Εκτρωση θυμος καταθλιψη

Εκτρωση

Εκτρωση θυμος καταθλιψη

Εκτρωση θυμος καταθλιψη 284 177 Πατεράκης Μιχάλης

Εκτρωση θυμος καταθλιψη

Εκτρωση θυμος καταθλιψη: Για μία γυναίκα η διαδικασία της απόφασης και της υλοποίησης μιας έκτρωσης αποτελεί μία αγχογόνο στιγμή στη ζωή της και χρειάζεται να έχει δίπλα της το κατάλληλο υποστηρικτικό πλαίσιο προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα το συναισθηματικό μέρος της απόφασής της, να ξέρει τί κάνει και γιατί το κάνει, και κυρίως να μπορεί να μοιραστεί όλα τα βαθύτερα αισθήματά της που την επηρεάζουν και την καθορίζουν. Στο μοίρασμα των αισθημάτων φαίνονται πάντα όλες οι επιδράσεις της απωθημένης μας ζωής και όλα τα καταπιεσμένα αισθήματα που μας οδηγούν ασυνείδητα να κάνουμε πράξεις, να επιλέξουμε συντρόφους και να ζήσουμε την κάθε μέρα μας.

Εκτρωση

Εκτρωση θυμος καταθλιψη

Στην πραγματικότητα κάθε απωθημένο αίσθημα έχει κάποιο φόβο που το συνοδεύει. Αλλιώς δεν θα το είχαμε απωθήσει. Ο φόβος υπάρχει εκεί για να μας κρατήσει από το να μπούμε σε μία κατάσταση στην οποία κάτι το δυσάρεστο υπάρχει ή κάτι το φοβιστικό. Ποια είναι τα δυσάρεστα ή φοβιστικά πράγματα στην παιδική μας ζωή; Να προσκολληθούμε εξαρτητικά στη μαμά όταν είμαστε μωρά, να πάμε προς το γονέα του άλλου φύλου, να μη χάσουμε τους γονείς, να διώξουμε ένα μικρότερο αδερφό που μας πήρε τη βασιλεία. Αυτά είναι πολύ βασικά. Μέσα σε αυτά δημιουργούνται πάρα πολλές παραλλαγές επειδή υπάρχουν και πάρα πολλοί παράγοντες. Η προσωπικότητα του κάθε ένα από τους γονείς, η σχέση τους, τυχαία γεγονότα, αρρώστιες, θάνατοι, μετακινήσεις, εμείς οι ίδιοι ως ιδιοσυγκρασίες, η γέννηση νέου μωρού, κτλ. Την ψυχική μας ζωή, αυτό το μέρος δηλαδή της έκφρασης του εαυτού μας το οποίο χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε, να μοιραστούμε τον εαυτό μας, να επενδύσουμε τα συναισθήματά μας, δεν την ορίζουμε συνειδητά. Το μεγαλύτερο μέρος της ψυχικής μας ζωής είναι ασυνείδητο. Δεν το γνωρίζουμε.

Εκτρωση θυμος καταθλιψη – Εκτρωση θυμος καταθλιψη

Εκτρωση θυμος καταθλιψη – Εκτρωση θυμος καταθλιψη

Δεν είναι η απόφαση για την έκτρωση αλλά το συναισθηματικό βάρος που είναι σημαντικό

Η απόφαση για την έκτρωση σε οποιαδήποτε περίπτωση και για οποιαδήποτε ηλικία δεν είναι εύκολη. Αλλά το σημαντικότερο δεν είναι η απόφαση αυτή καθ’ εαυτή. Το σημαντικό είναι πως νιώθει η ίδια η γυναίκα για την ανεπιθύμητη κύηση. Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί κανείς αν θέλει πραγματικά να την στηρίξει σε αυτή τη στιγμή της ζωής της. Εκεί λοιπόν πρέπει να βάλουμε τον εαυτό μας σε δεύτερη μοίρα αν θέλουμε να βοηθήσουμε. Να ακούσουμε το συναισθηματικό της φορτίο χωρίς να κρίνουμε και χωρίς να προτείνουμε. Αλλά να ακούσουμε τα συναισθήματά της. Είναι μέρος της θυληκότητας η εγκυμοσύνη και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οδηγεί στη μητρότητα και κάθε γυναίκα, ακόμα κι αν δεν θέλει για διάφορους λόγους να χρησιμοποιήσει την δυνατότητα που της έχει δώσει η φύση, ξέρει ότι μπορεί μέχρι και κάποια ηλικία να αλλάξει γνώμη.

Εκτρωση

Εκτρωση θυμος καταθλιψη

Οπότε κάθε πιθανότητα στήριξης, δεν θα πρέπει να έχει ως εφαλτήριο τις προσωπικές, κοινωνικές, θρησκευτικές ή πολιτικές προκαταλήψεις και γνώμες αλλά το πως αισθάνεται μέσα της η γυναίκα που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Πόσο μόνη της μπορεί να νιώθει εσωτερικά, τί συναισθήματα έχουν δημιουργηθεί μέσα της γύρω από το ζήτημα που την απασχολεί, πως σκέφτεται γύρω από μία ενδεχόμενη απόφαση προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, και ποιοι προβληματισμοί προκύπτουν επιπλέον καθώς προχωρά η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα. Στήριξη, δεν σημαίνει να πω την γνώμη μου αλλά να ακούσω το συναίσθημά σου. Οτιδήποτε αφορά μία κατάσταση έκτρωσης μπορεί να φέρνει στην επιφάνεια θυμό και καταθλιπτικές αντιδράσεις. Ο θυμός που δεν βγαίνει προς εκείνο το μέρος που απευθύνεται τελικά βγαίνει προς τον εαυτό και πολλές φορές προς το σωματικό μέρος του εαυτού. Αν συμβεί αυτό, τότε ο άνθρωπος αρχίζει να κατηγορεί τον εαυτό του, να έχει ενοχές, να φέρεται αυτοτιμωρητικά, να μην έχει ενέργεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια προκειμένου να μπορέσουμε να αναλύσουμε το θυμό και να τον στρέψουμε προς τα εκεί που απευθύνεται.

Εκτρωση

Εκτρωση θυμος καταθλιψη

 

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Διαβάστε κι αυτό: Φόβος Αφανισμού

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr

Εκτρωση θυμος καταθλιψη