Νευρικη ή Ψυχογενης Ανορεξία Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Ανορεξία ψυχογενής

Νευρικη ή Ψυχογενης Ανορεξία Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Νευρικη ή Ψυχογενης Ανορεξία Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια 780 405 Πατεράκης Μιχάλης
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Νευρικη ή Ψυχογενης Ανορεξία Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια: Πρόκειται για μία διαταραχή η οποία επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες. Έχει ψυχολογικά αίτια και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Ας δούμε πρώτα τα συμπτώματα.

Νευρικη ή Ψυχογενης Ανορεξία Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια – Συμπτώματα

 Το σωματικό βάρος παραμένει τουλάχιστον 15% κάτω από το αναμενόμενο (είτε λόγω απώλειας είτε επειδή ποτέ δεν επιτεύχθηκε) ή ο δείκτης μάζας κατά Quetelet (βάρος/ύψος στο τετράγωνο) είναι 17,5 ή λιγότερο. Σε ασθενείς προεφηβικής ηλικίας, μπορεί να παρατηρείται αδυναμία να επιτευχθεί η προσδοκώμενη για την ηλικία αύξηση του σωματικού βάρους.

  1. η απώλεια βάρους αυτοπροκαλείται με την αποφυγή «παχυντικών» τροφών. Είναι δυνατόν επίσης να υπάρχουν ένα ή περισσότερα από τα επόμενα: αυτοπροκαλούμενοι έμετοι, αυτοπροκαλούμενες κενώσεις με καθαρτικές ουσίες, υπερβολική σωματική άσκηση, χρήση φαρμάκων κατασταλτικών της όρεξης ή/και διουρητικών.
  2. υπάρχει παραμόρφωση της εικόνας του σωματικού εγώ υπό τη μορφή ειδικής ψυχοπαθολογίας κατά την οποία ο φόβος του πάχους επιδιαρκεί ως παρέμβλητη, υπεραξιολογούμενη ιδέα και ο ασθενής επιβάλλει στον εαυτό του χαμηλό επίπεδο σωματικού βάρους.
  3. υπάρχει εκτεταμένη ενδοκρινική διαταραχή υποθάλαμο-υποφυσιογοναδικού άξονα εκδηλούμενη στις γυναίκες ως αμηνόρροια και στους άνδρες ως απώλεια του σεξουαλικού ενδιαφέροντος και της ικανότητας.
  4. εάν η έναρξη της Ψυχογενούς ανορεξίας τοποθετείται στην προεφηβική ηλικία, η διαδοχή των διαφόρων γεγονότων της ήβης καθυστερεί η αναστέλλεται (η ανάπτυξη του ατόμου σταματά, στα κορίτσια οι μαστοί δεν αναπτύσσονται και υπάρχει πρωτογενής αμηνόρροια, στα αγόρια τα γεννητικό όργανα παραμένουν παιδικά). Με την ανάρρωση η ήβη συχνά συμπληρώνεται φυσιολογικά αλλά η εμμηναρχή καθυστερεί.

Δείτε επίσης: Άγχος Χωρίς Λόγο

Νευρικη ή Ψυχογενης Ανορεξία Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

anorexia-300x156 Νευρικη ή Ψυχογενης Ανορεξία Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Νευρικη ή Ψυχογενης Ανορεξία Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

 

Ποια είναι τα αίτια λοιπόν; – Νευρικη ή Ψυχογενης Ανορεξία Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Οι γυναίκες έχουν ένα βασικό φόβο στη ζωή. Την απώλεια της αγάπης. Οι άντρες παλεύουμε με το άγχος του ευνουχισμού και οι γυναίκες με τον φόβο ότι θα σταματήσουν να αγαπιούνται. Εκεί ξεκινάει το πρόβλημα. Άρα κάτι συμβαίνει συνήθως στην παιδική ζωή. Τα παιδιά σταματάνε να τρώνε για διάφορες αιτίες. Είναι μία αυτοκαταστροφική αντίδραση. Υπάρχει δηλαδή θυμός ο οποίος δεν εκφράζεται προς το αντικείμενο το οποίο αφορά οπότε στρέφεται προς τον εαυτό. Αντί να σκοτώσεις τον άλλο σκοτώνεις τον εαυτό σου. Δεν σκοτώνεις τον άλλο γιατί είναι σα να προκαλείς το δικό σου το χαμό και αυτό το φοβάσαι περισσότερο απ’ ότι να χτυπήσεις τον εαυτό σου. Κάποια σύγκρουση κρύβεται εκεί. Κάποια σύγκρουση που δεν μπορεί να εκφραστεί. Μπορεί να είναι σε κάποιες περιπτώσεις θυμός με το μπαμπά με τον οποίο το κορίτσι είναι ερωτευμένο και που εκείνος αγαπάει τη μαμά περισσότερο από εκείνη. Μπορεί να είναι θυμός με τη μαμά που έχει αναπτύξει ανταγωνισμό και θέλει να την κάνει πέρα για να της κλέψει τον πατέρα.

Νευρικη ή Ψυχογενης Ανορεξία Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Νευρικη ή Ψυχογενης Ανορεξία Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Η ανορεξία έχει τέτοιου είδους ασυνείδητα αίτια που είναι βαθιά απωθημένα και βγαίνουν στην επιφάνεια με την μορφή της τιμωρίας. Δηλαδή τιμωρεί τον εαυτό της επειδή δεν μπορεί να θυμώσει με τον πατέρα της ή με την μητέρα της. Στην μικρή ηλικία, στην παιδική ηλικία, το κορίτσι είναι δεμένο με τη μητέρα του. Όταν αρχίζουν να ανταγωνίζονται, υπάρχει φόβος μήπως χάσει την αγάπη της επειδή στρέφεται προς τον πατέρα. Αν χάσεις όμως την αγάπη της μητέρας είναι σα να μη σε ταϊζει, σα να μη σε θερμαίνει με την αγκαλιά της. Θα πεθάνεις. Οπότε είναι δύσκολο το θέμα αυτό. Η αγάπη όμως προς τον πατέρα είναι εξίσου ισχυρή, όσο ισχυρή είναι και η μετάβαση από την αγάπη στη μητέρα προς την αγάπη προς τον πατέρα. Εκεί κρύβεται το πρόβλημα. Είναι καλά κρυμμένο και μετά παίρνει διάφορες μορφές που περιπλέκουν τα πράγματα και μπερδεύει τον ψυχισμό. Στην ψυχοθεραπεία γίνεται ακριβώς αυτή η διαδικασία. Βρίσκουμε τί συνέβη τότε γιατί η θεραπευόμενη μεταβιβάζει στο θεραπευτή τα αισθήματά της προς τους γονείς της. Τότε μπορούμε να σταθούμε θεραπευτικά γιατί δεχόμαστε τα αισθήματα αυτά. Είναι φυσιολογικά αισθήματα που για κάποιους λόγους δημιούργησαν μεγάλη απογοήτευση και αίσθημα απόρριψης. Στη θεραπεία αρχίζει κανείς και ξαναβιώνει το πρόβλημα αλλά και να το επανορθώνει. Είναι κάτι που δεν μπορεί να κάνει στην καθημερινή ζωή γιατί δεν υπάρχουν οι συνθήκες ούτε η θεραπευτική βάση.

Νευρικη ή Ψυχογενης Ανορεξία Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Πως γίνεται η θεραπεία; – Νευρικη ή Ψυχογενης Ανορεξία Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Καταρχάς θεραπεία σημαίνει να κατανοήσει κανείς τον εαυτό του. Να μάθει τί συμβαίνει μέσα του. Γιατί είναι μπερδεμένος. Τί φοβάται. Ποιες συγκρούσεις βιώνει. Ποια συναισθήματα δεν τολμάει να εκφράσει. Πως αντιλαμβάνεται και πως ζει την σεξουαλικότητά του. Ποιές εσωτερικές συγκρούσεις βιώνει και πως δημιουργήθηκαν. Οπότε μπορεί  απέναντι σε όλα αυτά να έχει αντιστάσεις μεγάλες και ενώ από τη μια πλευρά να ταλαιπωρείται από συμπτώματα, από την άλλη πλευρά να μην θέλει κιόλας να τα λύσει. Αν δεν θέλει να τα λύσει -που σημαίνει ότι φοβάται τί θα βρεί εκεί- τότε θα ζήσει με αυτά τα προβλήματα. Η θεραπεία παίρνει χρόνο και δεν γίνεται με μαγικό τρόπο.

Νευρικη ή Ψυχογενης Ανορεξία Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Νευρικη ή Ψυχογενης Ανορεξία Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Το πρόβλημα της παντοδυναμίας

Όσο πιο παιδικός είναι κανείς τόσο περισσότερο νομίζει ότι τα προβλήματα θα λυθούν με μαγικό τρόπο. Το πρόβλημα εδώ είναι η παντοδυναμία. Είναι ο φόβος της εγκατάλειψης από πίσω βέβαια. Στην θεραπεία το βλέπουμε αυτό. Η παντοδυναμία είναι ένα κατάλοιπο της βρεφικής ηλικίας που αν παραμείνει έντονο και στην ενήλικη ζωή, τότε αποτελεί πρόβλημα. Σημαίνει ότι το άτομο θεωρεί ότι τα δικαιούται όλα, ότι πρέπει να το φροντίζουν χωρίς να κάνει τίποτα, ότι είναι ανώτερο από τους άλλους. Ακόμα και το αντίθετο όμως να συμβαίνει πάλι παντοδυναμία είναι. Αν θεωρεί δηλαδή κανείς ότι δεν δικαιούται τίποτα, ότι δεν χρειάζεται να το φροντίζουν και ότι είναι κατώτερο από τους άλλους, είναι το ίδιο. Απλώς κρύβει το πραγματικό του πρόσωπο χρησιμοποιώντας έναν συνηθέστατο μηχανισμό άμυνας που λέγεται αντιθετικός. Αν ψάξεις από κάτω θα βρείς χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανοιχτά θέματα σχέσης με τη μητρική φιγούρα, παντοδυναμικές φαντασιώσεις, σκέψεις μεγαλείου, κτλ.

Νευρικη ή Ψυχογενης Ανορεξία Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

image-300x160 Νευρικη ή Ψυχογενης Ανορεξία Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Νευρικη ή Ψυχογενης Ανορεξία Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Δείτε επίσης: ατομική ψυχοθεραπεία

Γενικά χρειάζεται προσοχή με τις διαταραχές της εικόνας σώματος

Οποιαδήποτε διαταραχή η οποία σχετίζεται με την εικόνα του σώματος στην αντίληψη του ατόμου χρήζει προσοχής διότι δείχνει ότι κάτι δεν έχει γίνει σωστά με τον ναρκισσισμό. Ο ναρκισσισμός φτιάχνεται σταδιακά από την αρχή της ζωής όταν ο εαυτός είναι κοινός με τη μητέρα. Με την πάροδο του χρόνου και με τις ματαιώσεις που συμβαίνουν στη σχέση αυτή, αρχίζει και αναδύεται ο εαυτός σαν μονάδα. Αποκολλάται δηλαδή από την δυαδική μονάδα (σχέση με μητρική φιγούρα) και μπορεί σιγά σιγά με υποστήριξη από τους γονείς να σταθεί μόνος του. Κάποια στιγμή κοντά στα 2 έτη ζωής, το παιδί έχει την αντίληψη ότι όταν κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη ή απλώς την εικόνα που έχει μέσα του για τον εαυτό του, παρατηρεί μία εικόνα την οποία αναγνωρίζει ως δικιά του, υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι ολόκληρη και έχει και κάποιες συναισθηματικές διαστάσεις δηλαδή βλέπει κανείς τον εαυτό του ως αρκετά καλό και κακό, ως λιγότερο ή περισσότερο χαρούμενο, κτλ.

Νευρικη ή Ψυχογενης Ανορεξία Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Νευρικη ή Ψυχογενης Ανορεξία Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Ανάλογα με το τι έχει συμβεί μέσα του κατά την διάρκεια αυτής της πολύπλοκης χρονικής περιόδου και της διαδικασίας η οποία την συνοδεύει, σχηματίζεται και μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τον εαυτό. Η διαδικασία όμως αυτή δεν τελειώνει ακόμα εκεί. Η προσωπικότητα έχει πάρει τις περισσότερες συνιστώσες της, όχι μέχρι τα δύο αλλά συνολικά μέχρι τα έξι έτη ζωής. Θα ήταν λοιπόν ασφαλώς πολύ καλό οι γονείς να έχουν όσο περισσότερη ενημέρωση και θεραπεία μπορούν για τους εαυτούς τους πριν φέρουν στον κόσμο ένα παιδί. Γιατί είναι πραγματικά πολύπλοκη η ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του ανθρώπου και χρειάζεται να ξέρουμε όσο γίνεται περισσότερα για τον εαυτό μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να μεγαλώσουμε σωστά τα παιδιά μας και να χαρούμε όλοι μας περισσότερο τις σχέσεις μας, τις δουλειές μας, την κοινωνικότητά μας, τελικά την ίδια τη ζωή.

Νευρικη ή Ψυχογενης Ανορεξία Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

an-300x200 Νευρικη ή Ψυχογενης Ανορεξία Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Νευρικη ή Ψυχογενης Ανορεξία Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

 

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Οιδιπόδειο σύμπλεγμα. Η αγάπη για το άλλο φύλο.

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης

Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής

Δέχομαι Κατόπιν Ραντεβού

Κολωνάκι, Καρνεάδου 37

Τηλ: 211 71 51 801

www.mixalispaterakis.gr

www.psychotherapy.net.gr

Νευρικη ή Ψυχογενης Ανορεξία Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια


    Πατεράκης Μιχάλης
    Ψυχολόγος Αθήνα
    Κολωνάκι

    Ψυχοθεραπευτής


      PATERAKIS MIXALIS
      Psychologist Athens
      Kolonaki

      Psychotherapist