Η Αηδία Και Η Σεξουαλικότητα Θα αναφερθώ σε κάτι πολύ εξειδικευμένο το οποίο για να το γνωρίζει κανείς και να μπορεί να το κατανοήσει ως συμπεριφορά, θα πρέπει να έχει κάνει κάποια χρόνια εντατικής ψυχαναλυτικής δουλειάς με τον εαυτό του και να έχει εκπαιδευτεί σε ένα ειδικό πλαίσιο το οποίο να του επιτρέπει να μπορεί να καταλαβαίνει τις διαφορετικές εκφάνσεις του ψυχισμού. Σήμερα θα μιλήσουμε για την αηδία σε ψυχολογικό επίπεδο. Για την αίσθηση της αηδίας.
Η Αηδία Και Η Σεξουαλικότητα
Η Αηδία Και Η Σεξουαλικότητα – Τα Παιδιά
Στην κανονική ζωή των οικογενειών, παρ’ όλη την αντίδραση την οποία θα συναντήσουμε σε αυτή την πρόταση, αναπτύσσονται ερωτικά αισθήματα μεταξύ των μελών τους. Αυτή είναι μια διαπίστωση την οποία θα έπρεπε να είχαμε αποκλείσει μόνο στην περίπτωση που δεν θα θέλαμε να δούμε τί γίνεται μπροστά στα μάτια μας. Τα κορίτσια προσπαθούν ήδη από μικρά νήπια να σαγηνεύσουν τον πατέρα τους και τα αγόρια να αποπλανήσουν την μητέρα τους. Είναι πάμπολλες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες δέχομαι την αμηχανία των γονέων ως προς την συμπεριφορά και την δραστηριότητα των παιδιών τους. Έρχονται σε δύσκολη θέση όταν γίνονται δέκτες των της έκφρασης των άμεσων προσδοκιών των παιδιών τους για μια σχέση η οποία έχει ασφαλώς ερωτικά στοιχεία με σεξουαλικές ιδιότητες. Ο αυνανισμός των παιδιών από μωρά ακόμη και παρ’ ότι δεν μπορεί να υπάρχει ώριμη σεξουαλική απόδοση, είναι φανερός και στα αγόρια και στα κορίτσια. Τα κορίτσια συνήθως τρίβονται είτε επάνω στα σώματα των γονέων τους είτε επάνω σε αντικείμενα από τα οποία προσδοκούν να πάρουν και παίρνουν ευχαρίστηση και τα αγόρια ασχολούνται με το πέος τους και προσπαθούν να είναι συνέχεια δίπλα στην μητέρα τους έχοντας σωματική επαφή.
Η Αηδία Και Η Σεξουαλικότητα – Οι Γονείς
Από την άλλη πλευρά οι γονείς δεν είναι μόνο ότι έρχονται σε δύσκολη θέση αλλά αναπτύσσουν κι εκείνοι αισθήματα καθαρά ερωτικά. Δεν αναφέρομαι στην τρυφερότητα και στο νοιάξιμο για τα παιδιά τους τα οποία όταν υπάρχουν ασφαλώς βοηθούν πολύ στην ανάπτυξη μιας καλής, θετικής σχέσεως με τα παιδιά τους και με αποτέλεσμα την βίωση ενός ασφαλούς και προστατευτικού περιβάλλοντος. Αναφέρομαι σε αισθήματα ερωτικά όπως η παρόρμηση, να φιλήσεις το παιδί στα χείλη, να πιάσεις τα γεννητικά του όργανα κτλ. Αυτά τα αισθήματα φέρνουν σε αμηχανία τους γονείς και υπόκεινται σε άμεση απώθηση ή φέρνουν ενόχληση. Στις φυσιολογικές περιπτώσεις λοιπόν τίθεται σε λειτουργία ένας μηχανισμός ο οποίος είναι αποτρεπτικός στην πιθανότητα να περάσουν στην πράξη οι γονείς τα ερωτικά αυτά αισθήματα τα οποία έχουν μεν και οι ίδιοι αλλά καί πιέζονται από τα παιδιά τους για να γίνουν πραγματικότητα.
Η Αηδία Και Η Σεξουαλικότητα – Ο Αποτρεπτικός Μηχανισμός
Ποιός είναι αυτός ο αποτρεπτικός μηχανισμός; Είναι η αηδία. Δεν μπορείς να βλέπεις τα παιδιά σου να κυκλοφορούν γυμνά. Τους λες να βάλουν κάτι πάνω τους. Ούτε εκείνα θέλουν να βλέπουν εσένα γυμνό/ή. Και δεν πρέπει. Αυτό το πρέπει είναι ο πολιτισμός. Ο πολιτισμός έρχεται να βάλει φρένο στην ασυδοσία. Δεν μπορεί να κάνεις σεξ με τους γονείς σου ούτε με τα παιδιά σου. Ούτε τα παιδιά σου μπορούν να κάνουν σεξ με εσένα αλλά ούτε και μεταξύ τους. Αυτές είναι οι επιταγές του πολιτισμού. Μπαίνει η αηδία στη μέση και προστατεύει. Οι περισσότεροι αηδιάζουμε αν σκεφτούμε τους γονείς μας να κάνουν σεξ. Αυτή είναι μία φυσιολογική αντίδραση. Δείχνει ότι η αηδία έχει εγκατασταθεί σωστά και προστατεύει από αιμομικτικά γεγονότα τα οποία θα έφερναν την καταστροφή. Δολοφονίες θα γίνονταν σε αντίθετη περίπτωση αφού ο πατέρας θα σκότωνε τον γυιό του αν έκανε σεξ με την γυναίκα του και η μητέρα θα στερούσε την αγάπη της από την κόρη της (μια δολοφονία είναι και αυτή) αν της έπαιρνε τον άντρα της. Η αηδία λοιπόν είναι ένας βασικός μηχανισμός αποτροπής της αιμομιξίας. Υπάρχουν καί άλλοι δύο πολύ σημαντικοί μηχανισμοί που εξυπηρετούν τον ίδιο στόχο. Είναι η ντροπή και η ενοχή και θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο γι’ αυτές.
Δείτε επίσης: Οι πηγές του άγχους
Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω
Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι (δίπλαστον Ευαγγελισμό)
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr
Η Αηδία Και Η Σεξουαλικότητα Η Αηδία Και Η Σεξουαλικότητα
Ψυχολογος Ψυχοθεραπευτης
“θεραπεία σημαίνει η προσπάθεια να καταλάβει κανείς τον εαυτό του. Να τον κατανοήσει. Να μάθει γιατί μισεί, γιατί έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, γιατί δεν μπορεί να αγαπήσει, με λίγα λόγια να δει από που προέρχονται όλα αυτά…”
Για οτιδήποτε ψυχολογικό σας απασχολεί, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε. Υπάρχει λύση σε κάθε πρόβλημα απλώς χρειάζεται να δούμε λίγο εσάς.
Psychologist Psychotherapist
“healing means trying to understand oneself. To understand him. To find out why he hates, why he has low self-esteem, why he can’t love, in short to see where all this comes from…”
For anything psychological that concerns you, do not hesitate to contact. There is a solution to every problem we just need to see a little of you.