Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια 720 405 Πατεράκης Μιχάλης

Διαταραχες Προσωπικοτητας

: Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ των διαταραχών προσωπικότητας περιλαμβάνει την παρανοϊκή και την σχιζότυπη. Τα άτομα με αυτές τις διαταραχές φαίνονται συνήθως παράξενα και εκκεντρικά.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ περιλαμβάνει την αντικοινωνική, την οριακή (μεταιχμιακή), την οιστριονική και τη ναρκισσιστική. Τα άτομα με αυτές τις διαταραχές φαίνονται συνήθως θεατρικά, συναισθηματικά και ασταθή.

Η ΤΡΙΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ περιλαμβάνει την αποφευκτική, την εξαρτητική, την ιδεοψυχαναγκαστική. Τα άτομα με αυτές τις διαταραχές εμφανίζονται συνήθως αγχώδη η φοβισμένα. Στην τρίτη κατηγορία εμπίπτει και μια διαταραχή η οποία ονομάζεται «μη προσδιοριζόμενη αλλιώς» παραδείγματα της οποίας είναι η παθητικοεπιθετική και η καταθλιπτική διαταραχή της προσωπικότητας.

Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή των διαταραχών της προσωπικότητας μαζί με τα κύρια σημεία της συμπτωματολογίας τους.

Δείτε επίσης: Ο Ψεύτικος Εαυτός

 

 

Τα άτομα με παρανοϊκή διαταραχή της προσωπικότητας χαρακτηρίζονται από διαρκή καχυποψία και δυσπιστία για τους ανθρώπους γενικά. Αρνούνται την ευθύνη για τα ίδια τους τα συναισθήματα και αποδίδουν την ευθύνη στους άλλους.

Συνήθως είναι εχθρικά, ευερέθιστα, και θυμωμένα. Ο θρησκόληπτος, ο συλλέκτης αδικιών, ο παθολογικά ζηλότυπος σύζυγος και ο δικομανής συχνά έχουν παρανοϊκή διαταραχή της προσωπικότητας. Συνήθως υπάρχει διάχυτη δυσπιστία και καχυποψία προς τους άλλους, ώστε τα κίνητρά τους να ερμηνεύονται σαν κακόβουλα.

Η έναρξη αυτής της εικόνας γίνεται στην πρώτη ενήλικη ζωή και έχει κάποια από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: υποψιάζεται χωρίς επαρκή αίτια ότι τον βλάπτουν ή τον εξαπατούν, υπεραπασχολείται με αβάσιμες αμφιβολίες σχετικά με την αφοσίωση ή την εμπιστοσύνη φίλων η συνεργατών, είναι απρόθυμος να εκμυστηρευτεί σε άλλους λόγω αδικαιολόγητου φόβου ότι οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν κακόβουλα εναντίον του, διαβλέπει κρυμμένα εξευτελιστικά ή απειλητικά μηνύματα σε καλόβουλες παρατηρήσεις ή γεγονότα, είναι επίμονα κακεντρεχής δηλαδή δεν συγχωρεί προσβολές αδικίες η ταπεινώσεις, αντιλαμβάνεται επιθέσεις στο χαρακτήρα ή στην υπόληψή του οι οποίες δεν είναι εμφανείς στους άλλους και αντιδρά αμέσως με θυμό η αντεπίθεση, έχει επανειλημμένες υποψίες χωρίς δικαιολογία αναφορικά με το σύζυγο ή τον ερωτικό σύντροφο.

 

Δείτε επίσης: Σχέσεις ανθρώπων

-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ-12 Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

 

Σχιζοειδής Διαταραχή Της Προσωπικότητας

Η σχιζοειδής διαταραχή της προσωπικότητας διαγιγνώσκεται σε ασθενείς που παρουσιάζουν καθ´ όλη την διάρκεια της ζωής τους ένα πρότυπο κοινωνικής απόσυρσης. Η έλλειψη άνεσης στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση, η ενδοστρέφειά τους και το επίπεδο περιορισμένο συναίσθημά τους είναι αξιοσημείωτα. Οι ασθενείς με σχιζοειδή διαταραχή της προσωπικότητας συνήθως φαίνονται στους άλλους εκκεντρικοί, απομονωμένοι ή μοναχικοί. Φέρουν ένα διάχυτο πρότυπο απομάκρυνσης από κοινωνικές σχέσεις με περιορισμένο εύρος έκφρασης συναισθημάτων στις διαπροσωπικές σχέσεις. Ο σχιζοειδής δεν επιθυμεί ούτε ευχαριστιέται τις κοινωνικές σχέσεις συμπεριλαμβανομένου του να είναι μέλος οικογένειας. Σχεδόν πάντα επιλέγει μοναχικές δραστηριότητες. Δείχνει μικρό ή καθόλου ενδιαφέρον για σεξουαλικές εμπειρίες με άλλο πρόσωπο. Βρίσκει ευχαρίστηση σε λίγες ή σε καμία δραστηριότητες. Στερείται στενών ή εμπίστων προσώπων πέρα από τους συγγενείς πρώτου βαθμού. Φαίνεται αδιάφορος για την κριτική ή τον έπαινο των άλλων, δείχνει συγκινησιακή ψυχρότητα, απομάκρυνση ή επίπεδη συναισθηματικότητα.

 

Δείτε επίσης: Ψυχοθεραπεία Τί Είναι

-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ-14 Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

 

Σχιζότυπη Διαταραχή Της Προσωπικότητας

Σε αυτή τη διαταραχή τα άτομα είναι εντυπωσιακά παράξενα ή ασυνήθιστα. Η μαγική σκέψη, οι παράξενες ιδέες, οι ιδέες αναφοράς, οι παραισθήσεις και η αποπραγματοποίηση, είναι τμήμα του καθημερινού κόσμου του σχιζότυπου ατόμου. Η διαταραχή συνίσταται σε ένα διάχυτο πρότυπο κοινωνικών και διαπροσωπικών ελλειμμάτων το οποίο χαρακτηρίζεται από οξεία δυσφορία και μειωμένη ικανότητα για στενές σχέσεις, καθώς και από γνωσιακές ή αντιληπτικές παραμορφώσεις και εκκεντρικότητες στη συμπεριφορά. Η συμπτωματολογία μπορεί να περιλαμβάνει ιδέες αναφοράς χωρίς παραλήρημα, παράδοξες πεποιθήσεις ή μαγική σκέψη που επηρεάζουν τη συμπεριφορά και είναι ασύμβατες με τα πολιτισμικά πρότυπα π.χ. δεισιδαιμονία, πίστη σε μαντική ικανότητα, τηλεπάθεια ή «έκτη» αίσθηση, αλλόκοτες φαντασιώσεις ή ενασχολήσεις.

 

Δείτε επίσης: Η Εγκατάλειψη Και Οι Επιδράσεις Της Στην Ψυχική Ζωή

-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ-0 Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

 

Αντικοινωνική Διαταραχή Της Προσωπικότητας

Η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται από συνεχείς αντικοινωνικές ή εγκληματικές πράξεις αλλά δεν είναι ταυτόσημη με την εγκληματικότητα. Είναι μάλλον ανικανότητα για συμμόρφωση με τα κοινωνικά πρότυπα, που εμπλέκει πολλές πλευρές της εφηβικής και ενήλικης ανάπτυξης του ασθενούς. Υπάρχει ένα διάχυτο πρότυπο περιφρόνησης και παραβίασης των δικαιωμάτων των άλλων από την ηλικία των 15 περίπου ετών. Το άτομο μπορεί να εμφανίζει τα παρακάτω: αποτυχία να συμμορφωθεί στα κοινωνικά πρότυπα σε σχέση με τη νομοταγή συμπεριφορά όπως φαίνεται από τη διάπραξη επανειλημμένα πράξεων που αποτελούν αιτία σύλληψης. Δολιότητα όπως φαίνεται από επανειλημμένα ψέματα, χρήση ψευδωνύμων ή εξαπάτηση των άλλων για προσωπικό όφελος ή ευχαρίστηση. Παρορμητικότητα ή αποτυχία προγραμματισμού. Ευερεθιστότητα και επιθετικότητα όπως φαίνεται από επανειλημμένως βίαιους διαπληκτισμούς ή επιθέσεις. Απερίσκεπτη αδιαφορία για την ασφάλεια του ίδιου ή των άλλων. Συνεχής ανευθυνότητα όπως φαίνεται από επαναλαμβανόμενη αποτυχία να διατηρήσει σταθερή εργασιακή συμπεριφορά ή να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις. Έλλειψη μεταμέλειας όπως φαίνεται από το ότι αντιμετωπίζει με αδιαφορία ή εκλογίκευση το γεγονός ότι έχει βλάψει κακομεταχειριστεί ή κλέψει άλλους.

 

Δείτε επίσης: Ζήλεια Ανάμεσα Σε Αδέρφια

 

 

 

Οριακή (μεταιχμιακή) Διαταραχή Της Προσωπικότητας

Οι ασθενείς με οριακή διαταραχή βρίσκονται στα όρια μεταξύ νεύρωσης και ψύχωσης και χαρακτηρίζονται από υπερβολική αστάθεια στο συναίσθημα, στη διάθεση, στη συμπεριφορά, στις αντικειμενότροπες σχέσεις και στην εικόνα του εαυτού τους. Η διαταραχή έχει ονομαστεί επίσης περιπατητική σχιζοφρένεια, «έως εάν» προσωπικότητα, ψευδονευρωτική σχιζοφρένεια, ψυχωτικός χαρακτήρας και συναισθηματικά ασταθής διαταραχή της προσωπικότητας. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα διάχυτο πρότυπο αστάθειας των διαπροσωπικών σχέσεων, της εικόνας του εαυτού και των συναισθημάτων και έκδηλη παρορμητικότητα. Η κυρίως συμπτωματολογία συμπεριλαμβάνει τα εξής: απεγνωσμένες προσπάθειες αποφυγής πραγματικής ή φαντασιωμένης εγκατάλειψης. Πρότυπο ασταθών και έντονων διαπροσωπικών σχέσεων που χαρακτηρίζονται από εναλλαγή ανάμεσα σε ακραία εξιδανίκευση και ακραία υποτίμηση. Διαταραχή της ταυτότητας και συγκεκριμένα καταφανώς και επίμονα ασταθής εικόνα ή αίσθηση του εαυτού. Παρορμητικότητα σε τουλάχιστον δυο περιοχές, η οποία είναι δυνητικά αυτοβλαπτική (έξοδα, σεξ, κατάχρηση ουσιών, επικίνδυνη οδήγηση, επεισόδια υπερφαγίας, κτλ). Υποτροπιάζουσα αυτοκτονική συμπεριφορά, χειρονομίες ή απειλές ή αυτοακρωτηριαστική συμπεριφορά. Συναισθηματική αστάθεια που οφείλεται σε έκδηλη αντιδραστικότητα της διάθεσης (π.χ. έντονα επεισόδια δυσφορίας, ευερεθιστότητας ή άγχους που διαρκούν λίγες ώρες και μόνο σπάνια περισσότερο από λίγες μέρες).

 

Δείτε επίσης: Η Βασικότερη Ψυχολογική Σύγκρουση

 

-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ-1 Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

 

Οιστριονική Διαταραχή Της Προσωπικότητας

Η οιστριονική διαταραχή της προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από ζωηρή, θεατρική, εξωστρεφή συμπεριφορά σε ενθουσιώδη συναισθηματικά άτομα. Συνήθως όμως η επιδεικτική τους παρουσία συνοδεύεται από ανικανότητα να διατηρήσουν βαθιές μακροχρόνιες σχέσεις. Τα άτομα αυτά εμφανίζουν πολλά από τα παρακάτω χαρακτηριστικά: αισθάνονται δυσάρεστα σε καταστάσεις στις οποίες δεν είναι το κέντρο της προσοχής. Η συναλλαγή με τους άλλους χαρακτηρίζεται συχνά από απρόσφορη, σεξουαλικά σαγηνευτική ή προκλητική συμπεριφορά. Υπάρχουν εκδηλώσεις ταχείας μεταβολής και ρηχής έκφρασης συναισθημάτων. Συχνή είναι επίσης η συνεχής χρήση της σωματικής εμφάνισης για την προσέλκυση της προσοχής. Ο τρόπος ομιλίας είναι υπερβολικά εντυπωσιακός και στερούμενος λεπτομερειών. Τα άτομα αυτά είναι δραματικά, κάνουν επίδειξη θεατρινισμού και εκφράζονται με υπερβολικά συναισθηματικό τρόπο. Εύκολα επηρεάζονται από άλλους ή από καταστάσεις, είναι δηλαδή υποβόλιμα. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι ότι τα άτομα θεωρούν τις σχέσεις περισσότερο στενές από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

 

Δείτε επίσης: Βραχείες Ψυχοθεραπείες

 

-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ-9-300x150 Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

Ναρκισσιστική Διαταραχή Της Προσωπικότητας

Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας χαρακτηρίζονται από μεγαλοποιημένη αίσθηση προσωπικής αξίας και αίσθηση μεγαλείου ότι είναι με κάποιο τρόπο μοναδικά. Αναλυτικότερα, πρόκειται για ένα διάχυτο πρότυπο μεγαλείου (στη φαντασία ή στη συμπεριφορά), ανάγκης για θαυμασμό και έλλειψης ενσυναίσθησης. Το άτομο μεγαλοποιεί επιτεύγματα και ταλέντα και προσδοκά να αναγνωρίζεται σαν ανώτερος χωρίς ανάλογα επιτεύγματα. Υπάρχει ενασχόληση με φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, δύναμης, ευφυΐας, ομορφιάς ή ιδανικής αγάπης. Πιστεύει ότι είναι εξαιρετικός και μοναδικός και μπορεί να γίνει κατανοητός μόνο από αυτό, ή θα πρέπει να σχετίζεται με άλλα εξαιρετικά ή υψηλού επιπέδου άτομα (ή οργανισμούς). Απαιτεί υπερβολικό θαυμασμό. Έχει μια αίσθηση κατοχής ιδιαίτερων δικαιωμάτων δηλαδή αδικαιολόγητες προσδοκίες εξαιρετικά ευνοϊκής αντιμετώπισης ή αυτόματης συμμόρφωσης με τις προσδοκίες του. Εκμεταλλεύεται τους άλλους για να πετύχει τους σκοπούς του. Είναι απρόθυμος να αναγνωρίσει ή να ταυτιστεί με τα αισθήματα και τις ανάγκες των άλλων. Είναι συχνά ζηλόφθονος με τους άλλους η πιστεύει ότι οι άλλοι είναι ζηλόφθονοι μαζί του. Τέλος, δείχνει αλαζονικές, υπεροπτικές συμπεριφορές και στάσεις.

 

Δείτε επίσης: “Στη Λίμνη Του Ναρκισσισμού”

 

-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ-22-300x200 Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

Αποφευκτική Διαταραχή της Προσωπικότητας

Τα άτομα παρουσιάζουν εξαιρετική ευαισθησία στην απόρριψη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικά αποσυρμένη ζωή. Δεν είναι ακοινώνητοι και δείχνουν μεγάλη επιθυμία για συντροφιά, αλλά είναι ντροπαλοί. Χρειάζονται ασυνήθιστα ισχυρές εγγυήσεις για μια αποδοχή χωρίς κριτική. Για τέτοια άτομα συνήθως αναφέρεται ότι έχουν σύμπλεγμα κατωτερότητας. Η διαταραχή λέγεται αλλιώς αγχώδης διαταραχή της προσωπικότητας. Τα διαγνωστικά κριτήρια είναι τα εξής:
1. αποφυγή επαγγελματικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν σημαντική διαπροσωπική επαφή, εξαιτίας φόβων κριτικής, αποδοκιμασίας και απόρριψης.
2. Απροθυμία να σχετιστεί με ανθρώπους, εκτός αν έχει τη βεβαιότητα ότι θα γίνει αρεστός.
3. Δείχνει να περιορίζει τις στενές φιλίες εξαιτίας του φόβου οτι θα ντροπιαστεί η θα γελοιοποιηθεί.
4. Έντονη ενασχόληση με το αν θα υποστεί κριτική ή απόρριψη σε κοινωνικές καταστάσεις.
5. Είναι ανασταλμένος σε νέες διαπροσωπικές καταστάσεις εξαιτίας αισθημάτων ανεπάρκειας.
6. Θεωρεί τον εαυτό του κοινωνικά ανάρμοστο, μη ελκυστικό ως άτομο και κατώτερο από τους άλλους.
7. Είναι ασυνήθιστα διστακτικός να αναλάβει προσωπικούς κινδύνους η να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε νέες δραστηριότητες επειδή είναι δυνατό να φανερώσουν την αμηχανία του.

 

Δείτε επίσης: Ψυχοθεραπεία Και Ματαίωση

 

 

Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

Εξαρτητική Διαταραχή της Προσωπικότητας

Ο βασικός άξονας της συμπτωματολογίας και της προσωπικότητας του εξαρτητικού ατόμου περιγράφεται μέσω των διαγνωστικών κριτηρίων παρακάτω και συνίσταται στα εξής:
1. Δυσκολία να παίρνει καθημερινές αποφάσεις χωρίς έναν υπερβολικό αριθμό συμβουλών και διαβεβαιώσεων από τους άλλους.
2. Έχει ανάγκη να αναλαμβάνουν οι άλλοι την ευθύνη των σημαντικών τομέων της ζωής του
3. Δυσκολία έκφρασης της διαφωνίας του επειδή φοβάται ότι θα χάσει την υποστήριξη ή την έγκριση των άλλων
4. Δυσκολία έναρξης προγραμμάτων ή εκτέλεσης πραγμάτων από μόνος του (περισσότερο λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στην κρίση ή στις ικανότητες του παρά από έλλειψη κινήτρου ή ενεργητικότητας)
5. Κάνει υπερβολές προκειμένου να εξασφαλίσει τη φροντίδα και την υποστήριξη των άλλων, μέχρι του σημείου να γίνεται εθελοντής σε δυσάρεστα πράγματα.
6. Αισθάνεται δυσάρεστα ή χωρίς βοήθεια όταν είναι μόνος εξαιτίας μεγαλοποιημένων φόβων ανικανότητας φροντίδας του εαυτού.
7. Αναζητά επειγόντως μια άλλη σχέση σαν πηγή φροντίδας και υποστήριξης όταν τελειώνει μια στενή σχέση.
8. Μη ρεαλιστική υπεραπασχόληση με φόβους ότι θα εγκαταλειφθεί και θα αφεθεί να φροντίσει τον εαυτό του.

 

Δείτε επίσης: Το Ζήτημα Της Κατάθλιψης

 

 

-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ-7-300x171 Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή της Προσωπικότητας

Τα διαγνωστικά κριτήρια για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή της προσωπικότητας είναι τα εξής:
1. Υπεραπασχόληση με λεπτομέρειες, κανόνες, καταλόγους, τάξη, οργάνωση ή χρονοδιαγράμματα σε τέτοιο βαθμό ώστε να χάνεται το κύριο σημείο της δραστηριότητας.
2. Τελειοθηρία που παρεμβαίνει στην ολοκλήρωση μιας εργασίας (π.χ. ανικανότητα ολοκλήρωσης ενός έργου, επειδή δεν πληρούνται οι δικές του υπερβολικά αυστηρές προδιαγραφές).
3. Υπερβολική αφοσίωση στην εργασία και την παραγωγικότητα με αποκλεισμό των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και φιλικών σχέσεων.
4. Υπερβολική ευσυνειδησία, σχολαστικότητα και ακαμψία σε θέματα ηθικής δεοντολογίας και αξιών.
5. Αδυναμία απαλλαγής από φθαρμένα η άχρηστα αντικείμενα, ακόμα και όταν δεν έχουν συναισθηματική αξία.
6. Απροθυμία ανάθεσης καθηκόντων η εργασίας με άλλους εκτός και αν υποτάσσονται ακριβώς στο δικό του τρόπο εκτέλεσης.
7. Υιοθεσία ενός μίζερου τρόπου διάθεσης χρημάτων τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους άλλους. Τα χρήματα θεωρούνται σαν κάτι που θα πρέπει να συσσωρεύεται για μελλοντικές καταστροφές.
8. Επίδειξη ακαμψίας και ισχυρογνωμοσύνης

 

Δείτε επίσης: Η Σημασία Των Ονείρων Στην Ψυχική Ζωή

 

-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ-2 Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

Παθητικοεπιθετική Διαταραχή Της Προσωπικότητας

Διάχυτο πρότυπο αρνητικών στάσεων και παθητικής αντίστασης σε απαιτήσεις για επαρκή απόδοση όπως φαίνεται σε τέσσερα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
1. Παθητική αντίσταση στην εκπλήρωση συνηθισμένων κοινωνικών και επαγγελματικών καθηκόντων.
2. Παράπονα ότι δε βρίσκει κατανόηση και δεν εκτιμάται από τους άλλους
3. Βλοσυρότητα και φιλονικία
4. Αναιτιολόγητη κριτική και απέχθεια στην εξουσία
5. Φθόνος και μνησικακία σε όσους προφανώς είναι πιο τυχεροί
6. Έκφραση υπερβολικών και διαρκών παραπόνων για προσωπική κακοτυχία
7. Εναλλαγή μεταξύ εχθρικής περιφρόνησης και μετάνοιας.

 

Δείτε επίσης: Φόβος Και Χαρά

 

Καταθλιπτική Διαταραχή της Προσωπικότητας

Άτομα με καταθλιπτική διαταραχή έχουν διά βίου χαρακτηριστικά που εμπίπτουν στα φάσμα της κατάθλιψης. Είναι απαισιόδοξα, ανηδονικά, δεσμευμένα με το καθήκον, χρόνια χωρίς χαρά και αμφιβάλουν για τον εαυτό τους.
Συμπτώματα Κατάθλιψης:
Καταθλιπτική διάθεση, αίσθηση κατάθλιψης, μειωμένη διάθεση, αυπνία, ανηδονία, ενοχές, απαισιοδοξία, αυτοκαταστροφικότητα, τάσεις αυτοκτονίας, απώλεια όρεξης, μεγάλες εναλλαγές βάρους, είναι μερικά από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

 

Δείτε επίσης: Η Έκφραση Του Θυμού

 

 

 

Κατάθλιψη και μελαγχολία

Επίμονη θλίψη, έντονη κατάθλιψη, ευερεθιστότητα και ευσυγκινησία είναι δείκτες έναρξης μιας μελαγχολικής περιόδου. Αν αυτά τα συμπτώματα επιμένουν θα πρέπει να επισκεφθείτε ειδικό. Η ψυχοθεραπεία εδώ είναι απαραίτητη. Αρχικά στόχος της είναι η στήριξη και η αναγνώριση της υπάρχουσας κατάστασης και σε δεύτερο επίπεδο η αναλυτική εργασία με τους ψυχολογικούς παράγοντες οι οποίοι εμπλέκονται στην διαμόρφωση της ψυχικής προβληματικής. Ως μελαγχολία εννοούμε μια περίοδο κατάθλιψης η οποία για κάποιο λόγο είναι παρατεταμένη και έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την προσπάθεια πένθους.

 

Δείτε επίσης: Το Πρωταρχικό Άγχος

 

-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ-17-300x180 Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

Κατάθλιψη και ψυχανάλυση

Η θεωρία της ψυχανάλυσης όσον αφορά στην κατάθλιψη, θεωρεί δεδομένη την σχέση ανάμεσα στην απώλεια του αντικειμένου και την μελαγχολία. Ο θυμός που νιώθει ένας άνθρωπος που βιώνει κατάθλιψη στρέφεται προς τον εαυτό λόγω ταύτισης με το χαμένο αντικείμενο. Εδώ θα πρέπει να κάνουμε έναν διαχωρισμό. Είναι διαφορετική η κατάσταση του πένθους από την κατάσταση της κατάθλιψης (ή αλλιώς της μελαγχολίας). Ο καταθλιπτικός άρρωστος αυτοϋποτιμά τον εαυτό του και είναι ενοχικός ενώ αυτός που πενθεί όχι.

 

Δείτε επίσης: Η Ονειρική Μας Ζωή Μας Δείχνει Τον Κρυμμένο Μας Εαυτό

 

-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ-19 Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

Κατάθλιψη και καταστροφικότητα

Ο καταθλιπτικός δεν μπορεί να εδραιώσει εσωτερικά τα καλά πράγματα που είχε το απολεσθέν αντικείμενο ενώ ο πενθών μπορεί να ενδοβάλλει αυτήν την αγάπη (δηλαδή τα καλά πράγματα). Ο καταθλιπτικός φοβάται και ανησυχεί ότι με την δική του επιθετικότητα κατέστρεψε το αντικείμενο αγάπης.

Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

Δείτε επίσης: Οι Συνέπειες Από Τις Διαταραχές Στην Αγάπη Για Τον Εαυτό

-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ-20-300x170 Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

Κατάθλιψη και μητρική φιγούρα

Η παιδική ηλικία ειδικότερα στην οποία συμβαίνουν διάφορες απώλειες (όπως η απομάκρυνση της μητρικής φιγούρας από το οπτικό πεδίο του βρέφους ή ακόμα η συναισθηματική της απομάκρυνση ή ακόμα πιο δύσκολα η μη ανταπόκριση στις ανάγκες του βρέφους), είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη ενός ψυχισμού όσον αφορά στην καταθλιπτική θέση.

 

Δείτε επίσης: Η Σπουδαιότητα Της Σταθερής Μητρικής Φιγούρας

 

-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ-23 Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

Διαταραχες Προσωπικοτητας θεραπεια

*απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Η Ψυχολογία Του Βρέφους
Δείτε επίσης: Σύμβουλος Γάμου

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr