αϋπνία αντιμετώπιση: Πρέπει καταρχήν να πούμε ότι υπάρχει η πιθανότητα να υποκρύπτεται κάποιο οργανικό πρόβλημα που να φέρνει αυπνία ή ιατρικές καταστάσεις που δυσκολεύουν το άτομο να έρθει σε φυσιολογική κατάσταση ύπνου. Εκεί χρειάζεται να ψάξει κανείς τα πράγματα σε επίπεδο οργανικό. Αλλά αν μιλάμε για έναν άνθρωπο που δεν έχει κάποιο οργανικό πρόβλημα και βρίσκεται σε ένταση ή έχει άγχος, τότε βλέπουμε τί συμβαίνει σε επίπεδο ψυχολογικό.
αϋπνία αντιμετώπιση
Η επίδραση του άγχους και της κατάθλιψης
Το άγχος είναι ικανό να κρατάει τον άνθρωπο σε κατάσταση εγρήγορσης. Η κατάθλιψη μπορεί να κάνει το ίδιο ή και το αντίθετο, δηλαδή να κοιμάται κανείς υπερβολικά. Εκεί συμβαίνει κάτι εσωτερικά στον ψυχισμό. Κάποια ή κάποιες συγκρούσεις που υπάρχουν αλλά δεν «κατοικούν» στην επιφάνεια της συνείδησής μας. Ενώ δηλαδή υπάρχουν μέσα μας, δεν τις γνωρίζουμε. Δεν είναι η αϋπνία αυτή καθ’ εαυτή το πρόβλημα. Είναι απλώς ένα σύμπτωμα όπως όλα τα υπόλοιπα. Ένα σύμπτωμα όπως το να ασχολείται κανείς υπερβολικά με την καθαριότητα, όπως το να φοβάται ότι κάποιος τον παρακολουθεί, όπως το να επαναλαμβάνει κανείς στη σχέση του την ίδια συμπεριφορά, όπως το να μην μπορεί κανείς να κάνει σχέσεις στη ζωή του. Είναι απλώς ένα σύμπτωμα. Τα συμπτώματα τα λύνουμε εύκολα με τη θεραπεία. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα.
αϋπνία αντιμετώπιση
Που εντοπίζεται το πρόβλημα;
Τότε που είναι το πρόβλημα; Είναι στον τρόπο που έχουμε βάλει μέσα μας τις σχέσεις. Οι σχέσεις ξεκινάνε από την βρεφική ηλικία. Κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί τον εαυτό του ως μονάδα. Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε μόνοι μας. Από την σύλληψη έως και το τέλος της ζωής έχουμε πάντοτε στο φαντασιακό πεδίο αναφοράς του εαυτού μας, και τον «άλλο». Είτε είναι η μαμά που μας κυοφορεί, είτε είναι οι αντιδράσεις της μαμάς απέναντι στην εγκυμοσύνη της, είτε είναι ο άντρας της με τον οποίο έχει μία συγκεκριμένη σχέση, είτε είναι ο πατέρας και οι ασυνείδητες αντιδράσεις απέναντι στο γυιό ή την κόρη του, είτε είναι η γέννηση ενός άλλου παιδιού και πως τη βιώνουμε. Αυτά τα πρώρα αισθήματα στη ζωή επαναλαμβάνονται σε όλη τη διάρκεια του βιολογικού και ψυχοσυναισθηματικού μας κύκλου.
αϋπνία αντιμετώπιση
Η σημασία των σχέσεων
Έχουμε στο μυαλό μας πάρα πολλά στερεότυπα που χρειάζεται να τα ξαναδούμε. Ρωτάω συνήθως τους ασθενείς μου σε κάποιο στάδιο της θεραπείας: «πως είναι οι σχέσεις σου με τη μητέρα σου, με τον πατέρα σου». Όλοι ανεξαιρέτως απαντούν αρχικά καλά. Μόλις όμως σκαλίσουμε ελάχιστα της εσωτερική ζωή, βγαίνουν τα πραγματικά αισθήματα. Ξέρω λοιπόν ότι αυτή είναι μία άμυνα. Δεν μπορεί κανείς να μιλήσει απευθείας για τα πραγματικά του αισθήματα. Χρειάζεται να παρέμβει το στάδιο της δημιουργίας ενός θεραπευτικού κλίματος και μετά ανοίγεται κανείς. Το ξέρω από την αρχή αυτό. Και μάλιστα στο δικό μου κλινικό μάτι, είναι εμφανές πολλές φορές από πολύ νωρίς τί πραγματικά συμβαίνει με τα αισθήματα αυτά. Γι’ αυτό είμαι εκεί. Για να μπορέσω να κοιτάξω πιο βαθιά και με αυτό τον τρόπο να καταλάβω τα πραγματικά αισθήματα που υπάρχουν μέσα. Έτσι κατά την διάρκεια της θεραπείας καταλαβαίνει κανείς ότι δεν είναι τα συμπτώματα που έχουν σημασία αλλά οι σχέσεις που έχει ενδοβάλλει κανείς (έχει βάλει μέσα του) κατά την παιδική ηλικία.
αϋπνία αντιμετώπιση
Τι κάνουμε στη θεραπεία;
Εκεί, στην θεραπεία με έναν εκπαιδευμένο θεραπευτή μπορούμε να δούμε μαζί αυτά τα αισθήματα. Οι ασθενείς πάντα τα επαναλαμβάνουν στη θεραπεία και πιέζουν να παίξουν το ίδιο παιχνίδι. Αυτό που παίζουν σε όλες τις σχέσεις τους. Όμως ο εκπαιδευμένος θεραπευτής που έχει και από μόνος του κάποια στοιχεία ευγνωμοσύνης για τον κόσμο μαζί με την εκπαίδευσή του και την ανάλυση που έχει κάνει στον εαυτό του για πολλά χρόνια σε διάφορα κλινικά, θεραπευτικά και θεωρητικά πλαίσια, δεν παίζει, δεν επαναλαμβάνει αυτό το παιχνίδι. Εκεί δημιουργείται μία θεραπευτική αντίδραση, ενεργοποιείται το πραγματικό συναισθηματικό κομμάτι, τα πραγματικά αισθήματα που έχουν να κάνουν με θυμό, με μίσος, με οργή. Αυτά βγαίνουν έντονα στη θεραπεία και εκεί διοχετεύονται. Οπότε αυτή η μη επανάληψη, αλλά η ανάδυση των πραγματικών αισθημάτων, φέρνει τη θεραπεία σιγά σιγά. Είναι κοινό να λέει κανείς ότι οι μαμάδες για παράδειγμα αγαπούν. Αυτό είναι σπάνια αλήθεια όμως. Όταν βιώσεις τί έγινε με τη δική σου μάνα και έρθεις μέσα σου στην κατάσταση που ήσουν και ένιωθες απέναντί της ως παιδί, μπορείς να ζήσεις όλα όσα έγιναν εκεί. Και αυτό δεν είναι εύκολο. Αλλά η θεραπεία είναι εκεί για να σε κρατήσει. Και να σε μεγαλώσει. Ενηλίκους που είναι παιδιά μέσα τους και δεν έχουν ωριμάσει μεγαλώνω. Αυτή είναι η δουλειά μου.
*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα
Δείτε επίσης: Η ετερόφυλη αγάπη
Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.
Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι (Δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr
αϋπνία αντιμετώπιση
Ψυχολογος Ψυχοθεραπευτης
“θεραπεία σημαίνει η προσπάθεια να καταλάβει κανείς τον εαυτό του. Να τον κατανοήσει. Να μάθει γιατί μισεί, γιατί έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, γιατί δεν μπορεί να αγαπήσει, με λίγα λόγια να δει από που προέρχονται όλα αυτά…”
Για οτιδήποτε ψυχολογικό σας απασχολεί, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε. Υπάρχει λύση σε κάθε πρόβλημα απλώς χρειάζεται να δούμε λίγο εσάς.
Psychologist Psychotherapist
“healing means trying to understand oneself. To understand him. To find out why he hates, why he has low self-esteem, why he can’t love, in short to see where all this comes from…”
For anything psychological that concerns you, do not hesitate to contact. There is a solution to every problem we just need to see a little of you.