζονται με άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής που αναφέρονται παραπάνω.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η γενετική παίζει επίσης ρόλο. όσοι έχουν μέλη της οικογένειας με διπολική διαταραχή μπορεί να είναι πιο πιθανό να την αναπτύξουν οι ίδιοι λόγω κληρονομικών χαρακτηριστικών που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά: π.χ Περιβαλλοντικοί Παράγοντες \ στρεσογόνοι παράγοντες \αλλαγές ζωής \οικονομικά προβλήματα \ζητήματα σχέσεων\Βιολογικές διεργασίες \ Ορμόνες & Νευροδιαβιβαστές \Επίπεδα βιταμινών μετάλλων\Γενετικά-Κληρονομικά γνωρίσματα & Γενετικές μεταλλάξεις

Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της διπολικής διαταραχής;

Όταν αντιμετωπίζετε τη διπολική διαταραχή, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι σημαντικό μέρος της διαχείρισης της πάθησης. Με τις σωστές στρατηγικές, θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να χειριστείτε τις εναλλαγές της διάθεσής σας και θα παραμείνετε σταθεροί. Ακολουθούν πέντε βασικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν κάνετε αυτές τις αλλαγές:

  • Ασκηθείτε τακτικά: Η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους. Δοκιμάστε να ασχοληθείτε με δραστηριότητες όπως το περπάτημα ή το τρέξιμο για τουλάχιστον τριάντα λεπτά την ημέρα.
  • Κοιμηθείτε αρκετά: Η στέρηση ύπνου συνδέεται με αυξημένα ποσοστά μανίας και κατάθλιψης, επομένως είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά κάθε βράδυ. Στόχος για περίπου οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα.
  • Τρώτε υγιεινά γεύματα: Η κατανάλωση θρεπτικών τροφών βοηθάει στο να παρέχουμε στο σώμα μας ενέργεια και ενισχύει τη διάθεσή μας επίσης! Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Μειώστε το άγχος: Το πολύ άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία, γι’ αυτό προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να χαλαρώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως να παίρνετε βαθιές αναπνοές ή να κάνετε διαλογισμό. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να παρακολουθείτε τυχόν στρεσογόνες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επεισόδια και να εξασκηθείτε στην αποφυγή τους, αν είναι δυνατόν.
  • Αναζητήστε υποστήριξη: Μην ξεχνάτε ότι το να έχετε κάποιον εκεί που καταλαβαίνει τι περνάτε κάνει μια μεγάλη διαφορά. Απευθυνθείτε σε μέλη της οικογένειας ή φίλους που μπορούν να προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη σε δύσκολες στιγμές. Η επαγγελματική βοήθεια από έναν θεραπευτή ή ψυχίατρο μπορεί επίσης να είναι επωφελής.

Η αλλαγή του τρόπου ζωής δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά με κάποια αφοσίωση και προσπάθεια, μπορεί πραγματικά να ωφελήσει όσους ζουν με διπολική διαταραχή. Ασκώντας συχνά το σώμα, έχοντας καλό ύπνο, τρώγωντας θρεπτικά συστατικά, διαχειριζόμενοι αποτελεσματικά τα επίπεδα άγχους και έχοντας σύνδεση με υποστηρικτικά άτομα – όλοι όσοι αντιμετωπίζουν την διπολική διαταραχή μπορούν να εργαστούν για να βρουν ξανά την ισορροπία μέσα τους.

Είναι η Διπολική Διαταραχή Κληρονομική;

Συχνά έχω αναρωτηθεί αν η διπολική διαταραχή είναι κληρονομική. Για να απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την έρευνα που έχει διεξαχθεί για το θέμα. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η γενετική φαίνεται να παίζει ρόλο στον καθορισμό του ποιος αναπτύσσει διπολική διαταραχή και πότε θα την αναπτύξει. Η πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει διπολική διαταραχή αυξάνεται σημαντικά για όσους έχουν ένα άμεσο μέλος της οικογένειας που επίσης είχε ή έχει επί του παρόντος διπολική διαταραχή.

Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό όσο να πούμε ότι κάποιος θα αναπτύξει σίγουρα την πάθηση εάν το κάνει και ένας συγγενής. Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που λειτουργούν εδώ. Το περιβάλλον, οι επιλογές του τρόπου ζωής, τα επίπεδα άγχους και πολλά άλλα μπορούν όλα να επηρεάσουν το εάν κάποιος θα αναπτύξει τελικά την πάθηση ή όχι. Φαίνεται ξεκάθαρο λοιπόν, ότι ενώ τα γονίδια μπορεί να εμπλέκονται με κάποιο τρόπο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το οικογενειακό ιστορικό διπολικής διαταραχής θα έχει ως αποτέλεσμα να διαγνωστεί ο ίδιος με αυτήν.

Η διπολική διαταραχή είναι πολύπλοκη και πολύπλευρη — δεν υπάρχει ενιαία αιτία, αλλά ένας συνδυασμός διαφορετικών στοιχείων που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν την ασθένεια. Έτσι, παρόλο που η γενετική μπορεί να είναι ένας παράγοντας μεταξύ πολλών, μην υποθέσετε ότι θα έχετε αυτόματα την διαταραχή μόνο και μόνο επειδή την έχει ο συγγενής σας – μπορεί να υπάρχουν πολλά περισσότερα στην ιστορία από όσα φαίνονται στο μάτι!

Συμπέρασμα

Ως ψυχολόγος, πιστεύω ότι η διπολική διαταραχή είναι μια απίστευτα περίπλοκη και προκλητική ασθένεια. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για αυτήν την πάθηση, είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματά της με αλλαγές στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο καθένας βιώνει τη διπολική διαταραχή διαφορετικά, επομένως η εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας μπορεί να είναι μια διαδικασία δοκιμής και λάθους.

Θέλω επίσης να τονίσω τη σημασία της πρόληψης όταν πρόκειται για τη διαχείριση της διπολικής διαταραχής. Η λήψη μέτρων όπως η μείωση των επιπέδων στρες και η αποφυγή των πυροδοτήσεων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας και της συχνότητας των επεισοδίων. Επιπλέον, η σύνδεση με τους φίλους και την οικογένεια μπορεί να προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη σε δύσκολες στιγμές.

Τέλος, αν και μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση να αναπτύξουν διπολική διαταραχή, δεν είναι απαραίτητα αναπόφευκτο να ληφθούν προληπτικά μέτρα νωρίς στη ζωή. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα πιθανά σημάδια της διπολικής διαταραχής προτού γίνουν πιο σοβαρά με την πάροδο του χρόνου. Αν και δεν υπάρχει εύκολη λύση για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας, η κατανόηση όλου του πλαισίου της βοηθάει σημαντικά ως προς την αντιμετώπισή της.


    Πατεράκης Μιχάλης
    Ψυχολόγος Αθήνα
    Κολωνάκι

    Ψυχοθεραπευτής


      PATERAKIS MIXALIS
      Psychologist Athens
      Kolonaki

      Psychotherapist