Το Ζήτημα Της Κατάθλιψης Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Το ζήτημα της κατάθλιψης

Το Ζήτημα Της Κατάθλιψης Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Το Ζήτημα Της Κατάθλιψης Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια 620 420 Πατεράκης Μιχάλης
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Το Ζήτημα Της Κατάθλιψης Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια: Πεθαίνει κάποιος που αγαπώ στο πρώτο έτος ζωής. Ή κάτι δεν πάει καλά μεταξύ μας. Αγαπώ σημαίνει είμαι δεμένος μαζί του. Έχω κάνει και εξάρτηση καθώς και εκείνος. Ζήσαμε μαζί. Προσκολλήθηκα επάνω του. Ή δεν προσκολλήθηκα όσο θα έπρεπε. Ή ήθελα εξάρτηση κι εκείνος φοβόταν οπότε μένω κι εγώ χωρίς εξάρτηση. Αυτό σημαίνει μέσα μου ότι παίρνει την αίσθηση του εντονότατου φόβου του θανάτου. Κάτι πεθαίνει μέσα μου. Εγώ ο ίδιος.

Το Ζήτημα Της Κατάθλιψης Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

-ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ-1-300x168 Το Ζήτημα Της Κατάθλιψης Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Το Ζήτημα Της Κατάθλιψης Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Το Ζήτημα Της Κατάθλιψης Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια – Κουβαλάει έναν νεκρό ο καταθλιπτικός

Εκεί κουβαλάω μέσα μου ένα νεκρό. Και συνεχίζω και προχωράω κουβαλώντας το νεκρό. Δεν τελειώνει ποτέ. Πάω να κάνω μια σχέση, κουβαλάω το νεκρό. Πάω να σπουδάσω, κουβαλάω το νεκρό. Πάω να πιάσω μια δουλειά, κουβαλάω το νεκρό. Πάω να κάνω οικογένεια κουβαλάω το νεκρό. Το να κουβαλάς το νεκρό αντικείμενο μέσα σου σημαίνει ότι έχεις πάθει κατάθλιψη. Αυτά προέρχονται από τον πρώτο χρόνο. Γιατί εκεί ο εαυτός δεν υπάρχει χωρίς τον άλλο. Είναι συγχωνευμένος με εκείνον που σε φροντίζει. Οπότε αν πεθάνει, πεθαίνεις κι εσύ. Αν φοβάται να εξαρτηθεί, σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταλάβει εσένα που θέλεις τον άλλο συνέχεια πολύ κοντά, σαν ένα. Οπότε εκεί πεθαίνεις. Ο φόβος του αφανισμού είναι μεγάλος.

Το Ζήτημα Της Κατάθλιψης Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Το Ζήτημα Της Κατάθλιψης Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Το Ζήτημα Της Κατάθλιψης Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια- Ο πρώτος χρόνος ζωής και η κατάθλιψη

Στον πρώτο χρόνο μόνο παθαίνει κανείς κατάθλιψη. Κατάθλιψη, όχι κυκλοθυμία που ανεβοκατεβαίνει η διάθεση, ούτε εκείνο που μια μέρα δεν είμαι καλά και δεν έχω όρεξη. Κατάθλιψη με συμπτώματα που παραπέμπουν στην εικόνα ότι η ζωή δεν έχει νόημα, δεν υπάρχει ευχαρίστηση, έχει κανείς ατέλειωτες ενοχές, κτλ. Η ζωή εκεί είναι βασανιστική. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από τον κύκλο της ενοχής. Η τιμωρία πλανάται πάνω από το κεφάλι σου, πρέπει να τιμωρηθείς, βρίσκεις και ανθρώπους και καταστάσεις που να σε κάνουν ένοχο. Γίνεσαι αυτοκαταστροφικός για να εκτονώσεις τον θυμό που έχεις κρυμμένο από κάτω ή αρχίζεις και σκοτώνεις μέσα σου φίλους, γνωστούς, συγγενείς, συναδέλφους, παρέες, κτλ. Εκεί σκοτώνεις το νεκρό αντικείμενο στο πρόσωπο των φίλων και των γνωστών αλλά συνεχίζεις να έχεις κατάθλιψη. Η προσπάθεια της αυτοθεραπείας αποτυγχάνει. Γιατί το σκότωμα, δεν είναι θεραπεία. Γι’ αυτό αποτυγχάνει.

Το Ζήτημα Της Κατάθλιψης Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

-ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ-4 Το Ζήτημα Της Κατάθλιψης Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Το Ζήτημα Της Κατάθλιψης Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Το Ζήτημα Της Κατάθλιψης Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια – Πως θεραπεύεται η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη θεραπεύεται με ψυχοθεραπεία. Έχει ειδικό τρόπο. Ζωντανεύεις το αντικείμενο μέσα σου (στη θεραπευτική σχέση γίνεται αυτό), θυμώνεις μαζί του και μαθαίνεις να ζείς με την αμφιθυμία ότι θα σε αφήσει, ή ότι θα το αφήσεις εσύ. Μαθαίνεις να ζείς και με το θέλω και με το δεν θέλω. Αλλά αυτό γίνεται μέσα στην ειδική σχέση του θεραπευτή με τον θεραπευόμενό του. Εκεί που υπάρχει θεραπευτικό πλαίσιο, απόρρητο από την πλευρά του θεραπευτή, παρατήρηση του τί συμβαίνει στη σχέση, έκφραση των συναισθημάτων και ανάλυσή τους, εξήγησή τους. Εκεί μαθαίνει κανείς να ζεί με την αμφιθυμία, δηλαδή με όλα τα συναισθήματα που υπάρχουν -σεξουαλικά, επιθετικά, φόβου, απόγνωσης, θυμού- χωρίς να τα υποτιμά κανείς, χωρίς να τα αρνείται, αλλά αντιθέτως να κάνει την αντίθετη προσπάθεια που κάνει κανείς στην καθημερινή του ζωή. Να τα φέρει επάνω στη συνείδηση. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό στη θεραπεία. Ο έμπειρος θεραπευτής τους γνωρίζει. Αναφέρω τους κυριότερους:

 1. Αισθήματα που αναπτύσσει ο θεραπευόμενος προς τον θεραπευτή (το λέμε μεταβίβαση)

 2. Ανάλυση της ονειρικής διαδικασίας του θεραπευόμενου μέσω της επεξεργασίας των μεταθέσεων και των συμπυκνώσεων οι οποίες έχουν μπερδέψει τα πραγματικά αισθήματα.

 3. Ελεύθερος συνειρμός ο οποίος χρησιμοποιείται ως ένα βασικό μέσον μεταφοράς του εσωτερικού βιώματος στον λόγο.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι στο αν υπάρχει θεραπεία σήμερα για την κατάθλιψη. Θεραπεία είναι η ψυχοθεραπεία ψυχαναλυτικού τύπου. Το πρόβλημα είναι στην απόφαση του ασθενή να απευθυνθεί και να ξεκινήσει θεραπεία. Οι αντιστάσεις είναι πολλές και σκληρές γιατί η κατάθλιψη είναι βαρύ πράγμα. Όμως δεν φεύγει από μόνη της ούτε τα φάρμακα μπορούν να την θεραπεύσουν.

Το Ζήτημα Της Κατάθλιψης Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

-ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ-3 Το Ζήτημα Της Κατάθλιψης Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Το Ζήτημα Της Κατάθλιψης Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Μελαγχολία Δυσθυμία Και Κατάθλιψη

Είναι ένας ασφαλής τρόπος να εκφράσουμε τον συναισθηματικό μας κόσμο και να μην καταρρεύσουμε. Αλλά από πίσω βέβαια κρύβονται όλα τα θέματα του θυμού. Η κατάθλιψη είναι θυμός προς εσένα που αγαπώ αναποδογυρισμένος σε μένα. Δεν μπορώ να τον βγάλω προς εσένα γιατί φοβάμαι ότι θα σε χάσω αλλά νιώθω και ενοχή που έχω επιθετικά αισθήματα προς εσένα. Η ενοχή αυτή με κάνει να γίνομαι αυτοκαταστροφικός. Μέμφομαι τον εαυτό μου. Τον κατηγορώ. Μου είναι τρομερό να σου βγάλω θυμό. Όλα γυρνάνε προς εμένα. Έτσι γίνεται κανείς αναβλητικός, τιμωρητικός, έμμεσα επιθετικός, αλλά βασικά είναι επιθετικός. Αυτός ο κύκλος δημιουργεί μελαγχολία, δυσθυμία και κατάθλιψη. Δεν έχουν σημασία οι όροι. Καμμία. Σημασία έχει τί κρύβεται από κάτω. Τί υπάρχει κρυμμένο. Αυτό το κρυμμένο ψάχνουμε στην ψυχανάλυση να βρούμε. Που είναι ο κόσμος όλος για τον εαυτό. Εκεί μπορούμε να αισθανθούμε ασφαλείς ακόμα και μέσα στην τρέλα. Ακόμα και μέσα στην τρέλα. Είναι περίεργο αλλά και δεν είναι. Η τρέλα πρέπει να υπάρχει για να μπορεί ο άνθρωπος να επικοινωνήσει. Αλλά η τρέλα με τη μορφή του αυθόρμητου και όχι της παρανοικότητας ή του παραληρήματος ή της καχυποψίας. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει ακόμα και στην τρέλα να αισθανόμαστε ασφαλείς. Που δεν είναι εύκολο γιατί πρέπει και ο άλλος να αντέχει την τρέλα. Τρέλα ονομάζουμε την κατάσταση της αποδιοργάνωσης. Όλοι περνάμε από εκεί όταν είμαστε βρέφη και επειδή περάσαμε μπορέσαμε να μην τρελαθούμε. Οπότε η θεραπεία είναι μια παλινδρόμηση σε αυτά τα στάδια. Στα μέρη του ψυχισμού που όλα είναι εφικτά. Στο ασυνείδητο κομμάτι μας. Στο μέρος όπου ο χρόνος και ο τόπος είναι ασαφή. Τώρα ως ενήλικες μπορεί να τα σκεφτόμαστε ως περίεργα αυτά αν είμαστε υπερβολικά συντηρητικοί. Αλλά στα όνειρα, στις φαντασιώσεις και στις ονειροπολήσεις, στα lapsus της γλώσσας, στις παραπραξίες και στο ξέχασμα, όσο συντηρητικός και να είσαι θα σου βγεί το ασυνείδητο υλικό. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος να μπορεί να πλέει μέσα στον ασυνείδητο χρόνο. Αυτή είναι η πραγματική του πατρίδα. Εκεί υπάρχει ουσιαστικά. Στην θάλασσα του απομακρυσμένου αισθήματος. Ενός αισθήματος που θα γίνει το νόημα της ζωής ή που δεν θα το αφήσουμε ποτέ ελεύθερο και θα ταλαιπωρηθούμε στο μικρό ταξίδι μας στον κόσμο αυτό. Με συμπτώματα, με κακές σχέσεις, με καθημερινές δολοφονίες, με άσχημες συμπεριφορές, με προσβολές, με αυτοτιμωρίες, με ενοχές. Είναι ανθρώπινα αυτά. Και προέρχονται από την συνεχή απώθηση. Η θεραπεία αν είναι θεραπεία σωστή, γίνεται για να ρίξουμε τις αντιστάσεις και να αφήσουμε τις νησίδες του αυθορμητισμού να μας αγκαλιάσουν.

Το Ζήτημα Της Κατάθλιψης Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

Το Ζήτημα Της Κατάθλιψης Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια

*απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Κατάθλιψη Τι Είναι;
Δείτε επίσης: Άρνηση

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr

Το Ζήτημα Της Κατάθλιψης Συμπτωματα Ψυχοθεραπεια


  Πατεράκης Μιχάλης
  Ψυχολόγος Αθήνα
  Κολωνάκι

  Ψυχοθεραπευτής


   PATERAKIS MIXALIS
   Psychologist Athens
   Kolonaki

   Psychotherapist