Άγχος αποχωρισμού

αγχος σχεσεις θεραπεία

Άγχος αποχωρισμού

Άγχος αποχωρισμού 262 380 Πατεράκης Μιχάλης
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Άγχος αποχωρισμού : Ποτέ κανείς δεν περίμενε σε αυτό τον κόσμο καθώς μεγάλωνε σε μία οικογένεια, ότι οι σχέσεις στην ενήλικη ζωή θα ήταν τόσο δύσκολες, τόσο περίπλοκες και τόσο μη αλτρουιστικές. Όλοι μας περιμένουμε να μας αγαπήσουν για τον εαυτό μας χωρίς να βλέπουμε ότι κανείς δεν το κάνει αυτό. Και δεν το κάνει επειδή πάντα μα πάντα μπαίνει ο δικός του ναρκισσισμός στη μέση. Ας δούμε περισσότερα για το θέμα αυτό: Αγχος Σχεσεις Θεραπεια.

Άγχος αποχωρισμού – Άγχος αποχωρισμού

a-300x168 Άγχος αποχωρισμού

Άγχος αποχωρισμού – Άγχος αποχωρισμού

Η οικογένεια και οι ενοχές – Αγχος Σχεσεις Θεραπεια

Αλλά κυρίως κανείς δεν πιστεύει ότι η ίδια η οικογένεια έχει δημιουργήσει το πρόβλημα χωρίς και η ίδια να το καταλαβαίνει. Σε όλο τον κόσμο οι μητέρες δένονται με τα αγόρια και οι πατεράδες με τις κόρες. Όταν δε η συζυγική σχέση δεν είναι καλή, τότε την ανταλλάσσουν με το παιδί του αντίθετου φύλου. Αυτό όμως δημιουργεί ένα σωρό προβλήματα στα παιδιά που θέλουν να δεθούν αλλά δεν ξέρουν ποια είναι τα όρια. Αν όμως αφήσεις ένα κορίτσι να πιστέψει ότι νικάει τη μητέρα της και έρχεται μαζί σου (με τον πατέρα), τότε οι ενοχές θα είναι τέτοιες που για να τιμωρήσει τον εαυτό της στην ενήλικη ζωή, δεν θα μπορεί να κάνει σχέσεις, δεν θα έχει οργασμό στο σεξ, θα αισθάνεται ένοχη, δεν θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί για να προχωρήσει στη ζωή της, θα καταπιέζει τον εαυτό της, θα γίνεται αυτοκαταστροφική και αναβλητική. Το ίδιο και με το αγόρι από την άλλη πλευρά αν το αφήσεις να πιστέψει ότι νίκησε τον πατέρα του και πήγε μαζί σου (με τη μητέρα), θα έχει ένα μεγάλο άγχος ευνουχισμού που δεν θα τον αφήνει όχι μόνο σεξουαλικά να λειτουργήσει αλλά θα έχει σοβαρά προβλήματα με τον εαυτό του, θα είναι τιμωρητικός, επικριτικός, ενοχικός. Ποιος άντρας μπορεί να ζήσει καλά και ευχάριστα αν αισθάνεται μέσα του έτσι;

 

Άγχος αποχωρισμού – Άγχος αποχωρισμού

-300x127 Άγχος αποχωρισμού

Άγχος αποχωρισμού

Όταν οι γονείς είναι καλά, τότε είναι και τα παιδιά καλά

Οπότε αυτά ξεκινάνε μέσα στην οικογένεια και μπαίνει άγχος στις σχέσεις που μας ενδιαφέρουν. Για να είναι κανείς σχετικά φυσιολογικός και ισορροπημένος θα πρέπει να έχει σχετικά φυσιολογικούς και ισορροπημένους γονείς. Και η φυσιολογικότητα δεν είναι αυτό που πιστεύει κανείς. Αν ήταν έτσι, κάθετί που θα έκανε ο καθένας θα έπρεπε να είναι φυσιολογικό. Είναι φυσιολογικό όμως που άκουσα προχθές στις ειδήσεις πως μια μητέρα πήρε στην αγκαλιά της το μωρό της και πήδηξε από τον πέμπτο; Είναι φυσιολογικό που τις προάλλες πιάσανε ένα πατέρα που βίαζε συστηματικά την κόρη του;

Άγχος αποχωρισμού – Άγχος αποχωρισμού – Άγχος αποχωρισμού

Άγχος αποχωρισμού – Άγχος αποχωρισμού – Άγχος αποχωρισμού

Ούτε είναι φυσιολογικό να κοιμάσαι με το γυιό σου ή την κόρη σου. Τα παιδιά μέσα τους είναι ήσυχα και αισθάνονται ασφάλεια όταν μπορείς να σέβεσαι την ιδιωτικότητά τους. Εϊναι φυσιολογικό όταν οι γονείς κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι, ουσιαστικά δηλαδή τα κρατάνε παιδιά μέσα τους, αντί να φροντίσουν να ενισχύσουν την αυτονομία τους και να τα προετοιμάσουν να βγουν στη ζωή, να διεκδικήσουν, να πάρουν πρωτοβουλίες; Εϊναι φυσιολογικό που στη χώρα που ζούμε, ουδείς ξέρει να συνεργάζεται; Είναι φυσιολογικό που η αντικοινωνικότητα ανεβαίνει σε όλο τον κόσμο; Τίποτα από αυτά δεν είναι φυσιολογικό αλλά σε όλα αυτά εμπλέκονται άνθρωποι που έζησαν σε μία οικογένεια.

 

 

Άγχος αποχωρισμού

 

woman-207x300 Άγχος αποχωρισμού

Άγχος αποχωρισμού

Γιατί υπάρχει το άγχος;

Οι σχέσεις έχουν άγχος γιατί μοιράζεσαι τον εαυτό σου, ασφαλώς έχει ένα βαθμό προσκόλλησης εκεί και βεβαίως δημιουργείται φυσιολογικά κάποια εξάρτηση. Οπότε φοβάσαι ότι αν δεθείς και σε αφήσει ο άλλος, κάτι θα πάθεις. Δηλαδή φοβάσαι το θάνατο. Αυτά είναι φυσιολογικά όπως και φυσιολογικό που οι άντρες πάνε αρχικά για το σεξ και δένονται αργότερα ενώ οι γυναίκες δένονται πιο εύκολα. Και μετά αλλάζει αυτό. Όταν οι άντρες δεθούν γίνονται ξανά σαν παιδιά και δεν φεύγουν ενώ οι γυναίκες μένουν για τα παιδιά γι’ αυτό και ψάχνουν να βρουν κάποιον για να είναι ασφαλείς να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Αυτά είναι φυσιολογικά, εμφανίζονται καθ’ όλη την διάρκεια της ανθρώπινης ύπαρξης και επαναλαμβάνονται για εκατομμύρια χρόνια.

Άγχος αποχωρισμού

images8XJP1ORQ Άγχος αποχωρισμού

Άγχος αποχωρισμού

Αγχος Σχεσεις Θεραπεια

Το κράτημα

Από εκεί και πέρα εί είδους άγχη εμφανίζονται στον άνθρωπο; Τα αρχικά άγη έχουν να κάνουν με την προσκόλληση και τη συγχώνευση. Στην αρχή πρέπει να είναι έντονη η προσκόλληση. Συγχωνευτική. Εγώ κι εσύ μαζί ένα. Έτσι δεν υπάρχει τίποτα φοβιστικό. Τρώω , αποβάλλω κοιμάμαι. Τρώω αποβάλλω κοιμάμαι. Και ξανά το ίδιο. Μετά αρχίζω και βλέπω ένα χαμόγελο που δεν ξέρω τί είναι αλλά είναι δικό μου οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Μετά φεύγει η μαμά και εκεί είναι πρόβλημα γιατί χάνομαι. Αλλά γυρίζει με παίρνει αγκαλιά οπότε επιστρέφουν πάλι οι αισθήσεις αυτές κι έτσι πάλι όλα είναι τακτοποιημένα. Είναι δηλαδή ένα άγχος που νικιέται. Που δεν είναι τόσο πολύ μεγάλο ώστε να με κατακλύσει και να με κάνει να χαθώ. Όμως υπάρχει κάποια μαυρίλα εκεί. Ένας μεγάλος φόβος που μετατρέπεται σε μια γαλήνια αίσθηση παρηγοριάς. Αυτή είναι η ιδιότητα της μητρικής αγκαλιάς ή αλλιώς όπως καλύτερα πιστεύω ότι αποδίδει η λέξη: του «κρατήματος».

Άγχος αποχωρισμού

images72ROFLRX Άγχος αποχωρισμού

Αγχος Σχεσεις Θεραπεια

Αγχος Σχεσεις Θεραπεια

Η θεραπεία είναι σχέση

Έτσι τα άγχη εμφανίζονται από τη στιγμή ουσιαστικά που υπάρχει κανείς μέσα στη μήτρα, μετά μπαίνει η προσκόλληση και ο φόβος αφανισμού γιατί είμαστε ανήμποροι να ορίσουμε τον εαυτό μας οπότε χρειαζόμαστε ένα βοηθητικό εγώ και φοβόμαστε πολύ μην το χάσουμε. Μετά μπαίνουν τα οιδιποδειακά άγχη δηλαδή η αγάπη προς το άλλο φύλο και ο ανταγωνισμός με τον ομόφυλο αντιπρόσωπο. Εκεί σκοτώνει κανείς τον ομόφυλο για να κερδίσει τον αντιπρόσωπο του άλλου φύλου. Οπότε μπερδεύονται τα πρωτογενή άγχη (τα προσκολλητικά, τα της συγχώνευσης) με τα δευτερογενή (τα οιδιποδειακά) συν ασφαλώς τις επιδράσεις της εξωτερικής πραγματικότητας όπως π.χ μία κατάθλιψη ενός γονέα, μετακινήσεις, αρρώστιες, θάνατοι, κτλ. Πραγματική θεραπεία είναι εκείνη όπου όλα αυτά εμφανίζονται και λέγονται. Όλα τα αισθήματα που έχουμε μέσα μας, όταν ο θεραπευτής είναι εκπαιδευμένος έχοντας κάνει ο ίδιος πολλά χρόνια θεραπεία και έχοντας περάσει από ειδικές εποπτείες αλλά επίσης έχοντας αποκτήσει κλινική εμπειρία, τότε μπορεί να δεχτεί τις λεπτές αποχρώσεις των συναισθηματικών αντιδράσεων του θεραπευόμενου και να μην τις φοβηθεί. Έτσι ξεκινάει κανείς να δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Αναπτύσσει μία μεταβιβαστική σχέση προς τον θεραπευτή και τον βλέπει όπως έβλεπε τα σημαντικά πρόσωπα και καταστάσεις της βρεφικής, νηπιακής και παιδικής του ζωής. Εκεί αρχίζει να αισθάνεται πράγματα που έχει ξεχάσει και σταδιακά τα φέρνει στην επιφάνεια. Οπότε τότε είναι που μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες επανορθώσεις για να προχωρήσει η θεραπεία στην λύση των συμπτωμάτων αλλά κυρίως στην σύναψη καλύτερων σχέσεων στη ζωή.

imagesYPPL57L9 Άγχος αποχωρισμού

Αγχος Σχεσεις Θεραπεια

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Ψυχοθεραπεία ζεύγους

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά ότι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis – University of Middlesex
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι (Δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr

Άγχος αποχωρισμού


    Πατεράκης Μιχάλης
    Ψυχολόγος Αθήνα
    Κολωνάκι

    Ψυχοθεραπευτής


      PATERAKIS MIXALIS
      Psychologist Athens
      Kolonaki

      Psychotherapist