Ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία 250 330 Πατεράκης Μιχάλης
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Ψυχοθεραπεία Πως Γινεται

Διαβάστε για την ψυχοθεραπεία:

 

Ψυχοθεραπεία Πως Γινεται” Η ψυχοθεραπεία γίνεται σε ατομικό επίπεδο, σε ομαδικό επίπεδο και σε επίπεδο ζεύγους. Σκοπός της είναι να κάνει πιο κατανοητό τον εαυτό και να φέρει στην επιφάνεια της συνείδησης τα αισθήματα της παιδικής ηλικίας. Τα αισθήματα που κουβαλάμε από την παιδική μας ηλικία, καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε σχέσεις, δηλαδή ουσιαστικά επηρεάζουν όλη μας τη ζωή. Αυτά τα αισθήματα δεν έχουν πάντα χαρακτήρα συνειδητό. Τα περισσότερα είναι κλεισμένα σε έναν χώρο που τον ονομάζουμε ασυνείδητο. Έναν τόπο χωρίς συνείδηση. Εκεί, σε αυτό τον χώρο, σπρώχνουμε ότι μας πλήγωσε, ότι μας φόβισε, ότι ήταν απειλητικό για μας, ότι δεν αντέχαμε όταν ήμασταν παιδιά. Αναμνήσεις, εικόνες και αισθήματα λοιπόν αυτού του είδους, τα σπρώχνουμε εκεί. Αυτή τη διαδικασία την ονομάζουμε απώθηση.

Ψυχοθεραπεία Πως Γινεται

untitledyio-300x154 Ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία Πως Γινεται

Ψυχοθεραπεία Πως Γινεται

Η θεραπευτική σχέση

Ο θεραπευτής είναι εκεί για να δεχτεί τα αισθήματα του θεραπευόμενου. Οπότε κοιτάζουμε τί γίνεται μεταξύ μας. Πως με βλέπει ο ασθενής. Με βλέπει σαν προσιτό; Σαν ψυχρό; Σαν οικείο; Σαν τιμωρητικό; Αυτά τα συζητάμε. Κάνουμε το αντίθετο από αυτά που κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή. Στην καθημερινότητα δεν αναλύουμε τους θυμούς μας με τους άλλους, ούτε όσα μας πείραξαν. Κάποια τα καταπίνουμε, κάποια τα πετάμε πίσω, κάποια οδηγούν στη διάλυση της σχέσης, σε κάποιες σχέσεις κρατάμε κακία, κτλ. Στη θεραπεία όμως όλα αυτά δεν τα κρύβουμε, τα λέμε. Είμαι έτοιμος να μιλήσω για όσα συμβαίνουν μεταξύ μας και να σας προτρέψω να μιλήσετε για τα αισθήματά σας. Εκεί κρύβονται όλα τα προβλήματα. Αυτά προέρχονται από την παιδική ζωή. Οι σχέσεις μας με τους γονείς ξεχωριστά και σαν τρίγωνο, οι σχέσεις μας με τα αδέρφια μας, όλα αυτά τα αισθήματα προβάλλονται χωρίς να το καταλαβαίνει κανείς στον θεραπευτή. Κάνεις τον θεραπευτή σαν πατέρα σου άλλοτε, σαν μητέρα σου άλλοτε, σαν αδερφό σου άλλοτε, κτλ. Το τί συμβαίνει μεταξύ μας είναι εξαιρετικά σημαντικό και δεν το αφήνουμε χωρίς φροντίδα. Ότι κι αν υπάρχει εκεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να ανοιχτούν γιατί πιστεύουν ότι κρύβουν φοβερά μυστικά που δεν μπορούν να ακουστούν, να βγουν έξω στην επιφάνεια. Αυτές τις δυσκολίες τις βλέπουμε και καταλαβαίνουμε ποιο εμπόδιο μπαίνει μπροστά για να μην αφήνει να γίνει αυτό το μοίρασμα. Κοιτάζουμε τις ντροπές και το ενοχικό κομμάτι που είναι φυσιολογικά φτιαγμένα σε κάθε άνθρωπο απλά κάποτε μπορεί να είναι υπερβολικά και να φέρνουν μεγάλους προβληματισμούς. Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στη θεραπευτική σχέση όπου υπάρχει ειδικό πλαίσιο, απόρρητο, και μπορεί κανείς να φέρει τον εαυτό του χωρίς φόβο.

Ψυχοθεραπεία Πως Γινεται

Ψυχοθεραπεία Πως Γινεται

Το σημαντικό πλαίσιο της ονειρικής ζωής

Εκτός από την θεραπευτική σχέση, δίνουμε σημασία στα όνειρα που βλέπουμε κάθε βράδυ στον ύπνο. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί. Αυτό το κάνουμε γιατί ξέρουμε ότι τα όνειρα εμφανίζουν μεταμφιεσμένα τα πραγματικά αισθήματά μας, εκείνα που έχουμε καταπιέσει. Τα όνειρα δεν μπορούμε να τα καταλάβουμε μόνοι μας. Όπως και την ασυνείδητη ζωή μας δεν μπορούμε να την καταλάβουμε μόνοι μας. Μιλώντας για το όνειρο βλέπουμε πως αισθάνεται ο ονειρευόμενος. Μπορεί να βλέπεις κάτι ευχάριστο αλλά το συναίσθημα να είναι θλίψη. Εκεί βλέπουμε γιατί να είναι αντιφατικό αυτό. Οπότε ο θεραπευόμενος κινητοποιείται μέσα του και μιλάει για εκείνο που του προκαλεί αυτή η αντιφατικότητα που έφερα ως παράδειγμα. Κάποιος μπορεί να πεί: “την αντιφατικότητα δεν τη βλέπω πρώτη φορά στη ζωή μου”. Έτσι λοιπόν προχωράμε και καταφέρνει κανείς να φτάσει σε πράγματα που δεν πίστευε ότι κρύβονταν πίσω. Όταν στο τέλος αντιπαραβάλει το όνειρο και την ερμηνεία που έδωσε ο ονειρευόμενος, θα δεί πόσο έντεχνα το όνειρο έκρυψε το πραγματικό νόημα προκειμένου και να μην ξυπνήσει τον ονειρευόμενο με την αλήθεια που μπορεί να είναι φοβιστική αλλά και να του περάσει εμμέσως το μήνυμα που κρύβεται πίσω από την ονειρική εικόνα. Οπότε είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας να βλέπουμε τα όνειρά σας. Το πρώτο είναι η θεραπευτική σχέση. Το δεύτερο είναι η ονειρική διαδικασία. Και το τρίτο είναι το άφημα. Αφήνεται κανείς να μιλήσει για όσα του έρχονται εκείνη την ώρα της συνεδρίας στο μυαλό. Ας δούμε και αυτό τον παράγοντα.

Ψυχοθεραπεία Πως Γινεται

psychathina-8-300x209 Ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεια Πως Γινεται χοθεραπεια

Ψυχοθεραπεία Πως Γινεται

 

 

Το άφημα. Μιλάμε ελεύθερα στην θεραπεία

Το να μιλάς ελεύθερα δεν είναι απλό. Οι άμυνες που έχουμε μέσα μας δεν μας αφήνουν να πούμε όσα θέλουμε όπως τα θέλουμε και όταν τα θέλουμε. Θέλει κανείς να βγάλει μίσος αλλά το κρύβει. Και είναι και φυσιολογικό. Δεν βγάζεις τον πραγματικό σου εαυτό έξω. Αυτή θα ήταν νευρωτική συμπεριφορά. Κρύβουμε τα πραγματικά μας αισθήματα αλλιώς θα σκοτωνόμαστε όλη μέρα. Μπορώ να δεχτώ από έναν φίλο μου να μου πεί ότι του αρέσει η γυναίκα μου ερωτικά; Θα σκοτωθούμε. Μπορώ να λέω στον κάθένα που με εκνεύρισε πόσο τον μισώ; Μπορώ να κάνω κάτι για να του δείξω ότι δεν τον συμπαθώ και ότι δεν θα μείνω αμέτοχος και θα απαντήσω σε αυτό που έκανε ή είπε, αλλά θα το κάνω έμμεσα. Έτσι κρατώνται κάποιες ισορροπίες. Ωστόσο μέσα μας πρέπει να είμαστε ενήμεροι για τα πραγματικά αισθήματά μας και να μπορούμε να αντιδράσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τα καταπνίξουμε. Ούτε το να καταπνίγεις κάνει καλό, ούτε το να λες άμεσα τα πραγματικά σου αισθήματα. Στην θεραπεία το κάνουμε αυτό για να μπορέσουμε να καταλάβουμε πως αισθανόμαστε και τι δεν πάει καλά. Αλλιώς δεν λες στη γυναίκα σου ότι πήγες με άλλη, είναι σα να τη σκοτώνεις. Ούτε στον άντρα σου ότι πήγες με άλλον. 92% των αντρών απατούν και 70% των γυναικών σήμερα. Αν η σχέση που έχεις είναι καλή δεν το ρισκάρεις κανονικά. Αλλά αν το κάνεις, το κάνεις με τέτοιο τρόπο που να μην πληγωθεί κανείς και να μην χαλάσει η σχέση. Δεν τα λέμα λοιπόν όλα στην καθημερινή μας ζωή. Στην θεραπεία όμως που υπάρχουν όλες οι συνθήκες για να τα δούμε βαθιά, να δούμε τις πηγές των αισθημάτων, τα πληγώματα, τα τραύματα, τις επιθυμίες και τα κρυμμένα αισθήματα, εκεί μιλάμε ελεύθερα. Ακόμα κι όταν υπάρχουν αντιστάσεις. Ακόμα κι όταν φοβόμαστε, ντρεπόμαστε, νιώθουμε ενοχές ή οτιδήποτε άλλο. Δεν λογοκρίνουμε αυτά που μας έρχονται. Βοηθάω κι εγώ σε αυτό. Είμαι εκεί για να σας δείξω το δρόμο.

Ψυχοθεραπεία Πως Γινεται

Ψυχοθεραπεία Πως Γινεται

Είναι θεραπεία συναισθηματική. Όχι λογική

Στην ψυχοθεραπεία κοιτάζουμε την συναισθηματική μας ζωή. Δεν κοιτάζουμε λογικά τα πράγματα. Βλέπουμε τί είναι κρυμμένο κάτω από τη λογική. Έτσι με αυτό τον τρόπο και με όλα αυτά τα βοηθητικά εργαλεία που περιέγραψα,  την ανάλυση της θεραπευτικής σχέσης, την επεξεργασία της ονειρικής διαδικασίας και τον ελεύθερο συνειρμό (το άφημα), πλησιάζουμε στον ασυνείδητο κόσμο. Εκεί που δεν υπάρχει χρόνος και που κυριαρχεί η επιθυμία. Όλοι όσοι έχουν μπει σε μια σωστή ψυχοθεραπεία, ξέρουν πως με τον καιρό μπορούν να απολαμβάνουν και τα οφέλη του πολιτισμού και να μην καταπιέζουν τα αισθήματά τους. Κάνουν καλύτερες σχέσεις, με πραγματικά αισθήματα, μοιράζονται τη ζωή, ζουν τη στιγμή και ξέρουν πως η ευτυχία είναι καθημερινά κοντά μας και δεν χρειάζεται να την κυνηγήσουμε. Είναι μια λυτρωτική σχέση η ψυχοθεραπεία όπου βλέπουμε όλο και καλύτερα τον εαυτό μας. Έτσι δεν περνάμε τα προβλήματά μας στα παιδιά μας ούτε στους συντρόφους μας. Χρειάζεται βέβαια κόπος για να τα πετύχουμε όλα αυτά και μακροχρόνια δουλειά αλλά η ζωή αποκτά πιο πραγματική διάσταση, νόημα. Κι ας είναι μικρή, κι ας είναι κάποτε πικρή. Αξίζει τον κόπο να την ζήσει κανείς ολοκληρωμένα και να δρέψει όλους τους καρπούς που έχει να προσφέρει.

Ψυχοθεραπεία Πως Γινεται

imagesVKO4D7Y8 Ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεια Πως Γινεται

Ψυχοθεραπεία Πως Γινεται

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Υποχονδρία

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά ότι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr

Ψυχοθεραπεια Πως Γινεται


    Πατεράκης Μιχάλης
    Ψυχολόγος Αθήνα
    Κολωνάκι

    Ψυχοθεραπευτής


      PATERAKIS MIXALIS
      Psychologist Athens
      Kolonaki

      Psychotherapist