Ψυχοθεραπεία Ψυχολογικη Υποστηριξη Συμβουλευτικη – Η Απώθηση στην παιδική ηλικία
Ψυχοθεραπεία Ψυχολογικη Υποστηριξη Συμβουλευτικη: Όλοι οι άνθρωποι απωθούμε στην παιδική μας ηλικία, διώχνουμε δηλαδή από τη συνείδησή μας τα συναισθήματα που μας είναι φορτικά, δυσάρεστα, φυλακίζουμε όλα όσα μας προκαλούν μεγάλη δυσφορία, δεν τα αφήνουμε να εκφραστούν, δεν τα αφήνουμε να μιλήσουν. Αυτά τα απωθημένα λοιπόν στοιχεία αποτελούν και τις αιτίες για την ενήλικη συμτωματολογία. Δηλαδή ένας ενήλικος ο οποίος έρχεται με συμπτώματα άγχους για παράδειγμα, κρύβει μέσα του παιδικές συγκρούσεις για τις οποίες δεν γνωρίζει πολλά πράγματα παρόλο που οι συγκρούσεις αυτές βρίσκονται μέσα στον εαυτό του.
Ψυχοθεραπεία Ψυχολογικη Υποστηριξη Συμβουλευτικη
Ψυχοθεραπεία Ψυχολογικη Υποστηριξη Συμβουλευτικη
Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός
Για κάθε άνθρωπο οι δυσκολίες που απωθούνται είναι διαφορετικής έντασης και ποιότητας αν και ουσιαστικά το είδος των απωθήσεων είναι κοινό για όλους τους ανθρώπους. Βέβαια η προσωπική ιδιοσυγκρασία και οι ειδικές συνθήκες μέσα στις οποίες μεγαλώνει ένας άνθρωπος είναι μοναδικά πράγματα και κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο να βιώνει τα αισθήματα μέσα του. Έτσι λοιπόν και στην ψυχοθεραπεία κοιτάζουμε εξειδικευμένα τον κάθε ένα άνθρωπο για να βρούμε που υπάρχουν απωθήσεις, πότε έγιναν, και γιατί έγιναν. Έτσι οδηγούμαστε με τον καιρό στα πραγματικά συναισθήματα που είναι κρυμμένα στο ασυνείδητο πεδίο. Οδηγούμαστε σε αυτή τη λησμονιά η οποία έχει λάβει χώρα προκειμένου να μπορέσει ο άνθρωπος να μην αισθάνεται τρομαγμένος. Γιατί αυτό το σκοπό εξυπηρετεί η απώθηση. Ο φόβος ότι μπορεί να γίνει κάτι κακό μέσα μας ή να χάσουμε την αγάπη των σημαντικών προσώπων, μας οδηγεί σε αυτή την κατάσταση να «ξεχάσουμε» κάποια συναισθήματα.
Ψυχοθεραπεία Ψυχολογικη Υποστηριξη Συμβουλευτικη
Ψυχοθεραπεία Ψυχολογικη Υποστηριξη Συμβουλευτικη
Στην θεραπεία μιλάμε για την παιδική μας ζωή
Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει μόνο του ουσιαστικά. Αν ρωτήσουμε τον θεραπευόμενο αν έχει ξαναζήσει το αίσθημα που σήμερα τον ενοχλεί, κατά κανόνα θα θυμηθεί εικόνες από την παιδική του ζωή. Στην ψυχοθεραπεία η οποία είναι προσανατολισμένη να κάνει μια βαθιά ενδοσκόπηση, αναβιώνονται όλα εκείνα τα σημαντικά γεγονότα, οι αναπαραστάσεις, οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα που είχε κανείς όταν ήταν μικρό παιδί. Ο ψυχοθεραπευτής γνωρίζει πως να βοηθήσει το άτομο να σταθεί στα σημαντικά εκείνα στοιχεία που αποτελούν τον πυρήνα της προβληματικής του. Να σταθεί εκεί που υπάρχει το πρόβλημα. Αυτό γίνεται διότι πρόκειται να τελεστούν συνδέσεις μεταξύ των τραυματικών στοιχείων και των συναισθημάτων τους. Συνδέει λοιπόν ο άνθρωπος σιγά σιγά τον συναισθηματικό του κόσμο από το παρελθόν, με τις σημερινές συνθήκες. Εκεί όλοι βρίσκουν ότι έχουν πολύ μεγάλη σχέση οι δύο αυτοί κόσμοι. Καθώς ξεκινούν αυτές οι συνδέσεις, το άτομο αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον αληθινό του εαυτό και οι δυσκολίες μειώνονται. Το ίδιο και το άγχος.
Δείτε επίσης για τις αγχώδεις διαταραχες
Ψυχοθεραπεία Ψυχολογικη Υποστηριξη Συμβουλευτικη
Ψυχοθεραπεία Ψυχολογικη Υποστηριξη Συμβουλευτικη
Οι αντιστάσεις και η προσπάθεια να αποκλειστούν τα κρυμμένα αισθήματα
Οι αντιστάσεις υπάρχουν και εγείρονται κατά την προσπάθεια της θεραπείας. Αυτό γίνεται βέβαια για να εμποδίσουν την συνειδητοποίηση των απωθημένων στοιχείων αλλά η θεραπεία βοηθάει στο να ξεπεραστούν. Υπάρχουν πολλών ειδών αντιστάσεις π.χ η απώθηση, η άρνηση, η διχοτόμηση, κτλ. Γιατί όμως γίνεται αυτή η αντίθετη προσπάθεια από τον ψυχισμό; Γιατί δηλαδή ενώ από τη μία ο ψυχισμός προσπαθεί να μας δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά, από την άλλη μας εμποδίζει να συνειδητοποιήσουμε όλα όσα μας μπερδεύουν, μας ενοχλούν, μας δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις και μας φέρνουν αντιμέτωπους με συμπτώματα; Η απάντηση είναι ότι είμαστε φτιαγμένοι με έναν τρόπο ο οποίος αρκετά πολύπλοκος. Με επιθυμίες, με ανάγκες, με κανόνες, με απαγορεύσεις.
Ψυχοθεραπεία Ψυχολογικη Υποστηριξη Συμβουλευτικη
Ψυχοθεραπεία Ψυχολογικη Υποστηριξη Συμβουλευτικη
Όλα εκείνα τα στοιχεία που υπάρχουν στην κοινωνία, υπάρχουν γιατί τα έχουμε μέσα μας. Όπως και στην κοινωνία υπάρχουν δικαστήρια και φυλακές, έτσι δικαστήρια και φυλακές υπάρχουν και μέσα μας. Αλλά επίσης όπως μέσα μας υπάρχει το συναίσθημα του έρωτα που νιώθουμε καμμιά φορά έτσι και στην κοινωνία προβάλλουμε τον έρωτα μέσα από πράγματα που μας φέρνουν μεγάλη ευχαρίστηση. Κάθε πράγμα, κάθε δραστηριότητα, κάθε στοιχείο που υπάρχει στον κοινωνικό χώρο, είναι μία προβολή του ανθρώπου προς τα έξω. Είναι μία προσπάθεια του ανθρώπου να εκφράσει τον εσωτερικό του κόσμο. Έτσι λοιπόν ο ψυχισμός έχει και αντιστάσεις. Στην κοινωνία οι αντιστάσεις είναι οι θεσμοί. Οι θεσμοί, οι αρχές, βάζουν πλαίσια, κανονισμούς και απαγορεύσεις. Αυτά μας βοηθάνε να ζήσουμε με σεβασμό ο ένας απέναντι στον άλλο και να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας αλλά και τις υποχρεώσεις μας. Έτσι γίνεται και στον ψυχισμό. Υπάρχουν θεσμοί. Θεσμοί που φέρνουν αντιρρήσεις στην προσπάθεια να έρθει στην επιφάνεια μία ανεπίτρεπτη επιθυμία. Στην ψυχανάλυση αυτή την διαδικασία την λέμε αντίσταση. Υπάρχουν αντιστάσεις στην συνειδητοποίηση. Οπότε η θεραπεία είναι μία προσπάθεια να δούμε όλα όσα υπάρχουν μέσα μας ξεπερνώντας τους θεσμούς. Ξεπερνώντας τους μηχανισμούς άμυνας. Αν τους ξεπεράσουμε, μπορούμε να κάνουμε και καλύτερες σχέσεις που είναι και ο στόχος της θεραπείας. Δείτε επίσης για τις σχέσεις
Ψυχοθεραπεία Ψυχολογικη Υποστηριξη Συμβουλευτικη
Ψυχοθεραπεία Ψυχολογικη Υποστηριξη Συμβουλευτικη
Το πρόβλημα των αμυντικών μηχανισμών και η επανάληψη
Τα παιδικά χρόνια και τα συναισθήματα τα οποία έχουμε βάλει στην άκρη από τότε, είναι ενεργά στην ενήλικη ζωή μας. Όσο δεν τα γνωρίζουμε, όσο τα αρνούμαστε, όσο τα εκλογικεύουμε, όσο τα αντιστρέφουμε, τόσο εκείνα επιμένουν να έρθουν στην επιφάνεια και τόσο μεγαλύτερη και επίμονη επανάληψη κάνουν. Η επανάληψη στον άνθρωπο είναι ταυτόσημη με την ύπαρξή του. Έχει έναν χαρακτήρα καταναγκαστικό. Δεν μπορεί δηλαδή να ξεφύγει κανείς από αυτήν. Επαναλαμβάνουμε όλη μας την εσωτερική ψυχική μας ζωή αδιάκοπα. Όταν αρχίσουμε να την καταλαβαίνουμε όμως καλύτερα, όταν αντιστεκόμαστε στο ξέχασμα, οι επαναλήψεις αρχίζουν και αλλάζουν προς μία κατεύθυνση καλύτερων επιλογών. Εκεί αρχίζει και αφήνεται κανείς. Νιώθει πραγματικά πιο ελεύθερος. Αλλά χρειάζεται πρώτα να καταλάβει. Να μπορέσει να διακρίνει μέσα του τι νιώθει απέναντι στους γονείς του, στα αδέρφια του, στο περιβάλλον και στις καταστάσεις μέσα στις οποίες μεγάλωσε.Όταν αυτά γίνουν πιο συνειδητά, τότε μειώνονται και οι αντιστάσεις και την θέση τους παίρνει η ευχαρίστηση που νιώθει κανείς μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις.
Ψυχοθεραπεία Ψυχολογικη Υποστηριξη Συμβουλευτικη
Ψυχοθεραπεία Ψυχολογικη Υποστηριξη Συμβουλευτικη
Στόχος είναι η ευχαρίστηση από τις ανθρώπινες σχέσεις
Αν υπάρχει ένας στόχος βασικός για μια ψυχοθεραπεία, αυτός είναι να μπορέσει το άτομο να κάνει σχέσεις μέσα στις οποίες να νιώθει ολοκληρωμένος, γεμάτος και πλήρης σε πνευματικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο. Να μπορεί να χαίρεται την διαντίδραση με τους άλλους ανθρώπους. Να μπορεί να χαίρεται την παρέα, την φιλία, το σεξ, την κοινωνική συμμετοχή και την συνεργασία, χωρίς να βάζει υπερβολικούς κανόνες. Οπότε προσπαθούμε μέσα σε ένα ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο να προσφέρουμε την κατάσταση εκείνη η οποία δεν μοιάζει στην καθημερινότητα.
Ψυχοθεραπεία Ψυχολογικη Υποστηριξη Συμβουλευτικη
Ψυχοθεραπεία Ψυχολογικη Υποστηριξη Συμβουλευτικη
Μέσα από αυτό το πλαίσιο όπου ο άνθρωπος μπορεί να μιλήσει ελεύθερα και με έναν τρόπο που δεν επιτρέπεται να μιλάει στην υπόλοιπη ζωή του, αρχίζει και αναδύεται με τον καιρό ο κρυμμένος πίσω από τους φόβους εαυτός. Ο αληθινός εαυτός που για πολύ καιρό κρυβόταν αλλά ήταν εκεί. Δεν είχε πεθάνει. Ήταν εκεί και είχε επιθυμίες και ανάγκες οι οποίες παρέμειναν ισχυρές. Τόσο ισχυρές όσο ήταν και στην παιδική ζωή.Αυτές τις επιθυμίες τις ανακαλύπτουμε και τις εκφράζουμε στη θεραπεία. Μέσα από τα όνειρα που μας βοηθούν να δούμε την κρυμμένη μας ζωή. μέσα από τον ελεύθερο συνειρμό που μας φέρνει στο νού αυτό που μας απασχολεί πραγματικά αλλά και μέσα από την σχέση μας με τον θεραπευτή στην οποία παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία μέσα από τα οποία κάνουμε σχέσεις, βρίσκουμε τα απωθημένα αισθήματά μας και ερχόμαστε σε επαφή με αυτά. Έτσι εκείνα παύουν να είναι ασυνείδητα και σταματούν να μας ταλαιπωρούν.
Ψυχοθεραπεία Ψυχολογικη Υποστηριξη Συμβουλευτικη
Ψυχοθεραπεία Ψυχολογικη Υποστηριξη Συμβουλευτικη
*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα
Δείτε επίσης: Άγχος Χωρίς Λόγο. Τί Είναι;
Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.
Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Δέχομαι Κατόπιν Ραντεβού
Κολωνάκι, Καρνεάδου 37 (δίπλα στον Eυαγγελισμό)
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr
Ψυχοθεραπεία Ψυχολογικη Υποστηριξη Συμβουλευτικη
Ψυχολογος Ψυχοθεραπευτης
“θεραπεία σημαίνει η προσπάθεια να καταλάβει κανείς τον εαυτό του. Να τον κατανοήσει. Να μάθει γιατί μισεί, γιατί έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, γιατί δεν μπορεί να αγαπήσει, με λίγα λόγια να δει από που προέρχονται όλα αυτά…”
Για οτιδήποτε ψυχολογικό σας απασχολεί, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε. Υπάρχει λύση σε κάθε πρόβλημα απλώς χρειάζεται να δούμε λίγο εσάς.
Psychologist Psychotherapist
“healing means trying to understand oneself. To understand him. To find out why he hates, why he has low self-esteem, why he can’t love, in short to see where all this comes from…”
For anything psychological that concerns you, do not hesitate to contact. There is a solution to every problem we just need to see a little of you.