Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια

Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή

Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια

Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια 632 395 Πατεράκης Μιχάλης

Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια: Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τα συμπτώματα τα οποία παρουσιάζονται στην μείζων καταθλιπτική διαταραχή όπως περιγράφονται στο επίσημο διαγνωστικό και στατιστικό εγχειρίδιο που αποδεχόμαστε όλοι οι ειδικοί ψυχικής υγείας. Αυτά είναι:

  1. Καταθλιπτική διάθεση
  2. Ελάττωση της ευχαρίστησης
  3. Απώλεια βάρους (ενώ δεν είστε σε δίαιτα) ή αύξηση βάρους (μεταβολή πάνω από 5% του σωματικού βάρους σε  1 μήνα)
  4. Αϋπνία ή υπερυπνία σχεδόν καθημερινά
  5. Ψυχοκινητική διέγερση ή επιβράδυνση (παρατηρήσιμη από τους άλλους)
  6. Κόπωση ή απώλεια της ενεργητικότητας σχεδόν καθημερινά
  7. Αισθήματα αναξιότητας ή υπέρμετρης ενοχής σχεδόν καθημερινά
  8. Ελαττωμένη ικανότητα να σκεφθεί ή να συγκεντρωθεί ή αναποφασιστικότητα
  9. Επανερχόμενες σκέψεις θανάτου (όχι μόνο φόβος)

Δείτε επίσης: Κατάθλιψη – Τί Είναι

Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια

-640x379-300x178 Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια

Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια

Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια: Περισσότερες πληροφορίες ακόμα πιο εξειδικευμένες για την κατάθλιψη και για την θεραπεία της

Αυτά είναι τα τυπικά συμπτώματα αλλά μπορείτε να δείτε το βίντεο στο οποίο περιγράφω περισσότερα πράγματα για την κατάθλιψη. Έτσι θα αποκτήσετε μία καλύτερη εικόνα γύρω από αυτό το θέμα και θα σας βοηθήσει να κινητοποιηθείτε για να μπορέσετε να απευθυνθείτε για βοήθεια. Μπορείτε επίσης να με καλέσετε στο γραφείο μου στο 211 71 51 801 για να δούμε με ποιόν τρόπο μπορώ να σας βοηθήσω. Λύση υπάρχει για όλα τα ψυχολογικά θέματα ακόμα και όταν υπάρχει βαριά ψυχοπαθολογία. Μην διστάζετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Ακόμα και μία επίσκεψη μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε κάποια πράγματα μέσα σας και να σας δώσει το έναυσμα να προχωρήσετε στη ζωή σας. Επίσης μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο για την κατάθλιψη για να μάθετε ακόμα περισσότερα πράγματα, πιο εξειδικευμένα.

Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια

Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια – Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια

Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια: Τί μπορεί να κάνει κανείς για να νικήσει την κατάθλιψη;

Δεν είναι θέμα νίκης. Είναι θέμα συναισθημάτων. Ένας άνθρωπος που έχει κατάθλιψη, είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσει να κάνει θεραπεία. Η αναβλητικότητα, οι ενοχές και η τιμωρητικότητα που βιώνει μέσα στον εαυτό του είναι πραγματικά παραλυτικές. Δεν μπορεί να πάρει απόφαση για τίποτα και η ζωή του έχει τελματώσει. Δεν είναι θέμα κάποιας κρυμμένης δύναμης που έχει μέσα του και που δεν μπορεί να την απελευθερώσει. Η κατάθλιψη όπως λέω και στα άρθρα μου, στα video, στις δημοσιεύσεις που κάνω συνεχώς, είναι μία κατάσταση που προκύπτει από πένθος που δεν έχει γίνει και εμπεριέχει κρυμμένο θυμό. Αυτό το ψάχνουμε όμως σε μια θεραπεία. Βλέπουμε ποια συναισθήματα είναι κρυμμένα εκεί και δεν βγαίνουν. Μόνο με την συμμαχία μέσα στη θεραπεία υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν επανορθώσεις. Όσο κοντινοί και αν είναι οι φίλοι και οι έμπιστοι και οι οικείοι, δεν μπορούν να βοηθήσουν. Δεν είναι ειδικοί. Μπορεί να θέλουν να βοηθήσουν αλλά δεν ξέρουν πως. Ούτε τα φάρμακα θα θεραπεύσουν το πρόβλημα απλώς σε μερικές περιπτώσεις είναι απαραίτητα γιατί τα συμπτώματα είναι ιδιαιτέρως βαριά. Εγώ προτρέπω όμως τον καταθλιπτικό να έρθει σε θεραπεία. Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται αυτή τη στιγμή το πρόβλημα. Βλέπουμε συχνά το άτομο όταν έχει κατάθλιψη και αυτό χρειάζεται να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις για να μπορέσει το άτομο να επενδύσει στην θεραπευτική σχέση και να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματα που είναι κρυμμένα πίσω από τα συμπτώματα. Η ζωή είναι ένας ατέλειωτος αγώνας, και γι’ αυτό χρειάζεται ο ένας να μπορεί να βοηθάει τον άλλο. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Η κατάθλιψη φεύγει όταν νιώσεις τα αισθήματα που υπάρχουν στην πίσω πλευρά και είναι απωθημένα. Πηγαίνουμε σε θεραπεία. Αναζητούμε βοήθεια. Αλλιώς όλη η ζωή πάει χαμένη με κάτι που μπορεί να λυθεί αλλά η λύση είναι ειδική. Θέλει δουλειά, υπομονή και χρόνο.

Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια

aaamel-300x157 Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια

Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια

Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια: Ο θυμός στην κατάθλιψη

Γιατί είναι δύσκολα τα συναισθήματα που κρύβει μέσα του ο καταθλιπτικός. Γιατί μέσα του κάνει εκρήξεις; Γιατί σκοτώνει κάθε μέρα τον εαυτό του; Γιατί είναι αυτοκαταστροφικός; Γιατί στρέφει προς τον εαυτό του την επιθετικότητα; Η απάντηση είναι γιατί είναι θυμωμένος. Υπάρχει ένας σωρός από θυμό μέσα του που δημιουργήθηκε κατά την βρεφική ηλικία και που δεν μπορεί να εκφραστεί. Γιατί δεν μπορεί να εκφραστεί; Κι εδώ υπάρχει απάντηση. Η απάντηση είναι ότι φοβάται πως θα σκοτώσει εκείνον που τον φροντίζει. Κι αν είσαι μωρό και σου δημιουργηθεί ένας τέτοιος φόβος, τότε έχεις πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί θα κρύψεις το θυμό σου για να μη χάσεις αυτόν που αγαπάς και θα γίνεις αυτοκαταστροφικός και ψεύτικος. Οπότε ο θυμός πρέπει να βγει Πρέπει να εκφραστεί. Όχι όμως προς τα μέσα αλλά προς εκείνη τη φιγούρα που σε φρόντιζε. Πως θα γίνει αυτό; Προσπαθεί να το κάνει κάθε μέρα ο καταθλιπτικός. Με όλους. Αλλά δεν θεραπεύεται. Δεκάδες, εκατοντάδες και χιλιάδες προσπάθειες πάνε στράφι. Γιατί; Γιατί δεν υπάρχουν οι θεραπευτικές συνθήκες. Αν μπεί σε μια σωστή θεραπεία, εκεί ο θεραπευτής θα δημιουργήσει τις κατάλληλες θεραπευτικές συνθήκες και με αυτό τον τρόπο με τον καιρό ο ασθενής θα αρχίσει να εκφράζει τον πραγματικό θυμό που έχει μέσα του. Χωρίς να φοβάται ότι θα σκοτώσει ή ακόμα και φοβούμενος ότι θα σκοτώσει που σημαίνει ότι θα μπεί στην κατάθλιψη μαζί με τον θεραπευτή να κλάψουν μαζί γι’ αυτό το θυμό που φοβάται ότι θα σκοτώσει. Ζωντανεύουμε τη φιγούρα που φροντίζει και θυμώνουμε μαζί της μαθαίνοντας να ζούμε και με τα καλά και με τα κακά αισθήματα που έχουμε γι’ αυτήν. Αυτή είναι η θεραπεία της κατάθλιψης. Δεν είναι ούτε συμβουλές, ούτε τεχνικές, ούτε φάρμακα. Τα φάρμακα είναι απαραίτητα όταν τα συμπτώματα είναι πολύ βαριά και βοηθούν στο να στηριχθεί ο άρρωστος. Από εκεί και πέρα είναι η ψυχοθεραπεία που βοηθάει. Και έτσι μαθαίνει κανείς βαθύτερα τον εαυτό του. Καταλαβαίνει τί του έχει συμβεί. Σπιθαμή προς σπιθαμή μαθαίνει το εγώ του. Αυτό το ταξίδι γίνεται στην ψυχοθεραπεία. Το λέω ταξίδι γιατί μοιάζει με εκείνο του Οδυσσέα. Δεν είναι εύκολο, παλεύεις, αλλά έχει νόημα. ” Ιθάκη δεν σε γέλασε” λέει ο Καβάφης. Η ψυχοθεραπεία λοιπόν είναι το καράβι για την Ιθάκη. Δεν πρέπει να το αρνηθούμε. Και δεν χρειάζεται να φτάνουμε να ταλαιπωρούμαστε στη μισή μας ζωή για να το αποφασίσουμε. Δείτε και το βίντεο για το θυμό. Η κατάθλιψη όπως είπα λίγο παραπάνω κρύβει θυμό που στρέφεται προς τον εαυτό.

Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια

Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου και των βίντεο χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε Επίσης: Στην Λίμνη Του Ναρκισσισμού. Τα προβλήματα του εαυτού και η δυσκολία να δούμε τους άλλους.

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης

Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής

Καρνεάδου 37, Κολωνάκι

Δέχομαι Κατόπιν Ραντεβού

Τηλ: 211 71 51 801

www.mixalispaterakis.gr

www.psychotherapy.net.gr

 

Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια