Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή: Τα συμπτώματα της γενικευμένης διαταραχής του άγχους μπορείτε να διαβάσετε λίγο πιο κάτω, όπως επίσης μπορείτε να δείτε το βίντεο για τους αμυντικούς μηχανισμούς ούτως ώστε να καταλάβετε ακόμα καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται μεγαλύτερη ένταση στον ψυχισμό και πως εμφανίζονται τα συμπτώματα. Όμως προτού δούμε αυτά τα πράγματα, είναι καλό να κάνουμε ένα βασικό διαχωρισμό. Υπάρχουν λοιπόν δύο είδη άγχους. Το πραγματικό και το νευρωτικό. Το πραγματικό έχει να κάνει με τις εξωτερικές συνθήκες και το νευρωτικό με τις εσωτερικές μας συνθήκες. Πραγματικό άγχος προκύπτει όταν για παράδειγμα φοβάται κανείς μήπως χάσει τη δουλειά του ενώ νευρωτικό είναι το άγχος που ενώ το βιώνουμε, δεν μπορούμε να καταλάβουμε από που προέρχεται. Ας δούμε τώρα τα συμπτώματα και παρακάτω θα μιλήσουμε λίγο περισσότερο για το νευρωτικό άγχος.
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή

Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή Ψυχοθεραπεια και Συμβουλευτικη
Διαγνωστικά Κριτήρια Της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής
1. Υπερβολικό άγχος και ανησυχία (φοβισμένη προσδοκία) που συμβαίνουν τις περισσότερες ημέρες μιας περιόδου τουλάχιστον 6 μηνών, για μια σειρά γεγονότων ή δραστηριοτήτων (όπως η εργασία και η σχολική επίδοση)
2. Το άτομο νιώθει ότι είναι δύσκολο να ελέγξει την ανησυχία του
3. Το άγχος και η ανησυχία συνδέονται με τρία ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:
• Νευρικότητα ή αίσθημα αγωνίας ή τεντωμένα νεύρα
• Εύκολη κόπωση
• Δυσκολία συγκέντρωσης ή αίσθημα ότι το μυαλό αδειάζει
• Ευερεθιστότητα
• Μυϊκή τάση
• Διαταραχή του ύπνου (δυσκολία επέλευσης ή διατήρησης του ύπνου ή ανήσυχος μη ικανοποιητικός ύπνος.
4. Το άγχος, η ανησυχία ή τα σωματικά συμπτώματα προκαλούν κλινικά σημαντική ενόχληση ή έκπτωση των κοινωνικών, επαγγελματικών ή άλλων σημαντικών περιοχών της λειτουργικότητας
5. Η διαταραχή δεν οφείλεται στις άμεσες φυσιολογικές δράσεις μιας ουσίας (π.χ ουσία κατάχρησης, φάρμακα) ή σε μια γενική σωματική κατάσταση (π.χ υπερθυρεοειδισμός) και δεν εμφανίζεται αποκλειστικά κατά τη διάρκεια μιας διάχυτης αναπτυξιακής διαταραχής.
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
Το νευρωτικό άγχος
Νευρωτικό λέμε το άγχος που δεν έχει συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης. Το άτομο έχει ανησυχία που δε μπορεί να κατανοήσει. Αυτό συμβαίνει γιατί το άγχος αυτό έχει ασυνείδητες ρίζες. Δηλαδή δεν τις γνωρίζουμε τις ρίζες του. Πως γίνεται όμως κάτι που έχουμε μέσα μας να μην το γνωρίζουμε; Γίνεται γιατί όλα εκείνα που μας ενοχλούν και μας φοβίζουν πολύ όταν είμαστε παιδιά, τα απωθούμε. Μετά εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή με τη μορφή συμπτωμάτων. Αν είναι υπερβολικά καταπιεσμένα, αν οι άμυνες που βάζουμε για να τα σταματήσουμε είναι πολύ δυνατές, τότε τόσο πιο δυνατά είναι και τα συμπτώματα.
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή

Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
Ψυχοθεραπεία για το άγχος
Στην ψυχοθεραπεία εξετάζουμε το άτομο μεμονωμένα. Εξατομικευμένα. Προσωπικά. Προσπαθούμε να καταλάβουμε την δομή της προσωπικότητας, τις άμυνες και τις ασυνείδητες συγκρούσεις. Τα τραύματα και τις συναισθηματικές επενδύσεις. Βλέπουμε την σχέση που αναπτύσσει μαζί μου και την λέμε. Δεν την κρύβουμε. Την βλέπουμε. Την μιλάμε. Δεν την απωθούμε. Όχι αμέσως όμως. Όταν είναι έτοιμο το άτομο. Ακόμα κι αν οι άμυνες είναι πολλές, υπάρχουν πολλοί τρόποι βοηθητικοί μέσα από τους οποίους μπορούμε να πλησιάσουμε τα προβλήματα. Τα άγχη είναι καλά κρυμμένα στο ίδιο το άτομο αλλά όταν οι άμυνες υποχωρούν η ζωή γίνεται πιο ευχάριστη. Οπότε από τη μία πλευρά είναι δύσκολη η θεραπεία, από την άλλη όμως και σε ένα παράλληλο επίπεδο, είναι ανακουφιστική. Οπότε αξίζει τον κόπο. Δείτε και το βίντεο για την ψυχοθεραπεία. Ίσως σας φανεί περισσότερο βοηθητικό. Κάποιοι άνθρωποι μαθαίνουν καλύτερα με την εικόνα και κάποιοι άλλοι με τον γραπτό λόγο.
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
Όλα τα αισθήματα που κρύβουμε, δεν πεθαίνουν έλεγε ο Freud. Παραμένουν ζωντανά και επανέρχονται αργότερα με μεγαλύτερη δύναμη. Όταν συμβεί αυτό, εμφανίζονται συμπτώματα. Και χτυπούν με διάφορους τρόπους. Ο ψυχισμός έχει μηχανισμούς απόκρουσης των εντάσεων αλλά όταν αυτοί οι μηχανισμοί αναγκάζονται να κρύψουν πολύ σημαντικά αισθήματα του ανθρώπου, τότε ουσιαστικά σταματούν να εξυπηρετούν τον άνθρωπο και γίνονται πολύ πιεστικοί. Οι εντάσεις στην ενήλικη ζωή μειώνονται όταν συνειδητοποιηθούν. Αλλιώς είναι συνεχώς σε μεγάλη ένταση. Μια γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, δεν εμφανίζεται από το πουθενά. Κάθε φαινόμενο στον ψυχισμό έχει αιτία. Απλώς δεν τη βλέπουμε. Μπορεί να την βλέπουν οι δικοί μας αλλά εμείς δεν τη βλέπουμε. Δεν είμαστε δηλαδή ενήμεροι για το τί μας συμβαίνει. Φαινομενικά αυτό είναι παράδοξο αλλά όταν εξετάζουμε τί έχει συμβεί τότε καταλαβαίνουμε ότι τα πάντα έχουν νόημα. Ακόμα κι αν μας πει κάποιος την αιτία, δεν θεραπευόμαστε. Γι’ αυτό και θεραπεία δεν είναι να καταλάβουμε με τη λογική μας. Αυτό μπορεί να το κάνει ο καθένας. Το συναισθηματικό βίωμα που κρύβεται πίσω από τη συνείδησή μας και που θα επαναληφθεί σταδιακά στην θεραπεία είναι εκείνο που θα πρέπει να επανορθωθεί. Αυτό γίνεται στην πραγματική θεραπεία. Έτσι σταματάει κανείς να επαναλαμβάνει το ίδιο σύμπτωμα, την ίδια συμπεριφορά. Έτσι σταματάει κανείς να προκαλεί να συμβαίνουν πάντα τα ίδια προβλήματα. Οπότε θεραπεία δεν είναι η λογική κατανόηση αλλά το συναισθηματικό βίωμα. Έχω έναν ασθενή ο οποίος μου λέει χαρακτηριστικά: “δεν ξέρω τι ακριβώς γίνεται, ούτε πάντα βρίσκω λογική σε όσα λέμε εδώ, αλλά τα προβλήματά μου λύνονται”. Αυτός ο άνθρωπος έχει μια καλή πορεία γιατί ζεί μέσα στη θεραπεία το πρόβλημά του και το επανορθώνει. Δεν χρειάζεται να ξέρει το πως όπως και το παιδί δεν ξέρει πως. Απλά ζεί και νιώθει.Η θεραπεία είναι η επανάληψη της παιδικής ηλικίας. Μια επανάληψη στην οποία κάνουμε επανορθώσεις συνεχώς και συνεχώς.
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή

Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα
Δείτε επίσης: Η απιστία στην σχέση. Η αντίδραση των γυναικών και των αντρών.
Δείτε επίσης: Η κοινωνική φοβία
Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.
Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University Of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι Κατόπιν Ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή

Ψυχολογος Ψυχοθεραπευτης
“θεραπεία σημαίνει η προσπάθεια να καταλάβει κανείς τον εαυτό του. Να τον κατανοήσει. Να μάθει γιατί μισεί, γιατί έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, γιατί δεν μπορεί να αγαπήσει, με λίγα λόγια να δει από που προέρχονται όλα αυτά…”
Για οτιδήποτε ψυχολογικό σας απασχολεί, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε. Υπάρχει λύση σε κάθε πρόβλημα απλώς χρειάζεται να δούμε λίγο εσάς.