Άγχος στην εργασία και πώς να το διαχειριστείτε

Άγχος στην εργασία

Άγχος στην εργασία και πώς να το διαχειριστείτε

Άγχος στην εργασία και πώς να το διαχειριστείτε 1920 1280 Πατεράκης Μιχάλης
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά

Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης για να αντιμετωπίσετε το εργασιακό άγχος. Θα μάθετε να εντοπίζετε τι το πυροδοτεί και να αναγνωρίζετε τα συμπτώματά του. Με έμφαση στη φροντίδα του εαυτού σας, θα αναπτύξετε τεχνικές για άμεση ανακούφιση και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για ένα πιο υγιές εργασιακό περιβάλλον.

Ήρθε η ώρα να χαλαρώσετε και να προσεγγίσετε κάθε εργασία με ηρεμία και αυτοπεποίθηση.

Τι σημαίνει το άγχος απο ψυχαναλυτική άποψη

Από ψυχαναλυτική άποψη, το άγχος είναι ένα πολύπλευρο ψυχολογικό φαινόμενο που συνδέεται στενά με ασυνείδητες συγκρούσεις και την αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών του νου. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ, ο θεμελιωτής της ψυχανάλυσης, αναγνώρισε το άγχος ως σήμα των άλυτων συγκρούσεων μεταξύ του Εκείνο ή “Αυτό” / id , του εγώ /ego  και του υπερεγώ / superego.

Εκείνο η Αυτό:

Το Εκείνο είναι το πιο πρωτόγονο και ενστικτώδες τμήμα του ψυχισμού, που αντιπροσωπεύει τις έμφυτες βιολογικές ορμές και επιθυμίες. Λειτουργεί με βάση την αρχή της ευχαρίστησης, επιδιώκοντας την άμεση ικανοποίηση και ευχαρίστηση χωρίς να ενδιαφέρεται για τις συνέπειες. Είναι παρορμητικό, παράλογο και ασυνείδητο, οδηγώντας βασικά ένστικτα όπως η πείνα, η δίψα και οι σεξουαλικές επιθυμίες.

Εγώ:

Το εγώ είναι το προσανατολισμένο στην πραγματικότητα που αναπτύσσεται ως απάντηση στις απαιτήσεις του εξωτερικού κόσμου. Λειτουργεί με βάση την αρχή της πραγματικότητας, στοχεύοντας στην ικανοποίηση των επιθυμιών του Εγώ με έναν κοινωνικά αποδεκτό και ρεαλιστικό τρόπο. Το εγώ λειτουργεί ως μεσολαβητής μεταξύ του παρορμητικού Εκείνου και του ηθικιστικού υπερεγώ, εξισορροπώντας τις άμεσες ανάγκες με τους περιορισμούς της πραγματικότητας.

Υπερεγώ:

Το υπερεγώ αντιπροσωπεύει τα εσωτερικευμένα ηθικά πρότυπα, τους κοινωνικούς κανόνες και την αίσθηση του ατόμου για το σωστό και το λάθος. Αναπτύσσεται μέσω της εσωτερίκευσης των γονικών και κοινωνικών αξιών κατά τη διαδικασία της κοινωνικοποίησης. Το υπερεγώ λειτουργεί ως ηθικός οδηγός, επιβάλλοντας ηθικά πρότυπα και επιβάλλοντας αισθήματα ενοχής ή ντροπής όταν το άτομο αποκλίνει από αυτά τα πρότυπα.

Σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία, το άγχος χρησιμεύει ως αμυντικός μηχανισμός που χρησιμοποιεί το εγώ για να διαχειριστεί την ένταση μεταξύ των αντικρουόμενων απαιτήσεων του “Εκείνο” και του υπερεγώ. Οι προσπάθειες του νου να αντιμετωπίσει αυτές τις συγκρούσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένες καταστάσεις άγχους. Τα άλυτα ζητήματα από την πρώιμη ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη, όπως το οιδιπόδειο σύμπλεγμα, θεωρούνται επίσης ότι επηρεάζουν τη διαμόρφωση των προτύπων άγχους αργότερα στη ζωή.

Αποκτώντας εικόνα των βαθύτερων αιτιών του άγχους, τα άτομα μπορούν να εργαστούν προς την κατεύθυνση της επίλυσης των υποκείμενων συγκρούσεων και της ανάπτυξης πιο προσαρμοστικών μηχανισμών αντιμετώπισης.

Συνοπτικά, από ψυχαναλυτική σκοπιά, το άγχος θεωρείται ως μια σύνθετη αντίδραση σε εσωτερικές συγκρούσεις και ως ένα μήνυμα άλυτων ψυχολογικών εντάσεων. Η κατανόηση και η αντιμετώπιση αυτών των υποκείμενων συγκρούσεων αποτελούν τη βάση των ψυχαναλυτικών παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην ανακούφιση του άγχους και την προώθηση της ψυχολογικής ευημερίας.

Εντοπισμός εργασιακών στρεσογόνων παραγόντων

Για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το άγχος στον εργασιακό σας χώρο, θα πρέπει να ξεκινήσετε με τον εντοπισμό των συγκεκριμένων στρεσογόνων παραγόντων που αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς σας. Η κατανόηση των αιτιών του εργασιακού άγχους είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός πιο υποστηρικτικού περιβάλλοντος τόσο για εσάς όσο και για τους συναδέλφους σας. Τα συνήθη συμπτώματα του άγχους μπορεί να περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε έγκαιρα αυτά τα σημάδια για να τα αντιμετωπίσετε άμεσα.

Η επικοινωνία στο χώρο εργασίας είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη διαχείριση του άγχους. Όταν συζητάτε ανοιχτά το φόρτο εργασίας και τις προσδοκίες με τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους σας, μπορείτε να καλλιεργήσετε μια κουλτούρα υποστήριξης και κατανόησης. Μη διστάζετε να επικοινωνήσετε αν αισθάνεστε υπερβολικά φορτισμένοι- το να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις που θα ωφελήσουν όλους.

Η ενσωμάτωση τεχνικών χαλάρωσης στην ημέρα σας μπορεί να μετριάσει σημαντικά το άγχος. Ακόμη και λίγα λεπτά βαθιάς αναπνοής ή ενσυνειδητότητας μπορούν να βοηθήσουν στην επαναπροσαρμογή των σκέψεων και των συναισθημάτων σας. Επίσης, η δημιουργία ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι ζωτικής σημασίας. Βεβαιωθείτε ότι θέτετε όρια και διαθέτετε χρόνο για ξεκούραση και δραστηριότητες που σας αναζωογονούν.

Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα του άγχους

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα κοινά συμπτώματα που σηματοδοτούν το άγχος. Αυτά μπορεί να εκδηλώνονται ως ευερεθιστότητα, κόπωση, πονοκέφαλοι ή δυσκολία συγκέντρωσης. Η αναγνώριση αυτών είναι το πρώτο βήμα για τη λήψη προληπτικών μέτρων για τη διαχείριση των επιπέδων άγχους σας.

Καθώς είστε αφοσιωμένοι στο να υπηρετείτε τους άλλους, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσετε ότι δεν παραμελείτε τη δική σας ευημερία. Ο εντοπισμός των εκλυτικών παραγόντων στο εργασιακό σας περιβάλλον μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι επιδεινώνει το άγχος σας. Μόλις γνωρίζετε ποια είναι αυτά τα εναύσματα, μπορείτε να αρχίσετε να εφαρμόζετε τεχνικές αντιμετώπισης. Απλές μέθοδοι, όπως ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή σύντομοι περίπατοι, μπορούν να μειώσουν αισθητά το άγχος σας τη δεδομένη στιγμή.

Επιπλέον, πολλές εφαρμογές διαχείρισης του άγχους είναι διαθέσιμες για να σας καθοδηγήσουν σε πρακτικές χαλάρωσης και ασκήσεις ενσυνειδητότητας κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων ή μετά το πέρας των ωρών εργασίας.

Άμεσες τεχνικές ανακούφισης του άγχους

Αφού διερευνήσαμε τα κοινά συμπτώματα του εργασιακού άγχους, ας επικεντρωθούμε τώρα σε τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άμεσα για να ανακουφιστείτε από αυτό όταν εμφανίζεται. Πάρτε βαθιές αναπνοές, απομακρυνθείτε από το χώρο εργασίας σας για έναν σύντομο περίπατο ή δοκιμάστε μερικές ήπιες διατάσεις για να απελευθερώσετε την ένταση. Αυτές είναι απλές τεχνικές διαχείρισης του άγχους που μπορούν να δημιουργήσουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο μεταξύ εσάς και των πιέσεων της στιγμής.

Η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι ζωτικής σημασίας και μπορείτε να ξεκινήσετε θέτοντας σαφή όρια μεταξύ του επαγγελματικού και του προσωπικού σας χρόνου. Ακόμη και σε περιόδους μεγάλης απασχόλησης, θυμηθείτε να κάνετε μικρά διαλείμματα για να επαναφορτίζεστε. Η δημιουργία ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καλλιεργείτε υποστηρικτικές σχέσεις με τους συναδέλφους σας και να βρίσκετε τρόπους να εμπλουτίζετε την ημέρα σας με θετικότητα, ίσως με την εξατομίκευση του χώρου σας ή με τον εορτασμό μικρών επιτευγμάτων.

Προώθηση ενός θετικού χώρου εργασίας

Ένας θετικός χώρος εργασίας δεν έχει να κάνει μόνο με την αισθητική- έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου ο καθένας αισθάνεται ότι εκτιμάται και ακούγεται. Ξεκινήστε εντοπίζοντας τους στρεσογόνους παράγοντες στην ομάδα σας. Είναι ο φόρτος εργασίας, τα θέματα επικοινωνίας ή ίσως οι ασαφείς προσδοκίες; Μόλις τα εντοπίσετε, μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε, μειώνοντας τις βασικές αιτίες του άγχους.

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι εξίσου σημαντική. Προσέξτε τα σημάδια επαγγελματικής εξουθένωσης μεταξύ των συναδέλφων σας – όπως κόπωση, ευερεθιστότητα ή πτώση της απόδοσης. Όταν εντοπίσετε αυτά τα συμπτώματα, ήρθε η ώρα να παρέμβετε με τεχνικές άγχους. Ενθαρρύνετε τα διαλείμματα, μοιραστείτε μεθόδους χαλάρωσης ή απλά προσφέρετε ένα αυτί που σας ακούει. Να θυμάστε, δεν είστε απλώς συνάδελφοι- είστε μια κοινότητα που ευδοκιμεί με την αμοιβαία υποστήριξη.

Επιπλέον, υποστηρίξτε μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Προωθήστε πολιτικές που επιτρέπουν ευέλικτο ωράριο ή απομακρυσμένες ημέρες εργασίας όταν χρειάζεται. Πρόκειται για σεβασμό του χρόνου του άλλου και της ανάγκης για επαναφόρτιση. Καλλιεργώντας μια τέτοια κουλτούρα, όχι μόνο θα εξυπηρετήσετε καλά τους συναδέλφους σας αλλά και θα δημιουργήσετε μια πιο ανθεκτική και παραγωγική ομάδα.

Ενσυνειδητότητα και αναπνοή

Η ικανότητα του μυαλού σας να παραμένει παρόν μέσω της ενσυνειδητότητας και της ελεγχόμενης αναπνοής μπορεί να μειώσει σημαντικά το εργασιακό στρες.

Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας μπορούν να σας βοηθήσουν να το πετύχετε αυτό, καθώς σας μεταφέρουν στην παρούσα στιγμή, μειώνοντας έτσι τις ανησυχίες για παρελθοντικά ή μελλοντικά γεγονότα. Τα οφέλη της ενσυνειδητότητας είναι πολυάριθμα, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης εστίασης, της καλύτερης συναισθηματικής ρύθμισης και της αυξημένης ανθεκτικότητας σε στρεσογόνους παράγοντες.

Η ενσωμάτωση ασκήσεων αναπνοής στην καθημερινή σας ρουτίνα είναι μία από τις πιο προσιτές τεχνικές μείωσης του στρες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Αυτές οι τεχνικές χαλάρωσης περιλαμβάνουν τη λήψη αργών, βαθιών αναπνοών για την ενεργοποίηση της φυσικής αντίδρασης χαλάρωσης του σώματός σας. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο ηρεμείτε το μυαλό σας αλλά και δίνετε σήμα στο σώμα σας ότι ήρθε η ώρα να μειώσει τις ορμόνες του άγχους και να εισέλθει σε κατάσταση ηρεμίας.

Για να ενσωματώσετε αυτές τις πρακτικές στην καθημερινότητά σας, αφιερώστε μικρές περιόδους για διαλογισμό ή ασκήσεις βαθιάς αναπνοής. Ακόμη και λίγα λεπτά μπορούν να επαναφέρουν τα επίπεδα του άγχους σας και να βελτιώσουν την ικανότητά σας να υπηρετείτε τους άλλους με συμπόνια και αποτελεσματικότητα.

Σωματική διατήρηση της υγείας

Ενώ η διαχείριση της ψυχικής σας κατάστασης είναι ζωτικής σημασίας, μην παραβλέπετε τη σημασία της διατήρησης της σωματικής σας υγείας για την καταπολέμηση του εργασιακού άγχους. Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να είναι ένα ισχυρό μέσο ανακούφισης από το άγχος. Όχι μόνο ενισχύει το σώμα σας, αλλά απελευθερώνει και ενδορφίνες, βελτιώνοντας τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειάς σας. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν, διευκολύνοντας έτσι την τήρηση μιας ρουτίνας.

Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης ισορροπημένη διατροφή. Η ισορροπημένη διατροφή τροφοδοτεί το σώμα σας με καύσιμα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε. Επικεντρωθείτε σε τρόφιμα ολικής αλέσεως πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και θυμηθείτε να παραμένετε ενυδατωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μην υποτιμάτε την αξία της καλής ποιότητας του ύπνου. Βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι ένα καταφύγιο ξεκούρασης και ότι τηρείτε ένα πρόγραμμα ύπνου. Η σωστή ξεκούραση είναι απαραίτητη για να ανακάμψει το σώμα σας και να αποκρούσει τις πιέσεις της εργασίας.

Εξετάστε επίσης το χώρο εργασίας σας- η εφαρμογή εργονομίας στο χώρο εργασίας μπορεί να αποτρέψει την καταπόνηση και τη δυσφορία, που, αν αγνοηθεί, μπορεί να αυξήσει το άγχος σας. Προσαρμόστε την καρέκλα, την οθόνη και το γραφείο σας ώστε να υποστηρίζουν μια φυσική στάση του σώματος.

Τέλος, εξοπλίστε τον εαυτό σας με τεχνικές χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή ή η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι.

Συστήματα επικοινωνίας και υποστήριξης

Συχνά, θα διαπιστώσετε ότι η ανοιχτή και συνεπής επικοινωνία με τους συναδέλφους σας διευκολύνει σημαντικά το εργασιακό άγχος. Αναπτύσσοντας στρατηγικές επικοινωνίας, δημιουργείτε ένα περιβάλλον όπου όλοι αισθάνονται ότι ακούγονται και γίνονται κατανοητοί. Αυτή η διαφάνεια βοηθά στον έγκαιρο εντοπισμό των παραγόντων που προκαλούν άγχος και επιτρέπει μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείρισή τους.

Να θυμάστε ότι η διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι ζωτικής σημασίας. Πρόκειται για τον καθορισμό σαφών ορίων μεταξύ επαγγελματικού και προσωπικού χρόνου. Ενθαρρύνοντας ο ένας τον άλλον να σέβεται αυτά τα όρια μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος επαγγελματικής εξουθένωσης και να βελτιωθεί η συνολική ικανοποίηση από την εργασία.

Συμμετέχετε σε συζητήσεις, ζητήστε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε και εξασκήστε την αυτοφροντίδα για να ελέγξετε το άγχος σας.

Η σημασία της ψυχοθεραπείας στη διαχείριση του άγχους

Η ψυχοθεραπεία ή συμβουλευτική, μπορεί να είναι ευεργετική για τη διαχείριση του άγχους . Το άγχος έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική ευεξία και η ψυχοθεραπεία αντιμετωπίζει τους υποκείμενους ψυχολογικούς παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό.

Η ψυχοθεραπεία παρέχει έναν ασφαλή χώρο στα άτομα για να διερευνήσουν και να κατανοήσουν τις πηγές του άγχους τους. Ο εντοπισμός συγκεκριμένων στρεσογόνων παραγόντων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών αντιμετώπισης.

Οι θεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να αμφισβητήσουν και να αναδιαμορφώσουν τα αρνητικά μοτίβα σκέψης που συμβάλλουν στο άγχος. Αυτή η γνωστική αναδιάρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε πιο προσαρμοστικούς και υγιείς τρόπους σκέψης, μειώνοντας τα συνολικά επίπεδα άγχους.

Η εκμάθηση του τρόπου διαχείρισης των συναισθημάτων αποτελεί βασικό συστατικό πολλών ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων συναισθηματικής ρύθμισης βοηθά τα άτομα να αντιμετωπίσουν το στρες με πιο εποικοδομητικό τρόπο, αποτρέποντας τις αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική υγεία.

Η ψυχοθεραπεία συχνά περιλαμβάνει τη διδασκαλία πρακτικών στρατηγικών για τη διαχείριση του άγχους, όπως η διαχείριση του χρόνου, η επίλυση προβλημάτων και οι τεχνικές χαλάρωσης.

Οι θεραπευτές συχνά συνεργάζονται με τους πελάτες για να αναπτύξουν εξατομικευμένες ρουτίνες αυτοφροντίδας. Η ενασχόληση με δραστηριότητες που προάγουν τη χαλάρωση και την ευεξία μπορεί να εξουδετερώσει τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες στη σωματική υγεία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τους ατομικούς παράγοντες, τον συγκεκριμένο τύπο θεραπείας που χρησιμοποιείται και τη φύση των στρεσογόνων παραγόντων που εμπλέκονται.

Ασκήσεις διαχείρισης άγχους

Εκτός από την προώθηση της επικοινωνίας και της υποστήριξης, θα διαπιστώσετε ότι συγκεκριμένες ασκήσεις διαχείρισης του άγχους μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ένταση στο χώρο εργασίας σας. Εντοπίζοντας τα εναύσματα που προκαλούν το άγχος σας, μπορείτε να προσαρμόσετε την αντίδρασή σας ώστε να είναι πιο αποτελεσματική. Η εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή, η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση ή ο διαλογισμός, μπορεί να αποτελέσουν ισχυρές στρατηγικές μείωσης του άγχους. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν ακριβώς στο γραφείο σας, βοηθώντας στη διατήρηση της ευεξίας στο χώρο εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σας.

Τέλος η εφαρμογή πρακτικών αυτοφροντίδας είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μικρά, τακτικά διαλείμματα όπου απομακρύνεστε από τη θέση εργασίας σας για να τεντωθείτε ή να περπατήσετε. Τέτοιες συνήθειες όχι μόνο ανακουφίζουν από τη σωματική ένταση αλλά προσφέρουν και ψυχική ανανέωση. Να θυμάστε, το να φροντίζετε τον εαυτό σας δεν έχει να κάνει μόνο με την αντίδραση στο άγχος- έχει να κάνει με την οικοδόμηση ανθεκτικότητας, ώστε να μπορείτε να υπηρετείτε τους άλλους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επικοινωνία με τον ψυχολόγο ψυχοθεραπευτή

Ένας ψυχοθεραπευτής λειτουργεί ως σύμμαχος, παρέχοντας έναν ασφαλή και μη επικριτικό χώρο για να εξερευνήσετε τις πολυπλοκότητες των σκέψεων, των συναισθημάτων και των εμπειριών σας. Είτε αντιμετωπίζετε συγκεκριμένες προκλήσεις, είτε βρίσκεστε σε μεταβατικές καταστάσεις της ζωής σας είτε απλώς αναζητάτε προσωπική ανάπτυξη, ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας προσφέρει πολύτιμες γνώσεις, στρατηγικές αντιμετώπισης και υποστήριξη προσαρμοσμένες στις μοναδικές σας ανάγκες.

Η επένδυση στην ψυχική σας ευημερία είναι μια πράξη αυτοφροντίδας που αντανακλά θετικά σε όλες τις πτυχές της ζωής σας. Κάντε το πρώτο βήμα σήμερα – απευθυνθείτε σε έναν ψυχοθεραπευτή και ξεκινήστε ένα ταξίδι αυτογνωσίας, ανθεκτικότητας και ενδυνάμωσης.

Η ψυχική σας υγεία έχει σημασία και με την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου επαγγελματία, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις, να οικοδομήσετε ανθεκτικότητα και να δημιουργήσετε μια πιο ουσιαστική και ισορροπημένη ζωή. Η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή της προσέγγισης στις ατομικές ανάγκες και περιστάσεις.

 

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα.

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης

Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής

Καρνεάδου 37, Κολωνάκι

Δέχομαι Κατόπιν ραντεβού

Τηλ: 211 7151 801

www.mixalispaterakis.gr

www.psychotherapy.net.gr


  Πατεράκης Μιχάλης
  Ψυχολόγος Αθήνα
  Κολωνάκι

  Ψυχοθεραπευτής


   PATERAKIS MIXALIS
   Psychologist Athens
   Kolonaki

   Psychotherapist