υποχονδρια νευρωση Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια.

Κατά Φαντασίαν Ασθενής

υποχονδρια νευρωση Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια.

υποχονδρια νευρωση Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. 800 500 Πατεράκης Μιχάλης

υποχονδρια νευρωση Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. : Το να νομίζει κάποιος ότι έχει κάποια αρρώστια ενώ οι οργανικές εξετάσεις δεν δείχνουν τίποτα το διαταραγμένο, όταν παραπονείται κάποιος ότι αισθάνεται πως θα πάθει κάτι αλλά οι ειδικοί γιατροί βεβαιώνουν ότι δεν βρίσκουν τίποτα που να δικαιολογεί μια τέτοια ανησυχία, όταν υπεραπασχολείται κάποιος με την υγεία του ενώ δεν πάσχει από κάποια αρρώστια και γενικά όταν η ιατρική βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, τότε φαίνεται κάπως παράξενο το γεγονός ότι αυτός ο άνθρωπος αισθάνεται ότι δεν είναι καλά.

υποχονδρια νευρωση

Κατά Φαντασίαν Ασθενής! Κάτι έχω!

υποχονδρια νευρωση

-6-300x225 υποχονδρια νευρωση Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια.

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. υποχονδρια νευρωση υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. Υποχονδρια νευρωση 

Όντως κάτι έχει;

Παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε λόγο να μην πιστέψουμε αυτό το αίσθημα αυτού του ανθρώπου και να μην σταθούμε ως συμπαραστάτες, διότι όπως και να το δει κανείς, πρόκειται για ένα αίσθημα. Πράγματι δεν έχει κάποια αρρώστια και ούτε πρόκειται να πάθει κάτι (αν εξαιρέσουμε το λυπηρό γεγονός ότι κάποια μέρα όλοι μας θα πεθάνουμε). Όμως δεν μπορεί ξαφνικά να τρελάθηκε και βεβαίως υπάρχει σίγουρα κάποιος λόγος γι’ αυτή την αναστάτωση που προκαλεί στον εαυτό του αλλά και στους οικείους του.

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. Υποχονδρια νευρωση

 

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. Υποχονδρια νευρωση

Είναι μια προσωρινή λύση

Σκέψεις ότι κάποιος θα πάθει κάτι κακό, ή ότι θα πεθάνει ή ότι έχει κάποια αρρώστια κρύβουν καταστάσεις τις οποίες το άτομο δεν αντέχει. Όταν δεν αντέχουμε κάτι καταφεύγουμε σε διάφορες λύσεις. Για παράδειγμα κάνουμε ότι δεν υπάρχει. Το αποφεύγουμε ή μειώνουμε μέσα μας τη σημασία του. Αυτές οι προσωρινές λύσεις οπωσδήποτε δεν μπορούν να θεωρηθούν ουσιαστικές λύσεις αφού τα παράπονα συνεχίζονται για καιρό. Για τον κάθε άνθρωπο τα πράγματα που δεν αντέχει είναι διαφορετικά αλλά και διαφορετικής έντασης. Κάποιοι άνθρωποι βιωθούν την θλίψη για παράδειγμα με πολύ μεγάλη ένταση, κάποιοι άλλοι δεν την βιώνουν ενώ υπάρχει μέσα τους, κάποιοι άλλοι δουλεύουν περισσότερο έτσι ώστε να μην την σκέφτονται και να μην τη νιώθουν.

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. Υποχονδρια νευρωση

-3-300x200 υποχονδρια νευρωση Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια.

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. υποχονδρια νευρωση

 

Κάθε συμπεριφορά, σκέψη και συναίσθημα, έχει λόγο ύπαρξης. Σε όλες τις περιπτώσεις ένα είναι σίγουρο. Ότι αυτό που υπάρχει (π.χ. η θλίψη, άλλοτε ο θυμός, κτλ) εφόσον υπάρχει, έχει λόγους που υπάρχει. Αυτοί οι λόγοι έχουν σημασία για το άτομο που νιώθει αυτή την κατάσταση και αισθάνεται ότι δεν την αντέχει. Ένα συναίσθημα το οποίο επιμένει για καιρό, είναι έντονο και περιέχει την ιδέα ή την αίσθηση του ατόμου ότι θα πάθει κάτι κακό ή ότι έχει κάποια αρρώστια, είναι πολύ ενοχλητικό αλλά κυρίως δεν αφήνει το άτομο να απολαύσει τη ζωή του.

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. Υποχονδρια νευρωση

-5-300x225 υποχονδρια νευρωση Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια.

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. υποχονδρια νευρωση

Υπάρχει λύση;

Το πρόβλημα αυτό δεν είναι άλυτο όπως μπορεί να φαίνεται στο άτομο. Πολλές φορές τα ψυχολογικά προβλήματα φαίνονται άλυτα στα μάτια των ανθρώπων που βιώνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα μιας ψυχολογικής πίεσης όμως έχουν λύση. Η λύση είναι να κοιτάξεις τί γίνεται μέσα σου. Αυτό προσπαθούν να το κάνουν πολλοί διαβάζοντας βιβλία ή παρακολουθώντας διαλέξεις ειδικών. Αυτή είναι μια προσπάθεια αμυντική. Δεν είναι πραγματική προσπάθεια. Είναι αμυντική γιατί όσα ακούς και διαβάζεις σε κάνουν να πιστέψεις (λανθασμένα) ότι θα λύσεις το πρόβλημα. Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται επειδή δεν είναι θεραπεία. Και τί είναι θεραπεία; Να νιώσεις. Αυτό είναι θεραπεία. Τί να νιώσεις; Να νιώσεις τον φόβο αφανισμού που ένιωθες όταν ήσουν πολύ μικρό παιδί όταν απομακρυνόταν η μητέρα σου από εσένα και χανόταν ο κόσμος. Μαύριζε. Όταν είχες μέσα σου ανάγκες που κανείς δεν τις καταλάβαινε. Να νιώσεις τον θυμό. Την οργή. Το μίσος. Να τα νιώσεις για όλους όσους μέσα σου νιώθεις ότι τα έχεις αυτά τα αισθήματα. Αυτό είναι πραγματική θεραπεία. Αλλά δεν γίνεται με βιβλία ούτε με διαλέξεις. Γίνεται στην θεραπευτική σχέση με εκπαιδευμένο θεραπευτή όπου υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο για να συμβούν αυτά. Αναβιώνεται η παιδική ηλικία. Την ξαναζεί κανείς. Από την αρχή. Βγαίνουν συναισθηματικές αντιδράσεις που ήταν κρυμμένες για χρόνια. Βγαίνουν γιατί η θεραπευτική σχέση δεν μοιάζει με τις άλλες. Εκεί όταν πας να μειώσεις την αξία του συναισθήματος αμέσως συζητάμε για ποιο λόγο το κάνεις. Και θα επιμείνεις πολύ ότι έχεις δίκιο. Ότι δεν έχει αξία να θυμώνεις και για εκατοστή φορά θα δεις ότι καταπιέζεις το θυμό σου. Και όταν θα το καταλάβεις τότε θα δεις ότι αφού δεν έχει αξία όπως λες το να θυμώνεις, τότε γιατί τον καταπιέζεις; Άμα είναι τότε δεύτερης σημασίας, τόσο χωρίς αξία, τότε γιατί ασχολείσαι με τον αν τον καταπιέσεις ή όχι. Οι άνθρωποι αμύνονται. Φοβούνται. Και στρέφουν την επιθετικότητα προς τον εαυτό αντί να εκφράσουν το θυμό τους. Έτσι βάλλεται ο εαυτός και νιώθει κανείς τόσο ευάλωτος που φτάνει σε σημείο μεγάλης έντασης που ακουμπάει στον κατακερματισμό. Σα να έχει αρρώστιες, σα να μην αντέχει να είναι καλά. Αυτά τα συμπτώματα είναι ψυχικές εκφράσεις. Η βάση μας όμως είναι βιολογική. Οπότε στην άκρη της γραμμής της ύπαρξης τα συναισθήματα δεν εκφράζονται με συμπεριφορές ή με ψυχικά γεγονότα αλλά με σωματικές αντιδράσεις.

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. Υποχονδρια νευρωση

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. Υποχονδρια νευρωση

Ο Καθρέφτης της θεραπείας

Η θεραπεία δεν είναι μια συζήτηση. Είναι ένας καθρέφτης στον οποίο βλέποντας τον εαυτό σου αρχίζεις να αποχωρίζεσαι από αυτόν και να γίνεσαι ωριμότερος, να βλέπεις και να αισθάνεσαι πιο καθαρά. Παιδιά μεγαλώνω στη θεραπεία. Τα βοηθώ να ωριμάσει το εγώ τους. Ενδοβάλλουν μια αίσθηση με τον καιρό ότι όλα τα αισθήματα μπορούν να κυκλοφορούν στον οργανισμό χωρίς φόβο, χωρίς ντροπή, χωρίς ενοχή. Μειώνεται η επίδραση αυτών των αισθημάτων. Δεν κυριαρχούν. Τα αισθήματα αυτά μας βοηθούν να ζήσουμε στον πολιτισμό χωρίς να σφαζόμαστε μεταξύ μας. Δεν είναι ο σκοπός τους να μας ταλαιπωρούν. Όταν μας ταλαιπωρούν σημαίνει ότι έχουμε γίνει νευρωτικοί. Με χαμηλή αυτοεκτίμηση και κάνουμε χιλιάδες κόλπα και άμυνες για να μην τα δούμε καθαρά.

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. Υποχονδρια νευρωση

-2-233x300 υποχονδρια νευρωση Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια.

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. υποχονδρια νευρωση

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. Υποχονδρια νευρωση

Η Ιθάκη

Ότι κι αν κρύβεται στην ασυνείδητη ζωή μας, μπορούμε να το δούμε στην θεραπευτική σχέση με χιούμορ, με απλότητα και στις πραγματικές του διαστάσεις. Δεν βιάζεται κανείς, ούτε ξεριζώνουμε τα πράγματα. Ο εαυτός μας φτιάχνεται πάνω σε βάση σχέσης. Και με τη σχέση μπορεί να επουλώσει τα τραύματα. Με τη σχέση μπορεί να κάνει επανορθώσεις. Με τη σχέση μπορεί να ζήσει ευχάριστα το ταξίδι ως την…Ιθάκη. Ως την θεραπεία. Περνάς αγώνες βέβαια, παλεύεις, γνωρίζεις τους τόπους και τα πλούτη τα εσωτερικά, γνωρίζεις εμπειρίες δύσκολες και τραγικές καμμιά φορά, συνειδητοποιείς ότι το ταξίδι είναι μακρύ, αλλά αντέχεις και όταν ξεπερνάς το κάθε εμπόδιο έρχεται η γνώση. Η κατανόηση. Αυτή η προσπάθεια είναι η θεραπεία. Να μάθουμε για μας. Να μας δούμε και να μας φροντίσουμε όπως πραγματικά έχουμε φροντιστεί ή όπως πραγματικά δεν έχουμε φροντιστεί αλλά το δεχόμαστε κι αυτό για να μπορέσουμε να πάρουμε και να δώσουμε το δώρο της ζωής. Να το μοιραστούμε. Εκεί μπορεί να βρει μετά κανείς το δικό του πραγματικό νόημα.

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. Υποχονδρια νευρωση

-7-300x225 υποχονδρια νευρωση Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια.

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. υποχονδρια νευρωση υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. υποχονδρια νευρωση

 

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Καχύποπτος Στη Σχέση

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr

Υποχονδρια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια. Υποχονδρια νευρωση