Προσκόλληση και εξάρτηση

Ψυχοθεραπεία Προσκόλληση και εξάρτηση

Προσκόλληση και εξάρτηση

Προσκόλληση και εξάρτηση 302 167 Πατεράκης Μιχάλης
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ψυχοθεραπεία Προσκόλληση και εξάρτηση

ψυχοθεραπεια αθηνα Ψυχοθεραπεία Προσκόλληση και εξάρτηση :Το να προσκολληθεί κανείς σε κάποιον άλλο δείχνει την ανάγκη του να μπορέσει να υπάρξει μαζί με κάποιον άλλο. Η ανάγκη αυτή είναι ζωτικής σημασίας δηλαδή χωρίς αυτή φοβάσαι ότι θα πεθάνεις. Πρόκειται για ένα αίσθημα που έχουμε όλοι στη βρεφική ζωή.

ψυχοθεραπεια αθηνα

family_1-300x199 Προσκόλληση και εξάρτηση

ψυχοθεραπεια αθηνα

Αν είχαμε μία φιγούρα διαθέσιμη για προσκόλληση τότε σίγουρα θα είχαμε μπορέσει στον ένα ή στον άλλο βαθμό να εξασκήσουμε το αυθόρμητο δικαίωμά μας να δεθούμε ψυχολογικά με αυτήν μέσω της προσκόλλησης. Εκεί το μωρό τρέφεται, θερμαίνεται, επικοινωνεί, επιτίθεται, φοβάται την αντεπίθεση, αναπτύσσει σταδιακά ευγνωμοσύνη, αναπτύσσει επίσης την βασική εμπιστοσύνη και θεωρεί ότι όλο αυτό το σύστημα είναι ένα αδιαίρετο σύστημα. Με άλλα λόγια δεν μπορεί να ξεχωρίσει ότι διαφέρει από τη φιγούρα που το φροντίζει. Στην πορεία τη προσκόλλησης, υπάρχουν συνεχώς διάφορες στιγμές όπου η μητρική φιγούρα λείπει για λίγο. Εκεί ο φόβος ανεβαίνει και γίνεται μεγάλος. Η παρηγοριά που επέρχεται με τον γυρισμό της φιγούρας, δεν είναι μόνο ανακουφιστικός, δεν δίνει μόνο την δυνατότητα επανεπένδυσης των σωματικών αναγκών, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί απόθεμα ενέργειας για να μπορέσει να αντέξει την επόμενη «εξαφάνιση». Η «εξαφάνιση» αυτή γίνεται φανερή με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στο «κουκου τσα» όπου μητέρα και μωρό παίζουν αυθόρμητα μεταξύ τους γελώντας, θέλοντας να «εξορκίσουν» θα λέγαμε εκείνες τις οδυνηρές στιγμές όπου για λίγο τα δύο μέρη δεν είναι πια μαζί.

ψυχοθεραπεια αθηνα

ψυχοθεραπεια αθηνα – ψυχοθεραπεια αθηνα

Η προσκόλληση λοιπόν οδηγεί στην εξάρτηση και αυτή εξάρτηση σημαίνει ότι έχουν ανάγκη να είναι μαζί. Οπότε στον έκτο μήνα περίπου αρχίζει και αναπτύσσεται το λεγόμενο «άγχος αποχωρισμού». Είναι ένα φυσιολογικό άγχος το οποίο εμφανίζεται τυπικά σε όλα τα φυσιολογικά μωρά και που συνεχίζει για αρκετό καιρό αλλά με μειωμένη τάση. Ουσιαστικά δεν φεύγει ολόκληρο ποτέ γιαυτό και οι άνθρωποι αναζητούν να κάνουν σχέσεις μεταξύ τους προκειμένου να μειώσουν την ένταση του αρχαϊκού εκείνου αισθήματος του φόβου μην τυχόν και γίνει κάτι κακό. Αυτά τα αισθήματα βεβαίως απωθούνται, δεν τα θυμόμαστε. Υπάρχουν όμως μέσα μας και ενεργοποιούνται σε στιγμές κινδύνου προκειμένου να μας προστατέψουν από την ενέργεια των ψυχικών ώσεων οι οποίες απειλούν τον ψυχισμό μας. Πως το κάνουν αυτό; Ενεργοποιώντας και πάλι εκείνο το «κουκου τσα» όπου χανόταν για λίγο αλλά ξαναβρισκόταν και πάλι η φιγούρα που προσκολληθήκαμε και που νιώσαμε ασφάλεια, εμπιστοσύνη, σιγουριά και ασφαλώς αυτοπεποίθηση.

 

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: εκτρωση θυμος καταθλιψη

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι (Δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr

ψυχοθεραπεια αθηνα


    Πατεράκης Μιχάλης
    Ψυχολόγος Αθήνα
    Κολωνάκι

    Ψυχοθεραπευτής


      PATERAKIS MIXALIS
      Psychologist Athens
      Kolonaki

      Psychotherapist