Σχεσεις Ανθρωπων Επικοινωνιας Στοργης

ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Σχεσεις Ανθρωπων Επικοινωνιας Στοργης

Σχεσεις Ανθρωπων Επικοινωνιας Στοργης 474 595 Πατεράκης Μιχάλης
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Σχεσεις Ανθρωπων Επικοινωνιας Στοργης: Τα τρία βασικά πράγματα που έχει μια σχετικά καλή μαμά είναι: Η όσφρηση, το βλέμμα και η αγκαλιά (μέσα εκεί είναι το χάδι). Αλλά πρέπει στον πρώτο χρόνο να είναι μία. Σταθερή. Να μην αλλάζει. Έτσι βάζει μέσα του το μωρό μια αίσθηση ασφάλειας, παίρνει αγάπη. Αυτά είναι αγάπη για το μωρό. Πώς το κοιτάζεις, τί φωνή ακούει, πώς το αγκαλιάζεις, αν το χαϊδεύεις. Έτσι μαθαίνει ότι αξίζει αφού τα έχει αυτά. Αγαπιέται και μ’ αυτό τον τρόπο αγαπάει τον εαυτό του. Άρα, στον πρώτο χρόνο, τα δίνει όλα η μαμά στο μωρό. Δεν του στερεί τίποτα. Έτσι αργότερα θα μάθει να ανέχεται τις ματαιώσεις, δεν θα θέλει εδώ και τώρα όσα του λείπουν, θα μάθει να περιμένει. Αυτά ανήκουν στην πραγματικότητα. Μαθαίνεις ότι όσο και να θες δεν μπορείς να έχεις ότι θέλεις και πολύ περισσότερο όταν το θέλεις. Αλλά για να το ανεχτείς αυτό, για να αντέξεις αυτή τη ματαίωση, θα πρέπει να έχεις την ικανότητα να το κάνεις. Η ικανότητα αυτή αποκτιέται όταν αισθάνεσαι ότι δεν είσαι στερημένος. Αλλιώς γκρινιάζεις, φωνάζεις, χτυπάς, οργίζεσαι, έχεις ανικανοποίητη αίσθηση, γίνεσαι εξαρτητικός, κτητικός. Αυτές είναι οι αντιδράσεις και ενός ολόκληρου λαού. Είναι η ιδιοσυγκρασία μας. Ακόμα οι μαμάδες των νέων μαμάδων λένε σήμερα, μην το κακομαθαίνεις, μην το παίρνεις συνέχεια αγκαλιά. Ξέρουμε όμως από την παιδοψυχαναλυτική θεωρία, από την κλινική πρακτική σε παιδιά και ενηλίκους, και από έρευνες ψυχαναλυτικές με παρατήρηση βρεφών και καταγραφή δεδομένων, ότι αυτό είναι λάθος.

Σχεσεις Ανθρωπων Επικοινωνιας Στοργης

-ΑΝΘΡΩΠΩΝ-3-300x190 Σχεσεις Ανθρωπων Επικοινωνιας Στοργης

Σχεσεις Ανθρωπων Επικοινωνιας Στοργης

Σχεσεις Ανθρωπων Επικοινωνιας Στοργης

 

O πρώτος χρόνος

Στον πρώτο χρόνο είναι απολύτως αναγκαίο να παίρνει αγκαλιά το μωρό η φιγούρα που το φροντίζει. Όποτε αισθάνεται ότι το θέλει το μωρό. Αυτό γίνεται κατανοητό μόνο στη φιγούρα που φροντίζει το μωρό γιατί έχει σχηματίσει ένα είδος ειδικού δεσμού (bond) με το μωρό που της επιτρέπει να αφουγκράζεται τις ανάγκες. Πότε πεινάει, πότε κρυώνει, πότε θέλει σωματική επαφή, πότε φοβάται, κτλ. Ο ενήλικος κουβαλάει όλες αυτές τις αισθήσεις του, την ιστορία του, μαζί του. Είναι καταγεγραμμένη. Και είναι ασυνείδητη. Πας δηλαδή και βρίσκεις σχέσεις εκεί ακριβώς που σου λέει αυτή η ασυνείδητη κασέτα που παίζει μέσα σου. Έτσι οι σχέσεις μας δεν είναι τυχαίες. Αλλά θέλει να κάνει κανείς μια σωστή θεραπεία για να τα καταλάβει αυτά.

 

Σχεσεις Ανθρωπων Επικοινωνιας Στοργης

Σχεσεις Ανθρωπων Επικοινωνιας Στοργης

 

Τα ποσοστά παγκοσμίως

Αν είσαι σχετικά καλά, δε σε πολυενδιαφέρει να ψάξεις κάτι γιατί έχεις βρει το ταίρι σου που μπορείς να ζήσεις μαζί. Αυτό είναι ένα περίπου 30%. Το υπόλοιπο 70% σε όλο τον κόσμο έχει προβλήματα. Τσακώνεται, χωρίζει, σφάζεται, τα φτιάχνει τα χαλάει, κτλ. Γιατί η συναισθηματική ζωή μας δεν είναι στο φως. Αυτή είναι η φύση μας. Η φύση του ανθρώπου. Γι’ αυτό και αναπτύσσουμε άμυνες που μας βοηθούν να έχουμε ισορροπία για κάποια διαστήματα. Οι άμυνες είναι βοηθητικές. Αλλά αν έχεις μεγάλες αναστατώσεις στη ζωή και ιδιαίτερα στην πρώιμη ζωή, οι άμυνες γρήγορα αποδυναμώνονται γιατί τα προβλήματα πιέζουν για λύση. Οπότε εκεί κάνει κανείς συμπτώματα.

Σχεσεις Ανθρωπων Επικοινωνιας Στοργης

-ΑΝΘΡΩΠΩΝ-1-300x265 Σχεσεις Ανθρωπων Επικοινωνιας Στοργης

Σχεσεις Ανθρωπων Επικοινωνιας Στοργης

Σχεσεις Ανθρωπων Επικοινωνιας Στοργης

 

Η πρόληψη βοηθάει

Προληπτικά θα έπρεπε να βοηθάει το σχολείο. Αλλά είναι δύσκολο να βάλουμε ειδικούς και καλά καταρτισμένους στα σχολεία και ακόμα πιο δύσκολο να πείσουμε τα αρμόδια υπουργεία, συλλόγους καθηγητών, γονέων κτλ να δεχτούν την καθιέρωση ψυχαναλυτικών ομάδων στα σχολεία. Έτσι ο κόσμος προχωράει με τα προβλήματα. Αντιστέκεται στην συνειδητοποίηση γιατί πίσω κρύβονται προβλήματα και ο άνθρωπος καθυστερεί στην αυτογνωσία του. Αλλά η συναισθηματική ζωή είναι η πραγματική ζωή και όχι η γνωστική μας φύση. Η αληθινή χαρά του να ξέρεις τον εαυτό σου και να μπορείς να τον μοιραστείς, κρύβεται στην συναισθηματική ζωή. Αυτή, είναι μια δουλειά που την κάνει ένας ψυχοθεραπευτής. Εκπαιδεύεται χρόνια και περνάει πολλά στάδια μάθησης, συναισθηματικής, πρακτικής, γνωστικής και κλινικής και μέσα σε διαφόρων ειδών ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, προκειμένου να μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση της συναισθηματικής συνειδητοποίησης. Αυτό το λέμε θεραπεία. Να καταλάβεις αυτό το πολύπλοκο φαινόμενο που είναι ο εαυτός σου. Που δεν είναι εύκολο. Αλλά βοηθάει να ζήσουμε καλύτερα μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα που ήρθαμε να ζήσουμε σε αυτό τον κόσμο. Αυτό το διάλειμμα μέσα στην αιωνιότητα που το λέμε ζωή.

Σχεσεις Ανθρωπων Επικοινωνιας Στοργης

-ΑΝΘΡΩΠΩΝ-4-236x300 Σχεσεις Ανθρωπων Επικοινωνιας Στοργης

Σχεσεις Ανθρωπων Επικοινωνιας Στοργης

Σχεσεις Ανθρωπων Επικοινωνιας Στοργης

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα.

Δείτε επίσης: Απιστία, Χωρισμός Και Συγχώρεση Στο Γάμο

Δείτε επίσης: Η εγκατάλειψη και οι επιδράσεις της στην ψυχική ζωή

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University Of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι Κατόπιν Ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801
www.psychotherapy.net.gr
www.mixalispaterakis.gr

Σχεσεις Ανθρωπων Επικοινωνιας Στοργης


    Πατεράκης Μιχάλης
    Ψυχολόγος Αθήνα
    Κολωνάκι

    Ψυχοθεραπευτής


      PATERAKIS MIXALIS
      Psychologist Athens
      Kolonaki

      Psychotherapist