Η Εξιδανίκευση Και Η Υποτίμηση Στον Ψυχισμό

Η Εξιδανίκευση Και Η Υποτίμηση Στον Ψυχισμό

Η Εξιδανίκευση Και Η Υποτίμηση Στον Ψυχισμό 900 672 Πατεράκης Μιχάλης
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Η Εξιδανίκευση Και Η Υποτίμηση Στον Ψυχισμό

Η Εξιδανίκευση Και Η Υποτίμηση Στον Ψυχισμό Εξιδανίκευση σημαίνει ότι σε θεωρώ παντοδύναμο. Έχω την ανάγκη να σε βλέπω έτσι οπότε σε βάζω σε μια τέτοια θέση μέσα μου όπου μπορείς να με σώσεις από τους φόβους μου και κυρίως βέβαια από τον θάνατο που τον φοβάμαι πολύ. Είναι μία βρεφική στάση η οποία παραμένει σε κάποιο βαθμό στη ζωή. Το βλέπουμε πολύ έντονα όταν σε μια ομάδα έρχεται ένα νέο μέλος. Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά, τα προϋπάρχοντα μέλη ενάποθέτουν τις ελπίδες τους για λίγο επάνω σε αυτό το νέο μέλος. Μέχρι βέβαια να δουν ότι δεν είναι ο σωτήρας που όλοι περιμένουμε.

Εξιδανικεύει κανείς όταν του απαγορεύεται να αποκαθηλώσει τον άλλον (και εκεί περιμένουμε να δημιουργηθεί θυός), δεύτερον όταν το άτομο είναι πολύ ανώριμο και τρίτον και πιο σύνηθες όταν ο φόβος θανάτου γίνεται πολύ μεγάλος εσωτερικά οπότε ψάχνεις τον σωτήρα όπως είπαμε. Οι πιστοί τον βρίσκουν στην θεότητα, τα παιδιά στους γονείς, οι εργαζόμενοι στους εργοδότες, οι πολίτες στο κράτος και ούτω καθεξής. Είναι μία ανάγκη του ανθρώπου να βρει έναν οδηγό, ένα καθοδηγητή. Κάποιον που να μπορεί να πλαισιώσει, να θέσει κανόνες. Έτσι αισθάνεται κανείς ασφάλεια.

Η Εξιδανίκευση Και Η Υποτίμηση Στον Ψυχισμό – Το Νόημα Της Υποτίμησης

Στον ψυχισμό υπάρχουν όμως ένα σωρό δίπολα. Εδώ στην άλλη άκρη του νήματος θα βρούμε την υποτίμηση. Στις πολύ παθολογικές καταστάσεις, η υποτίμηση διαδέχεται την εξιδανίκευση με γρήγορες και ξαφνικές εναλλαγές. Και η υποτίμηση και η εξιδανίκευση και οι εναλλαγές τους άσχετα αν βρίσκονται μέσα σε ένα παθολογικό φάσμα, δεν είναι παρά εντονότερες ή ηπιότερες κραυγές αγωνίας. Αν με κρατάς σε έχω σαν θεό αλλά φοβάμαι ότι θα με αφήσεις και σε υποτιμώ.

Η Εξιδανίκευση Και Η Υποτίμηση Στον Ψυχισμό

Formerly_Piero_della_Francesca_-_Ideal_City_-_Galleria_Nazionale_delle_Marche_Urbino-300x83 Η Εξιδανίκευση Και Η Υποτίμηση Στον Ψυχισμό

Η Εξιδανίκευση Και Η Υποτίμηση Στον Ψυχισμό

Μετά με κρατάς, δηλαδή συνεχίζεις, συνειδητοποιώ ότι δεν με άφησες κι εκεί αρχίζω και νιώθω ενοχές. Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, οι ενοχές είναι ένα δείγμα φυσιολογικής εξέλιξης. Νιώθω ενοχές που σου επιτέθηκα και τώρα κλαίω μαζί σου. Αν μπορείς να κλάψεις κι εσύ μαζί μου, σου ζητάω συγγνώμη και επεξεργαζόμαστε μαζί αυτή την ενοχή. Κι έτσι ζούμε μαζί με τα λάθη μας και αντέχουμε. Αυτός είναι ένας δρόμος φυσιολογικής ανάπτυξης. Ο φυσιολογικός άνθρωπος κάπου θα δει και τα δικά του λάθη μέσα σε αυτό τον κόσμο. Άνθρωποι, κοινότητες, και συστήματα που ρίχνουν όλες τις ευθύνες στους άλλους, βρίσκονται μακράν πέραν της φυσιολογικής ανάπτυξης και στέκονται εμπόδιο στην εξέλιξη των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των κοινωνιών.

Δείτε Ακόμα: Οι Πηγές Του Άγχους

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University Of Indianapolis University of Middlesex
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι (Δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr

Η Εξιδανίκευση Και Η Υποτίμηση Στον Ψυχισμό Η Εξιδανίκευση Και Η Υποτίμηση Στον Ψυχισμό


    Πατεράκης Μιχάλης
    Ψυχολόγος Αθήνα
    Κολωνάκι

    Ψυχοθεραπευτής


      PATERAKIS MIXALIS
      Psychologist Athens
      Kolonaki

      Psychotherapist