Διαζυγιο Ζευγαρι Ψυχοθεραπεια

Θεραπεία Ζεύγους

Διαζυγιο Ζευγαρι Ψυχοθεραπεια

Διαζυγιο Ζευγαρι Ψυχοθεραπεια 700 467 Πατεράκης Μιχάλης
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Διαζυγιο Ζευγαρι Ψυχοθεραπεια: Πολλές φορές οι ανθρώπινες σχέσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο. Αυτό δεν είναι παράλογο. Είναι μάλλον φυσιολογικό όσο παράδοξο κι αν σας φαίνεται. Δείτε γύρω τους ανθρώπους. Τί σχέσεις έχουν; Είναι ευχαριστημένοι; Πως συμπεριφέρονται; Υπολογίστε ποια είναι η ιστορία τους σε αυτή τη ζωή. Ποια ή πορεία τους. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Όλοι μας έξω είμαστε οι καλύτεροι. Παρουσιάζουμε τον καλύτερό μας εαυτό όταν πρόκειται για σχέσεις που δεν είναι στενές. Στις πραγματικά βαθιές σχέσεις όμως, εκεί που ζητάμε να βρούμε αγάπη, εκεί που οι επιθυμίες μας βρίσκουν καταφύγιο, εκεί που υπάρχει δεσμός, εκεί είναι που φαίνεται ο πραγματικός εαυτός μας. Κι εκεί δεν υπάρχει τελειότητα. Πέφτουν οι μάσκες. Είναι το ίδιο με τον εραστή που δείχνει τον καλύτερο εαυτό του στην ερωμένη του δυο φορές την εβδομάδα. Όλοι υποκρινόμαστε έξω. Έχουμε άμυνες. Δεν δείχνουμε το πραγματικό πρόσωπο. Αλλά αυτό που δείχνουμε έξω, αν το αναλύσουμε θα οδηγηθούμε σύντομα στην αλήθεια. Και η αλήθεια δεν είναι εύκολη, πονάει, φέρνει προβληματισμό. Άπαξ και βρεις μία από τις αλήθειες, μετά είσαι αναγκασμένος να βρεις και τις υπόλοιπες. Κι αν αρνιέσαι συνεχώς να ψάξεις, τότε θα έρθουν τα συμπτώματα να σου υπενθυμίσουν ότι δεν μπορείς να τα αγνοείς. Τα συμπτώματα, οι κακές σχέσεις, οι εκρήξεις, οι ενοχές, η υπερβολική ντροπή, ο φόβος αφανισμού, η καταπίεση του θυμού, η κατάθλιψη, το άγχος που δεν φαίνεται να έχει λόγο αλλά έρχεται και επανέρχεται. Από που προέρχονται όλα αυτά και δεν αφήνουν σε ησυχία τον ψυχισμό; Καταλαβαίνετε πόσο μπερδεμένα γίνονται τα πράγματα όταν πρόκειται για ζευγάρια.

Διαζυγιο Ζευγαρι Ψυχοθεραπεια

imagesE6J64SI5 Διαζυγιο Ζευγαρι Ψυχοθεραπεια

Διαζυγιο Ζευγαρι Ψυχοθεραπεια Διαζυγιο Ζευγαρι Ψυχοθεραπεια

Διαζυγιο Ζευγαρι Ψυχοθεραπεια

Οι Καλές Σχέσεις

Οι άνθρωποι κάνουν σχέσεις γιατί δεν αντέχουν τη μοναξιά. Και παιδιά για να διαιωνιστούν επειδή φοβούνται το θάνατο. Δεν κάνει κανείς σχέση λοιπόν για τον άλλο αλλά για τον εαυτό του. Για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του. Αυτό είναι φυσιολογικό αλλά δεν φτάνει. Κανείς δεν βλέπει την σχέση. Για να συνεννοηθούν δυο άνθρωποι θα πρέπει είτε να έχουν:

1. έντονα συμπληρωματικά στοιχεία
2. είτε να είναι αρκετά όμοιοι

Στην πρώτη περίπτωση συμπεριλαμβάνονται οι σχέσεις στις οποίες υπάρχει μια διάθεση να δώσεις στον άλλο πράγματα που δεν έχει και να πάρεις πράγματα που δεν έχεις. Αυτή η διάθεση έχει ένα χαρακτήρα μοιρασιάς, μια συνεργατική διάσταση. Στην άλλη κατηγορία ανήκουν οι σχέσεις οι οποίες συνάπτονται μεταξύ ανθρώπων που μπορεί να έχουν κοινά χαρακτηριστικά, κοινές επιδιώξεις, κάπως κοινή αντίληψη για τη ζωή και τον κόσμο. Αυτές οι δύο κατηγορίες σχέσεων βλέπουμε ότι συνήθως είναι μακροχρόνιες και σχετικά ευχάριστες. Πρόκειται για σχέσεις οι οποίες δεν έχουν σημαντικούς λόγους να συγκρούονται έντονα. Δεν τους ενδιαφέρουν οι αντιθέσεις αλλά η συμπόρευση, τα κοινά σχέδια και η άντληση απόλαυσης από τη ζωή. Αυτό δεν σημαίνει ότι ζουν σε ένα μαγικό σύννεφο. Σε γενικές γραμμές όμως μπορούν να αντιμετωπίζουν τα γεγονότα και τις ιδιοτροπίες της ζωής με κάποια συναίνεση.

Διαζυγιο Ζευγαρι Ψυχοθεραπεια

Διαζυγιο Ζευγαρι Ψυχοθεραπεια

Οπότε συνήθως οι άνθρωποι που αποτελούν αυτά τα ζευγάρια είναι κάπως ώριμοι ή έχουν μεγαλώσει χωρίς μεγάλες εσωτερικές συγκρούσεις, ως παιδιά ήταν ζωηρά και διοχέτευαν τις ορμές τους στα κατάλληλα κανάλια για την περίοδο ανάπτυξης που περνούσαν και μπόρεσαν να κλείσουν τους βασικούς προβληματισμούς της παιδικής ζωής τους αρκετά ομαλά. Για να γίνει αυτό σημαίνει ότι είχαν και οι ίδιοι γονείς που κι εκείνοι ήταν κάπως έτσι και που προστάτεψαν τα παιδιά τους, δεν τα καταπίεσαν παρόλες τις ιδιομορφίες και τις απαιτήσεις οι οποίες προκύπτουν από τον πολιτισμό, κατάφεραν να θέσουν ασφαλή πλαίσια προφυλαγμένα με όρια που δεν ήταν αυστηρά και που και οι ίδιοι αυτοί γονείς ήταν άνθρωποι χωρίς μεγάλες εσωτερικές συγκρούσεις. Αυτά είναι λίγο γενικά αλλά ισχύουν. Ωστόσο για να μην φανεί ότι αυτό αποτελεί και καμμιά ισχυρή πλειοψηφία, σας λέω ότι μόλις και μετά βίας ένα 10% των σχέσεων παγκοσμίως ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Πριν λοιπόν προχωρήσουμε, θα πρέπει να δεχτούμε ότι το 90% των ζευγαριών δεν ζεί, δεν διαβιώνει, δεν συμπεριφέρεται και δεν μεγαλώνει τα παιδιά του με αυτό τον τρόπο που γενικά προκύπτει από αυτό το πλαίσιο το οποίο μόλις περιέγραψα. Ας δούμε λοιπόν το 90%.

Διαζυγιο Ζευγαρι Ψυχοθεραπεια

imagesYWOQ3BCI Διαζυγιο Ζευγαρι Ψυχοθεραπεια

Διαζυγιο Ζευγαρι Ψυχοθεραπεια Διαζυγιο Ζευγαρι Ψυχοθεραπεια

Διαζυγιο Ζευγαρι Ψυχοθεραπεια

Οι Προβληματικές Σχέσεις

Πέρα από τις συμπληρωματικές και τις ομοιοματικές καταστάσεις οι οποίες αποτελούν τον ομαλό πυρήνα των ώριμων σχέσεων, υπάρχουν και οι σχέσεις οι οποίες γίνονται με τρόπο αντιθετικό. Αυτό είναι το πενήντα τοις εκατό. Αυτές οι σχέσεις είναι οι λεγόμενες «νευρωτικές». Είναι οι σχέσεις που ξεκινούν από τον τρελό έρωτα και αυτό είναι το πρώτο σημάδι της νεύρωσης. Ο τρελός έρωτας είναι ανώριμο χαρακτηριστικό και ξέρω πως πολλοί και πολλές από εσάς δυσαρεστούνται από αυτή τη δήλωση γιατί είναι σα να λέω μην ερωτευτείτε. Αλλά δεν λέω αυτό. Θα ερωτευτείς τρελά είσαι ανώριμος. Ποιος είναι ο ανώριμος; Εκείνος που δεν βλέπει καθόλου τον άλλο αλλά βλέπει μόνο τον εαυτό του. Εκεί νομίζεις ότι ο άλλος είναι σαν κι εσένα. Περιμένεις να σε φροντίσει, να σε νοιαστεί, να σε κανακέψει. Δεν βλέπεις τις δικές του ανάγκες. Είσαι χαμένος, όπως ήσουν όταν ήσουν μωρό, στην αγκαλιά μιας γυναίκας την οποία δεν ήξερες. Οπότε όλοι είμαστε ανώριμοι όσο δεν γνωρίζουμε τον εαυτό μας. Πάμε και ζητάμε από τον άλλο να μας συμπεριφερθεί σαν μαμά. Αλλά κι ο άλλος έχει κι εκείνος ανάγκες. Δεν σε φροντίζει όπως θα ήθελες. «Δεν είσαι όπως σε έχω στο μυαλό μου» αναφωνεί ο τρελά ερωτευμένος μετά από κανένα οχτάμηνο. Μα γιατί να είναι όπως τον θέλεις; Είναι όπως είναι. Απλά εσύ δεν τον βλέπεις. Γιαυτό και ο έρωτας είναι τυφλός. Ο ωριμότερος άνθρωπος, αναγνωρίζει ότι δεν είσαι όπως θα τον ήθελε και προσπαθεί να δει αν ταιριάζει μαζί του. Συνεχίζει να ζεί κανονικά, δεν αλλάζει δραστικά τη συμπεριφορά του, δίνει χρόνο να συμβούν πράγματα, δεν βιάζεται, μαθαίνει από τον άλλο, ανέχεται, προσπαθεί να καταλάβει την άλλη πλευρά. Επειδή ο έρωτας είναι έρωτας και χάνεις για λίγο την πραγματικότητα, και ο ωριμότερος άνθρωπος θα χαθεί. Αλλά σύντομα θα ξαναβρεί την επαφή με τον κόσμο. Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως δεν είναι ώριμοι. Χρειάζεται να καταβληθεί πολλή προσπάθεια και να είναι αρκετά καλά μέσα του κανείς προκειμένου να μπορέσει να δει και τον άλλο. Αλλιώς θα κάνεις νευρωτική σχέση. Δηλαδή αντιθετική. Θα βρεις κάποιον/α που δεν μπορεί να σε καταλάβει, δεν μπορείτε να συννενοηθείτε, δεν υπάρχει τρόπος να ακούσει ο ένας τον άλλο, και σύντομα η σχέση θα καταρρεύσει, θα διαλυθεί. Πόσοι και πόσοι έρωτες κρατάνε για ένα δύο μήνες και καταρρέουν. Και πόσοι γάμοι φτιάχνονται σε αυτές τις βάσεις και χαλάνε ενώ βέβαια υπάρχουν και παιδιά που ταλαιπωρούνται για χρόνια και τελικά χαλάει και η δική τους ζωή. Υπάρχουν και οι οικογένειες που νομίζουν ότι είναι καλά αλλά βασίζονται στην καταπίεση, στην υποκρισία και στον κρυμμένο θυμό. Όμως τα προβλήματα φαίνονται αργά ή γρήγορα και έρχονται στην επιφάνεια.

Διαζυγιο Ζευγαρι Ψυχοθεραπεια

relationship-tips-happy-couples-300x225 Διαζυγιο Ζευγαρι Ψυχοθεραπεια

Διαζυγιο Ζευγαρι Ψυχοθεραπεια

Διαζυγιο Ζευγαρι Ψυχοθεραπεια

Θεραπεία Ζευγαριών

Η θεραπεία ζευγαριών αναγνωρίζει ότι μπορεί οι άνθρωποι να μην είναι συμπληρωματικοί ή ομοιωματικοί αλλά να είναι αντιθετικοί. Να είναι σε τέλεια αντιδιαστολή οι χαρακτήρες τους. Αυτό μπορεί να φέρει πολλά προβλήματα αλλά τα βλέπουμε στη θεραπεία. Δηλαδή με απλά λόγια βλέπουμε τη σχέση. Και την βλέπουμε με δύο τρόπους:

1. Ο ένας τρόπος είναι να δούμε τα όσα συμβαίνουν ανάμεσα στο ζευγάρι με σκοπό να καταλάβουμε τι συναίσθημα επικρατεί και
2. Ο δεύτερος τρόπος είναι να δούμε πως αισθάνεται το κάθε μέλος του ζευγαριού απέναντι στη φιγούρα του θεραπευτή.

Επανασύνδεση Πριν Το Διαζύγιο – Ζευγάρι Σε Διάσταση Αυτά προϋποθέτουν ότι το ζευγάρι έχει αποφασίσει να κάνει προσπάθεια για την σχέση. Αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τη σχέση ή αν θεωρεί κανείς ότι καμία προσπάθεια δεν θα φέρει αποτέλεσμα, τότε δεν υπάρχει λόγος για θεραπεία. Αν όμως έχουν αναπτυχθεί αισθήματα ενδιαφέροντος για τον άλλο, αν υπάρχει δηλαδή έγνοια, τότε μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει πιο βαθιά και να επιφέρουμε αλλαγές με τρόπο σταδιακό.

Διαζυγιο Ζευγαρι Ψυχοθεραπεια

untitled Διαζυγιο Ζευγαρι Ψυχοθεραπεια

Διαζυγιο Ζευγαρι Ψυχοθεραπεια

Διαζυγιο Ζευγαρι Ψυχοθεραπεια

*απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Κρίση Πανικού

Δείτε επίσης: Αγοραφοβία

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι (δίπλ α στον Ευαγγελισμό)
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr

 


  Πατεράκης Μιχάλης
  Ψυχολόγος Αθήνα
  Κολωνάκι

  Ψυχοθεραπευτής


   PATERAKIS MIXALIS
   Psychologist Athens
   Kolonaki

   Psychotherapist