Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση

Βραχεία Ψυχοθεραπεία

Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση

Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση 429 285 Πατεράκης Μιχάλης
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Σύντομες ψυχοθεραπείες. Τι είναι;

Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση: Ασφαλώς μπορεί να δοθεί μια συμβουλή σε έναν άνθρωπο που μπορεί κάτι να τον μπερδεύει ή σε έναν άνθρωπο που θέλει να καταλάβει κάτι συγκεκριμένο για τον εαυτό του ή για τη σχέση του ή για τα παιδιά του. Ακόμα όμως και για αυτή την συμβουλή ή την κατεύθυνση χρειάζεται να καταλάβω αρκετά πράγματα για την προσωπικότητα του ατόμου. Δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές εδώ. Πρέπει να μπορέσω να καταλάβω τον τρόπο που μεγάλωσε κανείς και τον τρόπο που σκέφτεται αλλά κυρίως να δω τί πράγματα καταπιέζει. Αυτά που καταπιέζουμε μας δημιουργούν τα προβλήματα. Τα αισθήματα που δεν θέλουμε να δούμε γιατί μας φοβίζουν. Οπότε σε αυτή την περίπτωση, όταν θα έχω καταλάβει δυο βασικά πράγματα για την προσωπικότητα, θα μπορώ πραγματικά να πω κάτι που θα αφορά τον άνθρωπο που με ρωτάει και όχι κάτι γενικό.

Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση

-Ψ-1-300x113 Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση

Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση

Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση

 

Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση – Η ανάλυση των αντιστάσεων

Ωστόσο υπάρχει και κυκλοφορεί στην γενική πληροφόρηση σχετικά με την ψυχοθεραπεία, ότι μπορεί κανείς με ολιγάριθμες συνεδρίες να κάνει θεραπεία. Αυτό δεν ισχύει. Άλλο πράγμα είναι να συζητήσω μια φορά κάτι και να δώσω μια κατεύθυνση σε έναν άνθρωπο και άλλο πράγμα να υποσχεθώ ότι μπορώ σε 12 συνεδρίες να θεραπεύσω την κρίση πανικού. Κάποια στιγμή αυτό το θέμα με τις short term παρεμβάσεις πρέπει να λυθεί.

Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση

Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση

 

Η πραγματική θεραπεία είναι διαδικασία στην οποία βγαίνουν τα αληθινά κρυμμένα συναισθήματα που για χρόνια ολόκληρα είχαν θαφτεί για να μην φαίνονται. Αυτό δεν γίνεται μονομιάς διότι υπάρχουν αντιστάσεις. Οπότε λύνουμε πρώτα τις αντιστάσεις αυτές και μετά βγαίνουν τα αισθήματα στην επιφάνεια. Η λύση των αντιστάσεων όμως δεν γίνεται εύκολα διότι δημιουργεί συναισθηματική εσωτερική ένταση. Τα αισθήματα βγαίνουν έντονα. Κάθε λύπη και θυμός και οργή και επιθετικότητα και μελαγχολία φαίνονται με τον καιρό στον πραγματικό τους βαθμό ενώ στην καθημερινή ζωή μέχρι τότε τα σκεπάζουμε να μη φαίνονται. Οπότε και δεν γίνεται να βγουν αμέσως, και θα ήταν βίαιο, και δεν θα κατέληγε σε θεραπεία.

Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση

-Ψ-3-300x160 Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση

Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση

Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση

 

Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση – Η επανάληψη στην θεραπευτική σχέση

Έτσι δεν μπορεί να γίνει θεραπεία σε λίγο καιρό. Αλλιώς κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Για να λυθούν οι αντιστάσεις γίνεται πρώτα μια σχέση θεραπευτική. Με τον θεραπευτή. Σε αυτό το πρόσωπο βγαίνουν όλα τα αισθήματα. Ο θεραπευτής θεραπεύει. Εκεί όταν αρχίσουν και βγαίνουν τα αισθήματα αυτά, ο θεραπευτής δεν αφήνει να ξαναγίνει επανάληψη όπως γίνεται στην καθημερινή ζωή. Η επανάληψη είναι το πρόβλημα. Όλοι μας επαναλαμβάνουμε τον εαυτό μας έτσι κι αλλιώς αλλά όταν υπάρχουν προβλήματα τα επαναλαμβάνουμε κι αυτά. Με απλά λόγια σταματάει η επανάληψη. Ακόμα όμως κι εκεί ο άνθρωπος δεν το δέχεται εύκολα αυτό παρόλο που ουσιαστικά είναι θεραπευτικό γι’ αυτόν. Η επανάληψη των καταπιεσμένων αισθημάτων είναι το αργό δηλητήριο που μπαίνει στις σχέσεις και δεν τις αφήνει να ευτυχήσουν. Στην επανάληψη αυτή βασίζονται οι συμπεριφορές που εκδραματίζει κανείς ξανά και ξανά. Η κακοποιημένη γυναίκα βρίσκει πάλι έναν κακοποιητικό άντρα. Το θυμωμένο με τη μητέρα του παιδί χτυπάει τα άλλα παιδιά και το καταθλιπτικό παιδί δέχεται να το χτυπούν γιατί αισθάνεται ένοχο. Αυτά δεν τελειώνουν. Γίνονται σε όλη τη ζωή. Αν δεν γίνει θεραπεία, να βγάλει κανείς το θυμό, την ενοχή, τη ντροπή, την τιμωρία, την απελπισία στο πρόσωπο του θεραπευτή και ο θεραπευτής να μην αφήσει να συμβεί ξανά μία επανάληψη, όσα χρόνια και να περάσουν θα γίνονται τα ίδια.

Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση

Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση

Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση – Η θεραπεία προς τις ασυνείδητες ανάγκες

Οπότε θεραπείες βραχείας διάρκειας δεν είναι ουσιαστικά θεραπείες αλλά απλώς παίζουν τον ρόλο μιας σύντομης ανακούφισης η οποία λειτουργεί  σαν ασπιρίνη. Αν θέλει κανείς να κατανοήσει καλύτερα τί συμβαίνει μέσα του και στις σημαντικές σχέσεις με τους άλλους, είναι καλό να ψάξει προς την κατεύθυνση μιας ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας που θα τον βοηθήσει να κοιτάξει προς τις ασυνείδητες ανάγκες του. Οι άνθρωποι που έχουν ξεκινήσει το ταξίδι αυτό -γιατί για ταξίδι πρόκειται- αρχίζουν με τον καιρό και καταλαβαίνουν ότι δεν φτάνουν στον κόσμο να είναι μόνοι τους. Κανείς δεν φτάνει στον κόσμο να είναι μόνος του. Το λέω λίγο παράξενα ε; Το λέω όπως μου βγαίνει για να σας δείξω ότι αν αφήσω τον εαυτό μου να ψάξει μέσα του, θα βρεί νέους τρόπους να εκφράσει τον εαυτό του. Αλλά γιατί θα συμβεί αυτό; Γιατί στην θεραπεία γίνεται μία επανόρθωση εκεί που χρειάζεται. Πράγματα τα οποία ήταν χρόνια ολόκληρα κρυμμένα αρχίζουν και βγαίνουν στην επιφάνεια. Η μία συνειδητοποίηση ακολουθεί την άλλη. Η μία άμυνα ραγίζει πίσω από την άλλη. Στερεότυπα ετών διαμορφωμένα με ιδεολογίες και ρητά και παροιμίες καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος από τραπουλόχαρτα. ΑΥτό δε γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Γιαυτό και όταν κάποιος με ρωτάει πριν καν τον δώ, από το τηλέφωνο κιόλας: “πόσο καιρό θα πάρει η θεραπεία;” εκεί ξέρω ότι αυτός δεν είναι έτοιμος ή δεν θα κάνει ποτέ θεραπεία.

Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση

Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση

Ένα σωρό άνθρωποι και μάλιστα νέας ηλικίας έρχονται που υποτίθεται ότι είναι πιο ανοιχτοί να δεχτούν και να ακούσουν τον εαυτό τους. Παραμύθια. Η ηλικία δεν έχει σχέση. Αν είσαι καταπιεσμένος και στερημένος, καταπιεσμένος θα είσαι και στα 5 και στα 85 αν δεν κάνεις κάτι γιαυτό. Από αυτούς που έρχονται για μια φορά και λένε ότι έκαναν θεραπεία, κανείς δεν θέλει να μάθει για τον εαυτό του. Αυτοί που μένουν όμως αλλάζουν τον εαυτό τους. Και τον κόσμο. Ο κόσμος δεν αλλάζει με θεωρίες. Ο κόσμος αλλάζει όταν μάθουμε και καταλάβουμε τον εαυτό μας. Δεν υπάρχουν μαγικές συμβουλές και τεχνικές. Αυτά τα χρησιμοποιούν όσοι δεν ξέρουν τον εαυτό τους και νομίζουν ότι θεραπεύουν. Θεραπεία είναι το σπάσιμο των αμυνών και του ψεύτικου εαυτού. Αυτά δεν γίνονται ούτε γρήγορα ούτε μαγικά ούτε με συμβουλές. Οι άνθρωποι που αναζητούν θεραπεία και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ξεκινούν, ζουν ξανά τη ζωή τους από την αρχή. Την ζουν σαν τα μικρά παιδιά γεμάτοι από τα συναισθήματα που είχαν τότε. Αυτά τα συναισθήματα βλέπουμε. Αυτά δεν τα ξέρουν οι ίδιοι. Είναι ασυνείδητα και βγαίνουν με τον καιρό στη θεραπεία. Στο πρόσωπο του θεραπευτή. Ο θεραπευτής είναι εκεί ως αντικείμενο υποδοχής αυτών των χωρίς συνείδηση αισθημάτων. Που δεν είναι πάντα καλά και ευγενικά πράγματα. Κυρίως τα δύσκολα αισθήματα είναι ασυνείδητα. Αυτά που προκαλούν ένταση, δυσφορία, δυσκολία, επιθετικότητα και μίσος. Αυτά είναι που κρύβονται. Όσο περισσότερο τα καταπιέζει κανείς αυτά, τόσο περισσότερες διαταραχές στην συμπεριφορά και στην προσωπικότητά του εμφανίζει. Τόσο δυσκολότερα κάνει υγιείς σχέσεις ή δεν κάνει καθόλου σχέσεις. Αποσύρεται. Κλείνεται στον κόσμο του, ή φτιάχνει ένα μικρόκοσμο απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο γιατί φοβάται. Βραχείες θεραπείες δεν είναι θεραπείες. Θεραπεία είναι η προσπάθεια να συζήσουμε με τους άλλους. Αλλά αυτό δεν γίνεται αν πρώτα δεν γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Δεν μπορείς δηλαδή να δεις κανέναν αν πρώτα δεν δεις που πάσχεις εσύ.

Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση

-Ψ-4-300x150 Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση

Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση

Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση

 

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Ψυχοθεραπεία και Ματαίωση

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά οτι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Μιχάλης Πατεράκης

Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής

Δέχομαι Κατόπιν Ραντεβού

Δ/νση: Καρνεάδου 37, Κολωνάκι

Τηλ: 211 71 51 801

www.mixalispaterakis.gr

www.psychotherapy.net.gr

Βραχειες Ψυχοθεραπειες Εαυτος Κατανοηση


  Πατεράκης Μιχάλης
  Ψυχολόγος Αθήνα
  Κολωνάκι

  Ψυχοθεραπευτής


   PATERAKIS MIXALIS
   Psychologist Athens
   Kolonaki

   Psychotherapist