Μελαγχολια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Μελαγχολια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Μελαγχολια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Μελαγχολια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια 640 360 Πατεράκης Μιχάλης

Μελαγχολία ή Κατάθλιψη;

Μελαγχολια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια: Παλαιότερα επικρατούσε ο όρος μελαγχολία. Και σήμερα χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάθλιψη που δεν έχει εκδηλώσει ουσιαστικά ακόμα τα βαρύτερα συμπτώματα αλλά είναι βέβαιο ότι αν δεν καταλάβει κανείς τι συμβαίνει ενώ έχει μελαγχολία, τότε τα συμπτώματα δεν θα υποχωρήσουν και θα γίνουν βαρύτερα. Γιατί θα συμβεί αυτό αναρωτιέστε; Γιατί η κατάθλιψη και η μελαγχολία είναι πένθος που δεν έχει επεξεργαστεί.

Μελαγχολια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Μελαγχολια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Μελαγχολια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Μελαγχολια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια: Η σημασία του θρήνου και του πένθους

Όταν πεθάνει ένα αγαπημένο πρόσωπο κανονικά συμβαίνει θρήνος. Ο θρήνος είναι ιδιωτικός, προσωπικός, και πρέπει να διευκολυνθεί να συμβεί. Πρέπει να θρηνήσει το άτομο. Πρέπει να αφήσει τον εαυτό του να ξεσπάσει. Και αυτό πρέπει να γίνει για να ανοίξει αργότερα η πόρτα του πένθους. Αφού γίνει ο θρήνος, ανοίγει το πένθος. Αν δε γίνει ο θρήνος, δεν γίνεται και πένθος. Πένθος είναι η αποδοχή των καλών και των κακών πραγμάτων που μας συνέδεαν με το αποθανόν πρόσωπο. Μπορεί να υπάρχει θυμός επειδή μας εγκατέλειψε πεθαίνοντας ή μπορεί να υπάρχουν παλιότερα ανοιχτά θέματα μαζί του. Γιαυτό πρέπει να διευκολύνουμε το άτομο να μιλήσει και να ξεσπάσει, να εκφραστεί για όσα έχει μέσα του. Να το βοηθήσουμε να πεί το θυμό του, να ξεσπάσει τον πόνο του και τον θρήνο του και όχι να αρνούμαστε να προχωρήσει σε αυτά τα στάδια. Ο χαμός ενός ανθρώπου που αγαπάμε είναι αβάσταχτος. Ξεριζώνεται ένα κομμάτι του εαυτού μας. Πεθαίνει. Γίνεται φτωχότερο. Μας ρίχνει. Μας καμπουριάζει. Εκεί δεν χρειάζεται άρνηση αλλά βοήθεια να μιλήσει για ότι θέλει. Αυτό εμπεριέχει και θυμό. Ο θυμός είναι απαραίτητο να βγεί. Αν παραμείνει μέσα τότε στρέφεται προς τον εαυτό. Βρίζει κανείς τον εαυτό του, τον μειώνει, δεν προχωρά, τελματώνει, αυτοτιμωρείται, και πιέζει και τους άλλους να το κάνουν αυτό. Μετά αυτή η συνεχής αυτοτιμωρία βγάζει συμπτώματα έξω. Αυπνία, δεν ευχαριστιέται τίποτα, δεν έχει διάθεση για ζωή, κουβαλάει τον πεθαμένο μέσα του με συμβολικό τρόπο μέσα από το φαγητό παίρνοντας βάρος ή προσπαθεί να τον σκοτώσει φτάνοντας να πεθάνει της πείνας, αρνείται να αποδεσμευτεί από τον πεθαμένο οπότε δεν μπορεί να επενδύσει σε άλλες σχέσεις και περιμένει από τους άλλους να του φερθούν όπως θα του συμπεριφερόταν ο πεθαμένος. Είναι μια δύσκολη κατάσταση που βιώνει το άτομο και όπου αν δεν μπορεί να μπεί σε πένθος τότε πρέπει να δεί κανείς έναν ειδικό.

Μελαγχολια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Μελαγχολια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Μελαγχολια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

 

Ας δούμε τα συμπτώματα της μελαγχολίας όμως:

  1. Απώλεια της ευχαρίστησης σε όλες ή σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες
  2. Απώλεια της απαντητικότητας σε συνήθως ευχάριστα ερεθίσματα (δεν αισθάνονται πολύ καλύτερα ούτε προσωρινά, όταν συμβαίνει κάτι καλό.
  3. Καταθλιπτική διάθεση
  4. Η κατάθλιψη είναι χειρότερη το πρωί
  5. Πρώιμη πρωινή αφύπνιση
  6. Σημαντική ανορεξία ή απώλεια βάρους ή προσθήκη βάρους
  7. Υπέρμετρη ενοχή
  8. Έντονη ψυχοκινητική διέγερση ή επιβράδυνση

Η μελαγχολία λοιπόν είναι μία παρατεταμένη προσπάθεια να κρατήσει κανείς τον πεθαμένο ζωντανό.

Δείτε παρακάτω το σύντομο βίντεο για την κατάθλιψη:

 

Μελαγχολια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Μελαγχολια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια: Θεραπεύεται η κατάθλιψη;

Ναι. Παίρνει χρόνο αλλά θεραπεύεται. Γιατί παίρνει χρόνο; Πρώτα απ’όλα γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει άμυνες που δεν τον αφήνουν να δέι την πραγματικότητα. Αν είσαι θυμωμένος και δεν το βλέπεις είναι πρόβλημα. Αν το αρνείσαι είναι πρόβλημα. Πρώτα πρέπει να κάμψουμε τις άμυνες. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να εδραιωθεί πρώτα μια θεραπευτική συμμαχία. Μπορεί να σας αρέσουν ή όχι τα βίντεο μου και ο τρόπος που τα λέω αλλά έτσι κι αλλιώς δεν με ξέρετε. Οπότε πρέπει πρώτα να με γνωρίσετε, να περάσει αρκετός καιρός καθώς θα συζητάμε για το πρόβλημά σας και με τον καιρό θα αναπτύξετε κάποια συναισθήματα απέναντί μου που μπορεί να παραμένουν ή να αλλάζουν. Αυτά θα τα βλέπουμε και θα τα εξηγούμε. Τα αισθήματα αυτά είναι συναισθήματα που έχετε ήδη μέσα σας αλλά δεν τα γνωρίζετε γιατί είναι ασυνείδητα. Αυτά όμως τα αισθήματα είναι αυτά που έχετε καταπιέσει και στη θεραπεία τα αναδεικνύουμε, δεν τα κρύβουμε. Τα φέρνουμε στην επιφάνεια και μιλάμε γι’ αυτά ανοιχτά. Δεν αναγκάζεται λοιπόν ο εαυτός να τα κρύβει πλέον αλλά τα επενδύει στον άλλο. Ο άλλος είμαι εγώ που δεν με ξέρετε, δηλαδή εγώ είμαι συμβολικά εκείνο το πρόσωπο στο οποίο απευθύνονται τα αισθήματα αυτά. Αυτή είναι η μεταβίβαση όπως ονομάζεται στην ψυχανάλυση. Μπορείτε να δείτε ορισμένα περισσότερα πράγματα για την ψυχοθεραπεία στο παρακάτω βίντεο για να διευκρινίσετε τυχόν απορίες.

Μελαγχολια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια – Μελαγχολια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Μελαγχολια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια – Μελαγχολια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Υπάρχει απόγνωση αλλά και ελπίδα

Η απελπισία είναι τόση όση και ο αφανισμός. Τόση όση και ο φόβος για το θάνατο. Τόση όση και το άγνωστο. Δυστυχώς αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα: ότι οι άνθρωποι πεθαίνουμε. Είμαστε θνητοί. Και μετά το θάνατο παντού στον κόσμο θάβουν τους νεκρούς. Ήταν ασέβεια απέναντι στους θεούς, από τα αρχαία χρόνια ακόμα, να μη θάβεις τους νεκρούς. Γιατί μετά σε κυνηγούσαν έλεγαν οι μύθοι. Πήγαινε ο άλλος σκότωνε τον αντίπαλο και μετά τον έθαβε. Αν μείνει άθαφτος (μέσα μας εννοώ) ο νεκρός τότε δεν θα μας αφήσει σε ησυχία. Αλλά για να τον θάψεις δεν φτάνει η κηδεία, δηλαδή η τελετή. Η τελετή πρέπει να γίνει γιατί είναι η συμβολική πράξη του θρήνου και της έναρξης του πένθους. Κάθε θρησκεία και κάθε αντίληψη έχει τον τρόπο της να κάνει την διαδικασία του θρήνου, της τελετής και του πένθους. Στα χωριά εδώ στην Ελλάδα μαζεύονται στο σπίτι του νεκρού με το φέρετρο στη μέση και σε κάποιες περιπτώσεις λένε μοιρολόγια. Αντίστοιχα ήθη και έθιμα υπάρχουν παντού στον κόσμο. Ναι υπάρχει απόγνωση. Ναι και είναι δύσκολο πολύ. Η ελπίδα είναι κάπου κρυμμένη και ίσως περισσότερο στο ότι εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε ζωντανοί. Κανείς δεν πιστεύει πραγματικά μέσα του ότι θα πεθάνει μια μέρα. Η ελπίδα είναι ότι ίσως μπορούμε στον χρόνο που μας απομένει να καταλάβουμε λίγο καλύτερα το πέρασμά μας από αυτό τον κόσμο. Είναι δύσκολο να ζήσεις πραγματικά τη ζωή μέσα από ένα συνεχές και ατελείωτο αγώνα να θρηνήσεις. Ο θρήνος και το πένθος, η απελευθέρωση των συναισθημάτων, είναι πάρα πολύ σημαντικά πράγματα. Πρέπει να γίνουν για να υπάρξει θεραπεία. Το να θρηνείς παρατεταμένα είναι σα μια ανοιχτή πληγή που τρέχει αίμα ασταμάτητα και οδηγεί στο να σκοτώσεις τον εαυτό σου. Δεν είναι εύκολο να απευθυνθεί κανείς για θεραπεία. Αλλά δεν είναι και εύκολο να ζήσει με το θρήνο. Το να πενθήσεις δεν σημαίνει ότι ξεχνάς τον πεθαμένο. Τον αφήνεις να φύγει. Τον θυμάσαι. Και προχωράς. Προχωράς παρακάτω.

Μελαγχολια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Μελαγχολια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Μελαγχολια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα.

Δείτε επίσης: Απιστία Χωρισμός Και Συγχώρεση

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης

Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής

Καρνεάδου 37, Κολωνάκι (δίπλα στον ευαγγελισμό)

Δέχομαι Κατόπιν Ραντεβού

Τηλ: 211 7151 801

www.psychotherapy.net.gr

www.mixalispaterakis.gr

Μελαγχολια Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια