Εξάρτηση Μάνας Από Κόρη

Μάνα Κόρη

Εξάρτηση Μάνας Από Κόρη

Εξάρτηση Μάνας Από Κόρη 800 533 Πατεράκης Μιχάλης
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Μητέρα Κόρη – Διερωτήσεις – Εξάρτηση Μάνας Από Κόρη

Τι μπορώ να κάνω για να καλυτερεύσω την σχέση μου με την κόρη μου; Τί μπορώ να κάνω για να έρθω πιο κοντά στην μητέρα μου; Δε με καταλαβαίνει. Πως θα βρω ένα τρόπο να την πληγώσω; Ναι, να την πληγώσω γιατί δε με ακούει. Τι να κάνω για να της το δείξω;
Αυτές είναι κάποιες από τις εσωτερικές συνειδητές και άλλοτε ασυνείδητες διερωτήσεις της μητέρας και της κόρης μέσα στην οικογένεια. Η σχέση μητέρας – κόρης στην οικογένεια είναι περίπλοκη. Περίπλοκη γιατί άλλες φορές γίνεται θυελλώδης και άλλες φορές τρυφερή. Αυτές οι εναλλαγές άλλοτε κάνουν την σχέση πιο απόμακρη κι άλλοτε πιο ζεστή. Τί είναι όμως αυτή η περιβόητη Εξάρτηση Μάνας Από Κόρη και γιατί όμως δεν είναι εύκολη μια πιο ισορροπημένη σχέση μεταξύ τους;

-ΚΟΡΗ-3-300x214 Εξάρτηση Μάνας Από Κόρη

Εξάρτηση Μάνας Από Κόρη

Η μητέρα ως πρότυπο – Εξάρτηση Μάνας Από Κόρη

Η μητέρα θέλει να είναι το πρότυπο για την κόρη της. Θέλει η κόρη της να είναι σαν κι αυτήν γιατί είναι η συνέχειά της. Και η κόρη θέλει να γίνει σαν την μητέρα της χωρίς όμως να χάσει την δική της ιδιοσυγκρασία, τον δικό της τρόπο να βλέπει τα πράγματα και τη ζωή της. Όσο μεγαλώνει ένα κορίτσι και προχωράει στην εφηβεία, τόσο περισσότερο θέλει να γίνεται ένα αυτόνομο άτομο. Έχει βέβαια πάντοτε ανάγκη τη μητέρα της. Τη βοήθειά της. Την παρουσία της. Όμως έχει ανάγκη να μπορεί να αναπτύσσει και την δική της ματιά.

 

 

Ο ανταγωνισμός της μητέρας – Εξάρτηση Μάνας Από Κόρη

Αν η μητέρα προσπαθεί να επιβάλλεται επάνω στην κόρη, αν είναι επικριτική, απόμακρη ή αδιάφορη όσον αφορά στα ενδιαφέροντα της κόρης της, τόσο θα δημιουργούνται προβληματισμοί στην σχέση. Κι αυτό, είναι ασφαλώς αλήθεια ότι συμβαίνει στην οικογένεια. Οι μητέρες έχουν την τάση να επιβάλλονται στις κόρες τους. Ή για να το πούμε αλλιώς, να τις ανταγωνίζονται. Και ομολογουμένως είναι εφευρετικότατες στο πώς το κάνουν αυτό. Ύπουλα και παθητικό-επιθετικά. Έτσι που να μην γίνεται εύκολα αντιληπτή η επίθεση. Για ποιο λόγο συμπεριφέρονται έτσι; Θα αναρωτιέστε. Ένας είναι ο λόγος. Ανταγωνισμός.

-ΚΟΡΗ-4-300x165 Εξάρτηση Μάνας Από Κόρη

Εξάρτηση Μάνας Από Κόρη

Οι λόγοι του ανταγωνισμού – Εξάρτηση Μάνας Από Κόρη

Οι λόγοι του ανταγωνισμού μπορεί να είναι διάφοροι. Ένας λόγος μπορεί να είναι η ζήλεια προς την νεότερη και ομορφότερη γυναίκα-κόρη. Ένας άλλος μπορεί να είναι η επαγγελματική επιτυχία που δεν είχε η μητέρα και που η κόρη σήμερα έχει καταφέρει να έχει. Ένας άλλος λόγος είναι ότι ο πατέρας είναι πολύ δεμένος με την κόρη οπότε η μητέρα νιώθει παραμελημένη. Αυτοί και πολλοί άλλοι μπορεί να είναι οι λόγοι αλλά ο βασικός πυρήνας είναι πάντοτε η αίσθηση του φόβου από την πλευρά της μητέρας ότι η κόρη της θα την αποκαθηλώσει δηλαδή ότι θα την ρίξει από τον θρόνο της.

-ΚΟΡΗ-8-300x207 Εξάρτηση Μάνας Από Κόρη

Εξάρτηση Μάνας Από Κόρη

Αμφίπλευρος ανταγωνισμός – Εξάρτηση Μάνας Από Κόρη

Δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο ανταγωνισμός οφείλεται αποκλειστικά στην μητέρα, διότι και η κόρη της από την άλλη πλευρά έχει τις δικές της ευθύνες. Η κόρη χρειάζεται συναισθηματικά πάρα πολύ την μητέρα της. Ξέρει πως οτιδήποτε κι αν της συμβεί μπορεί να τρέξει σε εκείνην. Ξέρει ότι μπορεί να την εμπιστευτεί. Ξέρει πως ότι κι αν της τύχει έχει κάπου να απευθυνθεί. Όμως από την άλλη μεριά δεν μπορούμε να παραλείψουμε το σημαντικό γεγονός ότι διεκδικεί την τρυφερότητα και από τον πατέρα της ο οποίος θα αποτελέσει και το βασικό πρότυπο του αυριανού άνδρα της. Ο ανταγωνισμός λοιπόν «υποσκάπτεται» και από εκείνην και δεν είναι μονόπλευρος. Έτσι με το χρόνο, δημιουργείται σιγά σιγά ένα «κλίμα» μεταξύ μητέρας – κόρης σε κάθε οικογένεια. Μια «ατμόσφαιρα». Όταν δε η κόρη αρχίζει και μπαίνει στην εφηβεία όπου και από σωματική άποψη υπάρχει «έκρηξη» των ορμονών αλλά και ψυχολογική έξαρση, τότε ξεκινά μια περίοδος όπου πολλές οικογένειες βιώνουν συγκρούσεις.

 

 

Μητέρα-κόρη σε μεγαλύτερες οικογένειες – Εξάρτηση Μάνας Από Κόρη

Αυτοί είναι μερικοί από τους βασικούς λόγους για τους οποίους δεν είναι τόσο εύκολο να υπάρξει μια πιο ισορροπημένη σχέση μεταξύ μητέρας – κόρης. Ασφαλώς θα καταλάβατε ότι μέχρι τώρα, χωρίς να το έχω διευκρινίσει, αναφερόμουν σε μία υποθετική οικογένεια η οποία αποτελείται από τρία μέλη: μητέρα – πατέρας – κόρη. Φανταστείτε πόσο πολυπλοκότερη γίνεται η σχέση μητέρας – κόρης εάν αναφερόμουν σε μία οικογένεια όπου υπάρχουν περισσότερες από μία κόρες ή όπου υπάρχουν και γιοι. Το ιδιαίτερο «σύστημα» των συμμαχιών, των συγκρούσεων και των ασυνείδητων εκφράσεων, αντιλαμβάνεστε ότι είναι μοναδικό σε κάθε οικογένεια. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει το περιθώριο να αναπτύξω σε αυτό το άρθρο πάρα πολλές λεπτομέρειες που αφορούν πολυπλοκότερα συστήματα οικογενειών με περισσότερα μέλη.

-ΚΟΡΗ-12-300x187 Εξάρτηση Μάνας Από Κόρη

Εξάρτηση Μάνας Από Κόρη

Η σχέση του ζευγαριού είναι βασική στις σχέσεις μεταξύ όλων των μελών της οικογένειας και στην Εξάρτηση Μάνας Από Κόρη

Κλείνοντας αυτό το άρθρο αναφορικά με την σχέση μητέρας – κόρης δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και σε έναν πολύ σημαντικό λόγο ο οποίος κατέχει ιδιαίτερη θέση μέσα στην οικογένεια και επηρεάζει όχι μόνο την σχέση της μητέρας με την κόρη της αλλά και όλες τις υπόλοιπες στο σύστημα που ονομάζεται οικογένεια. Υπάρχει λοιπόν κάτι που είναι ακόμα βαθύτερο και πιο δύσκολο. Και αυτό λέγεται: «η σχέση του ζευγαριού». Εάν η σχέση του ζευγαριού είναι αρκετά καλή τότε και τα φαινόμενα ζήλειας και ανταγωνισμού θα είναι πιο ήπια και πιο ισορροπημένα. Στην Ελλάδα οι σχέσεις των παντρεμένων ζευγαριών έχουν αρχίσει κάπως να καλυτερεύουν τα τελευταία χρόνια. Όμως μέχρι και πριν από είκοσι χρόνια δεν ήταν καλές. Θεωρούσαμε ότι ήταν καλές έτσι όπως πορεύονταν μέσα στο μικρόκοσμό μας και μέσα στα όρια του Ελλαδικού χώρου, όμως όχι μόνο δεν μπορούσαν να παράγουν ευχαρίστηση αλλά ήταν σε πάρα πολλές περιπτώσεις και κακοποιητικές για όλα τα μέλη της οικογένειας. Μιλάω για την συναισθηματική κακοποίηση χωρίς να ξεχνάω και τις περιπτώσεις σωματικής κακοποίησης. Σήμερα που οι άνθρωποι και στην Ελλάδα μορφώνονται περισσότερο και διερευνούν τον εαυτό τους περισσότερο, έχουν αρχίσει και μπορούν να έχουν περισσότερη και καλύτερη-ποιοτικότερη επικοινωνία με το σύντροφό τους άρα και με τα παιδιά τους. Η σχέση του ζευγαριού είναι το πολύτιμο δεδομένο που κρύβεται πίσω από κάθε θέμα που προκύπτει σε μια οικογένεια και θα πρέπει να την φροντίζουμε αυτή την σχέση ως «κόρη» οφθαλμού.

_4-1 Εξάρτηση Μάνας Από Κόρη

Εξάρτηση Μάνας Από Κόρη

Θεραπεία σημαίνει κατανόηση της σχέσης (και στην Εξάρτηση Μάνας Από Κόρη)

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μητέρα και κόρη προσέρχονται μαζί σε θεραπεία. Ζητούν βοήθεια μαζί. Εκεί βλέπουμε τα προβλήματα που έχει ο δεσμός αυτός και συνήθως υπάρχει μια προσπάθεια να ζούν μαζί, συμβιωτικά σχεδόν. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί η μητέρα δεν αφήνει την κόρη να μεγαλώσει και να φύγει, είτε γιατί η μικρή έχει αναπτύξει φόβους οι οποίοι για διάφορους λόγους την κρατούν δεμένη στην μητέρα της. Πολλές φορές συμβαίνουν και τα δύο και εκεί χρειάζεται να δούμε την σχέση και να βγει ο θυμός εκατέρωθεν. Αλλά αυτός είναι ο σκοπός της θεραπείας. Να νιώσει κανείς τα κρυμμένα αισθήματα και μέσα στο ασφαλές πλαίσιο να τα ζήσει στην ένταση που μεταφέρουν. Έτσι απελευθερώνεται η απωθημένη ορμή και η σχέση μαλακώνει, γίνεται πιο ανεκτική.

-ΚΟΡΗ-2-300x168 Εξάρτηση Μάνας Από Κόρη

Εξάρτηση Μάνας Από Κόρη

 

*απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Η Σπουδαιότητα Της Σταθερής Μητρικής Φιγούρας
Δείτε επίσης: Το Κράτημα

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr


  Πατεράκης Μιχάλης
  Ψυχολόγος Αθήνα
  Κολωνάκι

  Ψυχοθεραπευτής


   PATERAKIS MIXALIS
   Psychologist Athens
   Kolonaki

   Psychotherapist