Η Ανάγκη Της Επικοινωνίας Σε Ομάδες

Η Ανάγκη Της Επικοινωνίας Σε Ομάδες

Η Ανάγκη Της Επικοινωνίας Σε Ομάδες 1200 869 Πατεράκης Μιχάλης
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Η Ανάγκη Της Επικοινωνίας Σε Ομάδες

Η Ανάγκη Της Επικοινωνίας Σε Ομάδες Όλες οι ομάδες έχουν την δυναμική της σχέσης με την μητέρα. Δεν το αντιλαμβάνεται κανείς, όμως η ασυνείδητη ανάγκη των ανθρώπων είναι να υπάρχει πάντοτε κάποια σύνδεση με την εποχή της φροντίδας από την μητρική φιγούρα. Γιατί; Επειδή τότε που ήμασταν ανήμποροι, κάποιος, μας “έσωζε” και αυτός ο κάποιος ήταν ο φροντιστής, εκείνον που κατέχει θέση μητέρας μέσα μας.

Η Ανάγκη Της Επικοινωνίας Σε Ομάδες Η Ανάγκη Της Επικοινωνίας Σε Ομάδες

Η Ανάγκη Της Επικοινωνίας Σε Ομάδες Η Ανάγκη Της Επικοινωνίας Σε Ομάδες

Η Ανάγκη Της Επικοινωνίας Σε Ομάδες – Η Οικογένεια

Έτσι λοιπόν υπάρχει αυτό το πυρηνικό στοιχείο το οποίο είναι μπαίνει στη λήθη και παραμένει ως βασική ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Μετά μπαίνει στην δυαδική ομάδα ο πατέρας και άλλοι. Και δημιουργούμε ομάδες πολύπλοκες. Το πολύπλοκο της ζωής μας δεν εξαρτάται μόνο από τις εξωτερικές συνθήκες αλλά σε μεγάλο βαθμό από τις εσωτερικές μας ανάγκες. Τα παιδιά αναπτύσσουν σεξουαλικές επιθυμίες προς τους άλλους και θεωρούν ότι έχουν τα χαρακτηριστικά των άλλων. Αυτό το στοιχείο δημιουργεί αντιπαλότητες και σε συνδυασμό με την προσωπικότητα των γονέων συνδιαμορφώνει την προσωπικότητα. Η επιθετικότητα των παιδιών, ανήκει σε τρείς μεγάλες ψυχολογικές σφαίρες και πηγάζει από αυτές: η μία είναι η επιθετικότητα της επιβίωσης δηλαδή πιέζω, φωνάζω γκρινιάζω, κινητοποιώ τα πράγματα για να ζήσω και αν πάω να πεθάνω γίνομαι επιθετικός. Αυτά ανήκουν στο πρώτο έτος της ζωής. Η άλλη είναι επιθετικότητα που πηγάζει από το γεγονός ότι δυναμώνω και θέλω να γίνει το δικό μου. Αυτή η δεύτερη είναι η πρωκτική επιθετικότητα. Και η τρίτη είναι η γενετήσια.

Η Ανάγκη Της Επικοινωνίας Σε Ομάδες Η Ανάγκη Της Επικοινωνίας Σε Ομάδες

group-300x240 Η Ανάγκη Της Επικοινωνίας Σε Ομάδες

Η Ανάγκη Της Επικοινωνίας Σε Ομάδες

Αυτή προέρχεται από τις ασυνείδητες επιθυμίες δολοφονίας του ανταγωνιστή και κατάκτησης του ερωτικού αντικειμένου. Παιδιά στερημένα (πρώτο έτος), με αυταρχικούς γονείς (οι οποίοι στο δεύτερο έτος που δυναμώνει το παιδί, καταστέλλουν με αυταρχισμό την δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης) και παιδιά τα οποία κοιμούνται με τους γονείς τους (οπότε στα 3-6 έτη φοβούνται ότι η επιθυμία να σκοτώσουν το γονιό που ανταγωνίζονται και να πάρουν ολόκληρο δικό τους τον άλλον, αναπτύσσουν μεγάλες φοβίες και τρομερή επιθετικότητα.

Αυτά συμβαίνουν μέσα στην οικογένεια, τα προβλήματα της οποίας όταν δεν έχουμε λύσει, τα επαναλαμβάνουμε σε όλες μας τις σχέσεις, ερωτικές, συντροφικές, επαγγελματικές, φιλικές, κτλ Οπότε δεν μπορεί να δει κανείς τον ώριμο άνθρωπο για να κάνει σχέση αλλά ζεί τη ζωή του βλέποντας με τα γυαλιά της οικογενειακής προβληματικής. Αυτή είναι η αρνητική ανάγκη που μας κάνει να κάνουμε σχέσεις. Όταν τα λύσεις αυτά, δεν κάνεις σχέση για να λύσεις προβλήματα αλλά για να οραματιστείς και να δουλέψεις για έναν κόσμο όσο το δυνατόν καλύτερο.

Δείτε ΕπίσηςΟ Χρόνος Και Η Σημασία Του Μέσα Μας

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης

Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801

www.mixalispaterakis.gr

www.psychotherapy.net.gr

Η Ανάγκη Της Επικοινωνίας Σε Ομάδες Η Ανάγκη Της Επικοινωνίας Σε Ομάδες


    Πατεράκης Μιχάλης
    Ψυχολόγος Αθήνα
    Κολωνάκι

    Ψυχοθεραπευτής


      PATERAKIS MIXALIS
      Psychologist Athens
      Kolonaki

      Psychotherapist