Γυναικεία Ψυχοσυναισθηματική Ανάπτυξη – Από Την Μητέρα Στον Πατέρα Και Πάλι Στην Μητέρα

Γυναικεία Ψυχοσυναισθηματική Ανάπτυξη - Από Την Μητέρα Στον Πατέρα Και Πάλι Στην Μητέρα

Γυναικεία Ψυχοσυναισθηματική Ανάπτυξη – Από Την Μητέρα Στον Πατέρα Και Πάλι Στην Μητέρα

Γυναικεία Ψυχοσυναισθηματική Ανάπτυξη – Από Την Μητέρα Στον Πατέρα Και Πάλι Στην Μητέρα 900 619 Πατεράκης Μιχάλης

Το κορίτσι, όπως και το αγόρι, στην αρχή της ζωής ταυτίζεται με την φιγούρα που της παρέχει την φροντίδα. Είναι οι πρωτογενείς ταυτίσεις όπως τις λέμε. Στους πρώτους μήνες της ζωής συμβαίνει αυτό έντονα. Και συνεχίζεται αλλά με διαφοροποιήσεις, διότι κατόπιν συμμετέχουν και άλλοι στην ζωή του παιδιού με τους οποίους υπάρχουν εξίσου μερικές ταυτίσεις. Κατά το τέλος του δεύτερου έτους, το κορίτσι στρέφεται προς τον πατέρα ο οποίος αρχίζει να την ενδιαφέρει. Την ενδιαφέρει γιατί η μαμά της βρίσκει ενδιαφέρον σε εκείνον και γιατί εκείνος βρίσκει ενδιαφέρον και στη γυναίκα του και στην κόρη του. Αυτή η στροφή είναι σημαντική και παίζει σπουδαίο ρόλο στην επιθυμία του κοριτσιού και στην σεξουαλικότητά της.

 

Γυναικεία Ψυχοσυναισθηματική Ανάπτυξη – Από Την Μητέρα Στον Πατέρα Και Πάλι Στην Μητέρα – Οι Άντρες Έχουν Και Τον Ρόλο Της Μαμάς

Η μαμά της είναι πάντα εκεί αλλά το ενδιαφέρον έχει μετατεθεί. Αργότερα στην ζωή της θα διαλέξει κάποιον άντρα στον οποίο θα αναζητήσει όχι τον πατέρα της όπως πολλοί πιστεύουν αλλά την μητέρα της. Ασφαλώς την ενδιαφέρουν οι άντρες και ο πατέρας της αποτέλεσε ένα υπόδειγμα για την αντρική συμπεριφορά όμως βλέπουμε ότι η βαθύτερη επιθυμία είναι να ξανασυναντήσει την μητέρα της. Οπότε έχει δύο στροφές στις προσκολλήσεις. Η πρώτη στροφή είναι από την ταύτιση με την μητέρα της να πάει προς τον πατέρα και να τον μάθει, να τον χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες που φαντάζεται ότι έχει η μαμά της αλλά και η ίδια, και η δεύτερη στροφή είναι από τον άντρα-πατέρα και πάλι πίσω στη μαμά.

girl-233x300 Γυναικεία Ψυχοσυναισθηματική Ανάπτυξη  - Από Την Μητέρα Στον Πατέρα Και Πάλι Στην Μητέρα

Οπότε οι άντρες έχουν και τον ρόλο της μαμάς της γυναίκας τους, ειδικά στον πρώτο χρόνο ζωής τους παιδιού τους. Αλλά όχι μόνο. Το σεξ, εκτός από την σωματική απόλαυση για τις γυναίκες είναι και μία μορφή αποδοχής, ότι τις θέλουν. Η προσοχή το ίδιο. Είναι μία ανάγκη να τις θέλουν. Για τους άντρες δεν είναι τόσο έντονη ανάγκη εκτός κι αν είναι πολύ προσκολλημένοι στη μάνα τους. Επίσης ρωτούν έμμεσα αν ήταν καλοί στο σεξ γιατί ενδιαφέρονται να νικήσουν τους άλλους άντρες και επειδή φοβούνται τον ευνουχισμό, ότι δεν τα κατάφεραν καλά. Οι άντρες ενδιαφέρονται περισσότερο για το διεισδυτικό κομμάτι στη ζωή. Είναι προς την φαλλική πλευρά, τους ενδιαφέρει να κατακτήσουν μια γυναίκα γιατί δεν μπορούν οι ίδιοι να γεννήσουν. Αντιθέτως οι γυναίκες γνωρίζουν αυτή τους τη δυνατότητα ακόμα και αν δεν θέλουν να κάνουν παιδιά. Η γυναικεία σεξουαλικότητα έχει μελετηθεί και συνεχίζει να είναι αντικείμενο μελέτης από την ψυχαναλυτική σκοπιά. Δεν είναι τόσο δαιδαλώδης όσο πιστεύαμε στην αρχή ή όσο ο ίδιος ο Φρόυντ της είχε φορέσει ένα μυστηριώδες πέπλο. Υπάρχουν ασφαλώς πολλά και εξαιρετικά εξειδικευμένα πράγματα που αφορούν στις διαστάσεις της όπως είναι τα θέματα του παιχνιδιού με το σώμα της μητέρας, της επιθετικότητας που απευθύνεται στη μητέρα, των φαντασιώσεων οι οποίες εκτυλίσσονται στο επίπεδο της σχέσης του τριγώνου “πατέρας μητέρα κόρη” αλλά αυτά μετά από λίγο καιρό θεραπείας έρχονται στην επιφάνεια με σχετική ευκολία και μπορούν να επανεπενδυθούν ομαλά στον ψυχισμό του κοριτσιού.

Θα μιλήσουμε ξανά και ξανά για το κορίτσι. Δεν την αφήνουμε την υπόθεση αυτή. Θα πω πιο πολλά και αναλυτικότερα σε επόμενα άρθρα.

Δείτε Επίσης: Αυτοεκτίμηση Και Ευχαρίστηση

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι (δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr

 

Γυναικεία Ψυχοσυναισθηματική Ανάπτυξη – Από Την Μητέρα Στον Πατέρα Και Πάλι Στην Μητέρα

Γυναικεία Ψυχοσυναισθηματική Ανάπτυξη – Από Την Μητέρα Στον Πατέρα Και Πάλι Στην Μητέρα