Αρνηση Φοβος Αφανισμος

Ο μηχανισμός της άρνησης

Αρνηση Φοβος Αφανισμος

Αρνηση Φοβος Αφανισμος 868 577 Πατεράκης Μιχάλης
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Αρνηση Φοβος Αφανισμος – Γιατί άρνηση;

Αρνηση Φοβος Αφανισμος: Άρνηση υπάρχει επειδή υπάρχει φόβος και ο φόβος υπάρχει γιατί υπάρχει ο αφανισμός. Τον αφανισμό τον καταλαβαίνουμε ως βρέφη όταν λείπει η φιγούρα που μας φροντίζει. Μια συνεχής ανησυχία υποδηλώνει ότι αυτός ο φόβος έγινε μέρος του εαυτού μας και δεν παρηγορήθηκε. Κι όταν είμαστε μεγάλοι, πάλι οι ίδιοι φόβοι υπάρχουν. Δεν αλλάζουν. Θέλουμε όμως να πιστέψουμε ότι αλλάζουν κι έτσι απαλύνουμε προσωρινά τον πόνο. Αρνούμαστε εκεί ότι συμβαίνει κάτι δύσκολο. Αλλά η άρνηση είναι πάντα ασυνείδητη και οδηγεί σε συμπτώματα.

Αρνηση Φοβος Αφανισμος

arnisi-300x224 Αρνηση Φοβος Αφανισμος

Αρνηση Φοβος Αφανισμος

Αρνηση Φοβος Αφανισμος – Η άρνηση των συναισθημάτων είναι το πρόβλημα

Άρνηση δεν σημαίνει ότι αρνούμαι μόνο την κατάσταση που συμβαίνει αλλά κυρίως το συναίσθημα που τη συνοδεύει. Μπορείς να δεις το μίσος σε κάποιον κι εκείνος να μην το αναγνωρίζει. Πόσα και πόσα ζευγάρια βλέπω καθημερινά που έχουν αναπτύξει θυμό αλλά αρνούνται ότι είναι θυμωμένοι. Πόσες και πόσες φορές αισθάνομαι τη ζήλεια των μητέρων προς τις κόρες τους κι εκείνες όχι μόνο δεν μπορούν να το δεχτούν αλλά το αντιστρέφουν δήθεν σε αγάπη. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ανταγωνισμό μεταξύ γιών και πατεράδων και μεταξύ των μεγαλύτερων και μικρότερων αδερφιών.

Αρνηση Φοβος Αφανισμος

Kavatza186-820x547-300x200 Αρνηση Φοβος Αφανισμος

Αρνηση Φοβος Αφανισμος

Είναι κοινά για όλους μας τα συναισθήματα

Προχθές έλεγα σε ένα από τα ζευγάρια που βλέπω καθώς το έφεραν οι συνειρμοί της συνεδρίας γιατί έχουν πολυμελή οικογένεια και δεν προλαβαίνουν να μαζεύουν τη ζήλεια που ξεχειλίζει, ότι οι άνθρωποι που σήμερα βγαίνουν με ένα μαχαίρι στους δρόμους της Ευρώπης και σκορπίζουν το θάνατο, δεν έχουν κανένα ειδικό γονίδιο που τους κάνει να εκφράζονται με τόσο μίσος. Είναι ίδιοι άνθρωποι σαν όλους που μάζεψαν θυμό απέναντι στους γονείς και στα αδέρφια τους, ενώθηκαν μετά με άλλους σε μια ιδεολογία ασφαλώς παθολογική και κατέληξαν να γίνουν δολοφόνοι.

Αρνηση Φοβος Αφανισμος

Αρνηση Φοβος Αφανισμος

Οι άνθρωποι απλώς θέλουν να πιστεύουν, αρνούμενοι τα απλά συναισθήματα της ανθρώπινης φύσης, ότι οι δολοφόνοι, οι εγκληματίες κτλ, ότι είναι κάτι το ιδιαίτερο. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Μίσησαν το μικρότερο αδερφό τους, ανταγωνίστηκαν τον πατέρα τους, θύμωσαν με τη μητέρα τους. Μαζεύει κανείς θυμό μέσα του αν εγκαταλειφθεί, αν νιώσει ότι παραμελείται, αν κακοποιηθεί, αν ζηλέψει.

Αρνηση Φοβος Αφανισμος

tumblr_o0vj73d6th1sgn8xeo1_500-216x300 Αρνηση Φοβος ΑφανισμοςΑρνηση Φοβος Αφανισμος

Αρνηση Φοβος Αφανισμος – Διαλέγουμε τον εύκολο δρόμο αλλά είναι καταπιεστικός

Είναι πιο εύκολο να πάρει κανείς την αμυντική κατεύθυνση. Αντί να αντιμετωπίσεις όλα όσα πρέπει να σε απασχολήσουν, τα αρνείσαι. Δεν θες να τα βλέπεις. Τα βάζεις κάτω από το χαλί. Δεν ασχολείσαι. Μπαίνεις σε άλλα πράγματα. Ούτε βέβαια αφήνεις τους άλλους να ασχοληθούν με όσα πρέπει να ασχοληθούν. Αλλοίμονο στο παιδί που οι γονείς του αρνούνται τα προβλήματα στην οικογένεια. Αλλοίμονο στον σύντροφο που θέλει να μιλήσει για συναισθήματα στον σύντροφο που δεν θέλει ούτε να ακούσει γι’ αυτά. Δεν το κάνεις μόνο για τον εαυτό σου. Πιέζεις και τον άλλο να το κάνει.

Αρνηση Φοβος Αφανισμος

Αρνηση Φοβος Αφανισμος

Η σύγκρουση δεν γίνεται μόνο γιατί κρύβεις την πραγματικότητα από τον εαυτό σου αλλά και επειδή θέλεις και οι άλλοι να συμπεριφερθούν όπως κι εσύ. Κάνεις μια ολοκληρωτική ναρκισσιστική προβολή. Προβάλλεις ολόκληρο τον εαυτό σου στον άλλο και περιμένεις να είναι σαν κι εσένα. Έτσι ο άλλος πνίγεται και δεν  μπορεί να πάει η σχέση πουθενά. Αυτό το κάνουν οι σύντροφοι μεταξύ τους, τα ζευγάρια μεταξύ τους και οι γονείς στα παιδιά τους.

Αρνηση Φοβος Αφανισμος

-14987053-300x206 Αρνηση Φοβος ΑφανισμοςΑρνηση Φοβος Αφανισμος

 

Αρνηση Φοβος Αφανισμος – Το χωρίς συνείδηση πεδίο

Οπότε έρχεται η στιγμή που βγαίνει θυμός που δε μπορείς να καταλάβεις από που ήρθε. Γιατί σε αυτό το πεδίο δεν υπάρχει συνείδηση. Αν πιέστηκα ως παιδί να μην είμαι ο εαυτός μου, θα πιέσω και τον άλλο μετά να μην είναι ο δικός του εαυτός. Δεν θα μπορώ να επιτρέπω καμμιά αλήθεια να έρθει στην επιφάνεια. Ο εαυτός θα είναι ψεύτικος αλλά αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα γιατί ναι μεν χρησιμοποιούμε όλοι ένας μέρος του εαυτού μας ως ψεύτικο για να μην μένει ανοχύρωτος αλλά χρειαζόμαστε επίσης να έχουμε επαφή με τα πραγματικά μας συναισθήματα.

Αρνηση Φοβος Αφανισμος

beginningstreatment-what-to-say-to-an-addict-in-denial-article-photo-beautiful-woman-showing-her-denial-on-addiction-762697081-600x400-300x200 Αρνηση Φοβος Αφανισμος

Αρνηση Φοβος Αφανισμος

Αρνηση Φοβος Αφανισμος – Τα πραγματικά συναισθήματα

Τα πραγματικά συναισθήματα όμως γίνονται ασυνείδητα αν είχαμε προβλήματα. Δεν θέλεις να αναγνωρίσεις ότι έχεις μίσος και αισθήματα δολοφονικά, ούτε θέλεις να αναγνωρίσεις την σεξουαλικότητά σου αν σου έμαθαν να στερείσαι την ευχαρίστηση. Οπότε μπορεί αυτή την ορμή που καταπιέζεις να τη βγάλεις με αυτοκαταστροφικό και μαζοχιστικό τρόπο αντίστοιχα. Δολοφονείς τον εαυτό σου στην περίπτωση των δολοφονικών αισθημάτων και τιμωρείς τον εαυτό σου στην περίπτωση των μαζοχιστικών αισθημάτων. Αλλά αυτό είναι ένα πολύ γενικό παράδειγμα γιατί από πίσω κρύβονται θέματα γύρω από τον ευνουχισμό, την ορμή του θανάτου και την χαμηλή αυτοεκτίμηση που αναλύω πιο συγκεκριμένα σε άλλα άρθρα μου. Τα πράγματα κρύβονται μέσα μας, γίνονται χωρίς συνειδητή αίσθηση. Απωθούνται. Οπότε το ποια μορφή παίρνουν συγκεκριμένα είναι πολύ ιδιαίτερο για τον καθένα. Μετά μπαίνουν από πάνω και άμυνες όπως αηδία, ντροπή, ενοχή κτλ και το μπέρδεμα μεγαλώνει.

Αρνηση Φοβος Αφανισμος

Denialloses-300x300 Αρνηση Φοβος Αφανισμος

Αρνηση Φοβος Αφανισμος

Αρνηση Φοβος Αφανισμος – Η άρνηση στη θεραπεία

Η άρνηση φαίνεται εύκολα. Μπορεί να την αναγνωρίσει το έμπειρο κλινικό μάτι. Τί γίνεται όμως από εκεί και πέρα; Στη σχέση με τον θεραπευτή έρχεται στην επιφάνεια το πραγματικό αίσθημα. Αν έχεις γυρίσει το μίσος και το έχεις κάνει αγάπη, θα φανεί. Οι ασθενείς το καταλαβαίνουν και ζητούν να το αναλύσουν. Ακόμα κι αν επιμείνει κανείς, δεν μπορεί να το αντέξει συναισθηματικά όταν αρχίζει και μισεί χωρίς λόγο το θεραπευτή του, όταν τα όνειρά του δείχνουν συνεχώς δολοφονίες, όταν μπερδεύει τα λόγια του και στην θέση των κακών βάζει καλά λόγια. Αυτή όμως η εξέλιξη στη θεραπεία σηματοδοτεί την απαρχή της ανάδυσης των πραγματικών αισθημάτων. Τα αισθήματα που απωθήθηκαν και το να τα βιώσει κανείς, να σταματήσει να τα αρνείται δηλαδή, είναι η αρχή της θεραπείας.

Αρνηση Φοβος Αφανισμος

denial-300x199 Αρνηση Φοβος Αφανισμος

Αρνηση Φοβος Αφανισμος

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Οι απαρχές της ζήλειας

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis University of Middlesex
Καρνεάδου 37, Κολωνάκι
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Τηλ: 211 7151 801

www.mixalispaterakis.gr

www.psychotherapy.net.gr

Αρνηση Φοβος Αφανισμος

 


  Πατεράκης Μιχάλης
  Ψυχολόγος Αθήνα
  Κολωνάκι

  Ψυχοθεραπευτής


   PATERAKIS MIXALIS
   Psychologist Athens
   Kolonaki

   Psychotherapist