«ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η ψυχανάλυση ΔΕΝ μπορεί να αντιμετωπίσει διαγεγνωσμένες ψυχιατρικές διαταραχές οι οποίες θα έπρεπε να βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή αλλά δεν έχουν τύχει ποτέ αυτής της φροντίδας ή μπορεί να έχουν τεθεί σε αγωγή αλλά η λήψη της δεν έχει γίνει με σωστό τρόπο. Επίσης δεν μπορεί να βοηθήσει την χρόνια και υποτροπιάζουσα διαγεγνωσμένη από ψυχίατρο ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Παρακαλώ για αυτού του είδους την ψυχοπαθολογία να απευθύνεστε σε ψυχιατρικό προσωπικό.
Παρακαλώ επίσης να διαβάσετε προσεκτικά το παρακάτω κείμενο προτού ζητήσετε συνεδρία.
Η ψυχανάλυση αντιπροσωπεύει μια βαθιά κατανόηση της ψυχικής ζωής, εστιάζοντας στην ανάλυση των ασυνείδητων διαδικασιών και των διαπροσωπικών δυναμικών. Μέσω της εξέτασης των ονείρων, των αφηγήσεων και των αντιφάσεων, η ψυχανάλυση αποκαλύπτει τις ρίζες των συμπεριφορικών προτύπων και των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Πρόκειται για μακροχρόνια εβδομαδιαία διαδικασία στην οποία ξετυλίγονται όλες οι καταπιεσμένες παιδικές ανάγκες
Μέσα από τη διερεύνηση των παιδικών αυτών εμπειριών αλλά και των αντικρουόμενων επιθυμιών, η ψυχανάλυση παρέχει ευκαιρίες για εσωτερική ισορροπία και εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό, ο ψυχαναλυτής λειτουργεί ως συνοδός στο προσωπικό ταξίδι του ατόμου, βοηθώντας στην αποκάλυψη και αντιμετώπιση εσωτερικών συγκρούσεων και διαταραχών, ενθαρρύνοντας την αυτογνωσία και τη δημιουργία ενός πιο εμπλουτισμένου και ισορροπημένου ψυχικού κόσμου.»
Μανιακο Επεισοδιο
- Διογκωμένη αυτοεκτίμηση ή αίσθημα μεγαλείου
- Μειωμένη ανάγκη για ύπνο
- Μεγαλύτερη ομιλητικότητα απ’ότι συνήθως ή πίεση να συνεχίσει να μιλά
- Φυγή ιδεών ή υποκειμενική αίσθηση ότι οι σκέψεις καλπάζουν
- Περίσπαση προσοχής
- Αύξηση της στοχοκατευθυνόμενης δραστηριότητας
- Υπέρμετρη εμπλοκή σε ευχάριστες δραστηριότητες που έχουν μεγάλη πιθανότητα για οδυνηρές συνέπειες
Μανιακο Επεισοδιο Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια – Μανιακο Επεισοδιο Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια
Μανιακο Επεισοδιο Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια – Μανιακο Επεισοδιο Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια
Η διογκωμένη αυτοεκτίμηση είναι ουσιαστικά ένα κομμάτι αίσθησης μεγαλείου όπως εμφανίζεται στους μανιακούς ασθενείς. Εκεί υπάρχουν πολλές αρνήσεις. Δεν δέχεται κανείς ότι δε νιώθει καλά με τον εαυτό του. Δεν αισθάνεται κανείς ότι έχει χαμηλή εκτίμηση προς τον εαυτό του. Δεν θέλει να παραδεχτεί ότι αισθάνεται προδωμένος στις σχέσεις. Δεν θέλει να δει τις απώλειες, δεν θέλει δεχτεί τις απορρίψεις. Έτσι γεννιέται το αντίθετο: εγώ απορρίπτω τους άλλους, εγώ είμαι μεγάλος, εγώ έχω αυτοεκτίμηση, εγώ δεν προδίδω κανέναν. Ενώ μέσα του είναι τα αντίθετα. Ο μανιακός αρνείται. Αρνείται την εσωτερική του ζωή. Αρνείται τα πραγματικά του συναισθήματα. Και όταν αρνείσαι κάτι, για να το καλύψεις το αλλάζεις στο αντίθετό του. Η οργή γίνεται υπερβολική έκφραση αγάπης, τα δολοφονικά αισθήματα γίνονται υπερβολική αίσθηση φροντίδας προς τους άλλους. Αλλά αυτά αφορούν εκείνον τον ίδιο. Δεν αγαπάει ούτε φροντίζει πραγματικά. Απλως με αυτό τον τρόπο βγάζει το μίσος του.
Έτσι λοιπόν κι οι άλλοι δεν παίρνουν νοιάξιμο. Οπότε μπορεί να λέει κανείς “μα εγω που φρόντισα τα παιδιά μου, τους έδωσα τη ζωή μου, έκανα τα πάντα γι’ αυτά, γιατί μου συμπεριφέρονται έτσι”, έχει δηλαδή παράπονα, αλλά τα παράπονα που έχουν οι άλλοι είναι σωστά. Η άρνηση είναι μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν σε αφήνει να καταλάβεις πως νιώθεις. Και μπορεί να θέλεις να δώσεις αγάπη όμως τελικά δεν δίνεις. Τον εαυτό σου κοιτάζεις. Ο μανιακός διαδηλώνει ότι δεν είναι νάρκισσος ενώ στην βάση του έχει πολλά ναρκισσιστικά πλήγματα οπότε πρέπει να τα φροντίσει. Όταν όμως έχεις τέτοια πλήγματα ζητάς την προσοχή από τους άλλους, δεν μπορείς να τους φροντίσεις εσύ. Η φροντίδα που υποτίθεται ότι δίνεις είναι ένας τρόπος να σε προσέξουν. Έτσι οι σχέσεις μπερδεύονται, δεν είναι αληθινές, δημιουργούνται προβλήματα που ανακυκλώνονται και πάει η ζωή χαμένη μέσα στον φαύλο κύκλο της επανάληψης. Στην θεραπεία που είναι μακροχρόνια και υπάρχει δέσμευση να δουλέψουμε για να βρούμε τα πραγματικά αισθήματα, εκεί μπορεί να γίνει δουλειά για να καταλάβει ο άνθρωπος τί έχει συμβεί. Να βρούμε με τον καιρό τις αρνήσεις και να ανακαλύψουμε τα πονεμένα αισθήματα που καταπιέσθηκαν και απωθήθηκαν αλλά που σήμερα δημιουργούν προβλήματα και συμπτώματα. Δεν χρειάζεται κανείς να φτάσει να κάνει συμπτώματα για να κάνει θεραπεία αν και οι άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν θεραπεία κυρίως όταν το πρόβλημα δεν αντέχεται πια.
Μανιακο Επεισοδιο Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια
*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα.
Δείτε επίσης: Κατάθλιψη – Τί Είναι;
Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.
Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University Of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι (δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Δέχομαι Κατόπιν Ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr
Μανιακο Επεισοδιο Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια
Ψυχολογος Ψυχοθεραπευτης
“θεραπεία σημαίνει η προσπάθεια να καταλάβει κανείς τον εαυτό του. Να τον κατανοήσει. Να μάθει γιατί μισεί, γιατί έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, γιατί δεν μπορεί να αγαπήσει, με λίγα λόγια να δει από που προέρχονται όλα αυτά…”
Για οτιδήποτε ψυχολογικό σας απασχολεί, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε. Υπάρχει λύση σε κάθε πρόβλημα απλώς χρειάζεται να δούμε λίγο εσάς.
Psychologist Psychotherapist
“healing means trying to understand oneself. To understand him. To find out why he hates, why he has low self-esteem, why he can’t love, in short to see where all this comes from…”
For anything psychological that concerns you, do not hesitate to contact. There is a solution to every problem we just need to see a little of you.