Πανικος Φοβος Εμμονες: Η διαταραχή πανικού (πανικός) είχε πάντα μεγάλα ποσοστά στην Ελλάδα. Σήμερα έχει ακόμα πιο αυξημένα ποσοστά και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Βασικός λόγος αυτής της αύξησης είναι το γεγονός ότι στον πρώτο χρόνο ζωής δεν υπάρχει μία σταθερή φιγούρα φροντίδας για το παιδί ή η φιγούρα αυτή δεν είναι διαθέσιμη σε αυτό το κρίσιμο διάστημα. Μία τέτοια φιγούρα είναι απαραίτητη για την ομαλή ψυχολογική ανάπτυξη και για την διαμόρφωση μιας προσωπικότητας την οποία δεν θα χαρακτηρίζει στην ενήλικη ζωή ο πανικός.
Πανικος Φοβος Εμμονες
Πανικος Φοβος Εμμονες Τι είναι ο πανικός;
Ο πανικός είναι η έκφραση μιας ψυχολογικής πλευράς του ανθρώπου. Αυτή η πλευρά είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον φόβο απώλειας της ζωής του. Ο πανικός σε πολλές περιπτώσεις συνυπάρχει μαζί με αγοραφοβία.
Πανικος Φοβος Εμμονες Ποια είναι τα συμπτώματα για τον πανικό;
Τα συμπτώματα ενός επεισοδίου που το χαρακτηρίζει ο πανικός (κρίση πανικού) είναι τα παρακάτω:
1. αίσθημα παλμών
2. καρδιά που «σφυροκοπά» ή
3. επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού
4. εφίδρωση
5. τρεμούλα ή
6. έντονος τρόμος
7. αίσθημα λαχανιάσματος ή ασφυξίας
8. αίσθημα πνιγμονής
9. πόνος ή δυσφορία στο στήθος
10. ναυτία ή κοιλιακή ενόχληση-αίσθημα ζάλης,
11. αστάθεια ή τάση λιποθυμίας
12. αποπραγματοποίηση (αίσθημα μη πραγματικού) ή αποπροσωποποίηση (αίσθηση απόσπασης από τον εαυτό)
13. φόβος απώλειας του ελέγχου ή απώλειας του λογικού
14. φόβος θανάτου
15. παραισθησίες (μούδιασμα ή μυρμηγκιάσματα)
16. ρίγη ή εξάψεις
Όταν 4 ή περισσότερα εμφανίστηκαν αιφνίδια και κορυφώθηκαν μέσα σε 10 λεπτά της ώρας τότε πρόκειται για διαταραχή πανικού.
Πανικος Φοβος Εμμονες
Πανικος Φοβος Εμμονες
Πανικος Φοβος Εμμονες Πως αντιμετωπίζεται ο πανικός;
Η κυρίως θεραπεία για τον πανικό είναι η ψυχοθεραπεία. Η ψυχαναλυτικού τύπου θεραπεία πιο συγκεκριμένα είναι η καταλληλότερη μέθοδος. Ο λόγος είναι ότι αυτού του είδους η θεραπεία φτάνει μέχρι την ρίζα η οποία ουσιαστικά γέννησε το πρόβλημα. Με άλλα λόγια μέσω αυτής της θεραπείας το άτομο φτάνει να συνειδητοποιήσει τις αιτίες και τα συναισθήματα τα οποία οδήγησαν στο να δημιουργούν πανικό.
Πανικος Φοβος Εμμονες
Πανικος Φοβος Εμμονες Φοβία – Φοβίες
Πανικος Φοβος Εμμονες Τι είναι η φοβία – φοβίες;
Οι φοβίες αποτελούν μια παθολογική οντότητα με σημαντική ενόχληση στους ανθρώπους οι οποίοι την βιώνουν. Σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύονται από άγχος και κατάθλιψη και εμπλοκή με το αλκοόλ και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συνδρόμου το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει και κάποιου είδους εντονότερη καχυποψία. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις υπάρχουν φόβοι επίθεσης οπότε τα άτομα αυτά τείνουν να φέρονται αμυντικά αλλά σε κάθε περίπτωση τα άτομα με φοβίες τείνουν να αποφεύγουν δραστηριότητες οι οποίες είναι κατά την γνώμη τους πιθανό να τους φέρουν αντιμέτωπους με αυτούς τους φόβους. Η αγοραφοβία είναι ένα κοινό είδος φοβίας και αφορά τον φόβο πλησιάσματος με άλλους ανθρώπους η απλής συνύπαρξης με άλλους ανθρώπους στον ίδιο χώρο. Επίσης υπάρχουν και ειδικές φοβίες τις οποίες αναπτύσσουν τα επιρρεπής σε φοβίες άτομα, όπως π.χ. ο φόβος για τα αεροπλάνα κτλ.
Πανικος Φοβος Εμμονες
Θεραπευτική αντιμετώπιση για την φοβία – φοβίες
Οι φοβίες μπορούν να θεραπευτούν με ψυχοθεραπεία μακροχρόνια. Οι βραχείες παρεμβάσεις έχουν προσωρινά αποτελέσματα και δεν συνίστανται. Ο ασθενής είναι καλό να μπει σε ψυχοθεραπεία τουλάχιστον μια φορά εβδομαδιαίως ούτως ώστε να μπορέσει να δουλέψει συστηματικά με τον θεραπευτή με σκοπό να κατανοήσει με τον καιρό και να συνειδητοποιήσει σταδιακά όλα εκείνα τα απωθημένα συναισθήματα και αναπαραστάσεις οι οποίες δημιουργούν συντηρούν και αυξάνουν την φοβική συμπεριφορά και το γενικότερο φοβικό πλαίσιο.
Πανικος Φοβος Εμμονες
Τα κοινά της φοβίας, του πανικού και της ιδεοληψίας
Υπάρχει εδώ ένα πλαίσιο που είναι κοινό. Αυτό που είναι ασυνείδητο, που δεν το γνωρίζουμε, λειτουργεί μέσα μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Όπως σε σωματικό επίπεδο δεν καταλαβαίνουμε ότι λειτουργεί αυτή τη στιγμή το συκώτι μας, τα νεφρά μας κτλ. Αφού λειτουργεί λοιπόν αυτό το ασυνείδητο στοιχείο που κρύβει μέσα του συναισθήματα, σημαίνει ότι φέρνει μαζί του και κάποιες συνέπειες. Θα εκφραστεί. Επειδή δεν του επιτρέπουμε όμως να εκφραστεί, εκείνο βγαίνει με τη μορφή είτε του φόβου όταν τα συναισθήματα είναι έντονα (φοβία), είτε με τη μορφή του πανικού όταν έρχεται ξαφνικά στη συνείδηση, είτε με τη μορφή μιας επανερχόμενης ενοχλητικής σκέψης που έρχεται και επανέρχεται ξανά και ξανά. Οπότε φοβίες, διαταραχή πανικού και ιδεοψυχαναγκστική συμπεριφορά σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό συσχετίζονται μεταξύ τους και εκφράζονται ανάλογα με την ένταση που εμπεριέχουν. Αλλά το βασικό είναι ότι έχουν την ίδια αιτιολογία. Ασυνείδητα αισθήματα της παιδικής ζωής που είναι ενεργά μέσα μας αλλά τα διώχνουμε γιατί κρύβουν πόνο ή συναισθηματική ένταση.
Πανικος Φοβος Εμμονες
Πανικος Φοβος Εμμονες Οι ασυνείδητες ρίζες
Αυτές οι ασυνείδητες ρίζες μπορεί να μην έχουν κλαδιά στη συνείδηση, αλλά στην ψυχοθεραπεία μεγαλώνουμε αυτά τα κλαδιά και βγάζουν καρπούς. Δηλαδή οι καρποί είναι ότι αρχίζουμε και βλέπουμε καθαρότερα πως αισθανόμαστε μέσα μας. Αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε γιατί έχουμε ντροπή, ενοχή και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αυτά είναι άμυνες που φτιάχνουμε για να κρύψουμε τις έντονες επιθυμίες της παιδικής ηλικίας. Ποιες είναι αυτές; Μα ασφαλώς είναι η ζήλεια προς τα αδέρφια, η σεξουαλικότητα, και η επιθυμία να μας θέλει ο εκπρόσωπος του άλλου φύλου. Εκεί υπάρχουν αισθήματα που δεν τα θυμόμαστε στην ενήλικη ζωή αλλά συνεχίζουν να δρουν. Μια γυναίκα πάει μόνο με παντρεμένους επαναλαμβάνοντας την επιθυμία της να αρπάξει τον πατέρα από την μητέρα της. Μόλις ο παντρεμένος χωρίσει, τον παρατάει γιατί δεν έχει πια κανέναν ενδιαφέρον. Αυτά είναι αισθήματα της παιδικής ζωής που μπαίνουν στις ενήλικες σχέσεις χωρίς να τα καταλαβαίνουμε. Ένας άντρας στις σχέσεις του φέρεται βίαια στις γυναίκες επαναλαμβάνοντας τον θυμό του προς τη μητέρα του που πήγαινε με τον πατέρα του και τον αγνοούσε. Κάθε μέρα βλέπουμε αυτά τα πράγματα στη θεραπεία. Βγαίνουν στην θεραπευτική σχέση με τον καιρό και ο θεραπευτής επιστρέφει τα αισθήματα αυτά στον θεραπευόμενο με μια ωριμότερη στάση από αυτή που είχε η μητέρα του όταν ήταν παιδί. Στην συνειδητή ζωή όμως δεν τα ξέρει αυτά. Απλώς είναι θυμωμένος μέσα του με τη μητέρα του και το επαναλαμβάνει βρίσκοντας διάφορες αιτίες, διάφορες δικαιολογίες που τις πιστεύει. Τα ίδια συμβαίνουν σε όλες τις καταστάσεις με τη διαφορά ότι έχουν συμβεί σε διαφορετικά αναπτυξιακά στάδια του ψυχισμού οπότε έχουν και διαφορετικές συνέπειες. Και στις φοβίες, και στις κρίσεις πανικού και στις ιδεοληπτικές και ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, προσπαθεί κανείς να ελέγξει αισθήματα τα οποία είναι μέσα του αλλά δεν τα γνωρίζει. Όταν αρχίζει και τα μαθαίνει, αλλάζει μέσα του και κατευθύνεται προς υγιέστερες συμπεριφορές και σχέσεις. Η θεραπεία λοιπόν είναι μία προσπάθεια να μάθει κανείς τον εαυτό του καλύτερα βιώνοντας τα πραγματικά του αισθήματα μέσα στον θεραπευτικό χώρο.
Πανικος Φοβος Εμμονες
*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα.
Δείτε επίσης: Σύμβουλος Γάμου
Δείτε επίσης: Σχέσεις Ανθρώπων
Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.
Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University Of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι Κατόπιν Ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr
Ψυχολογος Ψυχοθεραπευτης
“θεραπεία σημαίνει η προσπάθεια να καταλάβει κανείς τον εαυτό του. Να τον κατανοήσει. Να μάθει γιατί μισεί, γιατί έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, γιατί δεν μπορεί να αγαπήσει, με λίγα λόγια να δει από που προέρχονται όλα αυτά…”
Για οτιδήποτε ψυχολογικό σας απασχολεί, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε. Υπάρχει λύση σε κάθε πρόβλημα απλώς χρειάζεται να δούμε λίγο εσάς.
Psychologist Psychotherapist
“healing means trying to understand oneself. To understand him. To find out why he hates, why he has low self-esteem, why he can’t love, in short to see where all this comes from…”
For anything psychological that concerns you, do not hesitate to contact. There is a solution to every problem we just need to see a little of you.