Γέννηση Ζωή Και Θάνατος

Γέννηση Ζωή Και Θάνατος

Γέννηση Ζωή Και Θάνατος

Γέννηση Ζωή Και Θάνατος 848 552 Πατεράκης Μιχάλης
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Γέννηση Ζωή Και Θάνατος

Γέννηση Ζωή Και Θάνατος Το μεγαλύτερο φόβο θανάτου ποιος τον έχει; Θα το απαντήσουμε το ερώτημα παρακάτω. Αλλά γιατί να βάλουμε τον εαυτό μας σε μία τέτοια κατάσταση διερώτησης και αναμονής για μία απάντηση; Μα βέβαια επειδή είμαστε από την φύση μας αναγκασμένοι να υποκύψουμε στο μυστήριο μίας αδιέξοδης πτυχής της ζωής που είναι ο βιολογικός θάνατος. Ωστόσο, έχει κάποια σημασία ο φόβος θανάτου; Ναι έχει. Δεν πρέπει να έχει κανείς μεγάλες ματαιώσεις. Ο φόβος ότι θα πεθάνω είναι μεγάλος αλλά έρχεται η ζωή ξανά και η χαρά αναδύεται στο πρόσωπό μας. Είναι το παιχνίδι “κούκου τσα!”

Όντως, τον μεγαλύτερο φόβο μέσα στη ζωή, τον έχουν τα μωρά. Απαντιέται το ερώτημα. Το “κούκου” σημαίνει ότι δεν είμαι εδώ αλλά με ακούς γιατί το λέω. Αλλά δεν είμαι εκεί. Υπάρχει μία υποψία εκεί; Υπάρχει η υποψία ότι δεν θα σε ξαναδώ; Μπορεί να μην έχει γεννηθεί αυτή η υποψία; Ερώτηση κάνω. Μπορεί να μην έχω φοβηθεί εκείνη την ώρα του “κούκου” καθόλου ότι μπορεί να μην τα ξαναπούμε ποτέ; Η ίδια η κίνηση αυτή καθαυτή μας σπρώχνει προς την απάντηση. Την υποψία δεν θέλω καν να την έχω. Προσμένω με μεγάλη ανυπομονησία το “τσα” και όταν ξαφνικά ανοίγουν τα χέρια και αποκαλύπτεται το πρόσωπό μου: χαμόγελο!!!! Ένα μεγάλο χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπο. Τώρα το ξέρω το παιχνίδι. Γεννήθηκα και αναγεννήθηκα. Ζω για να παίζω αυτό το παιχνίδι.

Γέννηση Ζωή Και Θάνατος Γέννηση Ζωή Και Θάνατος

Cycle-of-birth-and-death-web-300x224 Γέννηση Ζωή Και Θάνατος

Γέννηση Ζωή Και Θάνατος Γέννηση Ζωή Και Θάνατος

Μα τί λέω; Ζω, αναπνέω, υπάρχω, για να παίζω αυτό το παιχνίδι; Για να παίζω αυτό το παιχνίδι. Ένα παιχνίδι που όσο έρχομαι πάλι πίσω να σε δω, όλα είναι καλά. Επιβεβαιώνω ότι είσαι καλά. Δηλαδή ότι θα σε ξαναδώ. Δηλαδή ότι εγώ είμαι καλά. Το πρόβλημα είναι όταν δεν σε ξαναδώ. Όταν το “κούκου” καταλήξει να με κάνει έναν μοναχικό κούκο. Όταν το “τσα” το περιμένω εις μάτην. Άδικα. Αυτή είναι για παράδειγμα μια μεγάλη ματαίωση. Δεν τη θέλουμε αυτή τη ματαίωση. Ματαιώσεις μικρές όπως την αναμονή να ξανάρθεις την αντέχουμε και είναι και απαραίτητη γιατί με βοηθάει να ξεκολλήσω από σένα και να έρθω στον εαυτό μου. Στον εαυτό μου που είναι γεμάτος από επιθυμίες και ανάγκες και που πρέπει να μάθω να τις αναβάλλω και να παλεύω για να καταφέρω κάτι.

Η γέννηση είναι συνυφασμένη με την μοναδιαία δυαδικότητα. Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι είμαστε ένα. Εμείς οι δύο είμαστε ένα. Και ζούμε σαν ένα. Εκεί ζούμε μαζί για πολύ καιρό μέχρι να σου πω ευχαριστώ και συγγνώμη που σε κούρασα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα αν δεν συμβεί. Αν δεν μου έρθει πηγαία να σου πω ευχαριστώ και συγγνώμη που σε κούρασα, τότε τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αν όμως σου το πω, τότε είμαστε μαζί. Εγώ κι εσύ μαζί που λέει και το χαρούμενο τραγούδι. Διάφορα προβλήματα στον κόσμο μπορεί να υπάρχουν αλλά όταν υπάρχει το εγώ κι εσύ μαζί, τότε υπάρχει και η πιθανότητα να ζήσω στον κόσμο χωρίς να προσπαθήσω να τον σκοτώνω σε κάθε ώρα και στιγμή. Η επιθετικότητα δεν θα είναι τόσο έντονη, δεν θα είναι σκοπός, δεν θα προσπαθώ να την χρησιμοποιήσω για να κυριαρχήσω. Αυτό είναι ένα μαρτύριο και για εκείνον που την εξασκεί και για εκείνον που την υφίσταται.

Η ζωή έρχεται με αυτό το ευχαριστώ. Αυτό σημαίνει ότι με φρόντισες όσο μπορούσες και τώρα μπορώ να σε φροντίσω κι εγώ. Εκεί είναι η ζωή. Στο να δίνεις. Ποιος δίνει; Εκείνος που έχει πάρει. Εκείνος που τον άντεξαν. Εκείνος που δεν αναγκάζεται να σκοτώνει επειδή δεν τον καταλαβαίνουν. Ποιος ζει; Εκείνος ο οποίος στο “μεταξύ μας” βρίσκει κάποια ευκαιρία να δώσει, να κατανοήσει και δεν ψάχνει να κάνει σχέσεις μόνο για να πάρει.

Γέννηση Ζωή Και Θάνατος – Η Μεγάλη Αδικία

Ο θάνατος γελάει και περιμένει. Είναι η μεγάλη αδικία. Ξέρουμε ότι ο κόσμος είναι άδικος σε πολλές περιπτώσεις αλλά η μεγαλύτερη αδικία είναι το τέλος. Ωστόσο, αυτό το τέλος, το αρνιόμαστε για πολύ καιρό επιτυχημένα αλλά αν θυμηθώ πόσες φορές τον βλέπω αυτό τον φόβο στα μάτια και στα λόγια και στις πράξεις των ανθρώπων εκφρασμένο μέσα από κινήσεις αγωνίας, άγχους, μέσα από την καλοσύνη ή την κακοσύνη, αν θυμηθώ πόσες φορές τον βλέπω την ημέρα, πραγματικά δεν θα μπορέσω να τις μετρήσω. Είναι ο φόβος του θανάτου, της αρρώστιας, του να χάσεις τον άλλο και στο τέλος να χάσεις τον εαυτό σου. Αλλά όχι μόνο στις θεραπείες που κάνω. Βλέπω αυτό τον φόβο σήμερα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Όλοι θέλουν να αφήσουν το στίγμα τους, να φανούν, να πάρουν ένα like. Αυτό είναι ναρκισσιστικό αλλά πίσω του κρύβει φόβο. Όταν είμαι νάρκισσος, δυνατός, μειώνεται ο φόβος. Μπα, αστεία πράγματα. Κανένας φόβος δεν μειώνεται. Απλώς εκφράζεται. Είναι όμως η ανάγκη “να με κρατήσουν”. Γι’ αυτό και το “κράτημα” είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο. Μια μαμά που κρατάει ένα μωρό, ένας σύντροφος που κρατάει τον σύντροφο, ένα κράτος που κρατάει έναν πολίτη. Γι’ αυτό και η επιθετικότητα που εκφράζεται απέναντι στα κράτη, στα συστήματα, στους θεσμούς, είναι ουσιαστικά μέσα της, επιθετικότητα προς τη μητέρα.

Πιο πολύ μίλησα για τη γέννηση και το θάνατο παρά για τη ζωή. Ίσως γιατί τη ζωή μου τη ζώ. Δεν χρειάζεται να πολυμιλήσω γι’ αυτήν. Όταν δεν μπορούσα να τη ζήσω το είχα ρίξει στο διάβασμα και στο να βλέπω θέατρο, να προσπαθήσω να βρω το νόημα μέσα από εκεί. Εκτίμησα τις τέχνες, την ποίηση και πρόσφατα ξαναείδα με άλλα μάτια τη γλυπτική. Όμως αυτά δεν τα χρησιμοποιώ για να ζήσω τη ζωή μου. Η ζωή είναι για να μπαίνεις μέσα της και να την συνδιαμορφώνεις. Θα έπρεπε να μιλήσω εδώ για την εισβολή στο σώμα της μητέρας και τις φαντασιώσεις που υπάρχουν εκεί. Θα το κάνω, σε άλλο άρθρο που θα μοιραστώ μαζί σας σε μια επόμενη στιγμή.

Δείτε ακόμα: Η Σπουδαιότητα Της Σταθερότητας Της Μητρικής Φιγούρας

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι (Δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr

Γέννηση Ζωή Και Θάνατος Γέννηση Ζωή Και Θάνατος Γέννηση Ζωή Και Θάνατος Γέννηση Ζωή Και Θάνατος Γέννηση Ζωή Και Θάνατος


  Πατεράκης Μιχάλης
  Ψυχολόγος Αθήνα
  Κολωνάκι

  Ψυχοθεραπευτής


   PATERAKIS MIXALIS
   Psychologist Athens
   Kolonaki

   Psychotherapist