Καχυποψια
αντιμετωπιση θεραπεια: Είναι γνωστό στους ειδικούς ψυχικής υγείας εδώ και δεκαετίες, ότι η ψυχική εκείνη κατάσταση η οποία θα έχει θεαματική άνοδο στις εκδηλώσεις της και στην συμπτωματολογία της στα επόμενα χρόνια και θα αυξάνει ολοένα και περισσότερο, ότι θα είναι η καχυποψία – παρανοϊκότητα. Οι καιροί αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς και δεν προλαβαίνουν να ενσωματωθούν στο συλλογικό ασυνείδητο των κοινωνιών. Όταν ο άνθρωπος δεν γνωρίζει κάτι, έρχεται δηλαδή σε επαφή με κάτι εντελώς καινούριο, το φοβάται. Χρειάζεται καιρός για να το συνηθίσει και να δει αν μπορεί να δεχτεί ορισμένα χαρακτηριστικά ή να τα απορρίψει. Αν προσθέσουμε και συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι ο κόσμος είναι άδικος και σκληρός, ότι η φτώχεια μαστίζει τον πλανήτη, ότι οι δυτικές κοινωνίες γίνονται όλο και περισσότερο αφιλόξενες, ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους ούτε γνωρίζουν πως να διαχειριστούν τις επιθετικές τους ενορμήσεις, ότι η μοναξιά είναι το κυρίαρχο φαινόμενο, ότι η οικογένεια δεν μπορεί να παίξει βοηθητικό ρόλο είτε γιατί κλείνεται στο καβούκι της και αγνοεί την υπόλοιπη κοινωνία με αποτέλεσμα να δημιουργεί ανθρώπους οι οποίοι έχουν προβλήματα προσαρμογής, είτε επειδή είναι πολύ πιεστική όσον αφορά στην ενσωμάτωση των κοινωνικών στερεότυπων οπότε χάνεται πρόωρα η παιδικότητα. Αν λοιπόν συνυπολογίσουμε όλους αυτούς τους παράγοντες, είναι φυσικό να διακρίνουμε στην συμπεριφορά των ανθρώπων την καχυποψία.
Καχυποψια
αντιμετωπιση θεραπεια

Καχυποψια αντιμετωπιση θεραπεια
Από που προκύπτει η καχυποψία;
Από που προκύπτει όμως η καχυποψία; Προκύπτει από το γεγονός ότι ο σημαντικός άλλος δεν ακούει και δεν φροντίζει τις ανάγκες μου. Τα κίνητρα του είναι άλλα. Να κοιτάξει μόνο τον εαυτό του και όχι τον άλλο. Όταν λοιπόν η κοινωνία το κάνει αυτό, η οικογένεια το κάνει αυτό, όταν το περιβάλλον διαμορφώνεται αφιλόξενο, όταν οι νόρμες ενισχύονται αντί να δίνεται προτεραιότητα στην έρευνα των ανθρώπων για την ζωή τους και τον εαυτό τους, τότε δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την καχυποψία. Όταν δεν με φροντίζεις λοιπόν, δεν μπορώ να σε εμπιστευτώ γιατί δικαιολογημένα καταλαβαίνω ότι δεν σε ενδιαφέρει το πώς αισθάνομαι εγώ αλλά μόνο το πώς αισθάνεσαι εσύ. Έτσι δεν μπορώ να σε εμπιστευτώ και αισθάνομαι συνεχώς καχύποπτα όχι μόνο απέναντι σου αλλά και απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία η οποία είναι ο αντικατοπτρισμός ο δικός σου που μου είσαι σημαντικός/η.
Καχυποψια αντιμετωπιση θεραπεια
Καχυποψια αντιμετωπιση θεραπεια
Η ψυχαναλυτική θεωρία εξηγεί την καχυποψία
Ψυχαναλυτικά στην καχυποψία συμβαίνει να προβάλλεις το κακό αντικείμενο στον άλλο. Αυτό σημαίνει ότι οι καλές και οι κακές εμπειρίες είναι ξεχωριστές. Δεν ζουν μαζί. Δεν μπορεί να καταλάβει η μία την άλλη. Είναι ξέχωρες. Αυτό δεν είναι το φυσιολογικό. Εκεί το εσωτερικό αντικείμενο είναι διαιρεμένο. Δεν είναι ενοποιημένο. Έχω κάνει μια διχοτόμηση εκεί. Έχω κόψει το αντικείμενο στα δύο και έχω βάλει δεξιά το καλό και αριστερά το κακό. Οι άνθρωποι όμως δεν είμαστε μόνο καλοί ή μόνο κακοί. Είμαστε και τα δύο. Έξω προβάλλει κανείς αυτό που είναι. Αν τα πράγματα τα βλέπεις μόνο καλά, θα είσαι αφελής. Ο καθένας θα μπορεί να σε εκμεταλλευτεί βρίσκοντας το πεδίο να απλώσει την κακία του, την κοροϊδία του, την υποτίμησή του, το θυμό του. Αν τα βλέπεις όλα κακά, θα κοιτάς συνέχεια γύρω σου μήπως σε σχολιάζει κανείς, μήπως μιλάνε για σένα, μήπως κάτι που ειπώθηκε αναφέρεται σε σένα, θα έχεις φόβο ότι το κακό αυτό θα σου επιτεθεί. Η διχοτόμηση προκαλεί ψυχοπαθολογία βαρέως τύπου (παρανοϊκή συμπεριφορά) αλλά ακόμα και σε μικρότερες δόσεις δημιουργεί μεγάλη καχυποψία. Εδώ για παράδειγμα έχουμε τα σενάρια συνωμοσίας που δίνουν και παίρνουν καθημερινά. Ουδείς δεν μπορεί να συζητήσει δίχως να βάλει το στοιχείο της επιβούλευσης. Πάντα κάποιοι θέλουν το κακό μας, πάντα κάποιοι φτιάχνουν σχέδια πίσω από την πλάτη μας. Έχουμε συνέχεια έναν εχθρό.
Καχυποψια
αντιμετωπιση θεραπεια

Καχυποψια αντιμετωπιση θεραπεια
Καχυποψια αντιμετωπιση θεραπεια
Καχυποψια αντιμετωπιση θεραπεια
Αυτά είναι αισθήσεις που δημιουργούνται στην βρεφική ηλικία όταν τα πράγματα είναι μόνο καλά ή μόνο κακά. Όταν μας ζεσταίνει η μαμά είναι απολύτως καλή και όταν απομακρυνθεί είναι απολύτως κακή. Μπαίνει μέσα η αίσθηση φόβου ότι θα πεθάνω. Οπότε είναι κακό αυτό. Πρέπει να προστατευτώ. Να προστατεύσω τη ζωή μου. Αν οι αισθήσεις αυτές δεν ενοποιηθούν και μείνουν ξεχωριστές, τότε είμαι είτε προς τη μία είτε προς την άλλη πλευρά. Αυτό συμβαίνει όταν οι φόβοι στη βρεφική ζωή αφήνονται στη μοίρα τους. Όταν γίνονται υπερβολικοί. Όταν είναι τεράστιοι και κατακλύζουν τον ψυχισμό. Οι φόβοι πρέπει να παρηγορούνται, να γίνονται αντικείμενο ήρεμης αντιμετώπισης, να αποδυναμώνονται, και να μετατρέπονται σε παιχνίδι. Εκεί λοιπόν η φύση βάζει τη μητρική φιγούρα που παίρνει το ρόλο αυτό. Είναι εκείνη που θα παίξει αυτό το παιχνίδι να ζήσει μαζί το φόβο και να βάλει και το τραγούδι (όχι να μη δέχεται όμως τον φόβο, να τον δέχεται και να τον ηρεμεί. Άλλωστε το να μην δεχτείς τον φόβο σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος και να τον ηρεμήσεις). Η μητρική φιγούρα ζει μαζί. Δέχεται τα κακά, τα ούρα, το άρπαγμα του στήθους, σαν μια απλή φυσική πράξη που μπορεί να την απορροφήσει. Έτσι μετά από περίπου έξι με οκτώ μήνες ζωής το μωρό θα μπορεί να σου πει «φάε κι εσύ», θα προσπαθήσει να σε ταΐσει. Θα σου πει «σ’ ευχαριστώ που με πρόσεξες». Εκεί ενοποιούνται οι αισθήσεις. Έχουν υπάρξει και κακές εμπειρίες που παρηγορήθηκαν. Που δεν ήταν καταστροφικές. Γιατί άντεξες. Γιατί ήσουν εκεί. Γιατί δέχτηκες τις επιθέσεις μου. Όταν δεν αντέχεις τις επιθέσεις, τότε το κακό κυριαρχεί και αργότερα προβάλλεται έξω όπου γίνεται κανείς παρανοικός.
Καχυποψια
αντιμετωπιση θεραπεια

καχυποψια αντιμετωπιση καχυποψια αντιμετωπιση
Παρανοϊκότητα
Την καχυποψία στις διαταραγμένες της μορφές την ονομάζουμε παρανοϊκότητα και αφορά καταστάσεις κατά τις οποίες το άτομο αισθάνεται ότι το κοιτούν, το ακολουθούν, το σχολιάζουν, του υποκλέπτουν την σκέψη, αισθάνεται ότι η σκέψη του ακούγεται, κτλ. Πρόκειται για ψυχοπαθολογική κατάσταση η οποία χρειάζεται μακροχρόνια ψυχοθεραπεία. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται παράλληλη φαρμακευτική υποστήριξη.
Καχυποψια αντιμετωπιση θεραπεια

Καχυποψια αντιμετωπιση θεραπεια
Θεραπεία για την καχυποψία – Παρανοϊκότητα
Η ψυχοθεραπεία εδώ εστιάζει στις βαθύτερες εσωτερικές σχέσεις του ατόμου και ιδιαίτερα στις σχέσεις εκείνες οι οποίες υπολείπονται εμπιστοσύνης. Εάν επιτευχθεί θεραπευτική συμμαχία, τα άτομα αυτά έχουν καλή πορεία. Το άγχος του καχύποπτου ατόμου τις περισσότερες φορές είναι έντονο και δημιουργεί επιθετικότητα. Οι φόβοι επίθεσης που νιώθει το οδηγούν να απομακρύνεται από τις σχέσεις με αποτέλεσμα την απομόνωση. Η ειλικρινής στάση του ψυχοθεραπευτή σε συνδυασμό με την παροχή ενδιαφέροντος και φροντίδας αποτελούν τα πρώτα θεραπευτικά βήματα. Δεν προσέρχονται εύκολα σε θεραπεία οι άνθρωποι με τέτοια συμπτώματα γιατί έχουν πολύ μεγάλους φόβους. Και δεν είναι και εύκολη η θεραπεία τους, χρειάζεται εξειδίκευση του ειδικού σε αυτές τις περιπτώσεις. Όμως σε ένα επαγγελματία ψυχικής υγείας εκπαιδευμένο γι’ αυτές τις περιπτώσεις και υπό την συνθήκη ότι ο ασθενής θα είναι σε παράλληλη φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να επιτευχθούν σημαντικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση μιας ζωής με λιγότερο φόβο και μεγαλύτερη ευχαρίστηση.
Καχυποψια αντιμετωπιση θεραπεια

Καχυποψια αντιμετωπιση θεραπεια
*απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα
Δείτε επίσης: Ζήλεια Ανάμεσα Σε Αδέρφια
Δείτε επίσης: Η Έκφραση Του Θυμού
Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.
Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr
Καχυποψια αντιμετωπιση θεραπεια

Ψυχολογος Ψυχοθεραπευτης
“θεραπεία σημαίνει η προσπάθεια να καταλάβει κανείς τον εαυτό του. Να τον κατανοήσει. Να μάθει γιατί μισεί, γιατί έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, γιατί δεν μπορεί να αγαπήσει, με λίγα λόγια να δει από που προέρχονται όλα αυτά…”
Για οτιδήποτε ψυχολογικό σας απασχολεί, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε. Υπάρχει λύση σε κάθε πρόβλημα απλώς χρειάζεται να δούμε λίγο εσάς.