Ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας

Ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας

Ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας

Ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας 1200 675 Πατεράκης Μιχάλης
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά

Η Ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας (υστερική προσωπικότητα) είναι μια πολύπλευρη κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από υπερβολικές εκδηλώσεις συναισθημάτων και συμπεριφορές που αναζητούν την προσοχή.

Το παρόν άρθρο παρέχει μια εις βάθος κατανόηση της ιστριογονικής διαταραχής, διερευνώντας τα διαγνωστικά κριτήρια, την επιδημιολογία, τις πιθανές αιτίες και τους μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Κατανόηση της ιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας

Τα άτομα με ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας χαρακτηρίζονται από υπερβολική συναισθηματική έκφραση και συμπεριφορά που αναζητά την προσοχή και εμφανίζονται συχνά φλερτάροντας, σαγηνευτικά και δραματικά. Αυτή η διαταραχή, που επικρατεί σε ποσοστό περίπου 2-3% του γενικού πληθυσμού, διαγιγνώσκεται συνήθως σε γυναίκες, αν και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης αν αυτό οφείλεται σε γνήσιο επιπολασμό ή σε διαγνωστικές προκαταλήψεις.

Η αιτιολογία της ιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας είναι πολύπλευρη, καθώς τόσο οι γενετικοί όσο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Ορισμένες τραυματικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή συγκεκριμένοι τρόποι ανατροφής μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτής της διαταραχής. Ωστόσο, οι ακριβείς αιτιολογικοί παράγοντες παραμένουν άγνωστοι.

Η θεραπεία της μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς τα άτομα συνήθως αναζητούν βοήθεια μόνο όταν η συμπεριφορά τους διαταράσσει σημαντικά τη ζωή τους. Η ψυχοθεραπεία, συγκεκριμένα η ψυχανάλυση, έχει δείξει αποτελεσματικότητα στη μείωση της συναισθηματικής δυσφορίας και στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης. Ενισχύει επίσης τις δεξιότητες του ατόμου να επιλύει προβλήματα.

Στόχος της θεραπείας είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής του ατόμου.

Τα κριτήρια διάγνωσης της ιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας

Η διάγνωση της ιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας απαιτεί την εκπλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων. Αυτά τα κριτήρια χρησιμεύουν ως οδηγός για τους επαγγελματίες ώστε να αναγνωρίζουν και να διαγιγνώσκουν με ακρίβεια αυτή τη διαταραχή.

Το άτομο πρέπει να εμφανίζει ένα διάχυτο πρότυπο υπερβολικής συναισθηματικότητας και αναζήτησης προσοχής, που αρχίζει από την πρώιμη ενήλικη ζωή και εμφανίζεται σε διάφορα πλαίσια. Για τη διάγνωση πρέπει να υπάρχουν πέντε ή περισσότερα από τα ακόλουθα: συνεχής ανάγκη για έγκριση, καταλληλότητα της σαγηνευτικής συμπεριφοράς, ρηχά και γρήγορα μεταβαλλόμενα συναισθήματα, χρήση της σωματικής εμφάνισης για να τραβήξει την προσοχή, ιμπρεσιονιστικός λόγος χωρίς λεπτομέρειες, θεατρικότητα και υπερβολική έκφραση συναισθημάτων, υποβλητικότητα ή υπερεκτίμηση της οικειότητας στις σχέσεις.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα κριτήρια αυτά δεν αποσκοπούν σε στερεότυπα ή στιγματισμό. Αντίθετα, παρέχουν ένα πλαίσιο για την κατανόηση και τη θεραπεία των ατόμων με ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας.

Παρόλο που αυτά τα διαγνωστικά κριτήρια παρέχουν μια σταθερή βάση, οι επαγγελματίες πρέπει επίσης να εξετάζουν το προσωπικό ιστορικό του ατόμου, τις τρέχουσες συνθήκες και τις πιθανές συνυπάρχουσες διαταραχές για να διασφαλίσουν μια ολοκληρωμένη και ακριβή διάγνωση.

Κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας

Μέσα από το πρίσμα των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, τα άτομα με ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας συχνά εμφανίζουν ένα μοτίβο έντονων, ασταθών σχέσεων και συμπεριφορών που αναζητούν την προσοχή. Έχουν την τάση να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, χρησιμοποιώντας τις συχνά αξιοσημείωτες κοινωνικές τους δεξιότητες για να τραβήξουν την προσοχή πίσω στον εαυτό τους. Αυτός ο εγωκεντρισμός μπορεί να είναι επιζήμιος για τη δημιουργία βαθιών, ουσιαστικών σχέσεων, καθώς συχνά φαίνεται ανειλικρινής ή επιπόλαιος.

Η ακατάλληλη σαγηνευτική ή προκλητική συμπεριφορά είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό που παρατηρείται συχνά στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Αυτή η συμπεριφορά δεν περιορίζεται σε ρομαντικές ή οικείες καταστάσεις, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών ή επαγγελματικών πλαισίων. Η γραμμή μεταξύ φλερτ και επαγγελματικής αλληλεπίδρασης συχνά θολώνει, οδηγώντας σε παρεξηγήσεις.

Επιπλέον, τα άτομα με ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας επηρεάζονται εύκολα, υιοθετώντας συχνά τις απόψεις και τις στάσεις των γύρω τους. Αυτή η συμπεριφορά περιπλέκει περαιτέρω τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Παρά τις προκλήσεις αυτές, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι συμπεριφορές αυτές δεν είναι κακόβουλες από τη φύση τους, αλλά μάλλον αντικατοπτρίζουν τον αγώνα του ατόμου με την διαταραχή.

Μηχανισμοί άμυνας στην ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας

Η κατανόηση των διαφόρων αμυντικών μηχανισμών που χρησιμοποιούν τα άτομα με ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί κρίσιμη πτυχή της κλινικής ανάλυσης και της θεραπευτικής προσέγγισης για την κατάσταση αυτή. Αυτοί οι μηχανισμοί, συχνά ασυνείδητες στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του άγχους και τη διατήρηση της αυτοεκτίμησης, μπορούν να θεωρηθούν ως προσαρμοστικές αντιδράσεις σε περιβάλλοντα με προκλήσεις.

Ένας κοινός αμυντικός μηχανισμός που χρησιμοποιούν είναι η σεξουαλικοποίηση, μια πράξη μετατροπής των μη σεξουαλικών αλληλεπιδράσεων σε σεξουαλικές, συχνά για να κερδίσουν την προσοχή και να χειραγωγήσουν τους άλλους.

Ένας άλλος μηχανισμός είναι η παλινδρόμηση, κατά την οποία το άτομο επιστρέφει σε παιδικές συμπεριφορές ως μέσο για να αποσπάσει φροντίδα και προστασία από τους άλλους, ιδίως κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων.

Μπορεί επίσης να καταφύγουν στη δραματοποίηση, υπερβάλλοντας τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους για να εξασφαλίσουν την προσοχή που επιθυμούν. Αυτός ο μηχανισμός εκδηλώνεται συχνά ως θεατρικές επιδείξεις συναισθημάτων, σε συνδυασμό με πειστική γοητεία, για να ελέγχουν και να επηρεάζουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Μοναδικά χαρακτηριστικά των ιστριονικών χαρακτήρων

Συχνά, τα άτομα με ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας παρουσιάζουν ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών που τα διακρίνουν και επηρεάζουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και την επαγγελματική τους ζωή. Συχνά γίνονται αντιληπτοί ως ζωηροί, δραματικοί, ενθουσιώδεις και φλερτάρηδες. Αυτή η θεατρικότητα επεκτείνεται και στη συναισθηματική τους έκφραση, η οποία τείνει να είναι υπερβολική και ρηχή. Έχουν έντονη επιθυμία για προσοχή και νιώθουν άβολα όταν δεν βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής, καταφεύγοντας συχνά σε δραματική ή ακατάλληλη συμπεριφορά για να την κερδίσουν.

Επίσης είναι γνωστά για τον ιμπρεσιονιστικό τους λόγο, ο οποίος στερείται λεπτομερειών, και για την τάση τους να υπερεκτιμούν την οικειότητα των κοινωνικών τους σχέσεων. Επίσης, επηρεάζονται εύκολα από τους άλλους, εμφανιζόμενοι συχνά ασταθείς ή ιδιότροποι. Ο εγωκεντρισμός τους συχνά τους εμποδίζει να διατηρήσουν ουσιαστικές σχέσεις, καθώς συχνά γίνονται αντιληπτοί ως μη ειλικρινείς ή επιφανειακοί.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, έχουν αξιοσημείωτες κοινωνικές δεξιότητες, τις οποίες συχνά χρησιμοποιούν με χειριστικό τρόπο για να κερδίσουν την προσοχή και τη φροντίδα. Η ανάγκη τους για διέγερση είναι μεγάλη και βαριούνται γρήγορα, αναζητώντας συνεχώς κάτι καινούριο.

Επικράτηση και διαφορές φύλου

Εξετάζοντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά των ατόμων με ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας, θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε τον επιπολασμό αυτής της διαταραχής και τον ρόλο που παίζει το φύλο στη διάγνωση και τη θεραπεία. Τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι η ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας διαγιγνώσκεται περίπου στο 2 έως 3% του γενικού πληθυσμού. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό μπορεί να μην αντικατοπτρίζει τον πραγματικό επιπολασμό, καθώς πολλά άτομα δεν αναζητούν θεραπεία μέχρι τα συμπτώματά τους να διαταράξουν σημαντικά τη ζωή τους.

Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στη διάγνωση αυτης της διαταραχής. Οι γυναίκες φέρονται να διαγιγνώσκονται τέσσερις φορές συχνότερα από τους άνδρες. Αυτή η ανισότητα μπορεί να οφείλεται στα κοινωνικά πρότυπα που υπαγορεύουν ότι οι ανοιχτά συναισθηματικές και δραματικές συμπεριφορές είναι λιγότερο αποδεκτές στις γυναίκες, οδηγώντας έτσι σε υπερδιάγνωση. Αντίθετα, οι άνδρες μπορεί να υποδιαγιγνώσκονται λόγω της τάσης τους να υποδηλώνουν συμπτώματα που συνάδουν με την διαταραχή, όπως η υπερβολική αναζήτηση προσοχής και η συναισθηματική έκφραση.

Αυτές οι έμφυλες προκαταλήψεις στη διάγνωση και τη θεραπεία υπογραμμίζουν την ανάγκη για αντικειμενικά και τυποποιημένα διαγνωστικά κριτήρια. Υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της αναγνώρισης και της αμφισβήτησης των στερεοτύπων φύλου στη φροντίδα ψυχικής υγείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η δίκαιη και αποτελεσματική θεραπεία για όλα τα άτομα.

Συσχετίσεις με άλλες διαταραχές προσωπικότητας

Συχνά, τα άτομα που διαγιγνώσκονται με ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας παρουσιάζουν επίσης χαρακτηριστικά που σχετίζονται με άλλες διαταραχές προσωπικότητας, όπως οι ναρκισσιστικές, οι οριακές και οι εξαρτημένες διαταραχές. Αυτή η συννοσηρότητα μπορεί να επιδεινώσει την κλινική εικόνα, καθιστώντας τόσο τη διάγνωση όσο και τη θεραπεία πιο περίπλοκες.

Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από ένα διάχυτο μοτίβο μεγαλομανίας, ανάγκη για θαυμασμό και έλλειψη ενσυναίσθησης. Αυτά τα χαρακτηριστικά παρατηρούνται επίσης στα άτομα με ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας, τα οποία συχνά εμφανίζουν μια υπερβολική αίσθηση της δικής τους σημασίας και μια ενασχόληση με το να τους θαυμάζουν.

Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας , που χαρακτηρίζεται από ένα μοτίβο αστάθειας στις διαπροσωπικές σχέσεις, την εικόνα του εαυτού και τη συναισθηματική ρύθμιση, έχει επίσης κοινά χαρακτηριστικά. Και οι δύο διαταραχές περιλαμβάνουν έντονα και ασταθή συναισθήματα, παρορμητικότητα και χρόνιο φόβο εγκατάλειψης.

Η εξαρτημένη διαταραχή προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από μια διάχυτη και υπερβολική ανάγκη για φροντίδα, που οδηγεί σε υποτακτική και προσκολλημένη συμπεριφορά. Τα άτομα συχνά εμφανίζουν εξάρτηση και έντονη ανάγκη για έγκριση.

Αυτές οι συσχετίσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη οι ψυχοθεραπευτές να εξετάζουν την πιθανότητα αλληλεπικαλυπτόμενων διαταραχών προσωπικότητας κατά τη διάγνωση.

Πιθανές αιτίες της ιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να είναι κληρονομική, με ορισμένα κληρονομικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και ιδιοσυγκρασίες που προδιαθέτουν τα άτομα σε αυτή τη διαταραχή. Επιπλέον, οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, ιδίως εκείνες που αφορούν τους γονείς, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της. Για παράδειγμα, ο ασυνεπής τρόπος ανατροφής των γονέων, η υπερβολική επιείκεια ή η έλλειψη ορίων μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση της διαταραχής. Η έκθεση σε μοτίβα δραματικής ή ασταθούς συμπεριφοράς από τους γονείς μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο.

Επιπλέον, η εμπειρία παιδικού τραύματος συνδέεται συχνά με την ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας. Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι η ακραία συναισθηματική συμπεριφορά που παρατηρείται συχνά σε αυτή μπορεί να αποτελεί προσαρμογή ή μηχανισμό αντιμετώπισης για τη διαχείριση τραυματικών καταστάσεων ή περιβαλλόντων στην παιδική ηλικία.

Θεραπευτικές προσεγγίσεις για την ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας

Πρέπει να σημειωθεί ότι η θεραπεία της ιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις λόγω της πολυπλοκότητας της κατάστασης και της αντίληψης του ατόμου ότι η συμπεριφορά του είναι φυσιολογική. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές θεραπευτικές προσεγγίσεις που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές.

Η ψυχοθεραπεία είναι η κύρια θεραπευτική προσέγγιση για την ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας. Αυτή συνήθως λαμβάνει τη μορφή γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας , η οποία επικεντρώνεται στον εντοπισμό και την αλλαγή των δυσπροσαρμοστικών μοτίβων σκέψης που οδηγούν σε προβληματικές συμπεριφορές και συναισθήματα. Επίσης μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να μάθουν να κατανοούν καλύτερα τα συναισθήματά τους, να μειώσουν την ανάγκη τους για έγκριση και να βελτιώσουν την ικανότητά τους να διατηρούν σχέσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μέρος της θεραπευτικής στρατηγικής. Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία της ιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας, φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά, σταθεροποιητές της διάθεσης ή αγχολυτικά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση των συμπτωμάτων ή των συνυπαρχουσών ψυχικών παθήσεων.

Η θεραπεία αυτής τη πάθησης μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς τα άτομα συχνά έχουν μια διαστρεβλωμένη άποψη για τις σχέσεις και τις συμπεριφορές τους και μπορεί να αντιστέκονται στην αλλαγή των προτύπων συμπεριφοράς τους. Απαιτείται ένας υπομονετικός, συνεπής και ενσυναισθητικός θεραπευτής για την αποτελεσματική διαχείριση και θεραπεία αυτής της σύνθετης διαταραχής προσωπικότητας.

Συμπερασματικά, η ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια σύνθετη κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από υπερβολική συναισθηματικότητα και συμπεριφορά που επιδιώκει την προσοχή. Θέτει σημαντικές προκλήσεις στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και στη δημιουργία σχέσεων.

Η διαταραχή έχει διαφορετικά ποσοστά επικράτησης και παρουσιάζει διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Οι πιθανές αιτίες της βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση. Η κατανόηση των διαγνωστικών κριτηρίων της διαταραχής, των μοναδικών χαρακτηριστικών και των παρόμοιων διαταραχών μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της, βελτιώνοντας τελικά την ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας.

 

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα.

Διαβάστε επίσης: Διαταραχές προσωπικότητας

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης

Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής

Καρνεάδου 37, Κολωνάκι

Δέχομαι Κατόπιν ραντεβού

Τηλ: 211 7151 801

www.mixalispaterakis.gr

www.psychotherapy.net.gr

 


    Πατεράκης Μιχάλης
    Ψυχολόγος Αθήνα
    Κολωνάκι

    Ψυχοθεραπευτής


      PATERAKIS MIXALIS
      Psychologist Athens
      Kolonaki

      Psychotherapist