Η ερμηνεία των ονείρων
Η ονειρικη ζωη ο εαυτός και η θεραπεια: Η χρονολογία 1900 είναι σημαδιακή για την κατανόηση του ανθρώπου αφού τότε πρωτοδημοσιεύτηκε το μνημειώδες έργο του S. Freud «Η ερμηνεία των ονείρων. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο αναλύει τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζεται το όνειρο, τους μηχανισμούς τους οποίους χρησιμοποιεί αλλά και τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο μπερδεμένο. Πέρασε πάνω από ένας αιώνας και το βιβλίο αυτό θεωρείται σταθμός στην ανθρώπινη σκέψη αφού μας βοήθησε να εξηγήσουμε καλύτερα την εσωτερική μας ζωή. Την ψυχική μας ζωή.
Η ονειρικη ζωη ο εαυτός και η θεραπεια
Η ονειρικη ζωη ο εαυτός και η θεραπεια – Γιατί ονειρευόμαστε
Το πρώτο βασικό ερώτημα που προκύπτει γύρω από το θέμα του ονείρου είναι γιατί ονειρευόμαστε. Ονειρευόμαστε γιατί έχουμε απωθήσει είναι η απάντηση. Τι έχουμε απωθήσει; Έχουμε απωθήσει, έχουμε σπρώξει προς το ασυνείδητο δηλαδή, αισθήματα που έχουν δυσάρεστη ή απειλητική διάσταση ή αισθήματα που προκαλούν σημαντική ένταση για κάποιο λόγο. Με άλλα λόγια έχουμε απωθήσει αισθήματα τραυματικά. Ότι σπρώχνει κανείς στο ασυνείδητο, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό. Μπορεί να μισείς τον πατέρα σου αλλά το απωθείς γιατί τον έχεις και ανάγκη και τον φοβάσαι οπότε φτάνεις να μην έχεις συνείδηση γι’ αυτά τα αισθήματα. Μπορεί να έχεις σεξουαλικά αισθήματα για την αδερφή σου αλλά μέσα στην οικογένεια δεν επιτρέπονται αυτά οπότε κι αυτό το αίσθημα σπρώχνεται προς το ασυνείδητο. Μπορεί να νιώθεις ότι δεν σε αγαπάνε αληθινά ως παιδί αλλά αυτό δεν αντέχεται, οπότε το απωθείς και το γυρίζεις ανάποδα, ότι οι γονείς σου σε υπεραγαπάνε. Χρησιμοποιείς ένα αντιθετικό μηχανισμό δηλαδή και μετατρέπεις το αίσθημα στο αντίθετό του. Αντί να δεχθείς την αδιαφορία, την γυρίζεις σε αγάπη.
Η ονειρικη ζωη ο εαυτός και η θεραπεια
Η ονειρικη ζωη ο εαυτός και η θεραπεια
Η ονειρικη ζωη ο εαυτός και η θεραπεια – Τα αισθήματα δεν πεθαίνουν
Τα αισθήματα που απωθούνται δεν χάνονται. Υπάρχουν και συνεχίζουν τη ζωή τους όντας κρυμμένα. Ούτε αλλάζουν εκεί που βρίσκονται. Τα ίδια ρούχα φοράνε όπως τότε που ήσουνα παιδί, το ίδιο φαί τρώνε, στο ίδιο σπίτι ζούνε, τις ίδιες επιθυμίες έχουνε. Αυτός που μισεί τον πατέρα του θέλει να τον σκοτώσει οπότε βγάζει συνεχώς παντού και πάντα θυμό, αυτός που είναι ερωτευμένος με την αδερφή του θέλει να πάει μαζί της αλλά επειδή αυτό δε γίνεται βρίσκει πάντα γυναίκες με τις οποίες δεν προχωράει η σχέση, αυτός που δεν πήρε αγάπη ψάχνει πάντα ανθρώπους να τον απορρίψουν, αυτός που ζήλεψε τα αδέρφια του θα μισήσει τη μάνα του που αγάπησε κι άλλους εκτός απ’ αυτόν και ούτω καθεξής. Τίποτα από αυτά τα αισθήματα δεν χάνεται. Είναι ικανό να ζει για πάντα στο ασυνείδητο ακόμα κι αν έχουν περάσει χρόνια.
Η ονειρικη ζωη ο εαυτός και η θεραπεια
Η επανάληψη των αισθημάτων
Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος επαναλαμβάνει τα ίδια αισθήματα σε όλη του τη ζωή. Κάνει τα ίδια λάθη, στήνει τις ίδιες παγίδες στον εαυτό του, ανακυκλώνει τα προβλήματα και στο τέλος τα περνάει και στα παιδιά του. Αυτή η επανάληψη έχει ένα καταναγκαστικό χαρακτήρα. Είναι δηλαδή κατά κάποιον τρόπο αναγκαστική αφού είναι ασυνείδητη. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτή την επανάληψη και να δώσει μια πραγματική αίσθηση απελευθέρωσης στο άτομο, είναι να μάθει κανείς γιατί επαναλαμβάνει τις ίδιες διαδικασίες.
Η ονειρικη ζωη ο εαυτός και η θεραπεια
Υποτίμηση
Εκεί όμως πρέπει να έρθει κανείς αντιμέτωπος με τα απωθημένα του αισθήματα. Αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι φοβούνται και αυτό βγαίνει με τη μορφή της υποτίμησης. Όταν φοβάμαι κάτι το υποτιμώ για να του αφαιρέσω την αξία. Η υποτίμηση λειτουργεί προσωρινά αλλά φυσικά όχι μόνο δεν λύνει κανένα πρόβλημα αλλά φουσκώνει τις άμυνες. Η αμυντικότητα θα παραμείνει για ένα διάστημα της ζωής αλλά από ένα σημείο και μετά δεν θα μπορέσει να αντέξει.
Η ονειρικη ζωη ο εαυτός και η θεραπεια
Η ονειρικη ζωη ο εαυτός και η θεραπεια
Η προειδοποιητική φύση του ονείρου
Το όνειρο μας υπενθυμίζει λοιπόν ότι η άμυνα πάει να σπάσει, δεν αντέχει άλλο, κι έτσι αναλαμβάνει εκείνο να σου δείξει σιγά σιγά με ήπιο τρόπο ότι πίσω από την επανάληψη και την αμυντικότητα κρύβονται κάποια αισθήματα ξεχασμένα. Σου χτυπάει δηλαδή την πόρτα του συνειδητού. Θέλει να σου πει ότι αυτά που καταπίεσες ζητούν να ανέβουν στο επάνω πάτωμα. Δεν αντέχουν άλλο κλεισμένα εκεί κάτω στο υπόγειο που τα κρατάς. Αυτό κάνει το όνειρο. Αυτή είναι η δουλειά του. Όταν οι συγκυρίες καμμιά φορά φτάσουν να συνδυαστούν με ένα πιο δύσκολο τρόπο, τότε μπορεί να σου τα δείξει πιο απότομα και πιο άμεσα. Οπότε εκεί βλέπεις εφιάλτη.
Η ονειρικη ζωη ο εαυτός και η θεραπεια
Η ονειρικη ζωη ο εαυτός και η θεραπεια – Ο έμμεσος τρόπος λειτουργίας του ονείρου
Το όνειρο προσπαθεί να μας φέρει σε επαφή με τα κρυμμένα μας αισθήματα. Αυτά που δεν ομολογούμε ούτε στον ίδιο μας τον εαυτό. Αλλά ξέρει ότι αν τα δείξει όπως είναι, ο ονειρευόμενος θα ξυπνήσει από την τρομάρα του. Οπότε δεν θα έχει πετύχει τίποτα. Και τον ύπνο θα χαλάσει και δεν θα μπορέσει να μεταφέρει με επιτυχία το μήνυμα που του έχουν αναθέσει τα κλειδωμένα στο αμπάρι απωθημένα αισθήματα. Οπότε τι κάνει; Μεταμφιέζει το μήνυμα. Σου δείχνει την ανταγωνιστική πλευρά του πατέρα σου με το πρόσωπο ενός καλοκάγαθου γέρου που δεν γνωρίζεις, ή αντί να σου δείξει την αδερφή σου, σου δείχνει μια ελκυστική γυναίκα που όμως δεν βλέπεις το πρόσωπό της και αναρωτιέσαι ποια είναι. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να σου πεί το μήνυμα χωρίς να σε τρομάξει.
Η ονειρικη ζωη ο εαυτός και η θεραπεια
Το όνειρο μιλάει ήπια
Αλλάζει τους χρόνους, τους τόπους, τα γεγονότα, τα πρόσωπα. Συμπυκνώνει και μεταθέτει για να μην αναγκαστεί να σου δείξει την αλήθεια άμεσα. Αυτό θα είχε τραυματικά αποτελέσματα. Εχθές μόλις μου εκμυστηρεύτηκε ένας ασθενής μου την ανάγκη του να του λέω τα πράγματα πολύ άμεσα. Χωρίς να τον προετοιμάζω. Αυτό που ήθελε να κάνω ήταν να επαναλάβω ό,τι έκανε και ένα μέλος της οικογένειάς του το οποίο ήταν πολύ απότομο. Αυτό που μου ζητούσε ήταν ασυνείδητο. Δεν ζητούσε από εμένα, αλλά από εκείνο το μέλος της οικογένειας να επαναλάβει εκείνη την απότομη πίεση. Δεν πρέπει να γίνονται τα πράγματα έτσι γιατί ο φόβος μεγαλώνει και μπορεί να τραυματιστεί σοβαρά ο άνθρωπος.Αυτό κάνει και το όνειρο. Κάθε βράδυ. Με αδιάκοπη προσπάθεια. Δεν τα θυμόμαστε όλα αλλά κάποια τα θυμόμαστε. Οι άμυνες όταν κοιμόμαστε είναι εξασθενημένες και έτσι βρίσκει ευκαιρία ο ψυχισμός μέσω του ονείρου, να μας φέρει την πολύτιμη πληροφορία.
Η ονειρικη ζωη ο εαυτός και η θεραπεια
Η ονειρικη ζωη ο εαυτός και η θεραπεια
Για να είμαστε καλά πρέπει να ξέρουμε τα πραγματικά μας αισθήματα
Στην ψυχοθεραπεία εξετάζουμε μεταξύ άλλων και τα όνειρα. Εκεί βλέπουμε τί θέλουν να μας πουν. Βλέπουμε τί έχουμε κρύψει για τα καλά κάτω από το χαλί. Ό,τι δεν βλέπουμε, γίνεται σύμπτωμα. Τα συμπτώματα έχουν τον ίδιο μηχανισμό με τα όνειρα. Έχουν ακριβώς την ίδια λειτουργία. Αν αντιστεκόμαστε πάρα πολύ και δεν θέλουμε να «δούμε», τότε ο ψυχισμός επιστρατεύει το σύμπτωμα. Τα όνειρα είναι το φυσιολογικότερο σύμπτωμα στον ψυχισμό. Είναι ο τρόπος να φανεί το καταπιεσμένο αίσθημα. Το ίδιο κάνουν και τα συμπτώματα. Η διαφορά είναι ότι ένα σύμπτωμα είναι βαρύτερης φύσης από το όνειρο. Εκεί καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο τραύμα που χρειάζεται θεραπεία. Οπότε οι άνθρωποι δεν έρχονται σε θεραπεία για να μάθουν τον εαυτό τους αν δεν πάθουν συμπτωματολογία.
Αυτό όμως πρέπει να αλλάξει. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε επαφή με τον εαυτό τους από μικρά νήπια. Γιατί θα είναι πιο ευτυχισμένα έτσι. Ο ψυχισμός είναι γεμάτος συγκρούσεις από ζήλειες, ανταγωνισμούς, φόβο εγκατάλειψης, φόβο ότι θα χαθεί η αγάπη και φόβο αφανισμού που είναι και το βασικότερο όλων. Αν από την αρχή έχουμε επαφή με αυτά, οι σχέσεις μας θα είναι πιο ευχάριστες και πιο ομαλές.
Η ονειρικη ζωη ο εαυτός και η θεραπεια
*απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα
Δείτε επίσης: Η Ψυχολογία Του Βρέφους
Δείτε επίσης: Το Κράτημα
Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.
Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr
Η ονειρικη ζωη ο εαυτός και η θεραπεια
Ψυχολογος Ψυχοθεραπευτης
“θεραπεία σημαίνει η προσπάθεια να καταλάβει κανείς τον εαυτό του. Να τον κατανοήσει. Να μάθει γιατί μισεί, γιατί έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, γιατί δεν μπορεί να αγαπήσει, με λίγα λόγια να δει από που προέρχονται όλα αυτά…”
Για οτιδήποτε ψυχολογικό σας απασχολεί, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε. Υπάρχει λύση σε κάθε πρόβλημα απλώς χρειάζεται να δούμε λίγο εσάς.
Psychologist Psychotherapist
“healing means trying to understand oneself. To understand him. To find out why he hates, why he has low self-esteem, why he can’t love, in short to see where all this comes from…”
For anything psychological that concerns you, do not hesitate to contact. There is a solution to every problem we just need to see a little of you.