Καταθλιψη Νευρωση Ψυχωση Αγχος

Νευρωση Ψυχωση Αγχος Καταθλιψη

Καταθλιψη Νευρωση Ψυχωση Αγχος

Καταθλιψη Νευρωση Ψυχωση Αγχος 1173 655 Πατεράκης Μιχάλης
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Νευρωση Ψυχωση Αγχος Καταθλιψη

Νεύρωση σημαίνει ότι έχω πράγματα που δεν τα ξέρω και μου δημιουργούν προβλήματα. Στις ψυχώσεις υπάρχει διάσταση με την πραγματικότητα, η κατάθλιψη είναι θυμός προς τη μητέρα στον πρώτο χρόνο ζωής που βγαίνει προς τον εαυτό και το άγχος είναι ένα σήμα που δίνει ο ψυχισμός το οποίο ειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά. Υπάρχουν και άλλες καταστάσεις στην ψυχοπαθολογία, όπως οι ναρκισσιστικές διαταραχές και οι οριακές διαταραχές καθώς και οι διαταραχές προσωπικότητας. Κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις είναι πολύ διαφορετική και χρειάζεται και διαφορετική αντιμετώπιση. Στην ψυχοθεραπεία κοιτάζουμε εξειδικευμένα το κάθε άτομο. Κοιτάζουμε συγκεκριμένα την συναισθηματική ζωή του. Τα συναισθήματα που προκαλούν πολύ έντονες διεγέρσεις, φόβο, δυσφορία, δυσαρέσκεια, τα βάζουμε σε μια αποθήκη. Τα κλείνουμε. Τα φυλακίζουμε και τους αφαιρούμε το δικαίωμα λόγου. Αυτή η λογοκρισία δεν κρατάει για πάντα διότι τα φυλακισμένα αισθήματα κάνουν απεργίες, διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, επιθέσεις, θέλοντας να σπάσουν τα δεσμά τους και να απελευθερωθούν. Όσο περισσότερες οι προσπάθειές τους να απελευθερωθούν τόσο πιο πολλά τα συμπτώματα. Και όσο πιο σθεναρή η αντίσταση μας να τα κρατήσουμε φυλακισμένα, τόσο μεγαλύτερη η ένταση των συμπτωμάτων. Αλλά τα συμπτώματα δεν είναι το κυρίως πρόβλημα. Το βασικό θέμα είναι οι λόγοι για τους οποίους οδηγήθηκε κανείς να κρατήσει υπό καταπιεστικό καθεστώς την συναισθηματική του ζωή. Μετά μονώνει όπως λέμε το συναίσθημα και εκείνο δεν ρέει. Δεν μπορείς να το αφήσεις να εκφραστεί και να επενδυθεί στους άλλους για να γυρίσει πάλι πίσω. Μπλοκάρεις λοιπόν το συναίσθημα όταν έχεις καταπιέσει τα συναισθήματα. Μετά πάλι δεν είναι μόνο η καταπίεση. Μέρος των αισθημάτων απωθείται. Δεν είναι δηλαδή συνειδητό. Άρα λοιπόν έχεις μέσα σου τα αισθήματα που έχεις, αλλά δεν τα γνωρίζεις. Οπότε είσαι ένας άνθρωπος που είναι ημι συνειδητός. Δεν ξέρεις τον εαυτό σου παρόλο που τα έχεις μέσα σου. Αυτός είναι ο ανθρώπινος ψυχισμός. Μία από τις λειτουργίες του.

 

agxos_4-300x199 Καταθλιψη Νευρωση Ψυχωση Αγχος

Νευρωση Ψυχωση Αγχος Καταθλιψη

Η Καταπίεση των Αισθημάτων – Νευρωση Ψυχωση Αγχος Καταθλιψη

Αυτό είναι το μεγάλο κεφάλαιο. Εκεί δημιουργούνται τα προβλήματα. Πως; Όταν ένα συναίσθημα μίσους προς τη μητέρα σου για παράδειγμα δεν το αντέχεις και το βάζεις στην αποθήκη. Του λες κάτσε εκεί κλειδωμένο και μη μιλάς. Δεν καταλαβαίνεις ότι το κάνεις. Και μετά του λές άκου: όχι μόνο δεν θα μιλάς αλλά όταν θα σε ρωτάνε θα λές πόσο πολύ την αγαπάς τη μάνα σου, συννενοηθήκαμε; Αυτό το κάνουμε συνέχεια στην παιδική μας ηλικία έτσι κι αλλιώς για να μη χάσουμε την αγάπη των γονιών ή γιατί θεωρούμε ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε την προσοχή και την προστασία τους. Όταν οι απαγορεύσεις είναι μάλιστα ισχυρές και το χειρότερο μη ευέλικτες και απόλυτες, τότε η άμυνα γίνεται ισχυρότερη. Το ψεύτικο “σ’ αγαπάω” γίνεται πιο υπερβολικό, πιο δραματικό, για να πείσει, για να μην αποκαλύψει την πραγματική του φύση, τη φύση του μίσους. Φανταστείτε τώρα ότι αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα μέσα σε έναν κυκεώνα προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει ένα παιδί 3-6 ετών και αυτό με την προυπόθεση ότι η ζωή του μέχρι τα τρία έχει κυλήσει κάπως ομαλά αλλιώς τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα γιατί έχεις να λύσεις και τα προηγούμενα. Ποια είναι αυτά; Είναι πολλά και σημαντικά και μπορείτε να τα διαβάσετε πατώντας εδώ.

*απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Η Σπουδαιότητα Της Σταθερής Μητρικής Φιγούρας
Δείτε επίσης: Το Κράτημα

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης

Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801

www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr

 


  Πατεράκης Μιχάλης
  Ψυχολόγος Αθήνα
  Κολωνάκι

  Ψυχοθεραπευτής


   PATERAKIS MIXALIS
   Psychologist Athens
   Kolonaki

   Psychotherapist