Οιδιποδειο Συμπλεγμα Συγκρουση Γονεις

Οιδιποδειο Συμπλεγμα Συγκρουση Γονεις

Οιδιποδειο Συμπλεγμα Συγκρουση Γονεις

Οιδιποδειο Συμπλεγμα Συγκρουση Γονεις 750 400 Πατεράκης Μιχάλης

Οιδιποδειο Συμπλεγμα Συγκρουση Γονεις: Εσωτερικές Συγκρούσεις

Οιδιποδειο Συμπλεγμα Συγκρουση Γονεις: Μία εκ των βασικοτέρων ψυχολογικών συγκρούσεων είναι η σύγκρουση η οποία προκύπτει από την αγάπη του παιδιού προς το αντίθετο φύλο. Το κορίτσι ερωτεύεται τον πατέρα οπότε κάνει αντίπαλο τη μητέρα της και το αγόρι ερωτεύεται τη μητέρα του οπότε κάνει αντίπαλο τον πατέρα του. Δεν τελειώνει όμως εκεί αυτή η διαδρομή. Τα βασικά σημεία που έχουν σημασία εδώ, έχουν ιδιαίτερη αξία. Ας τα δούμε. Το αγόρι νιώθει, βλέπει και καταλαβαίνει ότι η μαμά ανήκει στο μπαμπά. Αλλά η μαμά δεν φροντίζει μόνο το μπαμπά αλλά και το αγόρι. Οπότε αρχίζει να υπάρχει ανταγωνισμός εκεί. Οι γονείς που έχουν αγόρια διαπιστώνουν συχνά ότι ο μικρός αρχίζει να παλεύει με τον πατέρα του. Θέλει να τον νικήσει. Είναι η μάχη για μια γυναίκα. Ξαφνικά εκεί που όλα είναι ήρεμα, ο μικρός αρχίζει και γκρινιάζει, θυμώνει με τα όρια, θυμώνει για το φαγητό, είναι εκνευρισμένος, δεν μπορεί να κάτσει στην ησυχία του, στο παιχνίδι θέλει να νικάει πάντα, δε μένει σε ησυχία. Δεν αντέχει να μένει σε δεύτερη μοίρα. Τον πρώτο λόγο έχει ο πατέρας που έχει τη μητέρα. Εκείνος είναι ο ισχυρός. Εκείνος έχει τη δύναμη και μπορεί να επιβάλλει τους κανόνες. Όλη την ημέρα είμαστε μαζί όλη η οικογένεια αλλά το βράδυ εγώ θα πάω με τη μαμά κι εσύ θα πας να κοιμηθείς μόνος. Αυτό είναι και το σωστό. Είναι το σωστό γιατί παρόλο το θυμό που δημιουργείται από τη ματαίωση, ο μικρός μαθαίνει ότι απαγορεύεται να πας με τη μαμά. Αυτό που θα κάνεις αργότερα σαν άντρας, είναι να βρεις μια ελεύθερη γυναίκα με την οποία θα μπορείς να πας μαζί της και να ζήσεις όπως φαντάζεσαι ότι ζούσε ο πατέρας σου μαζί με τη μητέρα σου. Είναι λοιπόν σωστό αυτό που κάνει ο πατέρας κι ας δημιουργείται θυμός.

Οιδιποδειο Συμπλεγμα Συγκρουση Γονεις

Οιδιποδειο Συμπλεγμα Συγκρουση Γονεις

Οιδιποδειο Συμπλεγμα Συγκρουση Γονεις

Οιδιποδειο Συμπλεγμα Συγκρουση Γονεις

Οιδιποδειο Συμπλεγμα Συγκρουση Γονεις: Διάφορες Οιδιποδειακές Περιπτώσεις

Μετά μπαίνει και η αηδία στη μέση, νιώθεις αηδία αν σκεφτείς ότι πηγαίνεις με τη μητέρα σου ενώ στην παιδική ηλικία η οδός της σχέσης είναι ελεύθερη. Το μόνο εμπόδιο είναι ο πατέρας αλλά κι αυτός στην αρχή δεν υπάρχει. Μπαίνει λοιπόν και η αηδία και έτσι αποκλείονται τα αιμομικτικά αισθήματα οπότε το αγόρι είναι ελεύθερο να προχωρήσει προς την ταύτιση με τον πατέρα του και προς την ενήλικη ερωτική και σεξουαλική σχέση με το άλλο φύλο. αυτή η διαδικασία δεν γίνεται πάντοτε με τέλειο τρόπο. Κάποιοι θυμοί μπορεί να είναι μεγαλύτεροι και κάποιοι φόβοι επίσης. Εξαρτάται πως φερόταν ο πατέρας κατά την παιδική ηλικία του γυιού του και κατά πόσο ήταν φοβιστικός ή πιεστικός ή θυμωμένος ή αδιάφορος μαζί του αλλά και πως ήταν η μητέρα μαζί του, αν ήταν υπερβολικά εξαρτητική, αν προσπαθούσε να αντικαταστήσει τον πατέρα με τον γυιό της (συμβαίνει όταν η σχέση του ζευγαριού δεν είναι καλή) , πολλές μαμάδες ειδικά εδώ στην Ελλάδα παίρνουν το παιδί στο κρεβάτι πράγμα το οποίο δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα στο αγόρι διότι ο φόβος προς τον πατέρα του μεγαλώνει οπότε αύριο ως ενήλικος πηγαίνει με μια γυναίκα και δεν έχει στύση γιατί μέσα του φοβάται ότι ο πατέρας θα τον τιμωρήσει που του έκλεψε τη γυναίκα. Αν ο πατέρας είναι αδιάφορος μπορεί οι ταυτίσεις του γυιού με τον πατέρα να μην είναι ισχυρές οπότε εκεί το αγόρι αισθάνεται ότι δεν αξίζει. Εκεί μπορεί να είναι και η ασυνείδητη επιθυμία του πατέρα να σκοτώσει το γυιό που στο πρόσωπό του βλέπει τον δικό του πατέρα. Τα πράγματα λοιπόν μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύπλοκα.

Οιδιποδειο Συμπλεγμα Συγκρουση Γονεις

Οιδιποδειο Συμπλεγμα Συγκρουση Γονεις

Οιδιποδειο Συμπλεγμα Συγκρουση Γονεις: Αντιπαλότητα και αμφιθυμία

Ας δούμε τώρα δυο πράγματα για την αντιπαλότητα μεταξύ των μελών του ιδίου φύλου. Η αντιπαλότητα η οποία αναπτύσσεται με το ίδιο φύλο είναι σημαντική διότι υπάρχει και η αγάπη. Εκεί τα αισθήματα είναι αμφιθυμικά (αγάπη και μίσος μαζί). Το κορίτσι κάνει πέρα τη μητέρα του, παρόλο που του είναι πολύ σημαντική για να ζήσει και να ταυτιστεί. Και το αγόρι τα βάζει με τον πατέρα του προκειμένου να διεκδικήσει τη μητέρα του, παρόλο που ο πατέρας είναι πολύ σημαντικός γι’ αυτό διότι το βοηθάει να ξεφύγει από τη μητρικότητα και να ταυτιστεί μαζί του. Σε αγαπώ λοιπόν και σε μισώ μαζί. Αυτή η αμφιθυμία εμφανίζεται στη ζωή από την αρχή της ζωής αλλά είναι σε ένα επίπεδο αισθήσεων ακόμα που θα εξηγήσω σε άλλα άρθρα που αφορούν την αρχή της ζωής και την βρεφική ηλικία. Όμως τώρα μιλάμε για την αμφιθυμία που προέρχεται από τα 2 έτη ζωής κιόλας και συμπίπτει με την εποχή όπου τα παιδιά αισθάνονται κυρίαρχα και παντοδύναμα. Είναι η εποχή του όχι. Η εποχή του όχι είναι αντιδραστική όπως καταλαβαίνετε. Το παιδί έχει πια αρχίσει να αισθάνεται δυνατότερο και πιο αυτόνομο. Εκεί το βοηθάμε να μάθει την αυτονομία του. Χρειάζονται εκεί όρια αλλά με ήπιο και υπομονετικό τρόπο. Όρια χωρίς επιβολή. Αν επιβάλλουμε με το έτσι θέλω θα δημιουργήσουμε είτε υποτακτικότητα, είτε μεγαλύτερη αντιδραστικόττηα, αναρχικότητα. Χρειάζεται υπομονή, δεν είναι εύκολο. Γιαυτό και οι γονείς εκεί βοηθούν ο ένας τον άλλο, συνεργάζονται, μαθαίνουν τον τρόπο με τον οποίο ι διοσυγκρασία του παιδιού δέχεται ή απορρίπτει κάποια πράγματα. Προστατεύουμε όπου χρειαστεί ασφαλώς. Όρια σημαίνει: πλαίσιο. Δεν σημαίνει επιβολή, ούτε ότι τα πάντα είναι ελεύθερα. Ούτε το ένα ούτε το άλλο βοηθούν το παιδί να είναι ήρεμο. Το παιδί χρειάζεται τα όρια. Αισθάνεται ασφαλές με τα όρια. Ξέρει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Ξέρει τους κανόνες μέσα στο σπίτι που ζει και δεν φοβάται να πάρει πρωτοβουλίες. Έτσι λοιπόν αντιπαλότητα και η αμφιθυμία που έχει μέσα του από την σύγκρουση για την αγάπη του άλλου φύλου, αλλά και η αυτονομία την οποία θέλει να βιώσει καθώς μεγαλώνει και που δημιουργεί την σταδιακή απεξάρτηση του παιδιού από την βρεφική ηλικία, είναι δύο διαφορετικές και εξίσου σημαντικές ιδιότητες της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης.

Οιδιποδειο Συμπλεγμα Συγκρουση Γονεις

Οιδιποδειο Συμπλεγμα Συγκρουση Γονεις

Οιδιποδειο Συμπλεγμα Συγκρουση Γονεις

Οιδιποδειο Συμπλεγμα Συγκρουση Γονεις

 

Το αγόρι

Αυτό που θα πρέπει να έχουν στο νού τους οι γονείς σε αυτή τη περίοδο 2 με 6 που τα αισθήματα αυτά είναι στην οξεία φάση τους, είναι να μην ενδίδουν στον πειρασμό να ανταλλάξουν τους συζύγους με τα παιδιά τους. Αν είσαι μητέρα και κοιμάσαι με το γυιό σου, χωρίς να το καταλάβεις θα ενισχύσεις τον φόβο που ήδη έχει ο μικρός μέσα του ότι ο πατέρας του θα τον εκδικηθεί που του κλέβει τη γυναίκα. Ο φόβος θα γίνεται μεγαλύτερος και μεγαλύτερος ώσπου το μικρό αγόρι εκεί θα αρχίσει να αναπτύσσει φοβίες, σεξουαλικά προβλήματα ως ενήλικος, προβλήματα στις σχέσεις του με τις γυναίκες, και διάφορες άλλες παραλλαγές που θα βασίζονται στον φόβο εκείνης της εποχής.

 

Το κορίτσι

Το ίδιο συμβαίνει και με το κορίτσι που προσπαθεί να πάρει τον πατέρα της και να τον έχει μόνο δικό της. Εκεί μισεί την μητέρα της, την ανταγωνίζεται και θέλει να τη σκοτώσει που της κλέβει το μπαμπά της και στο μυαλό της μελλοντικό άντρα της. Είναι δύσκολη εποχή για το μικρό κορίτσι. Αν ο πατέρας δείχνει ότι την προτιμά από τη γυναίκα του, πάνε οι δυο τους διακοπές και αφήνουν τη μαμά, κοιμούνται μαζί κτλ, τότε το κορίτσι θα αρχίσει να αισθάνεται τρομερές ενοχές που σκοτώνει τη μάνα της. Στην ενήλικη ζωή εμφανίζονται προβλήματα στις σχέσεις, βγαίνουν αισθήματα ενοχής, αναποφασιστικότητα, ανοργασμία, αίσθηση ότι δεν μπορεί να απολαύσει τη ζωή, διαλέγει άντρες που να έχουν ήδη μια γυναίκα για να παίξουν το ίδιο παιχνίδι με σκοπό να το λύσουν αλλά φυσικά δεν λύνεται ποτέ.

Οιδιποδειο Συμπλεγμα Συγκρουση Γονεις

Οιδιποδειο Συμπλεγμα Συγκρουση Γονεις

Οιδιποδειο Συμπλεγμα Συγκρουση Γονεις: Η λύση της σύγκρουσης

Η λύση αυτής της βασικής σύγκρουσης λύνεται με την ταύτιση με το ίδιο φύλο. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει οι γονείς να μπορούν να κρατάνε σωστές ισορροπίες. Το ζευγάρι πρέπει να είναι καλά μεταξύ του και να μην αντικαθιστά το σύντροφο με το παιδί. Να μην παίρνουμε τα παιδιά στο κρεβάτι μετά το πρώτο έτος, να καταλαβαίνουμε μεν τις ερωτικές τους επιθυμίες αλλά να τις αποκρούουμε με γαλήνη, και να δεχόμαστε την επιθετικότητα που προκύπτει μέσα τους. Γιατί και το αγόρι και το κορίτσι θα βγάλουν μίσος και προς το ερωτικό αντικείμενο που δεν δέχεται να παίξει το ρόλο που προτείνουν αλλά και προς το ίδιο φύλο που είναι το ανταγωνιστικό. Από τα 2 μέχρι τα 6 παλεύουμε με αυτά τα αισθήματα. Είναι δύσκολη εποχή συναισθηματικά για τα παιδιά και εκείνη την περίοδο είναι καλό να ζητάμε μια συμβουλή ενός ειδικού επάνω σε αυτό το θέμα.

Οιδιποδειο Συμπλεγμα Συγκρουση Γονεις

Οιδιποδειο Συμπλεγμα Συγκρουση Γονεις

Οιδιποδειο Συμπλεγμα Συγκρουση Γονεις

 

*απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε Επίσης: Η Άρνηση Και Πόσο Μας Εμποδίζει Στη ζωή

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης

Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής

Καρνεάδου 37 Κολωνάκι

Τηλ: 211 71 51 801

www.mixalispaterakis.gr

www.psychotherapy.net.gr

Οιδιποδειο Συμπλεγμα Συγκρουση Γονεις