Η Σημασία Του Βιώματος Των Πραγμάτων

Η Σημασία Του Βιώματος Των Πραγμάτων

Η Σημασία Του Βιώματος Των Πραγμάτων 900 695 Πατεράκης Μιχάλης
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Η Σημασία Του Βιώματος Των Πραγμάτων

Η Σημασία Του Βιώματος Των Πραγμάτων Η δυσκολία του να ζήσει κανείς, να βιώσει τα πράγματα, δηλαδή να νιώσει το συναίσθημα το οποίο δημιουργείται στον εσωτερικό κόσμο και αφορά στα πράγματα και μάλιστα στα δικά του πράγματα, μπορεί να αποτελέσει αιτία για διάφορες ψυχολογικές δυσκολίες μία εκ των οποίων είναι και το αίσθημα κενού. Υπάρχουν όμως και άλλες πιθανές δυσκολίες.

Η Σημασία Του Βιώματος Των Πραγμάτων Η Σημασία Του Βιώματος Των Πραγμάτων

life-experience-ruth-el-300x232 Η Σημασία Του Βιώματος Των Πραγμάτων

Η Σημασία Του Βιώματος Των Πραγμάτων Η Σημασία Του Βιώματος Των Πραγμάτων

Μία δεύτερη για παράδειγμα δυσκολία είναι εκείνη όπου αισθάνεται κανείς ότι δεν είναι συνδεδεμένος με τίποτα. Μία τρίτη δυσκολία είναι η αίσθηση της ατελείωτης πτώσης, μία τέταρτη είναι η απώλεια της έννοιας του πραγματικού και πολλές άλλες δυσκολίες που μπορεί να εμφανιστούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα με διαφορετικές συνθήκες και για διαφορετικούς οργανισμούς.

Η Σημασία Του Βιώματος Των Πραγμάτων – Η Επανάληψη Και Η Προσπάθεια Της Συντήρησης Της Ζωής

Όλες οι παραπάνω δυσκολίες μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων. Οπότε εκεί χρειάζεται μία άμυνα. Στην καθημερινότητα η άμυνά μας είναι μία καταναγκαστική τάση να κάνουμε ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα. Όλοι μας καταπιανόμαστε από την επαναληπτικότητα λοιπόν. Βάζουμε ρουτίνες τις οποίες τηρούμε σε κάποιο βαθμό προκειμένου να έχουμε πάντα κάτι να περιμένουμε. Αυτό μας δίνει ασφάλεια και την δυνατότητα να κοιμόμαστε με ηρεμία τα βράδυα. Αυτή η επαναληπτικότητα συντηρεί ουσιαστικά το ψυχικό μας δικαίωμα στη ζωή δίνοντάς μας την ζωντάνια ή έστω την απαραίτητη ισορροπία για να συνεχίσουμε. Αυτό το κάνουμε όλοι μας και δεν το αφήνουμε ποτέ, εκτός ίσως μόνο από τις περιπτώσεις εκείνες όπου δεν μπορούμε να επεξεργαστούμε μία κατάσταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις συγκαταλέγονται η αρρώστια, οι σοβαροί τραυματισμοί, ο θάνατος και οι ξαφνικές αλλαγές.

Όταν είναι κανείς μωρό, δεν είναι δυνατόν να πιαστεί από την επαναληπτικότητα μόνος του. Εκεί υπάρχει μία φιγούρα η οποία συμπληρώνει το Εγώ του παιδιού και δημιουργεί την ρουτίνα για εκείνο. Τα πράγματα βιώνονται “μαζί”. Δεν υπάρχει μωρό από μόνο του. Αν αυτή η λειτουργία της μητέρας έχει τα χαρακτηριστικά του κρατήματος και του εμπερικλείειν όπως και τα χαρακτηριστικά της προσπάθειας να καταλάβει τί συμβαίνει, τότε η σχέση είναι αρκετά καλή. Μέσα σε αυτή την δυαδική τροχιά δημιουργείται μία συνήθεια ύπαρξης, μία σύνδεση, ένας τρόπος επικοινωνίας. Μελετώντας περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να συνδεθούν ή έχουν συνέχεια ένα αίσθημα μεγάλου κενού ή δεν μπορούν να επικοινωνήσουν, βλέπουμε ποιες διαταραχές έχουν συμβεί και πόσο δύσκολο είναι να προχωρήσει κανείς βιώνοντας αυτές τις δυσκολίες. Ένα πολύ ιδιαίτερο και σημαντικό στοιχείο εκεί, είναι πως όταν ο εαυτός βρίσκεται ακόμα σε αυτή την δυαδική τροχιά, δεν μπορεί να βιώσει από μόνος του τα αισθήματα. Αν ένα κενό βιωθεί ενώ είμαι συγχωνευμένος με τη μητρική φιγούρα, θα χρειαστεί να το ξαναζήσω ως αυτόνομος εαυτός για να μπορέσω να το καταλάβω. Αλλιώς το αντιλαμβάνομαι μόνο ως δυάδα και όχι ως μοναδιαίος, ένας, ξεχωριστός άνθρωπος.

Δείτε ΕπίσηςΟ Χρόνος Και Η Σημασία Του Μέσα Μας

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι (δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr

Η Σημασία Του Βιώματος Των Πραγμάτων Η Σημασία Του Βιώματος Των Πραγμάτων


  Πατεράκης Μιχάλης
  Ψυχολόγος Αθήνα
  Κολωνάκι

  Ψυχοθεραπευτής


   PATERAKIS MIXALIS
   Psychologist Athens
   Kolonaki

   Psychotherapist