Το Μητρικο Κρατημα Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη
Το Μητρικο Κρατημα Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη: Ας αναφερθούμε αυτή τη φορά σε κάτι που είναι ίσως το σημαντικότερο πράγμα όσον αφορά στην γέννηση του εαυτού και στην καλή διαβίωσή του. Στο κράτημα. Με το κράτημα στην βρεφική ζωή εννοούμε την αγκαλιά. Αλλά η αγκαλιά παίρνει τη μορφή του συμβόλου μετά και γίνεται κράτημα μέσα μας. Ότι είμαστε ζωντανοί, όρθιοι, ότι βρίσκουμε τη δύναμη να προχωρήσουμε, ότι κρατιόμαστε στις δύσκολες στιγμές και δεν καταρρέουμε. Αυτό κάνει το κράτημα. Η κατάρρευση του εαυτού θα σήμαινε αποδιοργάνωση. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχουν ρωγμές εκεί. Τί είδους ρωγμές; Στην σχέση με τη φιγούρα που μας φροντίζει. Είναι λάθος η αντίληψη να πιστεύει κανείς ότι φταίνε οι μαμάδες για τα προβλήματα των παιδιών. Η φιγούρα που αναλαμβάνει να δώσει φροντίδα στο μωρό χρειάζεται στήριξη η ίδια στο δύσκολο έργο της. Οπότε εκεί μπαίνει ο σύντροφος. Άρα έχει και εκείνος ρόλο στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους. Μετά είναι η ιδιοσυγκρασία του μωρού. Πώς εκφράζονται τα γονίδια.
Το Μητρικο Κρατημα Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη
Το Μητρικο Κρατημα Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη
Δεν είναι όλα τα μωρά ίδια. Άλλα κλαίνε περισσότερο άλλα λιγότερο. Άλλα έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορα θέματα σωματικά, άλλα όχι. Άλλα δεν θέλουν το μητρικό γάλα. Εϊναι λοιπόν τρεις μεγάλοι και καθοριστικοί παράγοντες: η μαμά (φιγούρα που φροντίζει το μωρό) με τον ασυνείδητο κόσμο της, ο υποστηρικτής της μαμάς (πρέπει να υπάρχει), και η ιδιοσυγκρασία του μωρού. Αυτό είναι το σύστημα. Μέσα σε αυτό το σύστημα αρχίζει να εξελίσσεται η σχέση του μωρού με τη μαμά. Κι αυτή η σχέση είναι ασυνείδητη. Συμβαίνει χωρίς να ξέρουμε τι συμβαίνει. Και μέσα σε αυτό που δεν ξέρουμε ξεκινάει ένας δεσμός. Ένας σημαντικότατος δεσμός που θα απολαμβάνει το μωρό και θα είναι η απαρχή του εαυτού του. Ένα δυικό σύστημα (αποτελείται από δύο δηλαδή, από τη μαμά και το μωρό). Μία δυαδική τροχιά. Εκεί μέσα είναι ο εαυτός σε πρώτο επίπεδο και με τον καιρό θα αναδυθεί ως μοναδιαίος. Αλλά ο πυρήνας του εαυτού δεν είναι στο εγώ γιατί εγώ δεν υπάρχει. Ο πυρήνας, η βάση του οικοδομήματος του εαυτού, είναι το εμείς. Εαυτός υπάρχει λοιπόν στο εμείς. Με τον καιρό και με τις ματαιώσεις αρχίζει και έρχεται στην επιφάνεια, ξεπροβάλλει η αίσθηση του ξεχωριστού από εσένα. Ότι είμαι ξεχωριστός από εσένα παρόλο που κάποιες φορές νιώθω ένα μαζί σου. Αυτά όλα υπάρχουν στο κράτημα. Αλλά τι γίνεται χωρίς το κράτημα;
Το Μητρικο Κρατημα Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη
Χωρίς το κράτημα
Χωρίς το κράτημα θα ήμασταν είτε τρελοί (με την έννοια της αποδιοργάνωσης), είτε σε συνεχή αβάσταχτο πανικό, είτε σε αίσθηση απειλής κατά της ζωής. Το κράτημα αποτελεί την βασική αμφιβολία των ερωτευμένων (αν μπορούν να κρατηθούν), είναι ο κυριότερος θεραπευτικός παράγοντας στην ψυχοθεραπεία και η ουσία όσον αφορά στην αίσθηση της ζωντανότητας η οποία μπορεί να νιώθει κανείς σε επίπεδο ψυχοσωματικό.
Το Μητρικο Κρατημα Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη
Δεν διδάσκεται
Ταυτόχρονα όμως το κράτημα δεν ειναι τεχνική και δεν διδάσκεται. Το κράτημα αφορά στην σχέση. Δεν το επιστρατεύεις για να θεραπεύσεις αλλά ενεργοποιείται από διάφορους παράγοντες. Την επιθυμία να κρατήσεις, την αντοχή να πεθάνεις κρατώντας, την φυσική απόρροια του εαυτού να συμπεριλάβεις τον άλλο, να τον περιέξεις, να τον δεχτείς. Αλλά κράτημα σημαίνει επίσης να αφήσεις τον άλλο να χαλαρώσει και να περιέλθει σε κατάσταση αποδιοργάνωσης. Να μπορέσει να μην ειναι ολόκληρος, να μην είναι κάπως όπως θα ήθελες να είναι ή όπως νομίζεις ότι είναι αλλά να είναι αυτό που δεν φαντάζεσαι ότι είναι. Και να είναι ένας εαυτός όπου στην κατάσταση της μη απαρτίωσης, μπορεί να υπάρχει στην αγκαλιά σου. Αυτό κάνουν οι μαμάδες, η καθεμία με τον τρόπο της, με τις αντοχές της, με τα άγχη της, με τα σωστά και τα λάθη της. Κρατούν.
Το Μητρικο Κρατημα Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη
Κράτημα και παλινδρόμηση
Ενας μεγάλος Άγγλος ψυχαναλυτής, ο Winnicott, έλεγε ότι «στη ζωή του φυσιολογικού βρέφους, η ανάπαυση πρέπει να περιλαμβάνει την χαλάρωση και την παλινδρόμηση στην μη απαρτίωση. Σταδιακά, καθώς ο εαυτός αναπτύσσεται σε δύναμη και πολυπλοκότητα, αυτή η παλινδρόμηση στην μη απαρτίωση έρχεται όλο και πιο κοντά σε μια επώδυνη κατάσταση «τρελής» αποδιοργάνωσης. Έτσι, υπάρχει ένα ενδιάμεσο στάδιο στο οποίο ένα καλά φροντισμένο μωρό μπορεί να χαλαρώσει και να περιέλθει σε κατάσταση μη απαρτίωσης και να αντέξει (να αντέξει μόνο όμως) να νιώσει τρελό στην μη απαρτιωμένη κατάσταση. Τότε γίνεται μια μετακίνηση προς το επόμενο στάδιο, ένα βήμα προς την ανεξαρτησία, και χάνεται για πάντα η ικανότητα να είναι μη απαρτιωμένο…»
Το Μητρικο Κρατημα Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη
Η ικανότητα να χάνεσαι
Τι μας λέει εδώ ο Winnocott; Ότι μια καλή φροντίδα θα βοηθήσει το μωρό να μπορέσει να γυρνάει στις καταστάσεις της ανάπτυξης όπου δεν είναι ακόμα ολόκληρο σαν εαυτός, να μπορεί εκεί να μένει χωρίς να φοβάται (αλλά ίσως και να απολαμβάνει λέω εγώ) και αφού μπορεί να το κάνει αυτό μετά να ξαναγυρνάει στην ολόκληρη εικόνα, στην συμπαγή ταυτότητα. Όσο μπορεί να γίνεται αυτό, τόσο χάνεται η ικανότητα να μπορείς να επιστρέψεις στην κατάσταση που δεν έχεις ολόκληρο, ενιαίο, συνεχές εαυτό. Άρα ειναι ικανότητα να μπορείς να χάνεσαι όταν είσαι βρέφος μέσα στην κατάσταση μιας διεργασίας όπου τα πράγματα δεν ειναι ολόκληρα, είναι ασαφή αλλά ταυτόχρονα αισθάνεσαι ασφάλεια.
Το Μητρικο Κρατημα Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη
Κράτημα σαν όνειρο
Άλλωστε το ίδιο κάνουμε όλοι κάθε βράδυ στον ύπνο μας με την δυνατότητα να ονειρευόμαστε. Μπορούμε να γινόμαστε άυλα στοιχεία, να αφηνόμαστε σε στιγμές χρωμάτων, αισθήσεων, οσμών, μέσα σε ένα άχρονο σύμπαν, να μπορούμε να απορροφηθούμε και να απορροφήσουμε ταυτόχρονα το καθετί, να μην πεθαίνουμε, και να αντέχουμε τις δυσκολίες γιατί πρωταρχικά νιώθουμε φροντίδα. Ασφάλεια. Δηλαδή κάποιος μας κρατάει. Η εμπειρία αυτή διδασκόμαστε ότι είναι πραγματικά πλούσια και αποτελεί το θεμέλιο μιας ζωής δημιουργικής. Εκεί που μπορείς να παίξεις με την εσωτερική και την εξωτερική πραγματικότητα γιατί ενδιάμεσα υπάρχει ένα χάδι, ένα βλέμμα, ένα τραγούδι, ένα άγγιγμα, μια μυρωδιά, ένα λίκνισμα.
Το Μητρικο Κρατημα Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη
Το Μητρικο Κρατημα Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη
Το Μητρικο Κρατημα Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη
Ποιος όμως μπορεί να κρατήσει;
Το έχεις μέσα σου αν το έχεις. Και το έχεις γιατί το πήρες. Αν είμαι άτυχος και δεν το πήρα, τότε δεν μπορεί κανείς να μου το δώσει. Γιατί θα πηγαίνω πάντα εκεί που δεν υπάρχει. Η ζωή είναι βασανιστική χωρίς μια ασφαλή αγκαλιά. Ο κόσμος εκεί είναι γεμάτος δυσκολίες. Σκληρός. Δύστροπος. Ο κόσμος θα έπρεπε να μαθαίνει από την εμπειρία και αυτών που δεν κρατήθηκαν αλλά καί εκείνων που ένιωσαν ασφάλεια. Μόνο αν ξεκινήσουμε να τα μαθαίνουμε αυτά από μικρά παιδιά, νήπια, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Μόνο που δυστυχώς τα σημαντικά σε αυτό τον κόσμο τα αφήνουμε πίσω και τα ασήμαντα τα έχουμε πάντα μπροστά.
Το Μητρικο Κρατημα Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη
*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα
Δείτε επίσης: Η σπουδαιότητα της σταθερής μητρικής φιγούρας
Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
Το Μητρικο Κρατημα Ψυχοθεραπεια Συμβουλευτικη
Ψυχολογος Ψυχοθεραπευτης
“θεραπεία σημαίνει η προσπάθεια να καταλάβει κανείς τον εαυτό του. Να τον κατανοήσει. Να μάθει γιατί μισεί, γιατί έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, γιατί δεν μπορεί να αγαπήσει, με λίγα λόγια να δει από που προέρχονται όλα αυτά…”
Για οτιδήποτε ψυχολογικό σας απασχολεί, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε. Υπάρχει λύση σε κάθε πρόβλημα απλώς χρειάζεται να δούμε λίγο εσάς.
Psychologist Psychotherapist
“healing means trying to understand oneself. To understand him. To find out why he hates, why he has low self-esteem, why he can’t love, in short to see where all this comes from…”
For anything psychological that concerns you, do not hesitate to contact. There is a solution to every problem we just need to see a little of you.