υποχονδρια νευρωση Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια.

Κατά Φαντασίαν Ασθενής

υποχονδρια νευρωση Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια.

υποχονδρια νευρωση Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. 800 500 Πατεράκης Μιχάλης
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 15 λεπτά

υποχονδρια νευρωση Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. : Το να νομίζει κάποιος ότι έχει κάποια αρρώστια ενώ οι οργανικές εξετάσεις δεν δείχνουν τίποτα το διαταραγμένο, όταν παραπονείται κάποιος ότι αισθάνεται πως θα πάθει κάτι αλλά οι ειδικοί γιατροί βεβαιώνουν ότι δεν βρίσκουν τίποτα που να δικαιολογεί μια τέτοια ανησυχία, όταν υπεραπασχολείται κάποιος με την υγεία του ενώ δεν πάσχει από κάποια αρρώστια και γενικά όταν η ιατρική βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, τότε φαίνεται κάπως παράξενο το γεγονός ότι αυτός ο άνθρωπος αισθάνεται ότι δεν είναι καλά.

υποχονδρια νευρωση

Κατά Φαντασίαν Ασθενής! Κάτι έχω!

υποχονδρια νευρωση

-6-300x225 υποχονδρια νευρωση Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια.

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. υποχονδρια νευρωση υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. Υποχονδρια νευρωση 

Όντως κάτι έχει;

Παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε λόγο να μην πιστέψουμε αυτό το αίσθημα αυτού του ανθρώπου και να μην σταθούμε ως συμπαραστάτες, διότι όπως και να το δει κανείς, πρόκειται για ένα αίσθημα. Πράγματι δεν έχει κάποια αρρώστια και ούτε πρόκειται να πάθει κάτι (αν εξαιρέσουμε το λυπηρό γεγονός ότι κάποια μέρα όλοι μας θα πεθάνουμε). Όμως δεν μπορεί ξαφνικά να τρελάθηκε και βεβαίως υπάρχει σίγουρα κάποιος λόγος γι’ αυτή την αναστάτωση που προκαλεί στον εαυτό του αλλά και στους οικείους του.

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. Υποχονδρια νευρωση

 

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. Υποχονδρια νευρωση

Είναι μια προσωρινή λύση

Σκέψεις ότι κάποιος θα πάθει κάτι κακό, ή ότι θα πεθάνει ή ότι έχει κάποια αρρώστια κρύβουν καταστάσεις τις οποίες το άτομο δεν αντέχει. Όταν δεν αντέχουμε κάτι καταφεύγουμε σε διάφορες λύσεις. Για παράδειγμα κάνουμε ότι δεν υπάρχει. Το αποφεύγουμε ή μειώνουμε μέσα μας τη σημασία του. Αυτές οι προσωρινές λύσεις οπωσδήποτε δεν μπορούν να θεωρηθούν ουσιαστικές λύσεις αφού τα παράπονα συνεχίζονται για καιρό. Για τον κάθε άνθρωπο τα πράγματα που δεν αντέχει είναι διαφορετικά αλλά και διαφορετικής έντασης. Κάποιοι άνθρωποι βιωθούν την θλίψη για παράδειγμα με πολύ μεγάλη ένταση, κάποιοι άλλοι δεν την βιώνουν ενώ υπάρχει μέσα τους, κάποιοι άλλοι δουλεύουν περισσότερο έτσι ώστε να μην την σκέφτονται και να μην τη νιώθουν.

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. Υποχονδρια νευρωση

-3-300x200 υποχονδρια νευρωση Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια.

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. υποχονδρια νευρωση

 

Κάθε συμπεριφορά, σκέψη και συναίσθημα, έχει λόγο ύπαρξης. Σε όλες τις περιπτώσεις ένα είναι σίγουρο. Ότι αυτό που υπάρχει (π.χ. η θλίψη, άλλοτε ο θυμός, κτλ) εφόσον υπάρχει, έχει λόγους που υπάρχει. Αυτοί οι λόγοι έχουν σημασία για το άτομο που νιώθει αυτή την κατάσταση και αισθάνεται ότι δεν την αντέχει. Ένα συναίσθημα το οποίο επιμένει για καιρό, είναι έντονο και περιέχει την ιδέα ή την αίσθηση του ατόμου ότι θα πάθει κάτι κακό ή ότι έχει κάποια αρρώστια, είναι πολύ ενοχλητικό αλλά κυρίως δεν αφήνει το άτομο να απολαύσει τη ζωή του.

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. Υποχονδρια νευρωση

-5-300x225 υποχονδρια νευρωση Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια.

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. υποχονδρια νευρωση

Υπάρχει λύση;

Το πρόβλημα αυτό δεν είναι άλυτο όπως μπορεί να φαίνεται στο άτομο. Πολλές φορές τα ψυχολογικά προβλήματα φαίνονται άλυτα στα μάτια των ανθρώπων που βιώνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα μιας ψυχολογικής πίεσης όμως έχουν λύση. Η λύση είναι να κοιτάξεις τί γίνεται μέσα σου. Αυτό προσπαθούν να το κάνουν πολλοί διαβάζοντας βιβλία ή παρακολουθώντας διαλέξεις ειδικών. Αυτή είναι μια προσπάθεια αμυντική. Δεν είναι πραγματική προσπάθεια. Είναι αμυντική γιατί όσα ακούς και διαβάζεις σε κάνουν να πιστέψεις (λανθασμένα) ότι θα λύσεις το πρόβλημα. Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται επειδή δεν είναι θεραπεία. Και τί είναι θεραπεία; Να νιώσεις. Αυτό είναι θεραπεία. Τί να νιώσεις; Να νιώσεις τον φόβο αφανισμού που ένιωθες όταν ήσουν πολύ μικρό παιδί όταν απομακρυνόταν η μητέρα σου από εσένα και χανόταν ο κόσμος. Μαύριζε. Όταν είχες μέσα σου ανάγκες που κανείς δεν τις καταλάβαινε. Να νιώσεις τον θυμό. Την οργή. Το μίσος. Να τα νιώσεις για όλους όσους μέσα σου νιώθεις ότι τα έχεις αυτά τα αισθήματα. Αυτό είναι πραγματική θεραπεία. Αλλά δεν γίνεται με βιβλία ούτε με διαλέξεις. Γίνεται στην θεραπευτική σχέση με εκπαιδευμένο θεραπευτή όπου υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο για να συμβούν αυτά. Αναβιώνεται η παιδική ηλικία. Την ξαναζεί κανείς. Από την αρχή. Βγαίνουν συναισθηματικές αντιδράσεις που ήταν κρυμμένες για χρόνια. Βγαίνουν γιατί η θεραπευτική σχέση δεν μοιάζει με τις άλλες. Εκεί όταν πας να μειώσεις την αξία του συναισθήματος αμέσως συζητάμε για ποιο λόγο το κάνεις. Και θα επιμείνεις πολύ ότι έχεις δίκιο. Ότι δεν έχει αξία να θυμώνεις και για εκατοστή φορά θα δεις ότι καταπιέζεις το θυμό σου. Και όταν θα το καταλάβεις τότε θα δεις ότι αφού δεν έχει αξία όπως λες το να θυμώνεις, τότε γιατί τον καταπιέζεις; Άμα είναι τότε δεύτερης σημασίας, τόσο χωρίς αξία, τότε γιατί ασχολείσαι με τον αν τον καταπιέσεις ή όχι. Οι άνθρωποι αμύνονται. Φοβούνται. Και στρέφουν την επιθετικότητα προς τον εαυτό αντί να εκφράσουν το θυμό τους. Έτσι βάλλεται ο εαυτός και νιώθει κανείς τόσο ευάλωτος που φτάνει σε σημείο μεγάλης έντασης που ακουμπάει στον κατακερματισμό. Σα να έχει αρρώστιες, σα να μην αντέχει να είναι καλά. Αυτά τα συμπτώματα είναι ψυχικές εκφράσεις. Η βάση μας όμως είναι βιολογική. Οπότε στην άκρη της γραμμής της ύπαρξης τα συναισθήματα δεν εκφράζονται με συμπεριφορές ή με ψυχικά γεγονότα αλλά με σωματικές αντιδράσεις.

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. Υποχονδρια νευρωση

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. Υποχονδρια νευρωση

Ο Καθρέφτης της θεραπείας

Η θεραπεία δεν είναι μια συζήτηση. Είναι ένας καθρέφτης στον οποίο βλέποντας τον εαυτό σου αρχίζεις να αποχωρίζεσαι από αυτόν και να γίνεσαι ωριμότερος, να βλέπεις και να αισθάνεσαι πιο καθαρά. Παιδιά μεγαλώνω στη θεραπεία. Τα βοηθώ να ωριμάσει το εγώ τους. Ενδοβάλλουν μια αίσθηση με τον καιρό ότι όλα τα αισθήματα μπορούν να κυκλοφορούν στον οργανισμό χωρίς φόβο, χωρίς ντροπή, χωρίς ενοχή. Μειώνεται η επίδραση αυτών των αισθημάτων. Δεν κυριαρχούν. Τα αισθήματα αυτά μας βοηθούν να ζήσουμε στον πολιτισμό χωρίς να σφαζόμαστε μεταξύ μας. Δεν είναι ο σκοπός τους να μας ταλαιπωρούν. Όταν μας ταλαιπωρούν σημαίνει ότι έχουμε γίνει νευρωτικοί. Με χαμηλή αυτοεκτίμηση και κάνουμε χιλιάδες κόλπα και άμυνες για να μην τα δούμε καθαρά.

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. Υποχονδρια νευρωση

-2-233x300 υποχονδρια νευρωση Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια.

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. υποχονδρια νευρωση

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. Υποχονδρια νευρωση

Η Ιθάκη

Ότι κι αν κρύβεται στην ασυνείδητη ζωή μας, μπορούμε να το δούμε στην θεραπευτική σχέση με χιούμορ, με απλότητα και στις πραγματικές του διαστάσεις. Δεν βιάζεται κανείς, ούτε ξεριζώνουμε τα πράγματα. Ο εαυτός μας φτιάχνεται πάνω σε βάση σχέσης. Και με τη σχέση μπορεί να επουλώσει τα τραύματα. Με τη σχέση μπορεί να κάνει επανορθώσεις. Με τη σχέση μπορεί να ζήσει ευχάριστα το ταξίδι ως την…Ιθάκη. Ως την θεραπεία. Περνάς αγώνες βέβαια, παλεύεις, γνωρίζεις τους τόπους και τα πλούτη τα εσωτερικά, γνωρίζεις εμπειρίες δύσκολες και τραγικές καμμιά φορά, συνειδητοποιείς ότι το ταξίδι είναι μακρύ, αλλά αντέχεις και όταν ξεπερνάς το κάθε εμπόδιο έρχεται η γνώση. Η κατανόηση. Αυτή η προσπάθεια είναι η θεραπεία. Να μάθουμε για μας. Να μας δούμε και να μας φροντίσουμε όπως πραγματικά έχουμε φροντιστεί ή όπως πραγματικά δεν έχουμε φροντιστεί αλλά το δεχόμαστε κι αυτό για να μπορέσουμε να πάρουμε και να δώσουμε το δώρο της ζωής. Να το μοιραστούμε. Εκεί μπορεί να βρει μετά κανείς το δικό του πραγματικό νόημα.

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. Υποχονδρια νευρωση

-7-300x225 υποχονδρια νευρωση Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια.

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. υποχονδρια νευρωση υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. υποχονδρια νευρωση

 

Συμπτώματα υποχόνδριας νεύρωσης Ψυχοθεραπεία

Η υποχόνδρια νεύρωση είναι μια αγχώδης διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ενασχόληση με τη σωματική υγεία του ατόμου. Τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή έχουν μια παράλογη πεποίθηση ότι έχουν μια σοβαρή ασθένεια ή ιατρική πάθηση, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την πεποίθηση.

Τα άτομα με υποχόνδρια νεύρωση παρουσιάζουν συχνά ένα ευρύ φάσμα σωματικών συμπτωμάτων που μπορεί να ποικίλλουν σε ένταση. Η ψυχοθεραπεία είναι η κύρια θεραπεία για την υποχόνδρια νεύρωση και περιλαμβάνει θεραπεία έκθεσης, τεχνικές χαλάρωσης και φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον, υπάρχουν στρατηγικές αυτοβοήθειας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Τι είναι η υποχόνδρια νεύρωση;

Μια συναισθηματική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανησυχία για την υγεία κάποιου, ακόμη και όταν δεν υπάρχει φυσική αιτία, είναι κοινώς γνωστή ως «υποχόνδρια νεύρωση». Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή συχνά βιώνουν επίμονο φόβο ότι θα πάθουν μια σοβαρή ασθένεια και μπορεί να αποκτήσουν εμμονή με την ιδέα ότι έχουν μια σοβαρή ιατρική πάθηση.

Όσοι πάσχουν από υποχόνδρια νεύρωση μπορεί να αφιερώσουν πολύ χρόνο ερευνώντας τα συμπτώματά τους και να κάνουν αυτοδιάγνωση, ακόμη και αφού έχει αποκλειστεί η ιατρική φροντίδα. Σε ακραίες περιπτώσεις, οι πάσχοντες μπορεί να μείνουν περιορισμένοι στο σπίτι λόγω του φόβου τους να κολλήσουν μια σοβαρή ασθένεια.

Τα συμπτώματα της υποχόνδριας νεύρωσης μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν ανησυχία για μια σοβαρή ασθένεια, υπερβολικό φόβο θανάτου, αισθήματα σωματικών συμπτωμάτων και την πεποίθηση ότι οι μικρές ασθένειες είναι σοβαρές. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ενασχόληση με την υγεία κάποιου, δυσκολία στη λήψη αποφάσεων και δυσκολία στον ύπνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη και άγχος.

Η θεραπεία για την υποχόνδρια νεύρωση περιλαμβάνει συνήθως ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία είναι μια αποτελεσματική μορφή θεραπείας για αυτή τη διαταραχή και μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες να αναγνωρίσουν και να αμφισβητήσουν τις παραμορφωμένες σκέψεις και πεποιθήσεις τους. Φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά, φάρμακα κατά του άγχους και αντιψυχωσικά μπορεί επίσης να συνταγογραφηθούν για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Με τη σωστή θεραπεία, όσοι πάσχουν από αυτή τη διαταραχή μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους και να ζουν μια υγιή, ικανοποιητική ζωή.

Αιτίες υποχόνδριας νεύρωσης

Πιθανότατα νιώθετε συγκλονισμένοι από όλη τη σωματική και ψυχική δυσφορία που βιώνετε και είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι αυτά τα συναισθήματα μπορεί να προκαλούνται από μια σειρά παραγόντων.

Η υποχόνδρια νεύρωση είναι μια διαταραχή ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από επίμονο και υπερβολικό άγχος για μια σοβαρή ασθένεια. Πιστεύεται ότι προκαλείται από συνδυασμό ψυχολογικών και βιολογικών παραγόντων.

Ψυχολογικά, μπορεί να προκληθεί από τραυματικά γεγονότα, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή μια σημαντική αλλαγή στη ζωή. Μπορεί επίσης να προκληθεί από φόβο για το άγνωστο, έλλειψη ελέγχου και δυσκολία αντιμετώπισης του άγχους.

Βιολογικά, μπορεί να σχετίζεται με μια υπερδραστήρια βιολογική απόκριση σε μια αντιληπτή απειλή, όπως ένας ιός ή ένα βακτήριο.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η υποχόνδρια νεύρωση δεν προκαλείται από έναν μόνο παράγοντα. Μάλλον, προκαλείται από μια σειρά διαφορετικών ψυχολογικών και βιολογικών συστατικών. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία πρέπει να επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση αυτών των υποκείμενων παραγόντων.

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία συνιστάται συχνά για να βοηθήσει τα άτομα να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους και να αναπτύξουν στρατηγικές αντιμετώπισης. Αυτός ο τύπος θεραπείας περιλαμβάνει την εξέταση της σχέσης μεταξύ σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών προκειμένου να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν τυχόν παράλογες σκέψεις ή πεποιθήσεις που μπορεί να συμβάλλουν στο άγχος ενός ατόμου.

Επιπλέον, φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν το άγχος και να βοηθήσουν το άτομο να διαχειριστεί τα συμπτώματά του.

Το ταξίδι προς την ανάρρωση από την υποχόνδρια νεύρωση μπορεί να είναι δύσκολο και απογοητευτικό. Μπορεί να είναι χρήσιμο να αναζητήσετε επαγγελματική υποστήριξη και να εξασκήσετε την αυτοφροντίδα, όπως η ενασχόληση με δραστηριότητες ηρεμίας, η αρκετή ανάπαυση και η τακτική άσκηση.

Με το σωστό σχέδιο θεραπείας και υποστήριξη, τα άτομα μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους και να αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση της κατάστασής τους.

Συμπτώματα υποχόνδριας νεύρωσης

Το να βιώνετε επίμονο και υπερβολικό άγχος σχετικά με μια σοβαρή ασθένεια μπορεί να είναι εξουθενωτικό και μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική σας υγεία.

Τα συμπτώματα της υποχόνδριας νεύρωσης μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν φόβο σωματικής ασθένειας και ενασχόληση με την υγεία του ατόμου. Τα άτομα με αυτή την πάθηση μπορεί να ανησυχούν υπερβολικά για το σώμα τους, ελέγχοντας συνεχώς για σημάδια ασθένειας και συχνά ερμηνεύοντας τα φυσιολογικά σημεία και συμπτώματα ως ενδεικτικά μιας σοβαρής ασθένειας.

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν επίμονες ανησυχίες για την ανάπτυξη σοβαρής ασθένειας, συχνές επισκέψεις σε γιατρούς, συχνές αναζητήσεις στο Διαδίκτυο για πληροφορίες υγείας και τάση παρερμηνείας των φυσιολογικών αισθήσεων του σώματος ως σημάδια ασθένειας. Τα άτομα με υποχόνδρια νεύρωση μπορεί επίσης να εμφανίσουν σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ναυτία και κόπωση.

Αυτά τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να είναι αποτέλεσμα υψηλών επιπέδων στρες και άγχους που προκαλούνται από τον φόβο της ασθένειας. Επιπλέον, οι άνθρωποι μπορεί να απομονωθούν κοινωνικά λόγω του φόβου τους για μετάδοση ή μπορεί να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε εργασίες και δραστηριότητες λόγω της ενασχόλησής τους με την υγεία τους.

Τέλος, μπορεί επίσης να βιώσουν συναισθήματα ενοχής και ντροπής λόγω του φόβου τους για την ασθένεια και του αντίκτυπου που έχει στη ζωή τους. Η υποχόνδρια νεύρωση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου και είναι σημαντικό να αναζητηθεί θεραπεία για να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, όπως γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία και ψυχοδυναμική θεραπεία, καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διαχείριση του στρες και οι τεχνικές χαλάρωσης. Με τη σωστή θεραπεία, οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους και να ανακτούν μια αίσθηση ελέγχου και ευεξίας.

Διάγνωση της υποχόνδριας νεύρωσης

Η διάγνωση της υποκείμενης αιτίας του επίμονου άγχους και της ενασχόλησης με την υγεία κάποιου μπορεί να είναι μια περίπλοκη διαδικασία, αλλά είναι απαραίτητη για να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε την πάθηση και να ζείτε μια υγιεινή ζωή.

Ένας γιατρός ή ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας θα ξεκινήσει συνήθως πραγματοποιώντας μια φυσική εξέταση ή/και ψυχολογική αξιολόγηση για να προσδιορίσει εάν υπάρχει μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση ή διαταραχή ψυχικής υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ο γιατρός ή ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί επίσης να ρωτήσει για το οικογενειακό ιστορικό, την προσωπική ζωή του ασθενούς και άλλους παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στα συμπτώματα. Εάν αποκλειστεί μια φυσική ή ψυχολογική αιτία, τότε ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει το άτομο με υποχόνδρια νεύρωση.

Για τη διάγνωση της υποχόνδριας νεύρωσης, ο γιατρός ή ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας θα αναζητήσει συνήθως σημάδια υπερβολικής ανησυχίας για την υγεία κάποιου, έντονου φόβου εμφάνισης σοβαρής ασθένειας, συχνών επισκέψεων στο γιατρό και δυσκολίας αποδοχής διαβεβαιώσεων από επαγγελματίες του ιατρού.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολικό έλεγχο του σώματός κάποιου για σημάδια ασθένειας, αποφυγή δραστηριοτήτων και χώρων που σχετίζονται με ασθένεια και αίσθημα άγχους ως απάντηση στη σκέψη ότι θα αρρωστήσει.

Η θεραπεία για την υποχόνδρια νεύρωση συχνά αποτελείται από ψυχοθεραπεία, φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία είναι ένας τύπος ψυχοθεραπείας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει το άτομο να αναγνωρίσει και να αμφισβητήσει παράλογες σκέψεις και συμπεριφορές, να μάθει υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης και να διαχειριστεί το άγχος και τον φόβο του.

Φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Τέλος, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η ανάπτυξη μιας τακτικής ρουτίνας άσκησης, η υγιεινή διατροφή και η ενασχόληση με τεχνικές χαλάρωσης, μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να διαχειριστεί τα συμπτώματά του και να ζήσει μια υγιεινή ζωή.

Αντιμετώπιση της υποχόνδριας νεύρωσης με Ψυχοθεραπεία

Εάν παλεύετε με το άγχος να αρρωστήσετε, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει. Μπορείτε να αποκτήσετε τον έλεγχο του άγχους και του φόβου σας και να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας μιλώντας για τις ανησυχίες σας σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον.

Ο θεραπευτής σας μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε στη ρίζα του φόβου σας και να αναζητήσετε τρόπους αντιμετώπισης. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι ένας κοινός τύπος ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υποχόνδριας νεύρωσης.

Σας βοηθά να αναγνωρίσετε τις αρνητικές σκέψεις και να τις αντικαταστήσετε με πιο υγιείς, πιο ρεαλιστικές σκέψεις. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς συνδέονται οι σκέψεις και οι συμπεριφορές σας και πώς επηρεάζουν τα συναισθήματά σας.

Ο θεραπευτής σας θα συνεργαστεί επίσης μαζί σας για να αναπτύξει τεχνικές χαλάρωσης και στρατηγικές για τη διαχείριση του στρες και του άγχους, καθώς και να εξασκήσει δεξιότητες υγιούς αντιμετώπισης. Με τη βοήθεια ενός ειδικευμένου ψυχοθεραπευτή, μπορείτε να μάθετε να αναγνωρίζετε πότε οι σκέψεις και οι συμπεριφορές σας είναι παράλογες και ανθυγιεινές και να αρχίσετε να κάνετε βήματα για να δημιουργήσετε θετικές αλλαγές στη ζωή σας.

Θα μάθετε επίσης να εντοπίζετε και να αμφισβητείτε τυχόν ψευδείς πεποιθήσεις που μπορεί να συμβάλλουν στο άγχος και τον φόβο σας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια πιο υγιή προοπτική για την ασθένεια και να σας επιτρέψει να ελέγχετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

Επιπλέον, ο θεραπευτής σας μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να αναπτύξετε καλύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες και να επεξεργαστείτε τρόπους διαχείρισης των επιπέδων άγχους σας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη μείωση των συμπτωμάτων της υποχόνδριας νεύρωσης και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σας.

Με τη βοήθεια ενός ειδικευμένου θεραπευτή, μπορείτε να αρχίσετε να αποκτάτε έλεγχο του άγχους και του φόβου σας, να αναπτύσσετε πιο υγιή μοτίβα σκέψης και να μάθετε πολύτιμες δεξιότητες αντιμετώπισης που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας στο μέλλον.

Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε τον έλεγχο των σκέψεων και των συναισθημάτων σας και να μάθετε να αναγνωρίζετε πότε γίνονται παράλογα. Ο στόχος είναι να βοηθήσει το άτομο να μάθει να εντοπίζει αρνητικά πρότυπα σκέψης και συμπεριφορές που οδηγούν στην ανάπτυξη υποχόνδριας νεύρωσης.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, το άτομο ενθαρρύνεται να αμφισβητήσει τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις του και να τις αμφισβητήσει με στοιχεία που βασίζονται σε στοιχεία. Αυτό τους βοηθά να αντικαταστήσουν τελικά τις παράλογες σκέψεις με πιο λογικές και ρεαλιστικές.

Εστιάζει επίσης στο να βοηθήσει το άτομο να αναγνωρίσει και να τροποποιήσει συμπεριφορές που μπορούν να οδηγήσουν και να διατηρήσουν την υποχόνδρια νεύρωση. Αυτό περιλαμβάνει τη βοήθεια του ατόμου να μάθει να ασκεί τη φροντίδα του εαυτού του, όπως τεχνικές χαλάρωσης, υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση. Επιπλέον, μπορεί να περιλαμβάνει την πρόκληση του ατόμου να αντιμετωπίσει τον φόβο του για ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες.

Συμμετέχοντας στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, τα άτομα με υποχόνδρια νεύρωση μπορούν να μάθουν να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Μέσω αυτής της διαδικασίας, μπορούν να μάθουν να παίρνουν τον έλεγχο των σκέψεων και των συναισθημάτων τους, να μειώνουν το άγχος τους, να βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους και να βρίσκουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης στρεσογόνων καταστάσεων.

Θεραπεία έκθεσης

Η θεραπεία έκθεσης μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας και να μειώσετε το άγχος. Βασίζεται στην ιδέα ότι εκθέτοντας τον εαυτό σας σε αυτό που φοβάστε, μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα πανικού. Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία αγχωδών διαταραχών όπως φοβίες και διαταραχή πανικού. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υποχόνδρια νεύρωση αντιμετωπίζοντας τον φόβο της ασθένειας και μειώνοντας την ανησυχία.

Στη θεραπεία έκθεσης, ο θεραπευτής δημιουργεί μια λίστα με φόβους που σχετίζονται με ασθένεια. Στη συνέχεια εξασκείτε την έκθεση σε αυτά σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μίμηση εμπειριών που φοβάστε, όπως η επίσκεψη σε γιατρό. Ο θεραπευτής βοηθά στον εντοπισμό των παραγόντων για το άγχος και εργάζεται μέσω αυτών.

Ο στόχος είναι να αποκτήσετε τον έλεγχο των σκέψεων και των συναισθημάτων. Μαθαίνεις να κατανοείς πώς ανταποκρίνεται το σώμα σου στο άγχος και αναπτύσσεις υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης. Προκαλείτε αρνητικές πεποιθήσεις που συμβάλλουν στο άγχος. Καθώς εξασκείτε, αποκτάτε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και τη μείωση των επιπτώσεων της υποχόνδριας νεύρωσης.

Τεχνικές Χαλάρωσης

Οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την ένταση των ανήσυχων σκέψεων και να σας δώσουν τα εργαλεία για να τις διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά. Παραδείγματα τεχνικών χαλάρωσης περιλαμβάνουν βαθιές αναπνοές, προοδευτική μυϊκή χαλάρωση και ασκήσεις επίγνωσης.

Η βαθιά αναπνοή περιλαμβάνει αργές, βαθιές αναπνοές, επιτρέποντας στον εαυτό σας να νιώσει τις αισθήσεις του αέρα που μπαίνει και βγαίνει από το σώμα σας. Η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση περιλαμβάνει τέντωμα και στη συνέχεια απελευθέρωση κάθε μυός στο σώμα σας, επιτρέποντάς σας να νιώσετε την αίσθηση χαλάρωσης σε κάθε περιοχή. Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας περιλαμβάνουν την εστίαση στην παρούσα στιγμή και την παρατήρηση των σωματικών αισθήσεων και των σκέψεων που βιώνετε, χωρίς κρίση.

Οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη στιγμή για να μειώσουν την ένταση των ανήσυχων σκέψεων ή ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου θεραπείας. Όταν χρησιμοποιούνται ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου θεραπείας, οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνεδρίες ψυχοθεραπείας ή να διδαχθούν στον ασθενή για χρήση εκτός της συνεδρίας. Αυτό μπορεί να δώσει στον ασθενή την ικανότητα να διαχειρίζεται το δικό του άγχος αποτελεσματικά και με μεγαλύτερο έλεγχο.

Οι τεχνικές χαλάρωσης έχουν βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικές στη μείωση των συμπτωμάτων της υποχόνδριας νεύρωσης, βοηθώντας στη μείωση της έντασης των ανήσυχων σκέψεων και στη βελτίωση των συνολικών συμπτωμάτων του ασθενούς. Με τακτική πρακτική, οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της υποχόνδριας νεύρωσης, επιτρέποντας στον ασθενή να ζήσει μια πιο ικανοποιητική και χωρίς άγχος ζωή.

Φάρμακο για την υποχόνδρια νεύρωση

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης του έντονου άγχους που συνοδεύει την υποχόνδρια νεύρωση, επιτρέποντας στους πάσχοντες να βρουν ανακούφιση και να αποκτήσουν τον έλεγχο. Ενώ ορισμένα άτομα με υποχόνδρια νεύρωση μπορεί να χρειάζονται μόνο ψυχολογική θεραπεία, άλλα μπορεί να ωφεληθούν από έναν συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας.

Τα συνήθως συνταγογραφούμενα φάρμακα περιλαμβάνουν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και του φόβου που σχετίζονται με την υποχόνδρια νεύρωση. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να γίνουν αποτελεσματικά, επομένως είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί και να παραμένετε σε στενή επαφή με έναν γιατρό ενώ τα παίρνετε.

Εκτός από αυτά, άλλα φάρμακα που μπορεί να συνταγογραφηθούν για να βοηθήσουν στη διαχείριση της υποχόνδριας νεύρωσης περιλαμβάνουν τις βενζοδιαζεπίνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη βραχυπρόθεσμη μείωση των συμπτωμάτων άγχους. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως απαιτείται, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως ζάλη και μειωμένη κρίση, επομένως είναι σημαντικό να τα χρησιμοποιείται με προσοχή. Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά μπορούν επίσης να συνταγογραφηθούν για τη θεραπεία της υποκείμενης κατάθλιψης που μπορεί να συνοδεύει την υποχόνδρια νεύρωση.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι θεραπεία για την υποχόνδρια νεύρωση και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ψυχοθεραπείας. Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων, επιτρέποντας στους ανθρώπους να διαχειρίζονται καλύτερα την κατάστασή τους. Προκειμένου να βιώσουν μακροχρόνια ανακούφιση, οι πάσχοντες από υποχόνδρια νεύρωση θα πρέπει να μιλήσουν στον γιατρό τους για τα οφέλη της ψυχοθεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής.

Στρατηγικές Αυτοβοήθειας για Υποχόνδρια Νεύρωση

Το να ζεις με την υποχόνδρια νεύρωση μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά υπάρχουν στρατηγικές αυτοβοήθειας που μπορούν να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις τον έλεγχο της κατάστασής σου και να μειώσεις τα συμπτώματά της.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την υποχόνδρια νεύρωση. Εστιάζει στον εντοπισμό και την αμφισβήτηση των παραμορφωμένων προτύπων σκέψης που σχετίζονται με την πάθηση, όπως η καταστροφολογία και η υπεργενίκευση. Μέσω αυτής, τα άτομα μπορούν να μάθουν να αντικαθιστούν τις αρνητικές σκέψεις με πιο υγιείς, πιο θετικές.

Επιπλέον, τεχνικές ενσυνειδητότητας όπως ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με υποχόνδρια νεύρωση να μειώσουν το άγχος τους και να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση των σκέψεών τους.

Τέλος, η ανάπτυξη ενός συστήματος υποστήριξης με την οικογένεια και τους φίλους είναι μια άλλη σημαντική στρατηγική αυτοβοήθειας για άτομα με υποχόνδρια νεύρωση. Η ύπαρξη ενός ισχυρού συστήματος υποστήριξης μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αισθάνονται λιγότερο απομονωμένα και μπορεί να τους παρέχει την ευκαιρία να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους. Αυτό μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη μείωση των συμπτωμάτων της υποχόνδριας νεύρωσης.

Οι στρατηγικές αυτοβοήθειας όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, οι τεχνικές ενσυνειδητότητας και η ανάπτυξη ενός συστήματος υποστήριξης μπορεί να είναι ωφέλιμες για άτομα με υποχόνδρια νεύρωση και μπορούν να τα βοηθήσουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της κατάστασής τους.

Συμπέρασμα

Η υποχόνδρια νεύρωση είναι μια σοβαρή πάθηση ψυχικής υγείας που μπορεί να προκαλέσει μεγάλο άγχος. Είναι σημαντικό για όσους πάσχουν από αυτή την πάθηση να αναζητήσουν θεραπεία, όπως ψυχοθεραπεία, προκειμένου να μειώσουν τα συμπτώματά τους.

Η θεραπεία έκθεσης, οι τεχνικές χαλάρωσης και η φαρμακευτική αγωγή μπορούν όλα να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στη διαχείριση της διαταραχής. Οι στρατηγικές αυτοβοήθειας είναι επίσης πολύτιμα εργαλεία, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και της ανησυχίας.

Με τον σωστό συνδυασμό θεραπειών, τα άτομα με υποχόνδρια νεύρωση μπορούν να ζήσουν μια κανονική ζωή χωρίς άγχος. Επομένως, είναι σημαντικό όσοι πάσχουν από αυτήν την πάθηση να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια για να λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται.

 

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Καχύποπτος Στη Σχέση

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. Υποχονδρια νευρωση


  Πατεράκης Μιχάλης
  Ψυχολόγος Αθήνα
  Κολωνάκι

  Ψυχοθεραπευτής


   PATERAKIS MIXALIS
   Psychologist Athens
   Kolonaki

   Psychotherapist