Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

Ο ψεύτικος εαυτός

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια 5077 2535 Πατεράκης Μιχάλης
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά

Η ψυχολογία και πώς να είμαστε καλά

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια Άγχος, κατάθλιψη, κρίση πανικού, φοβίες, εμμονές, ψυχαναγκασμοί, υστερικότητα, ψυχώσεις, διαταραχές προσωπικότητας, ψυχογενής ανορεξία. Τί είναι όλα αυτά; Από πού προέρχονται; Κάθε μέρα τα ακούμε. Εκπομπές στην τηλεόραση, διαλέξεις, ημερίδες, τρόποι αντιμετώπισης. Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να είναι ισορροπημένος, να ευχαριστιέται τη ζωή του με έναν σύντροφο και να μεγαλώνει σωστά τα παιδιά του;

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

-ΕΑΥΤΟΣ-1-300x289 Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια  – Ο φόβος για τα αισθήματα

Όλα τα παραπάνω είναι εκδηλώσεις του ψυχισμού και δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Σε κάθε περίπτωση είναι και κάτι διαφορετικό. Το άγχος είναι σήμα κινδύνου και κρύβει συγκρούσεις ανάμεσα σε επιθυμίες και απαγορεύσεις. Αλλά αυτό συμβαίνει σε ασυνείδητο επίπεδο. Η κατάθλιψη είναι ασυνείδητος θυμός προς τη μητέρα στο πρώτο έτος ζωής που βγαίνει όμως ενάντια στον εαυτό, γίνεται αυτοκαταστροφικότητα και το άτομο πέφτει σε παρατεταμένη μελαγχολία. Η κρίση πανικού προέρχεται από ένα βρεφικό αίσθημα φόβου αφανισμού, ότι θα σταματήσει κανείς να υπάρχει. Αυτό το νιώθει έντονα και είναι σαν εκείνη τη στιγμή να ζει τα προεόρτια του θανάτου. Οι φοβίες είναι συμπτώματα τα οποία κρύβουν κάποια εσωτερική ασυνείδητη σύγκρουση και έχουν μετατεθεί σε κάτι άλλο. Φοβάται για παράδειγμα κανείς τις αράχνες ενώ στην ουσία η αράχνη είναι ένα σύμβολο για τη μητέρα του. Το κάνεις έτσι ώστε να μην αναγνωρίζεται, το μεταθέτεις σε κάτι άλλο. Έτσι αποφεύγεις ωραιότατα να αντιμετωπίσεις το συναισθηματικό φορτίο που αφορά τη σχέση με τη μητέρα σου και που συνήθως έχει να κάνει με κάποιο πλήγωμα. Οι εμμονές είναι ουσιαστικά φοβίες οι οποίες σταθεροποιούνται. Γαντζώνεται κανείς από εκεί σαν ένα κλαδί σωτηρίας. Γυρίζει γύρω γύρω από εκεί κι έτσι αποφεύγει να δει τί πραγματικά νιώθει από κάτω. Όπως βλέπουμε όλες οι διαταραχές έρχονται από την προσπάθεια να κρύψουμε τα συναισθήματά μας κάτω από το χαλί. Η υστερικότητα είναι ένας τρόπος να πάρουμε τη δύναμη του άλλου, να τον υποτάξουμε. Αυτό γίνεται με τη σαγήνη κυρίως. Αλλά οι υστερικοί δεν θέλουν αληθινή σχέση. Δεν τους ενδιαφέρει πραγματικά να συσχετιστούν. Απλώς θέλουν να τραβήξουν την προσοχή. Να έχουν ένα κοινό που τους θαυμάζει. Οπότε οι σχέσεις τους δεν έχουν βάθος. Είναι επιφανειακές και δεν δημιουργούν οικειότητα. Εκεί βέβαια συμβαίνει κάτι που τους εμποδίζει να έρθουν πιο κοντά κι αυτό μέσα τους παίρνει μια βασανιστική διάσταση η οποία όμως κρύβεται από ένα καλά φτιαγμένο προσωπείο. Οι ψυχώσεις είναι διαταραχές οι οποίες δημιουργούνται πολύ πρώιμα στην βρεφική ζωή και έχουν να κάνουν με προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην σχέση με την μητρική φιγούρα αλλά σε έναν βαθμό αποδιοργανωτικό. Εκεί χάνεται η καλή επαφή με την πραγματικότητα, η εικόνα του εαυτού δεν είναι συνολική, δεν είναι καθαρή, παρουσιάζει κενά. Οι διαταραχές της προσωπικότητας είναι ουσιαστικά προβλήματα που παρουσιάζει ο εαυτός και που οργανώνονται σε ένα σύνολο χαρακτηριστικών για να παρουσιαστούν ως οριακές οργανώσεις, ναρκισσιστικές οργανώσεις του εαυτού, παθητικοεπιθετική συμπεριφορά, κτλ. Η ψυχογενής ανορεξία και βουλιμία δεν είναι παρά διαταραχές της τροφής οι οποίες έχουν τέτοια ένταση που μπορεί να φανούν απειλητικές για τη ζωή ακόμα. Προέρχονται από ζητήματα που παρουσιάζονται και πάλι στην παιδική ζωή και σχετίζονται με αισθήματα θυμού για την έλλειψη της πραγματικής φροντίδας ή αφορά αισθήματα για κάτι που δεν μπορεί να πενθηθεί.

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

-ΕΑΥΤΟΣ-2-300x224 Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια  – Η μοναδικότητα των εμπειριών

Είναι ατέλειωτες οι καταστάσεις της ψυχολογικής δόμησης και έκφρασης του ανθρώπου. Ξέρουμε τις διαταραχές και από πού προέρχονται αλλά ο κάθε άνθρωπος είναι ένα ιδιαίτερο φαινόμενο που το μελετάμε ξεχωριστά γιατί οι συνθήκες, τα γεγονότα, οι εμπειρίες και οι διαδικασίες μέσα στις οποίες έζησε κανένας, είναι πάντοτε διαφορετικές αλλά και ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται τα πράγματα διαφορετικά. Ωστόσο βλέπουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε. Πως γίνεται όμως αυτή η βοήθεια; Πως παρέχεται; Πως δουλεύει; Είναι μια θεραπεία που την ονομάζουμε ψυχοθεραπεία εννοώντας ότι πρόκειται για την ψυχή μας και αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά πρόκειται για τη ζωή μας. Η ζωή μας ξεκινάει από την παιδική ηλικία. Που δεν είναι όμως αμέσως παιδική αλλά βρεφική.

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

Ο εαυτός στην βρεφική ηλικία

Τι σημαίνει αυτό; Η βρεφική ηλικία έχει το χαρακτηριστικό ότι ο εαυτός δεν έχει σχηματιστεί ακόμα. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει εαυτός και μία τέτοια έννοια εαυτού δεν υπάρχει παρά μόνο σε σχέση με τη μητέρα. Εαυτός εκείνη την περίοδο είναι οι φροντίδες, οι μη φροντίδες, η παρουσία, η απουσία, το στήθος, η θερμοκρασία του σώματος του φροντιστή, οι ήχοι, το χάδι, και το κράτημα. Αυτά είναι ο εαυτός. Κι επειδή αυτά τα έχει η φιγούρα που φροντίζει το παιδί, έχει μεγάλη σπουδαιότητα η ψυχολογική της κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται στήριξη και ο ρόλος του συντρόφου εκεί είναι σημαντικός. Όταν ο σύντροφος είναι πραγματικά παρών στην διαδικασία αυτή, η μητρική φιγούρα είναι ελεύθερη να δοθεί ελεύθερα και με ασφάλεια στον ρόλο της. Όταν δεν είναι, τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν είναι λοιπόν κυρίως το πώς είναι η μαμά από μόνη της αλλά τί στήριξη θα έχει.

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

-ΕΑΥΤΟΣ-6 Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια  – Η θεραπεία του κρατήματος

Οι θεραπευτές ουσιαστικά κρατούν. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία. Δεν χρειάζεται μόνο γνώση, ούτε μόνο εμπειρία. Σημασία ιδιαίτερη έχει ο εαυτός. Αν έχεις δουλέψει με τον εαυτό σου. Αυτό είναι το ένα που είναι πολύ σημαντικό. Δεύτερον είναι ότι μπορεί να έχεις δουλέψει αλλά να μην έχεις τον τρόπο να κρατήσεις τον άλλο. Εκεί μπαίνει αν ο θεραπευτής σου πάει. Ένας πιο καταθλιπτικός άνθρωπος θέλει κάποιον που να μπορεί να αντέξει το θυμό του ενώ ένας πιο παρανοϊκός άνθρωπος θέλει κάποιον που να αισθάνεται και να κατανοεί το φόβο του. Οι θεραπευτές αποκτούν ειδική εκπαίδευση για να μπορούν να καταλάβουν τί συμβαίνει, αλλά αυτό δεν είναι ποτέ αρκετό.

Η ψυχοθεραπεία, αντίθετα με την πίστη της κοινής γνώμης, είναι μία σχέση μέσα στην οποία ο ασθενής ζει την ζωή του από την αρχή. Και ξαναζεί όλα τα σημαντικά θέματα της ζωής του. Η κοινή γνώμη θέλει να πιστεύει ότι ψυχοθεραπεία είναι μία επέμβαση ιατρικού τύπου όπου με μερικές συμβουλές και με ένα χτύπημα στην πλάτη λύνονται όλα. Αυτή είναι μία άμυνα που χρησιμοποιούμε όλοι όταν δεν θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα. Λέγεται εκλογίκευση. Θεραπεία όμως είναι να σε κρατώ ενώ εσύ κλαις, ενώ εσύ πενθείς, ενώ εσύ θυμάσαι, ενώ εσύ μισείς και θες να σκοτώσεις, ενώ εσύ καταρρέεις.

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

-ΕΑΥΤΟΣ-7-300x169 Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

Η θεραπευτική σχέση

Σε κρατώ σταθερά και μπορείς να τα ζήσεις όλα αυτά. Δεν είναι κάνε αυτό και θα σου περάσει. Δεν είναι χάπι. Είναι σχέση. Μία σχέση που δε μοιάζει με τις άλλες και που σκοπό έχει να ξαναζήσεις τον εαυτό σου αλλά αυτή τη φορά με διορθώσεις. Το να δώσω λίγη ζεστασιά όταν την χρειάζεται ο άλλος και όχι επειδή την χρειάζομαι εγώ μπορεί να ακούγεται απλό αλλά αν το είχαμε ζήσει ο καθένας όταν το χρειαζόμασταν δεν θα ήμασταν πληγωμένοι ή τόσο προβληματισμένοι. Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων θα ήταν καλύτερες. Η επιθετικότητα θα ήταν πιο ήσυχη, πιο μαλακή. Τώρα ο κόσμος σκοτώνεται. Η αγένεια και η κακία περισσεύουν. Αυτή είναι και η διαφορά του προσπαθώ να νοιάζομαι για σένα σε σχέση με το νοιάζομαι για τον εαυτό μου. Αν προσπαθώ να καταλάβω τον εαυτό μου, τότε προσπαθώ να καταλάβω και εσένα. Οπότε δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι δεν με καταλαβαίνεις.

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

-ΕΑΥΤΟΣ-3-300x201 Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια  – Ο ψεύτικος εαυτός

Μέχρι αυτά να γίνουν συνείδηση στον κόσμο, στον πλανήτη, ο καθένας θα πρέπει να κάνει μια προσπάθεια. Αλλά δεν γίνεται να την κάνεις μόνος. Ο άλλος είναι σημαντικός στη ζωή. Η ζωή δεν είναι γυάλα χρυσόψαρου. Ο φόβος όμως για τα αισθήματα που κρύψαμε καλά μέσα μας είναι πολύ μεγάλος. Πρέπει να σκάψει κανείς μέσα του αλλά πρώτα πρέπει να θέλει να σκάψει. Στα μέρη του κόσμου όπου η ψυχοθεραπεία θεωρείται ότι είναι για τους τρελούς, οι άνθρωποι τί κάνουν; Έχουν τόσο πολύ καταπιέσει τα πραγματικά τους αισθήματα που φωνάζουν τους άλλους τρελούς. Με αποτέλεσμα να διαιωνίζουν στις οικογένειες και στις κοινωνίες το πρόβλημα του ψεύτικου εαυτού. Ο ψεύτικος εαυτός είναι η ασπίδα απέναντι στα πραγματικά αισθήματα. Φοβάται κανείς τόσο πολύ που φτιάχνει ένα μανδύα, μια πανοπλία, να μην περνάει τίποτα. Έτσι δεν είναι δυνατόν να συσχετιστείς. Δημιουργείς κι άλλους ψεύτικους ανθρώπους κι εκείνοι περνάνε το μικρόβιο στις επόμενες γενιές.

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

-ΕΑΥΤΟΣ-8-300x150 Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια  – Πως λοιπόν μπορούμε να είμαστε ψυχολογικά καλά;

Είναι μία συνεχής επανάληψη η ζωή. Επανάληψη των τραυμάτων. Επανάληψη των αισθημάτων. Αν είχες την τύχη να ζήσεις με κάπως ώριμους γονείς και ο πρώτος χρόνος ζωής ήταν σχετικά ομαλός, δεν θα έχεις και ιδιαίτερα προβλήματα. Αν κάτι πήγε στραβά τότε πληγώνεται η αυτοεκτίμηση, ο ναρκισσισμός απειλείται. Εκεί για να αναπληρώσεις το κενό αρχίζεις και θεωρείς ότι μπορείς να τα ελέγξεις όλα. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Αυτά είναι κατάλοιπα από την παντοδυναμία που είχαμε με τη μαμά σαν βρέφη. Όταν είμασταν ένα μαζί της.

Δεν μπορείς δηλαδή να δεις τον άλλο ξεχωριστά. Οπότε θεωρείς ότι είσαι παντοδύναμος ενώ στην πραγματικότητα είσαι στερημένος. Το πρόβλημα συνεχίζει γιατί οι επιλογές που κάνει κανείς είναι κακές. Αντί να ψάξει κάποιον που να μπορεί να τον αγαπά, βρίσκει έναν που νομίζει ότι μπορεί να του δώσει αγάπη. Αλλά άλλο είναι τί νομίζει κανείς και άλλο τί πραγματικά είναι ο άλλος. Αν από την άλλη βρεις κάποιον να σε αγαπά, δεν θα μείνει για πολύ γιατί ο στερημένος πιστεύει ότι του χρωστούν, οπότε ο άλλος θα βασανίζεται. Έτσι ο μόνος τρόπος που μένει είναι να θεραπεύσεις τη στέρηση και σιγά σιγά να βγεις από το ναρκισσισμό σου.

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

Θεραπεία πραγματική, που σε βοηθάει να ζήσεις πιο ευχάριστα τη ζωή σου, είναι η θεραπεία που βασίζεται στη θεραπευτική σχέση, εκεί που ψάχνεις να δεις πώς αισθάνεσαι, εκεί που βιώνεις το συναίσθημα σιγά σιγά ότι κι αν είναι αυτό και αρχίζεις να ανοίγεις τα μάτια σου στον κόσμο. Στον πραγματικό κόσμο και όχι στον εσωτερικό σου κόσμο. Όταν τελειώνει η θεραπεία πρέπει να έχεις αρχίσει να καταλαβαίνεις ότι εσωτερικός και εξωτερικός κόσμος είναι δύο πράγματα που συνεργάζονται αλλά είναι ξεχωριστά. Αν δεν το βλέπεις αυτό, τότε θυμώνεις με το φίλο, το συνάδελφο, την οικογένειά σου, γενικά ρίχνεις τις ευθύνες αλλού ενώ εσύ είσαι που νιώθεις τα αισθήματα που νιώθεις. Δεν φταίνε οι άλλοι για τα δικά μας δύσκολα. Αλλά όταν η παιδική ζωή είναι τελείως ασυνείδητη, όταν δεν την γνωρίζεις δηλαδή, τότε ξεπετάγεται παντού, σε κάθε σχέση. Αν υπάρχει μία ελπίδα λοιπόν για να ζήσουμε καλύτερα και να μην τα περάσουμε αυτά και στα παιδιά μας, είναι να αλλάξουμε εμείς. Όχι οι άλλοι.

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

-ΨΕΥΤΟΚΟΣ-300x158 Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Η εγκατάλειψη και η συναισθηματική της επιρροή

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω

Μιχάλης Πατεράκης

Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801

www.psychotherapy.net.gr

www.mixalispaterakis.gr

Ψευτικος Εαυτος Σχεσεις Ψυχοθεραπεια


    Πατεράκης Μιχάλης
    Ψυχολόγος Αθήνα
    Κολωνάκι

    Ψυχοθεραπευτής


      PATERAKIS MIXALIS
      Psychologist Athens
      Kolonaki

      Psychotherapist