φοβος θανατου Φοβος αφανισμου ψυχοθεραπεια ψυχαναλυση

φοβος θανατου Φοβος αφανισμου ψυχοθεραπεια ψυχαναλυση

φοβος θανατου Φοβος αφανισμου ψυχοθεραπεια ψυχαναλυση 612 400 Πατεράκης Μιχάλης
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Φοβος αφανισμου ψυχοθεραπεια ψυχαναλυση

Φοβος αφανισμου ψυχοθεραπεια ψυχαναλυση

φοβος θανατου: Ο φόβος (φοβος θανατου) είναι το πρώτο αίσθημα που τυρρανά τον άνθρωπο από τη μήτρα ακόμα. Ακόμα δηλαδή και εκεί όπου όλα ρυθμίζονται αυτόματα και τίποτα δεν χρειάζεται να κάνει το έμβρυο για να συνεχίσει να ζει. Όμως κι εκεί βλέπουμε μέσα από απεικονιστικές εφαρμογές, ότι το έμβρυο μαζεύεται όταν υπάρχει κάποια απειλή όπως π.χ όταν η μητέρα καπνίζει.

φοβος θανατου – φοβος θανατου – φοβος θανατου

φοβος θανατου – φοβος θανατου – φοβος θανατου

Ο φόβος αφορά την ύπαρξη. Το γεγονός ότι αρχικά το σώμα σε καλεί να το συντηρήσεις και να το αναπτύξεις. Αν υπάρχουν οι συνθήκες για ζωή τότε μειώνεται ο φόβος και έρχεται στην επιφάνεια η ανάπτυξη της δυνατότητας να κάνεις, για να δημιουργήσεις. Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο θάνατος και η τάση να πας προς τα πίσω. Η ζωή είναι η δύναμη της ύπαρξης. Ωστόσο δεν θα χρειαζόταν να ήταν δυνατή αν δεν υπήρχε ορμή προς το θάνατο ταυτόχρονα. Με απλά λόγια, η ζωή φυτρώνει, εξελίσσεται και δημιουργεί όχι μόνο για να εξασκήσει το δικαίωμά της να εκφραστεί αλλά παρατίθεται και σαν δύναμη ενάντια στην αντίθετη τάση, εκείνη η οποία θα κάνει χρήση των δικών της δικαιωμάτων εάν της αφεθεί ο χώρος για κάτι τέτοιο. Η ζωή λοιπόν είναι εκεί και ζει μέσα από τις σχέσεις που κάνουμε με κύρια και πρωταγωνιστική, την σχέση του βρέφους με την μητρική φιγούρα. Καλούμε μητρική φιγούρα εκείνη τη φιγούρα που φροντίζει το μωρό. Αυτή η μητρική φιγούρα προσφέρει τον εαυτό της ως βοηθητικό εγώ στο μωρό που εκείνη την εποχή δεν έχει έναν δικό του εαυτό. Έχει μόνο ένα βιολογικό σύμπλεγμα το οποίο λειτουργεί μαζί με την μητέρα όσο βρίσκεται μέσα στη μήτρα και που όταν έρθει στον εκτός της μήτρας κόσμο χρειάζεται απολύτως να συνεχίσει να ζει συγχωνευτικά μαζί της. Ο εαυτός λοιπόν στην αρχή είναι το “εμείς”. Δεν υπάρχει ξεχωριστό μωρό. Το μωρό μέσα του είναι συγχωνευμένο και προσκολλημένο στη φιγούρα. Έτσι θα είναι για τους πρώτους δυο μήνες ζωής και μετά θα ξεκινήσει να δείχνει σιγά σιγά τα πρώτα σημάδια επικοινωνίας. Οπότε αρχικά συνεχίζεται η ζωή σα να ήταν μέσα στη μήτρα, παρόλο που έχει συμβεί ένα μεγάλο γεγονός (η γέννηση). Ο φόβος ενυπάρχει όμως πάντα, ο φόβος αφανισμού είναι υπαρκτός και σβήνεται από τη μητέρα που έρχεται σε επαφή με το δέρμα του μωρού και από την όσφρηση που είναι ίδια και δεν έχει αλλάξει. Η αφή και η όσφρηση είναι εκείνες οι αισθήσεις που μας προστατεύουν. Σαν περίβλημα δημιουργούν μία συναισθηματική μεμβράνη που μοιάζει με το προστατευμένο πλαίσιο της μήτρας και που δημιουργεί την αίσθηση ότι υπάρχει “σύνδεση”. Αυτή η σύνδεση η οποία υποθοηθάται από την έκλυση της ορμόνης ωκυτοκίνης κάνοντας τη μητέρα πιο απαλή στην αφή, την βοηθάει να διαισθανθεί τις ανάγκες του μωρού και να ανταποκριθεί με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να απορροφήσει τον φόβο αφανισμού και να τον περάσει στον χώρο της λησμονιάς, της βαθιάς πρωτογενούς απώθησης.

Φοβος αφανισμου ψυχοθεραπεια ψυχαναλυση

THANATOPHOBIA001-56ba545b3df78c0b13681c22-300x200 φοβος θανατου Φοβος αφανισμου ψυχοθεραπεια ψυχαναλυση

Φοβος αφανισμου ψυχοθεραπεια ψυχαναλυση

 

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Αγχος Σχέσεις Θεραπεια

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά ότι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis – University of Middlesex
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι (Δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr

φοβος θανατου


  Πατεράκης Μιχάλης
  Ψυχολόγος Αθήνα
  Κολωνάκι

  Ψυχοθεραπευτής


   PATERAKIS MIXALIS
   Psychologist Athens
   Kolonaki

   Psychotherapist